MEDIA e-novice, 7. april 2016

/

Dragi bralci MEDIA novic, v aprilski številki

  • v pričakovanju rezultatov jesenskih rokov MEDIA razpisov izpostavljamo možnost svetovanja na iztekajočih se aprilskih rokih
  • napovedujemo nacionalni premieri dveh MEDIA podprtih slovenskih filmov – Mama inHouston, imamo problem!
  • povzemamo strokovni seminar Pripoved dokumentarista v okviru 18. FDF in drugo dogajanje na domačem avdiovizualnem in kulturnem področju
  • opozarjamo na pomembne roke MEDIA razpisov, usposabljanj, mreženj in drugih priložnosti!

 


CED NOVOSTI

Medsektorski razpis Ustvarjalne Evrope za projekte vključevanja beguncev
Evropska komisija je objavila razpis Support for refugee integration (EACEA/12/2016), namenjen podpori kulturnih, avdiovizualnih in medsektorskih projektov, katerih cilj je olajšati vključevanje beguncev v evropske skupnosti s spodbujanjem spoštovanja in razumevanja različnosti, demokratičnih vrednot in državljanstva, medkulturnega dialoga, strpnosti in spoštovanja drugih kultur. Podprtih bo omejeno število projektov (8-12).
Rok za oddajo vlog je 28. april 2016
.

CED opomnik za filmske producente, organizatorje festivalov in distributerje
Aprila se iztekajo zadnji roki treh za slovenske uporabnike pomembnejših MEDIA razpisov:

  • 21. april (ob 12.00) – zadnji rok MEDIA razpisa za razvoj posameznih film. projektov(EACEA 18/2015)
  • 28. april (ob 12.00) – zadnji rok MEDIA razpisa za organizatorje filmskih festivalov(EACEA 16/2015)
  • 29. april (ob 12.00) – rok MEDIA razpisa za generiranje sredstev za avtomatično distribucijo (EACEA 09/2016)

Resne prijavitelje prijazno prosimo, da se za pomoč pri prijavah na CED Slovenija obrnejo čimprej – tako vam bomo lahko zagotovili kakovostno in pravočasno podporo.

Poziv MK za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Ministrstvo za kulturo je 25. marca objavilo Javni poziv za sofinanciranje projektov, izbranih na razpisih programa EU Ustvarjalna Evropa. Gre za sofinanciranje projektov slovenskih izvajalcev, ki so bili v letih 2014 in 2015 izbrani na razpisih programa Ustvarjalna Evropa (MEDIA / Kultura) in v letu 2016 še vedno potekajo ter tudi projekte slovenskih izvajalcev, izbrane v letu 2016, če se obdobje aktivnosti projekta v letu 2016 tudi zaključi.
Poziv je odprt do porabe sredstev, vendar najdlje do 30. septembra 2016. 


CED DOGODKI

Uspešno mreženje na seminarju Pripoved dokumentarsta
Izobraževalni dogodek Pripoved dokumentarista je v organizaciji Centra Ustvarjalna Evropa in Slovenskega filmskega centra potekal 15. in 16. marca, kot del strokovnega programa 18. FDF. Cilj dogodka, ki je pritegnil več kot 50 udeležencev, je bil zagotoviti prostor za refleksijo položaja domačega ustvarjalnega dokumentarnega filma in mednarodnih možnosti ter obetavnim ustvarjalcem ponuditi prostor za učenje oz. izmenjavo izkušenj z izkušeno domačo dokumentarno ustvarjalko, Petro Seliškar (Petra Pan Film).


ALI STE VEDELI?

Nacionalni premieri dveh slovenskih MEDIA podprtih filmov
Aprila bosta po svetovnih premierah na prestižnih festivalih v Rotterdamu in Tribeci v ljubljanskem mestnem kinu Kinodvor svoji nacionalni premieri doživela dva slovenska filma, katerih razvoj je bil leta 2012 podprt s sredstvi programa MEDIA:

  • Mama” režiserja Vlada Škafarja (produkcija Gustav film, 25.000 EUR MEDIA podpore za razvoj) – po uspešno začeti festivalski poti v sekciji “Svetla prihodnost” filmskega festivala v Rotterdamu si bo slovensko občinstvo film lahko premierno ogledalo med 12. in 19. aprilom
  • Houston, imamo problem!” režiserja Žige Virca (produkcija Studio Virc, 25.000 MEDIA podpore za razvoj) – le devet dni po že sedaj razprodani svetovni premieri na newyorškem festivalu Tribeca bo 25. aprila sledila nacionalna premiera, maja pa tudi redna distribucija v državah nekdanje Jugoslavije.

