Od Revije do Mednarodnega festivala dokumentarnega filma v Mariboru

/
Letos se Revija slovenskega dokumentarnega filma, ki se je med 2011 in 2013 fokusirala na domačo dokumentarno produkcijo, razvija v Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC (Maribor, 29–31. avgust 2014). Prijave dokumentarnih filmov sprejemajo do ponedeljka, 11. avgusta.

Tretje festivalsko dokumentarno dogajanje, ki bo letos v Mariboru potekalo med 29. in 31. avgustom, bo prvič dobilo tudi mednarodno dimenzijo in se bo s tem Revija slovenskega dokumentarnega filma razvila v Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC. IZ REVIJE V FESTIVAL
Revija slovenskega dokumentarnega filma je v letih 2012 in 2013 predvajala 81 slovenskih dokumentarnih filmov, na delavnici DOKU producirala 11 kratkih dokumentarcev ter podelila dve plaketi DOKUMENTARNO IME, in sicer filmskima režiserjema, slovenskima veljakoma dokumentarnega žanra, Jožetu Pogačniku in Maku Sajku, strokovni del – DOKU pogovore – pa je razvijala v sodelovanju z MEDIA Deskom Slovenije.

Od letos bo Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC posvečen medkulturnemu in medgeneracijskemu dialogu, saj se festival povezuje z mednarodnimi projekti Silver Stories in European Cultural Learning Network, ki so del programa vseživljenjskega učenja Leonardo da Vinci. Organizatorji zato sporočajo: Čas je za slovenski dokumentarni festival. Mednarodno festivalsko sodelovanje je pomembno za širši okvir predstavljanja dokumentarnega žanra v Sloveniji in večjih možnosti življenja slovenskih dokumentarcev v tujini. Letošnje leto bo vse dobre prakse preteklih let obdržalo, dodana pa bo »multikulti« dimenzija. Dokumentarni filmi ob ognju, glasbi, zabavi, kulinarični umetnosti, DOKU pogovorih in dokumentarni delavnici bodo mesto Maribor že tretjič ujeli v času in prostoru dokumentarnosti.

PRIJAVE DOKUMENTARNIH FILMOV DO 11. 8. 2014
Prijava slovenskih dokumentarnih filmov poteka prek spletne strani www.dokumentarci.si/prijavnica2014/ do vključno 11. avgusta 2014. Več informacij: www.dokumentarci.si