Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji 2014

/
Med 26. februarjem in 2. marcem se goriški Kinoatelje z vrsto projekcij in srečanj v petih mestih poklanja viziji letošnje prejemnice nagrade Darko Bratina, Ruth Beckermann. Centra Ustvarjalne Evrope v Sloveniji in Avstriji (podprogram MEDIA) soorganizirata strokovno delavnico 27. februarja v Gorici (IT). Vabljeni k udeležbi!

Nagrada Darko Bratina 2014
Dogodek Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji bo v nekajdnevnem potovanju povezal najpomembnejše filmske ustanove in več prizorišč po Sloveniji in Italiji, kjer bo prikazan pregled del letošnje prejemnice nagrade, avstrijske avtorice Ruth Beckermann.

Strokovna delavnica
Kot soorganizatorja strokovne delavnice 27. februarja se dogodku pridružujeta tudi Center Ustvarjalne Evrope v Sloveniji in avstrijski Creative Europe Desk – MEDIA, ki skupaj s Kinoateljejem in drugimi soorganizatorji v Gorici (IT) gostita nagrajenko Ruth Beckermann in predstavnico avstrijske distribucijske hiše Sixpackfilm Brigitto Burger-Utzer: Strokovna delavnica pod mentorstvom Ruth Beckermann bo temeljila na neposredni izmenjavi pogledov in izkušenj ter spodbujanju vrednot medkulturnega dialoga. Osredotočena bo na predstavitev avtorskega pristopa in avdiovizualnega raziskovanja letošnje nagrajenke, ki se v svojih delih posveča odnosu med individualnim in kolektivnim spominom ter vprašanju, kako se piše zgodovina.
Delavnico bodo nadgradili posebni gostje: Hans Kitmuller, germanist in pisatelj, nam bo predstavil večkulturno Gorico in sledi avstrijske ter judovske kulture v širšem Goriškem prostoru. Brigitta Burger-Utzer, soustanoviteljica in vodja Sixpackfilma na Dunaju, nam bo razkrila dobre prakse promocije avtorskega filma v Avstriji.

Program
Lokacija: Palazzo del cinema / Hiša filma, Travnik / Piazza Vittoria 41, Gorica / Gorizia (IT)
Filmske lekcije I
09:00 Hans Kitzmüller: Ostanki večkulturne Gorice
10:00 Ruth Beckermann: Individualni in kolektivni spomin. Raziskovalni pristopi in avtorska praksa EAST OF WAR 1996, 117’ (angleški podnapisi) PAPER BRIDGE / IL PONTE DI CARTA 1987, 95’ (angleški podnapisi)
12:30 Dokumentarni film: “Beneški Ghetto” (Il Ghetto di Venezia), VŠU Univerze v Novi Gorici
13:00 Odmor za kosilo

Filmske lekcije II
14:30 Brigitta Burger-Utzer: Dobre prakse promocije avtorskega filma
15:30 Ruth Beckermann: Predstavitev filma in projekcija: AMERICAN PASSAGES 2011, 121’ (italijanski podnapisi)

Prijave
Delavnica je brez kotizacije. Prosimo, da potrdite svojo prisotnost na naslov: nagrada.darko.bratina(at)gmail.com

Soorganizatorji
Hiša filma, DAMS Cinema – Università degli Studi di Udine, Narodna in študijska knjižnica – Feiglova knjižnica, Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici, Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, Creative Europe Desk Austria – MEDIA ***

O nagrajenki in predavateljici
Ruth Beckermann se v svojih delih osredotoča tako na večkulturno dimenzijo evropskega prostora kot tudi na zgodovinski in osebni spomin povezan z judovsko identiteto, še posebej tisto na Dunaju. Je avtorica več kot desetine dokumentarnih filmov, ki so bili uspešno predstavljeni na mednarodnih festivalih in za katere je prejela ugledne nagrade. Je soustanoviteljica Avstrijskega združenja dokumentaristov in filmskih ustvarjalcev. Njen opus bogatijo tudi avdiovizualne instalacije in knjižne izdaje.

(Foto: Lukas Beck)

Ozadje
Kinoatelje nagrado na področju filmske ustvarjalnosti v spomin na
svojega ustanovitelja podeljuje od leta 1999. Letošnja nagrajenka Ruth Beckermann jo je prejela za svoje »vsestransko raziskovanje in ustvarjanje na področju filma, knjižnega snovanja in avdiovizualne instalacije.«
Ruth Beckermann bo nagrado prejela na slavnostni podelitvi v četrtek, 27. februarja, v Gorici, kjer se bo ob tej priložnosti predstavila tudi z avdiovizualno instalacijo Europamemoria. V projektu, ki ga je zasnovala za Evropsko prestolnico kulture Gradec leta 2003, raziskuje življenje migrantov, sodobnih nomadov, ki sooblikujejo evropsko stvarnost. Niz projekcij in srečanj z Ruth Beckermann se bo sicer začel dan prej, 26. februarja, v Trstu in se sklenil 2. marca v Ljubljani.