Onkraj horizontov: Armenija, Gruzija, Moldavija in Ukrajina. Povezujemo kulturne in ustvarjalne sektorje

/
Zavod Motovila, center za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, med 10. in 14. aprilom v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici gosti 23 predstavnikov kulturnega sektorja iz štirih držav Vzhodnega partnerstva EU – Armenije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine. Osrednji namen obiska je krepitev čezmejnega sodelovanja med kulturnimi izvajalci iz Slovenije in gostujočih držav.

Onkraj horizontov_banner_1100x350px

Z debato o povezovanju kulturnih in ustvarjalnih sektorjev bosta študijski obisk otvorila Ragnar Siil (EE) in Luka Piškorič (SI), ključna akterja na področju kreativnih politik. V sklopu intenzivnega petdnevnega programa se bo v Kreativnem centru Poligon odvilo predavanje o novih modelih sodelovanja, financiranja in razvoja občinstev »Ustvarjalne skupnosti«, ki mu sledijo moderirana omizja s predstavniki 20 ljubljanskih kulturnih institucij. Gostje pa bodo raziskovali tudi onkraj prestolnice in se srečali s predstavniki kulturnega sektorja v Mariboru in Novi Gorici.

Zavod Motovila, center za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, med 10. in 14. aprilom 2017 v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici organizira študijski obisk za skupino kulturnih managerjev, umetnikov in kustosov iz štirih držav Vzhodnega partnerstva EU – Armenije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine. V Slovenijo prihaja 23 gostov, direktorjev in menedžerjev kulturnih institucij z različnih področij, ki se jim bodo pridružili še predstavnik regionalnega programa EU in Vzhodnega partnerstva, novinarki iz Ukrajine in Moldavije ter predstavnica ministrstva za kulturo iz Armenije. Gre za vodilne akterje kulturnega in ustvarjalnega sektorja iz omenjenih štirih držav, ki so bili izbrani na pozivu med 170 kandidati!

Namen prvega tovrstnega študijskega obiska, ki ga Zavod Motovila pod naslovom “Onkraj horizontov: Armenija, Gruzija, Moldavija in Ukrajina. Povezujemo kulturne in ustvarjalne sektorje” organizira v sodelovanju s Programom za kulturo in ustvarjalnost EU in Vzhodnega partnerstva[1] ter lokalnimi partnerji, je krepitev čezmejnega sodelovanja med kulturnimi izvajalci iz Slovenije in gostujočih držav, ki so že ali bodo kmalu tudi članice programa EU Ustvarjalna Evropa, v okviru katerega slovenski kulturni izvajalci veljajo za izjemno uspešne na evropski ravni.

Uvodni dogodek študijskega obiska bosta z debato o povezovanju kulturnih in ustvarjalnih sektorjev otvorila ključna akterja na področju kreativnih politik Ragnar Siil (EE) in Luka Piškorič (SI). Pogovarjala se bosta o aktualnih razmerah v kulturi in novih strategijah ter modelih za kulturne in ustvarjalne sektorje, ki jih razvijajo v tej regiji.

Veselilo nas bo, če se nam v ponedeljek, 10. aprila, ob 13.00 pridružite v Hiši EU (Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji) na Dunajski cesti 20 v Ljubljani. Srečanje je namenjeno novinarjem, predstavnikom domačega kulturnega sektorja in ostali zainteresirani javnosti.

Obisk, ki ga financira Evropska unija, predstavlja izjemno priložnost za gradnjo mostov v kulturi med Slovenijo in regijo onkraj Evropske unije.

Sporočilo medijem – Onkraj horizontov.
Onkraj horizontov – PROGRAM.
Onkraj horizontov – UDELEŽENCI.

Če vas zanima več in bi se želeli srečati z našimi gosti ali novinarkama iz Ukrajine in Moldavije, nam sporočite na press@motovila.si.
Nadejamo se, da se boste lahko odzvali vabilu na uvodni pogovor in nas razveselili z obiskom. RSVP do četrtka, 6. aprila 2017 do 16. ure.

Informacije, foto gradiva in intervjuji:
Mateja Lazar, E: press@motovila.si, M: 040 360 814

Spremljajte nas!
/
Facebook: CED Slovenia – Kultura in CED Slovenia – MEDIA

Facebook dogodki:
10. april ob 13h: Uvodna debata o povezovanju kulturnih in ustvarjalnih sektorjev – Ragnar Siil & Luka Piškorič
11. april: Onkraj prestolnice: Lokalna kulturna scena v Mariboru
12. april ob 10h: Javno predavanje o novih modelih sodelovanja, financiranja in razvoja občinstev – Ustvarjalne skupnosti
13. april: Onkraj prestolnice: Lokalna kulturna scena na Goriškem

[1] EU-Eastern Partnership Culture and Creativity Programme, https://www.culturepartnership.eu/en