Scenarnica – novo poglobljeno usposabljanje za slovenske scenariste!
Rok za prijave se približuje: 18. april 2016!
V novem domačem scenarističnem laboratoriju – Scenarnici lahko razvijete svoj igrani projekt od ideje do scenarija. Scenaristična delavnica bo pod mentorstvom priznanega srbskega mentorja Srđana Koljevića v organizaciji Slovenskega filmskega centra in Društva slovenskih režiserjev potekala od maja do septembra 2016, izbranih bo od šest do osem projektov.

SURKUS: za podjetja, organizacije in posameznike v KUS
Konec marca je bila pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ustanovljena Sekcija za upravljanje in razvoj v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih (SURKUS), ki želi povezati številne deležnike v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih (KUS) ter jim nuditi podporo pri zastopanju interesov in krepitvi položaja članov pri njihovem delovanju v Sloveniji.

Predlog strategije razvoja nacionalnega programa filmske vzgoje
Do 20. aprila je v javni razpravi Predlog strategije razvoja nacionalnega programa filmske vzgoje. Strokovna javnost lahko do navedenega dne svoje pripombe in predloge po elektronski poti posreduje Ministrstvu za kulturo.


ODPRTI MEDIA RAZPISI

PODPORA ZA ORGANIZATORJE USPOSABLJANJ
Podpora za organizatorje usposabljanj 2016 (EACEA 06/2016) / Rok za prijave: 14. 4. 2016

PODPORA PRODUCENTOM
Podpora za posamezne projekte 2016 (EACEA 18/2015) / Drugi rok: 21. 4. 2016
Podpora za TV prikazovanje 2016 (EACEA 21/2015) / Drugi rok: 5. 5. 2016

VKLJUČEVANJE BEGUNCEV (medsektorski sklop)
Podpora za projekte vključevanja beguncev (EACEA 12/2016) / Rok za prijave: 28. april 2016

DISTRIBUCIJA
Selektivna podpora 2016 (EACEA 13/2015) / Drugi rok:14. 6. 2016
Avtomatična podpora 2016 (EACEA 09/2016) / Rok za generiranje: 29. 4. 2016
Avtomatična podpora 2015 (EACEA 27/2014) / Rok za ponovno naložbo: 2. 8. 2016

RAZPIS ZA OCENJEVALCE
EACEA vabi
izkušene predstavnike kulturnega in avdiovizualnega sektorja med ocenjevalce projektov za podporo Ustvarjalne Evrope: EACEA 01/2013 / Rok za prijave: kadarkoli do 30. 9. 2020.


MEDIA USPOSABLJANJA IN POVEZOVANJA
Spletni seznam vseh usposabljanj in mreženj ter evropskih festivalov s podporo Ustvarjalne Evrope – MEDIE je na voljo na povezavi www.creative-europe-media.eu, na iztekajoče se roke pa redno obveščamo tudi na spletnih straneh CED SI (MEDIA usposabljanje in MEDIA povezovanje).

BLIŽAJOČI SE ROKI:

Urejanje pravic za film in televizijo
13. april – 17. april 2016, Berlin (DE)
Rok za prijave: čimprej, do 12. aprila 
Seminar ponuja edinstven dostop do znanja ter izkušenj strokovnjakov iz družb kot so HBO, NBC, Universal in Zentropa kot tudi do mednarodnih strokovnjakov iz priznanih pravnih hiš.

Crossing Borders 2016
15.-20. julij 2016, Južna Koreja
Rok za prijave: 15. april
Documentary Campus, EDN – European Documentary Network ter BCPF – The Broadcasting Content Promotion Foundation vabita k sodelovanju dokumentarne projekte (serije, posamezne filme in večplatformna dela).

