POROČAMO, kako smo povezali kulturne in ustvarjalne sektorje onkraj horizontov

/
23 predstavnikov kulturnega sektorja iz Armenije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine je med petdnevnim študijskim obiskom v Sloveniji spoznalo več kot 60 slovenskih organizacij in obiskalo kar 21 lokacij oz. prizorišč. Poleg glavnega mesta so gostje obiskali še štajersko (Maribor) in primorsko (Vipava, Nova Gorica, Šempas in Osek) kulturno sceno.

Zavod Motovila je med 10. in 14. aprilom 2017 v Sloveniji na študijskem obisku gostil skupino kulturnih managerjev, umetnikov in kustosov iz štirih držav Vzhodnega partnerstva EU, in sicer Armenije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine. Intenziven petdnevni program, ki je bil namenjen krepitvi čezmejnega sodelovanja med kulturnimi izvajalci iz Slovenije in gostujočih držav, je obsegal individualna in skupinska srečanja z več kot 60 domačimi predstavniki sektorja, predavanja, dva študijska obiska z vpogledom v lokalno kulturno sceno ter obilo priložnosti za mreženje in izmenjavo izkušenj, ob tem pa ni manjkalo priložnosti za predstavitev in promocijo lokalnega kulturnega dogajanja.

Študijski obisk, ki smo ga poimenovali »Onkraj horizontov: povezujemo kulturne in ustvarjalne sektorje«, smo izpeljali v sodelovanju z regionalnim programom Evropske unije in Vzhodnega partnerstva za kulturo in ustvarjalnost ter številnimi strokovnjaki in lokalnimi partnerji, med njimi Zavod Bunker, Kreativni center Poligon, Vetrinjski dvor – Narodni dom Maribor, Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici (UNG AU), Kulturni dom Nova Gorica (Mestna galerija Nova Gorica) in Hiša EU – Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

Kdo so bili udeleženci?

Slovenijo je obiskalo 23 predstavnikov kulturnega sektorja, direktorjev in menedžerjev kulturnih institucij z različnih področij, ki so se jim pridružili še Ragnar Siil in Anastasia Shcherbin, predstavnika regionalnega programa za kulturo in ustvarjalnost s sedežem v Kijevu in novinarki Alina Girnet iz Moldavije ter Oksana Mamchenko iz Ukrajine. Poleg tega je bila na študijskem obisku tudi Luiza Arakelyan, predstavnica Ministrstva za kulturo iz Armenije, ki vzpostavlja nacionalni Center Ustvarjalna Evropa.

Udeleženci obiska, skrbno izbrani na izredno selektivnem pozivu regionalnega programa, so iz držav, ki so že članice programa EU Ustvarjalna Evropa (izjema je Armenija, ki bo v program predvidoma vstopila z januarjem prihodnje leto). V Sloveniji so imeli priložnost spoznati predstavnike več kot 60 slovenskih organizacij, zato se nadejamo novih mednarodnih projektov, ki bodo vključevali partnerje iz Sloveniji in gostujočih držav.

Koga so spoznali?

LJUBLJANA (10., 12. in 14. april 2017)
Študijski obisk smo v sodelovanju s Predstavništvom EK v Sloveniji otvorili v Hiši EU, in sicer s pogovorom o povezovanju kulturnih in ustvarjalnih sektorjev. Ragnar Siil, mednarodni strateg na področju kulturnih politik in kreativnih industrij, je v pogovoru z Luko Piškoričem iz Kreativnega centra Poligon predstavil aktualno kulturno sceno v državah Vzhodnega partnerstva in aktivnosti, ki jih v tej regiji izvaja program za kulturo in ustvarjalnost z namenom spodbujanja oblikovanja novih strategij sodelovanja kulturnih in ustvarjalnih sektorjev.

