Motovilke, december 2017

/

Pozdravljeni,
kot obljubljeno, vam posredujemo poročilo s posveta o novih perspektivah kulturnih povezav (19. okt.). Predstavniki kulturnega in ustvarjalnih sektorjev so se odzvali s številnimi predlogi za ureditev področja oz. premoščanja ovir za kulturno sodelovanje v mednarodnih odnosih (EU).
Še nekaj dni in letu 2017 bomo pomahali v spomin. Pestro je bilo to leto. Če se ozremo za dogodki, smo jih v sodelovanju s številnimi domačimi in tujimi partnerji pripravili več kot 20, udeležilo pa se jih je več kot 800 predstavnikov kulturnega in ustvarjalnih sektorjev. Študijski obisk Onkraj horizontov (10.–14. apr.) je bil npr. eden od 252 dogodkov regionalnega programa EU in Vzhodnega partnerstva za kulturo in ustvarjalnost (2015–2018). O programu, ki se v začetku prihodnjega leta zaključuje, so v tamkajšnji regiji pisali lokalni mediji (tudi o Sloveniji!), bralo jih je kar 4 milijone bralcev. Mi smo predvsem ponosni, da smo uspeli povezati ustvarjalce in da so se nekateri gostje vrnili na povabilo slovenskih organizacij.
Ali ste vedeli, da je litovski marketinški strokovnjak Tomas Ramanauskas, ki smo ga septembra gostili na Motovilinem idejnem laboratoriju, decembra v tekmovalnem programu Animateke predstavil svoj kratki animirani film Po smrti, pred peklom? Ni naključje. Dobro širimo informacije, kaj kdo počne v domačih logih.
Uspelo nam je tudi prvo mednarodno srečanje 24 producentov animiranega filma iz 16 držav Srednje in Vzhodne Evrope CEE Animation Workshop (2.–6. dec.). Srečanje se je zaključilo s podpisom Ljubljanskega sporazuma / The Ljubljana Accord, strateškega dokumenta za oblikovanje skupnega trga animiranega filma v omenjeni regiji.
Leto smo sklenili s prijetnim zaključnim druženjem pod naslovom »Uspešno … ustvarjalno 2017« (13. dec.). V fokus smo postavili zlasti festivale (MEDIA) in platforme (Kultura), ker so pomembno prispevali k uspehom v letu 2017, kot horizontalno področje pa kulturno vzgojo. Slovenija se namreč kot ena izmed 38. držav članic programa Ustvarjalna Evropa lahko pohvali z res izredno uspešnostjo svojega sektorja, saj je letos kar 36 različnih slovenskih organizacij za 52 projektov prejelo podporo EU v skupni višini 2,7 milijona EUR (ob tem, da še niso znani rezultati vseh razpisov). Nekaj gostov je z nami delilo svoje izkušnje, načrte za prihodnost in poudarilo tisto, kar manjka, da bi lahko bilo še bolje.
Nadejamo se, da bo prihodnost za kulturo ugodnejša. EU vedno bolj prepoznava pomembno vlogo kulture in medkulturnega dialoga v svojih mednarodnih odnosih, kar se odraža tudi pri vključevanju kulture na dnevni red številnih institucij EU.
Vstopamo v Evropsko leto kulturne dediščine (ELKD 2018), pust bo zaradi kurentov še slajši in ponosni bomo ob pogledu na vsako panjsko končnico. Čakamo na nov nacionalni program za kulturo, STO je za leti 2018 in 2019 kulturo opredelila za nosilno temo slovenskega turizma, dobili smo nov Center za kreativnost.

Od besed k dejanjem, še prej pa k počitku. Ponovno bomo z vami od 3. januarja dalje.
Želimo vam prijetne praznične dni ter ustvarjalno in uspešno novo leto!
 
Motovila spodbuja k branju … in vas pozdravlja do naslednje številke!
∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅∅

EU IN KULTURA, da ne boste rekli, da vam nismo povedali …

Voices of culture: strukturiran dialog o socialni vključenosti
Evropska komisija vabi strokovnjake s področja kulture k sodelovanju v strukturiranem dialogu na temo socialne vključenosti, zlasti, če ste izvajali kulturne aktivnosti v zdravstvenem in/ali socialnem varstvu, zaporih oz. sodelovali s prikrajšanimi skupinami. Rok za prijavo je 8. jan. 2018 do 12. ure (CET).

