Najuspešnejše leto črpanja evropskih sredstev za slovenske filmarje

/
Slovenski prijavitelji so v sodelovanju z MEDIA Deskom Slovenija dosegli zgodovinski uspeh v črpanju evropskih sredstev za filmsko in avdiovizualno ustvarjanje! ČESTITAMO!

Raven pridobljene podpore za leto 2012 se je z objavo zadnjih rezultatov Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA) v okviru treh razpisov povečala na rekordnih 1.135,283 EUR sredstev evropskega Programa MEDIA za 17 projektov.

Čeprav letošnja bilanca še ni zaključena, gre za več kot 60 % povečanje sredstev na letni ravni v primerjavi z najuspešnejšim letom MEDIA podpor za slovenske prijavitelje (2007 – 431.455 EUR) in dvakrat večjim zneskom v primerjavi s celoletno podporo lanskega leta (2011 – 335.628 EUR).

VERTIGU PRVIČ PODPORA ZA RAZVOJ SKUPINE PROJEKTOV

MEDIA Desk Slovenija z velikim ponosom poudarja, da je slovenski producent prvič uspešno kandidiral na zahtevnem razpisu za podporo razvoju skupine treh do petih projektov (EACEA 21/2011, drugi rok: 13. april 2012), kjer predhodne mednarodne izkušnje in finančna stabilnost podjetja igrajo primarno vlogo in so na njem redno uspešni predvsem producenti iz držav z visoko avdiovizualno produkcijsko zmogljivostjo ter tisti iz Skandinavije.

V elitno skupino trinajstih neodvisnih evropskih producentskih podjetij iz devetih držav se je uvrstil slovenski producent Vertigo. Sicer večkratni uspešni prijavitelj na MEDIA razpise za podporo samostojnim projektom in i2i Audiovisual (skupno 183.996 EUR za 7 projektov) bo prvič deležen evropske podpore za sočasen razvoj skupine treh filmskih projektov (dokumentarni film ULAY režiserja Damjana Kozoleta in njegov igrani film NOČNO ŽIVLJENJE ter igrani film ZALJUBLJEN ZGUBLJEN v režiji debitantke Alenke Kraigher) v skupnem znesku 100.000 EUR.

Uspešno kandidaturo podjetja Vertigo je Agencija pojasnila z naslednjo utemeljitvijo: Podjetje ima bogate izkušnje s koprodukcijami, predstavilo pa je ambiciozno skupino projektov, na katerih bodo delale ustaljene in izkušene ustvarjalne ekipe. Strategije so dobro pripravljene in kažejo na poglobljeno poznavanje trga, poleg dobre produkcijske izvedljivosti pa ima predstavljena skupina projektov tudi čezmejni potencial. Več o projektih v nadaljevanju.

VEČ o projektih v razvoju

Producent Danijel Hočevar je ob uspešni uvrstitvi med trinajst neodvisnih evropskih producentov iz devetih držav (Francija, Velika Britanija, Nemčija, Danska, Švedska, Islandija, Nizozemska, Avstrija in Slovenija), katerih bogate mednarodne izkušnje in kakovost projektov so prepričale ocenjevalce, ponosen na oceno Agencije, ki je razvoju treh projektov v produkciji Vertiga zagotovila 100.000 EUR evropskih sredstev, pri čem je skupni proračun vseh filmov 207.484 EUR.

Nočno življenje (angl. Nightlife), celovečerni igrani film režiserja in scenarista Damjana Kozoleta in koscenarista Ognjena Sviličića, ki je bil predstavljen na sarajevskem Cinelinku.
Ena noč v Ljubljani, tri prepletene zgodbe. V prvi, z naslovom Rojstvo, mlajša ženska rojeva. V drugi, z naslovom Življenje, hoče znani odvetnik občevati s psmi. V tretji, z naslovom Smrt, pa razočarani varnostnik dela samomor. Črna komedija o paradoksu življenja.

Zaljubljen zgubljen (angl. LoveLost), celovečerni igrani film v režiji debitantke Alenke Kraigher po scenariju Tanike Šajatović, ki je bil razvijan na MEDIA delavnici Torino Film Lab (Script&Pitch).
Šestnajstletnica Ajda postane najmlajša članica skupine štirih prijateljic, ki jih v osemdesetih poleg glasbe Nicka Cavea, Depeche Mode in EKV povezuje tudi skupna misija iskanja popolne ljubezni z vsemi poskusi in napakami vred. Kljub razočaranjem je Ajda trdno odločena, da bo našla rešitev za uresničitev svoje vizije popolne ljubezni ali pa se bo za vedno izgubila.

Ulay, celovečerni dokumentarni film, režiserja in scenarista Damjana Kozoleta in koscenarista Tevža Logarja.
Film sledi neverjetni življenjski poti Franka Uweja Laysiepena (Ulaya), enega najpomembnejših performerjev iz poznih 60-ih in 70-ih let, ki je znan po svojih performansih z Marino Abramović, s svojo nekonvencionalno umetniško držo pa uspeva ohranjati status relevantnega umetnika tudi danes. Gre za poseben tip filma o umetnosti, ki presega klasičen prikaz umetnika in želi privabiti gledalce v kinodvorane.