Prijavite se na Ex Oriente Film 2016
26. junij 2016 – 12. marec 2017, Split (HR), Jihlava, Praga (CZ)
Rok za prijave: 4. maj
Češki Inštitut za dokumentarni film vabi ustvarjalne dokumentarne projekte v razvoju ali v zgodnji fazi produkcije k sodelovanju v novem ciklusu priznane mednarodne delavnice Ex Oriente Film.

Angers Workshops Jeanne Moreau
20.- 24. avgust 2016, Angers (FR)
Rok za prijave: 4. maj 2016
Delavnica je namenjena mladim filmskim ustvarjalcem, ki so že posneli dva kratka filma in imajo celovečerni film v razvoju. Izbranim udeležencem bodo kriti stroški delavnice.

FRAME – usposabljanje za restavracijo filmskih vsebin
19. junij – 21. oktober 2016, Paris (Bry-sur-Marne) (FR)
Rok za prijave: 5. maj
FRAME je MEDIA podprto usposabljanje za rabo novih tehnologij pri restavriranju in ohranjanju ter digitalizaciji avdiovizualnih vsebin.

Delavnice MAIA za mlade obetavne producente
Drugo srečanje (Zakonski vidiki): 20.-24. junij, Poljska – rok za prijave: 6. maj
Tretje srečanje (Trženje in distribucija): 3.-7. oktober 2016, Italija – rok za prijave: 3. september
Usposabljanje MAIA je namenjeno obetavnim evropskim producentom igranih in dokumentarnih filmov ter večmedijskih projektov, kot tudi diplomantom, vodjem produkcije in drugim strokovnjakom iz filmske industrije, ki bi radi izboljšali svoje znanje in kontakte s področja produkcije.

Prijavite svoje ideje za serije
29. junij – 1. julij 2016, Fontainbleau (FR)
Rok za prijave: 27. maj
Les B.A. de Série Series je tekmovanje, namenjeno evropskim ustvarjalcem, ki imajo idejo za igrano serijo in iščejo partnerje za skupen razvoj.

CICAE usposposabljanje za kinoprikazovalce
29. avgust – 5. september 2016, Benetke (IT)
Rok za prijave: 31. maj
Art Cinema = Action + Management 2016 (CICAE) evropski seminar za profesionalce, ki delajo v art kinih, poteka v okviru Beneškega filmskega festivala.

EP2C – uposabljanje za postprodukcijo
Oktober 2016, Nemčija
Rok za prijavo: 1. junij
Namen enotedenske postprodukcijske delavnice EP2, je pospeševanje postprodukcijskih postopkov, predvsem za koprodukcijske projekte (igrane ali dokumentarne), namenjena je producentom s projekti in vodjam postprodukcije.

Sunny Side of the Doc
19.-22. junij 2016, La Rochelle (FR)
Rok za prijave: 23. april
Poziv ustvarjalcem dokumentarnih filmom k prijavam projektov na pitching in razvojne dogodke je odprt.

Prvo e-usposabljanje za mednarodne koprodukcije s podporo MEDIE
Rok za prijavo: kadarkoli do konca 2016
Uveljavljeni nemški Erich Pommer Institut s podporo MEDIE ponuja prvo spletno usposabljanje za mednarodne koprodukcije, ki ga lahko opravite prek spleta.

DRUGO

Mladi filmarji vabljeni na brezplačen Innsbruck Film Campus
22. – 28. maj 2016, Innsbruck (AT)
Rok za prijave: 15. april
Innsbruck Film Campus, ki ga organizira Mednarodni filmski festival v Innsbrucku, vabi k prijavi mlade talentirane filmske ustvarjalce, stare med 20 in 35 let.

EDN Crossing Borders poziv

15. julij – 20. julij 2016, Južna Koreja
Rok za prijavo je 15. april
Crossing Borders je mednarodni program usposabljanja, ki filmskim ustvarjalcem in dokumentarnim strokovnjakom iz Evrope in Azije omogoča lažje sodelovanje preko državnih meja in daje možnost, da vstopijo na trge, tako v smislu umetniškega, kot tudi finančnega sodelovanja.
MEDIA e-novice