MEDIA e-novice, 9. avgust 2018

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Ali ste vedeli?

Po prvi polovici leta smo lahko več kot zadovoljni z rezultati razpisov Ustvarjalne Evrope. Polna jadra uspehov za slovenske organizacije namreč beležimo v obeh podprogramih, MEDIA in Kultura!

REZULTATI – MEDIA: FILMSKO IZOBRAŽEVANJE
Kinodvor in Otok v treh uspešnih projektih!
Javni zavod Kinodvor in zavod Otok sta partnerja v treh od osmih projektov, podprtih na evropski ravni v okviru MEDIA razpisa Ustvarjalne Evrope za filmsko izobraževanje v 2018 (EACEA 14/2018)! Pobude s slovensko udeležbo,
Cinemini Europe, Moving Cinema in The Film Corner Reloaded, bodo črpale približno 600.000 EUR, od skupno 2 mio EUR, ki jih EU letos namenja tovrstnim projektom. Iskrene čestitke!

REZULTATI  KULTURA: PROJEKTI SODELOVANJA
Rekordni rezultati za projekte sodelovanja 2018 prinašajo 101 podporo EU
Na razpis za leto 2018 je prispelo skoraj 500 upravičenih prijav, od tega 15 iz Slovenije. Skupaj je bil izbran 101 projekt iz 23 različnih držav, za katere bo Ustvarjalna Evropa namenila skoraj 41,5 milijona EUR. Med njimi so štirje projekti pod slovenskim vodstvom s skupno podporo 2,6 milijona EUR. Poleg tega v odobrenih projektih sodeluje še 16 slovenskih partnerjev.
Priložnost, da srečate vse tiste, ki so v hudi mednarodni konkurenci uspeli pridobiti podporo podprograma Kultura, bo že 28. avgusta na srečanju 20 ustvarjalnih na Mladih levih – vabljeni!

MAIA WORKSHOPS LETOS V SLOVENIJI:
Strokovni seminar o filmskem marketingu “Film Marketing Illustrated”

Festival slovenskega filma, Avditorij Portorož, 14. september, 14.3018.00
MAIA Workshops je priznano mednarodno strokovno usposabljanje za obetavne producente s podporo podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope. Zaključno srečanje letošnjega cikla MAIA usposabljanj, ki se osredotoča na marketing in distribucijo filmov, gostuje v Portorožu, prav v času 21. Festivala slovenskega filma (FSF).
Zato Motovila (CED Slovenija), FSF, Re-Act in MAIA Workshops v okviru strokovnega programa FSF za vse zainteresirane organizirajo odprti seminar z MAIA tutorjem za digitalni marketing, Danielom Díazom.
Prijave udeležbe sprejemamo do 11. septembra prek spletnega obrazca.

NAPOVEDUJMO PESTRO JESEN

USTVARJALNA OBZORJA4. oktober 2018, 09:30-15:30, OSMO/ZA
Motovila (CED Slovenija) bo v sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (nacionalna kontaktna točka za Obzorje 2020) omogočila povezovanje ustvarjalcev in raziskovalcev, ki jih zanima sodelovanje na področjih kulture, humanistike in družboslovja. Predstavljene bodo priložnosti, ki jih ponujata Ustvarjalna Evropa in program EU za področje raziskav in inovacij – Obzorje 2020. Kmalu sledi več informacij.

ONKRAJ HORIZONTOV 2018: UKRAJINA15.–19. oktober, Ljubljana
Motovila jeseni nadaljuje s krepitvijo čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in državami Vzhodnega partnerstva EU. Tokrat v fokus postavljamo Ukrajino. Med 15. in 19. okt. 2018 na študijskem obisku »Onkraj horizontov« gostimo skupino ukrajinskih kulturnih izvajalcev. Gre za izjemno priložnost za gradnjo mostov v kulturi med Slovenijo in regijo onkraj Evropske unije. Projekt se s podporo Evropske unije izvaja v okviru programa Culture Bridges. Kmalu sledi več informacij.

POROČAMO O PRETEKLIH DOGODKIH
Pomen regionalnega sodelovanja in koprodukcij v kontekstu držav nizke AV zmogljivosti, 19.–22. julij 2018, Ohrid (MK)
V okviru prvega Beach Film Festivala v Ohridu (Makedonija) se je med 20. in 22. julijem odvila tudi razprava na temo regionalnega sodelovanja držav nizke AV zmogljivosti, ki jo je organizirala makedonska pisarna podprograma MEDIA. Uspešne prakse in izzive na tem področju so predstavili predstavniki Centrov Ustvarjalne Evrope iz Črne Gore, Hrvaške, Srbije in Slovenije.

RAZPISI

AVTOMATIČNA DISTRIBUCIJA
Junija je z zamudo bil objavljen letošnji razpis za podporo avtomatični distribuciji EACEA 05/2018, 6. avgusta pa je naknadno objavljen popravek razpisa! PODALJŠAN ROK za prijave je 8. november 2018.
POZOR: razpisni pogoji so spremenjeni.
Na voljo so gradiva s podrobno predstavitvijo sprememb – prosimo, da nam v primeru interesa pišete na sabina.briski@ced-slovenia.eu.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

** Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu! **

AKTUALNI ROKI ZA PRIJAVE

EAVE 2019
Priznano enoletno usposabljanje za izkušene producente s projekti ali brez njih, ki želijo nadgraditi svoja znanja o mednarodnih koprodukcijah in razširiti mrežo kontaktov. Rok za prijave: 31. avgust 2018

IDFA DocLab Academy
Mednarodno usposabljanje za mlade talente na področju dokumentarnega filma in interaktivnih projektov. Rok za prijave: 1. september 2018

Berlinale Talents 2019
Največja in najpomembnejša mednarodna platforma za mreženje mladih filmskih ustvarjalcev in drugih poklicev, vezanih za AV področje. Rok za prijave: 3. september 2018

MIDPOINT
TV Launch – celostni intenzivni program za razvoj TV serij
Feature Launch – usposabljanje za razvoj prvencev in drugih igranih filmov
Rok za prijave za oba modula: 21. september 2018

Digital Production Challenge II
Na delavnici se analizirajo najboljši primeri digitalne produkcije in postprodukcije, s posebnim fokusom na nizkoproračunskih projektih.
Rok za prijave: 26. september 2018

European Short Pitch 2019
Scenaristična delavnica in pitching dogodek za razvoj kratkih filmov in koprodukcijsko povezovanje. Rok za prijave: 30. september 2018

Film Spring Open
Interdisciplinarna delavnica namenjena debitantom in mlajšim profesionalcem v AV industriji (režiserjem, scenaristom, producentom, snemalcem, montažerjem in strokovnjakom za videoigre in druge digitalne formate). Rok za prijave: 5. oktober 2018

Documentary Campus Masterschool
Intenzivno 10-mesečno usposabljanje za ustvarjalce dokumentarnih filmov, s posebnim poudarkom na inovativnih poslovnih modelih in dostopu do mednarodnega trga. Rok za prijave: 5. november 2018

POVEZOVANJE

Connecting Cottbus
Dogodek za dostop do trgov za igrane projekte v razvoju. Roki za prijavo: 22. avgust (work in progress) in 5. oktober 2018 (brez projekta)

Baltic Event 2018
Največja koprodukcijska tržnica Severne in Srednje Evrope v okviru dogodka Industry@Tallinn mednarodnega filmskega festivala v Talinu. Rok za prijave: 3. september 2018

DRUGE PRILOŽNOSTI

Dox In Vitro – usposabljanje v organizaciji CED Slovaške za mlade ustvarjalce dokumentarnih filmov (glej prijavnico v angleškem jeziku). Roka za prijave: 10. avgust (s projektom) oz. 30. avgust 2018 (brez projekta).

Sofinanciranje štipendij za usposabljanje ali izobraževanje v tujini
Ministrstvo za kulturo je objavilo javni razpis za sofinanciranje štipendij za usposabljanje ali izobraževanje v tujini, ki traja od 3 do 12 mesecev med 1. julijem 2018 in 31. oktobrom 2019. Namenjen je mladim do vključno 29. leta. Rok prijave je 31. avgust 2018.

ProPro 2019 – mednarodni program usposabljanja za producentke v organizaciji Avstrijskega filmskega inštituta ponuja razvoju projektov in/ali poslovnih strategij, in je odprt tudi za kandidatke iz Slovenije! Rok za prijave: čimprej, najkasneje do 1. novembra 2018

MAO vabi zainteresirane partnerje CzK
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) kot izvajalec Centra za kreativnost (CzK), vabi vse zainteresirane organizacije k soustvarjanju nacionalnega podpornega okolja za uspešen in dinamičen razvoj kulturnega in kreativnega sektorja ter podpirajo cilje projekta Platforma Center za kreativnost v letu 2018.

ALI STE VEDELI?

Finalisti za nagrado LUX
Znani so trije letošnji kandidati za filmsko nagrado Evropskega parlamenta LUX. Poleg Styx (r. Wolfgang Fischer, Nemčija/Avstrija) in Women in War (Benedikt Erlingsson, Islandija, Francija, Ukrajina), je med njimi je tudi Druga stran vsega (r. Mila Turajlić, Srbija, Francija, Katar), kot šele drugi dokumentarec v zgodovini nagrade LUX, ki se je prebil med tri najboljše. O ustvarjanju filma, ki je odprl letošnji Festival dokumentarnega filma, je na našem marčevskem MEDIA seminarju “Kaj so skrivnosti uspešnega dokumentarnega filma?” govorila tudi Hanka Kastelicová, kreativna producentka HBO Europe.

POZOR:
Na voljo je nov animirani logo podprograma MEDIA!
Nov animirani logo podprograma MEDIA, ki ga od letos naprej morajo uporabljati vsi podprti filmi in projekti v svojih avdiovizualnih gradivih (filmski trailerji, zaključne špice; povzetki dogodkov, festivalski napovedniki itd.) je na voljo na tej strani. Splošna navodila za uporabo CGP in logo MEDIA v vektorski obliki so tukaj. Uporaba mora biti usklajena s poglavjem »Visibility« v pogodbi o financiranju.