Kultura ima pomembno vlogo pri bolj povezani, vključujoči in uspešni Evropi
Culture Action Europe se je odzvalo na Sporočilo Komisije o krepitvi evropske identitete prek izobraževanja in kulture. Pozdravlja politično podporo evropskih institucij o pomenu in vlogi kulture ter jim sporoča, kaj je pomembno upoštevati v prihodnje: sinergije med kulturo in izobraževanjem, finančno podporo ter horizontalni in enakovredni položaj kulture pri oblikovanju politik EU.

Bolgarija do julija 2018 prevzema predsedovanje Svetu EU
Estonija zaključuje predsedovanje Svetu EU, Bolgarija to vlogo prevzema s 1. januarjem 2018. Prioritete bolgarskega predsedovanja so prihodnost EU in mladi, Zahodni Balkan, varnost in stabilnost ter digitalno gospodarstvo. Na področju kulture bo v ospredju ELKD 2018, s katerim se spodbuja socialna vključenost in boljše razumevanje EU prek kulture.

Evropski svet sprejel tudi sklepe na področju kulture
Evropski svet je 14. dec. 2017 sprejel sklepe, s katerimi poziva države članice, Svet in Komisijo, naj se v skladu s svojimi pristojnostmi še naprej trudijo, da bi »izkoristili priložnosti v okviru evropskega leta kulturne dediščine za boljšo ozaveščenost o družbenem in gospodarskem pomenu kulture in kulturne dediščine«. Poleg tega tudi, »naj preučijo morebitne ukrepe v zvezi s pravnimi in finančnimi okvirnimi pogoji za razvoj kulturnega in ustvarjalnega sektorja ter mobilnosti delavcev s področja kulture«.

Obhodi kurentov vpisani na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva
Iz Ministrstva za kulturo poročajo, da so Obhodi kurentov po Škofjeloškem pasijonu že druga enota slovenske nesnovne kulturne dediščine, ki je vpisana na Reprezentativni seznam. Za prihodnje leto je ministrstvo v imenu Republike Slovenije že oddalo nominacijo Klekljanje čipk v Sloveniji, Republika Ciper pa večnacionalno nominacijo Suhozidna gradnja, ki jo je skupaj pripravilo devet držav: Bolgarija, Ciper, Francija, Grčija, Hrvaška, Italija, Slovenija, Španija in Švica.

Priložnosti

Inštitut EIB vabi vizualne umetnike na rezidenco v Luksemburg
Inštitut Evropske investicijske banke (European Investment Bank – EIB) je v okviru t. i. Artists Development Programme objavil dva poziva: (1) Disruption: The Imprint of Man in (2) Cultural Heritage: Dealing with History through Art. Na za rezidenčno bivanje prihodnje leto maja in junija se lahko prijavijo umetniki do 35 let s področja vizualnih umetnosti, ki so državljani ene od članic EU. Rok za prijavo je 3. jan. 2018 do polnoči (GMT+1).

U.S. Embassy Slovenia: Cultural Grants Program
Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji podpira kulturne izmenjave ter spodbuja kulturne vezi med ZDA in Slovenijo, in sicer za aktivnosti kot so izmenjave, kulturne in umetniške prireditve, razstave, delavnice, predavanja ter kulturni projekti, ki spodbujajo in poglabljajo razumevanje ameriške kulture v Sloveniji. Rok za prijavo je 1. mar. 2018. Vir: CNVOS.

Brskamo in beremo

ProstoRož izdal Vodič za izvedbo testnih projektov (2017)
Če ste se vedno spraševali, kje začeti, kaj početi, koga vključiti in kako zaključiti, da bi izboljšali svoje mesto, si lahko pomagate z Vodičem za izvedbo testnih projektov. Pri društvu ProstoRož je nastal na podlagi izkušenj, uspehov in spodrsljajev, ki so jih izkusili med delom v Idriji, v Savskem naselju in v Parku Tabor.