STUDIU VIRC PRVIČ PODPORA ZA SAMOSTOJNI PROJEKT

Drugi uspešni slovenski prijavitelj-debitant je Studio Virc z dokumentarnim projektom HOUSTON, WE HAVE A PROBLEM! v okviru drugega roka MEDIA razpisa za podporo samostojnim projektom (EACEA 21/2011) se je dokumentarni film v razvoju režiserja Žige Virca in producenta Boštjana Virca uvrstil na visoko šesto mesto (med 31 uspešnimi od 154 prijavljenih dokumentarnih projektov).

V svoji oceni, ki producentu zagotavlja 25.000 EUR podpore za razvoj projekta, je Agencija posebej izpostavila naslednje pozitivne lastnosti projekta: Gre za zelo zanimiv in inovativen projekt z odličnim cross-medijskim potencialom, dobro strukturiranimi in pripravljenimi strategijami ter briljantno tržno strategijo in uravnoteženim proračunom. Močno ustvarjalno ekipo zaznamujejo mladi obetavni režiser in močni koprodukcijski partnerji. Več o projektu v nadaljevanju.

VEČ o projektu v razvoju

Houston, we have a problem! je dokumentarni film, ki obravnava mit o jugoslovanskem vesoljskem programu in njegovi skrivni prodaji Američanom. Skozi te domnevne dogodke film prinaša pomembna sporočila o manipulaciji, lažeh, umazanih političnih igrah in medijski konstrukciji realnosti, kar je več kot aktualno tudi danes. Režiser in koscenarist je Žiga Virc, scenarist in producent pa Boštjan Virc. Pripravlja se 52 in 80 minutna verzija za TV in kinematografsko / festivalsko distribucijo, produkcija pa se planira za leto 2013.

Producent Boštjan Virc o trenutni fazi projekta pravi: Razvoj vsaj trenutno poteka kot v učbenikih. Že v prvi fazi smo bili kot edini vzhodnoevropski projekt sprejeti na elitni program razvoja Documentary Campus Masterschool, kjer smo že skoraj leto dni pod kritičnim očesom evropskih ekspertov. Januarja je preliminarni napovednik s skoraj milijon ogledi in velikim medijskim odzivom “potrdilo” tudi občinstvo. V tej fazi je pristopila tudi nacionalna televizija TV SLO in vstopila sta hrvaški in nemški koprodukcijski partner.
Razvojna podpora MEDIA je dodatno rešeto, ki je potrdilo zanimivost in relevantnost projekta, ter nam seveda olajšalo finančni vidik. Večina razvoja je za nami, tudi testno snemanje in raziskava arhivov. Kritična je zdaj naslednja faza, kjer srčno upamo na sofinanciranje realizacije filma s strani Slovenskega filmskega centra, ki je osnova za pridobivanje manjkajočih sredstev v tujini, navezujemo pa kontakte tudi s tujimi televizijami. To naj bi tudi bil moderen model avtorske filmske produkcije, ki pa v Sloveniji še ni postal pravilo.

DOLGOROČNO MEDIA PARTNESTVO ZA IZVEDBO FESTIVALOV LIFFe in ANIMATEKA

Za izvedbo letošnjih edicij festivalov sta podporo v okviru zadnjega, četrtega leta partnerskih pogodb (razpis MEDIA 18/2008) pridobila Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe (50.000 EUR) in Animateka (18.092 EUR), ki sta od leta 2009 del skupine izbranih dolgoročno podprtih festivalov, saj se ponašajo z visoko ocenjeno evropsko dimenzijo, nudijo programsko raznolikost in si nenehno prizadevajo za ohranjanje lojalnih in pridobivanje novih ljubiteljev (evropskega) filma.

STALNOST MEDIA PODPORE ZA DISTRIBUTERJE

Tradicionalno uspešna, tudi distribucijska podjetja so se na drugem od treh rokov razpisa EACEA 30/2011 (30. marec 2012) za selektivno podporo ponovno izborila za MEDIA spodbudo kroženju tujih evropskih del v Sloveniji ter so za prikazovanje 9 filmov pridobila skupno 21.900 EUR:
Blitz – 1.200 EUR za projekt Salmon Fishing in the Yemen
Cinemania Group – 8.700 EUR za projekte Barbara, All You Need is Love in A Royal Affair
Continental film – 3.700 EUR za projekte Babycall, Caesar must die (Cezar mora umreti) in Sister
Demiurg – 2.300 EUR za projekt And If We All Lived Together?
Fivia – 6.000 EUR za projekt Lotte and the Moonstone Secret (Loti in skrivnost mesečevega kamna)

MEDIA Desk Slovenija iskreno čestita slovenskim prijaviteljem na izjemnih, rekordnih rezultatih ter jim želi uspešno izvedbo projektov in enake uspehe na MEDIA razpisih v letu 2012/2013!