Motovila nadaljuje sodelovanje z Ukrajino, tokrat na filmskem festivalu v Odesi

/
Motovila na Medarodnem filmskem festivalu v Odesi nadaljuje uspešno sodelovanje, ki ga z ukrajinskim kulturnim sektorjem neguje že nekaj let.

Najprej sta leta 2017 predstavnici zavoda gostovali v Ukrajini s predstavitvijo uspešnega mednarodnega sodelovanja slovenskega kulturnega sektorja, in sicer na forumu regionalnega združenja Baltic Sea NGO Network v Odesi (Mateja Lazar) in na mednarodnem forumu Kyiv Media Week (Sabina Briški Karlić). Leta 2017 in 2018 sta sledila dva študijska obiska kulturnih managerjev iz držav Vzhodnega partnerstva v Sloveniji – lani je bila v fokusu prav Ukrajina, letos pa udeležba Motovile na strokovnem programu Mednarodnega filmskega festivala v Odesi.

Sabina Briški Karlić je v okviru Dneva Ustvarjalne Evrope 17. julija 2019 v organizaciji Ukrajinske kulturne fundacije, ki gosti tudi Center Ustvarjalna Evropa v Ukrajini, predstavila uspehe Slovenije na področju mednarodnega sodelovanja v AV projektih (koprodukcije, kroženje filmov, usposabljanja in mreženja). Izpostavila je izjemno uspešno lanskoletno sodelovanje Slovenije v podprogramu MEDIA ter na primeru dveh mednarodno uspešnih pobud iz Slovenije – CEE Animation (pod vodstvom Društva slovenskega animiranega filma) in Ukrajinska šerifa (v partnerstvu z Inštitutom za transmedijski dizajn) – ponazorila pomen regionalnega sodelovanja.

Poleg Slovenije so na dogodku izkušnje predstavili tudi gostje iz Centrov Ustvarjalna Evropa iz Bolgarije (Kamen Balkanski), Madžarske (Ádám Paszternák) in Moldavije (Orest Dabija), dogodek pa je sklenila okrogla miza o izzivih in priložnostih, s katerimi se soočajo države z nizko avdiovizualno zmogljivostjo v kontekstu sodelovanja v podprogramu MEDIA in drugih mednarodnih mehanizmih za podporo AV sektorja, ki jo je moderirala vodja Ukrajinske kulturne fundacije in CED UA, Yuliia Fediv.

Udeležba na festivalu je bila tudi odlična priložnost za srečanje z udeleženci naših preteklih študijskih obiskov in dogovore o prihodnjem sodelovanju z Motovilo pri krepitvi povezovanja med akterji kulturnega in ustvarjalnih sektorjev obeh držav.

Cineuropa, vodilni evropski medij za avdiovizualno področje, o dogodku poroča tukaj.

Foto utrinki z dogodka: