MEDIA na 70. Cannesu: o prihodnosti, aktualnih izzivih in uspešnih pobudah

/
Na 70. mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu, kjer sodeluje 20 filmov s podporo podprograma MEDIA, bo Ustvarjalna Evropa v okviru Evropskega filmskega foruma ponudila priložnost za premislek o prihodnosti, strukturi in prioritetah podprograma MEDIA po letu 2020 ter v paviljonu Ustvarjalne Evrope predstavila paleto uspešnih projektov in pobud.

Osrednji letošnji dogodek programa Ustvarjalna Evropa MEDIA na canskem festivalu bo Evropski filmski forum (22. maj, 14.30, Salon des Ambassadeurs), ki v luči vmesne ocene programa Ustvarjalna Evropa pod naslovom »Oblikovanje prihodnosti – MEDIA po letu 2020« v ospredje daje premislek o prihodnjih prioritetah programa. Dogodek bo odprl Ira Deutchman, profesor filmskih študij na univerzi Columbia, sledil bo pogovor z režiserko Agnieszko Holland, Giuseppe Abbamonte, vodja Generalnega direktorata CONNECT pri Evropski komisiji pa bo povzel zaključke dveh osrednjih razprav:

(1) Vloga MEDIE v razvoju novih finančnih modelov
Kako se razvijajo finančni ekosistemi? Kako se nacionalni podporni mehanizmi prilagajajo aktualni finančni realnosti? Ali je lahko MEDIA ne le komplementarni ukrep, ampak tudi vzvod za privabljanje več zasebnih naložb? Namen pogovora je poiskati različne načine in mehanizme, ki bodo sinergično in učinkovito podprli raznolike potrebe sektorja.

(2) Spodbujanje rasti tržnih deležev evropskih vsebin in občinstev
Kako izboljšati čezmejno promocijo in distribucijo evropskih filmov? Ali leži odgovor boljšega mednarodnega kroženja filmov tudi v večjem prilagajanju programa nacionalnim filmskim politikam in kako? Ali naj MEDIA še dodatno podpira promocijske ukrepe in kakšen naj bo obseg tako podprtih del? Katere distribucijske platforme naj bodo del tovrstnih podpor in kakšne so implikacije za prihodnje distribucijske kanale?

PREDSTAVITVE V MEDIA PAVILJONU

Dvakrat na dan, med 19. in 24. majem, se lahko na MEDIA paviljonu Ustvarjalne Evrope (Riviera H6) udeležite jutranjih (9:30) in popoldanskih (17:30) predavanj in predstavitev, ki bodo posvečene uspehom izbranih prejemnikov MEDIA sredstev in pomembnim avdiovizualnim pobudam. Podroben seznam predstavljenih pobud in projektov je na voljo na tej povezavi.

Več informacij o zgoraj navedenih dogodkih in drugih zanimivih priložnostih je na voljo na tej povezavi.

MEDIA FILMI V CANNESU

Seznam 20 MEDIA podprtih filmskih naslovov, ki tekmujejo oz. bodo na letošnjem festivalu prikazani v različnih sekcijah, je na voljo tukaj.

cannes_collages_copy_21171_1