Na večernem sprejemu v Stari mestni elektrarni (v sodelovanju z zavodom Bunker) so se gostom pridružili tudi predstavniki Ministrstva za kulturo, Mestne občine Ljubljana, tujih predstavništev iz Armenije, Gruzije in Ukrajine ter seveda številni predstavniki ljubljanskih kulturnih organizacij. Za prijetno vzdušje je z odlično glasbo poskrbel DJ Borka.

Program študijskega obiska na ljubljanski kulturni sceni smo zaokrožili v Kreativnem centru Poligon, kjer smo najprej prisluhnili predavanju Luke Piškoriča o »Ustvarjalnih skupnostih«. Sledila so moderirana omizja pod vodstvom Alme R. Selimović (uprizoritvene umetnosti), Dušana Dovča (vizualne in intermedijske umetnosti), Tanje Hladnik (kulturna vzgoja) in Luke Piškoriča (coworking in urbani prostori), kjer se tujim gostom pridružilo ok. 20 predstavnikov slovenskih organizacij.

Gostje so v Ljubljani obiskali tudi Metelkova mesto, Mini teater, Gledališče Glej, Galerijo Vžigalica, Mestni muzej Ljubljana in CUK Kino Šiška, poleg tega pa so bila zanje organizirana tudi individualna srečanja s predstavniki kulturne scene v Ljubljani in obiski muzejev in galerij.

Seznam sodelujočih slovenskih organizacij: Kreativni center Poligon, Zavod Bunker, MG+MSUM, Kulturno društvo Prostorož, Nomad Dance Academy Slovenia, Zavod SCCA–Ljubljana, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Forum Ljubljana/Stripcore, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, Zavod za sodobne umetnosti Aksioma, Studio TipoRenesansa, Društvo slovenskega animiranega filma D’SAF, AVA Akademija za vizualno umetnost, Kinodvor, Center urbane kulture Kino Šiška, CONA zavod za procesiranje sodobne umetnosti, Slovensko mladinsko gledališče/Festival Bobri, Zavod Otok, Vodnikova domačija Šiška, Zavod projekt ATOL, Mini teater, Lutkovno gledališče Ljubljana, Slovenski etnografski muzej, Metelkova mesto/Galerija Alkatraz, Urbanistični inštitut RS, Festival Animateka, ITD – inštitut za transmedijski dizajn, Beletrina, Mesto žensk, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, SLOGI – Slovenski gledališki inštitut, Društvo Pekinpah …

MARIBOR (11. april)
Študijski obisk mariborske kulturne scene je potekal pod vodstvom Marka Brumna (Vetrinjski dvor – Narodni dom Maribor). Udeleženci so obiskali kulturni center Pekarna, Lutkovno gledališče Maribor, Salon uporabnih umetnosti, GT22, MMC Kibla in galerijo Kibla Portal. V Vetrinjskem dvoru so dobili vpogled v Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012 (Marko Brumen), program EU Ustvarjalna Evropa (Mateja Lazar in Sabina Briški) in mednarodne projekte s podporo EU programa Ustvarjalna Evropa, ki jih izvajata Koroška galerija likovnih umetnosti (Andreja Hribernik) in KID Kibla (Peter Tomaž Dobrila). Mreženje se je v sproščenem ozračju nadaljevalo v klubu Wetrinsky, kjer so se v formatu t. i. Flash Talk pod taktirko Marka Brumna predstavili gostje in približno ducat predstavnikov mariborske kulturno-umetniške scene.

Seznam sodelujočih slovenskih organizacij: Vetrinjski dvor – Narodni dom Maribor, Pekarna Magdalenske mreže, MKC Maribor, Salon uporabnih umetnosti Maribor, GT 22, KID Kibla, Zavod Mars, Umetnostna galerija Maribor, Guest Room Maribor, Društvo Hiša, Slovensko narodno gledališče Maribor, Mini teater (Ljubljana), Lutkovno gledališče Maribor, Muzej narodne osvoboditve in Film Factory.

VIPAVA – NOVA GORICA – ŠEMPAS – OSEK (13. april)
Gostitelj študijskega obiska na Primorskem je bil Peter Purg (UNG AU), ki nas je naprej sprejel v dvorcu Lanthieri v Vipavi in predstavil mednarodne projekte in dejavnosti Akademije umetnosti. Sledil je obisk Mestne galerije Nova Gorica, kjer je udeležence pozdravil župan Mestne občine Nova Gorica, g. Matej Arčon, in ga. Barbara Poša Belingar iz Kulturnega doma Nova Gorica.

S takti bobna je Peter Purg poskrbel za izredno dinamično serijo predstavitev gostov in približno ducata predstavnikov goriške kulturno-umetniške scene. Sledil je še obisk Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica (Marko Bratuš). Na poti nazaj proti prestolnici so se gostje v Šempasu najprej srečali z umetniškim kolektivom BridA (in bili navdušeni!) in si nato v Oseku ogledali galerijo Učilna. Študijski obisk primorske regije se je zaključil v odlični družbi vaščanov (in ob dobri kapljici Lepe Vide) v Kulturnem domu »Farovž« v Oseku, pomembnem prizorišču mednarodnega projekta »PAIC – Udeležbena umetnost za nevidne skupnosti«, pri katerem s podporo EU programa Ustvarjalna Evropa kot partner sodeluje tudi Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici.

Seznam sodelujočih slovenskih organizacij: Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, Mestna galerija Nova Gorica (Kulturni dom Nova Gorica), Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, umetniški kolektiv BridA, Arctur, Kino Kašča, Teater na konfini, Pilonova galerija Ajdovščina, Kreativni tabor Sajeta (Zveza društev mladih in kreativnih Tolmina), Gimnazija Nova Gorica, Carinarnica (Društvo humanistov Goriške) in MN Dance Company.

Visoki gostje obiska

Veseli nas, da so udeležence obiska toplo pozdravili tudi številni visoki predstavniki gostujočih držav in domačih institucij. Prva je domače in tuje goste v Hiši EU nagovorila gospa Ulla Hudina, namestnica vodje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. S svojo prisotnostjo so nas 10. aprila na otvoritveni debati v Hiši EU in na večernem sprejemu v Stari mestni elektrarni počastili njuni ekscelenci, veleposlanik Gruzije, gospod Zurab Bekaia in veleposlanik Ukrajine, gospod Mykhailo F. Brodovych, prvi svetovalec veleposlaništva Ukrajine, gospod Vladyslav Solotva ter predstavnici častnega konzulata Ukrajine, gospa Marijana Žak, in častnega konzulata Armenije, gospa Sara Stepanjan.

Zbrane v Stari mestni elektrarni sta pozdravila minister za kulturo, gospod Anton Peršak in vodja oddelka za kulturo MOL, gospa Mateja Demšič, v ljubljanskem Kreativnem centru Poligon pa je prisotne nagovoril gospod Igor Teršar, v. d. generalnega direktorja Direktorat za ustvarjalnost iz Ministrstva za kulturo.

V Novi Gorici se nam je pridružil župan Mestne občine Nova Gorica, gospod Matej Arčon, ki je udeležence seznanil z morebitno kandidaturo Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025 in pozdravil intenzivno povezovanje in sodelovanje prek meja.

Dostop do video posnetkov (produkcija: Toni Poljanec & Motovila):
* Overview video: Beyond Horizons: Connecting Cultural and Creative Sectors: Slovenia, 10–14 April 2017.
* Day by day promotional video: Beyond Horizons: Connecting Cultural and Creative Sectors: Slovenia, 10–14 April 2017.
* Beyond Horizons – Participant’s Impressions.
* Participants´ pitching: visual arts, culture education, performing arts, coworking & urban places.
* Opening talk Beyond Horizons. Connecting Cultural and Creative Sectors: Armenia – Georgia – Moldova – Ukraine with Ragnar Siil and Luka Piškorič (European Union House, Ljubljana, 10 April 2017).
* Creative communities – lecture on new collaborative, funding and audience development models by Luka Piškorič (Poligon, Ljubljana 12 April 2017).