MEDIA e-novice 5. september 2016

/

Dragi bralci MEDIA novic, v septembrski številki

čestitamo LIFFu na uspešni prijavi v okviru MEDIA razpisa Ustvarjalne Evrope za filmske festivale!
napovedujemo okroglo mizo na trenutno zagotovo najbolj aktualno temo ustvarjanja TV serij v okviru Festivala slovenskega filma in druge zanimive strokovne priložnosti
vabimo k ogledu predavanja Christiana Routha in povzemamo scenaristično delavnico Kratka scena na festivalu FeKK ter ostale poletne dogodke
spodbujamo k branju koristnih gradiv ter prijavah na MEDIA razpise in podprte programe usposabljanja in mreženja oz. sorodne priložnosti za nadgrajevanje znanj in veščin


CED NOVOSTI – REZULTATI RAZPISOV

LIFFE kljub hudi konkurenci uspel na razpisu za filmske festivale!
Na najbolj konkurenčnem razpisnem roku za podporo filmskim festivalom v zadnjih dveh letih, se je 27. LIFFE uvrstil med 27 izbranih projektov! Novembrska edicija največjega slovenskega mednarodnega filmskega festivala bo iz podprograma MEDIA sofinancirana s 46.000 EUR – čestitamo! Huda konkurenca velikih festivalov več let podprto Animateko uvrstila na čakalni seznam.

CED DOGODKI 

Zgodilo se bo …
Okrogla miza: snovanje in produkcija TV serij v Sloveniji
Kakovostne TV serije so med evropsko strokovno javnostjo zaradi naraščajoče priljubljenosti zagotovo najbolj aktualna in izjemno pogosto obravnavana tema. Kaj pa v Sloveniji? Odgovore o domačih ustvarjalnih in produkcijskih vidikih ustvarjanja TV serij bomo poiskali v četrtek,15. septembra (ob 14.00), na okrogli mizi v okviru strokovnega programa FSF – vabljeni, da se nam pridružite!

Zgodilo se je …
Na Kratki sceni: predavanje Kako napisati scenarij, ki se prodaja sam?
Beležimo izjemen interes za scenaristično predavanje Christiana Routha (več kot 70 obiskovalcev) in uspešno usposabljanje na Kratki sceni v okviru Festivala kratkega filma v Ljubljani konec avgusta. Vabljeni k ogledu posnetka predavanja!

Za nami je 22. sarajevski filmski festival
Letošnji program festivala, ki se je zaključil v soboto 20. avgusta 2016, je v različnih kategorijah ponudil 223 filmov iz 61 držav, med njimi tudi pet slovenskih (tudi MEDIA podprta Nočno življenje in Mama), strokovni program CineLink Industry Days, ki se ga je udeležila predstavnica naše pisarne, pa se je osredotočal na TV serije, njihove zakonitosti ter priložnosti, ki jih ponujajo znotraj filmske industrije.

CED Slovenija svetoval na usposabljanjih za festivale in dokumentarce
Predstavnica CED Slovenija Sabina Briški je kot strokovnjakinja za podprogram MEDIA bila povabljena na dva mednarodna usposabljanja za festivale (Developing Your Film Festival) in dokumentarne filme (BDC Discoveries), kjer je nudila svetovanje v zvezi s podporami Ustvarjalne Evrope za avdiovizualni sektor.

Udeležba na mednarodnem simpoziju o regionalnih koprodukcijah žanrskih filmov
Na vabilo organizatorjev 12. Grossmanovega festivala fantastičnega filma in vina ter Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF) se je Sabina Briški udeležila prvega mednarodnega simpozija, katerega cilj je bil premislek in idejna zasnova koprodukcijskega dogodka za žanrski film v tem delu Evrope. Simpozij je potekal 13. 7. 2016 v Ljutomeru.

Projekt z zgodbo? / What is the Story of Your Project?
Poročilo s strokovnega seminarja. In tudi nekaj foto utrinkov.

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE 

Slovenski uspehi na filmskem festivalu v Karlovih Varih
Na letošnjem 51. mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih, ki je potekal od 1. do 9. julija 2016 sta bila nagrajena Damjan Kozole, ki je prejel kristalni globus za najboljšega režiserja ter Miha Knific, ki je prejel nagrado sklada Eurimages.

Znani finalisti za filmsko nagrado Lux 2016
26. julija 2016 je predsednica parlamentarnega odbora za kulturo Sivlia Costa v Rimu razglasila tri finaliste za filmsko nagrado Lux, ki v letošnjem letu praznuje 10. obletnico podeljevanja.

Komisija in Evropski investicijski sklad uvajata novo jamstveno shemo
Evropska komisija in Evropski investicijski sklad (EIS) sta uvedla jamstveno pobudo za podporo malim in srednjim podjetjem v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih prek finančnih institucij v vrednosti 121 milijonov evrov. Poziv za prijavo interesa je bil objavljen julija.

Kulturno sodelovanje po Brexitu
Ali vas skrbi, kako bo z vašimi projektnimi partnerji iz Velike Britanije oz. njihovim sodelovanjem v Ustvarjalni Evropi?

RAZPISI

Garancijska shema za KUS: razpis za finančne posrednike
Evropski investicijski sklad (EIS) je 18. julija 2016 objavil odprt razpis za prijavo interesa namenjen finančnim posrednikom, prek katerih bo nato predstavnikom in organizacijam kulturnega in ustvarjalnega sektorja omogočen dostop do posojil in jamstev.

Distribucija – shema prodajnih zastopnikov 2015 (ROK za ponovno generiranje: 1. marec 2017)
Distribucija – avtomatska podpora 2016 (ROK za ponovno generiranje: 1. avgust 2017)
Distribucija – shema prodajnih zastopnikov 2016 (ROK za ponovno generiranje: 3. oktober 2017)

Razpis za ocenjevalce
EACEA vabi izkušene predstavnike avdiovizualnega in kulturnega sektorja med ocenjevalce projektov za podporo Ustvarjalne Evrope: EACEA 01/2013. Rok za prijave: kadarkoli do 3 mesece pred koncem leta 2020, ko bo zaključen program Ustvarjalna Evropa.

Poziv strokovnjakom za oceno evropskih prestolnic kulture
Evropska komisija je objavila javni razpis (EAC/14/2014) za prijavo interesa za ustanovitev skupine strokovnjakov, ki bodo člani odbora za ocenjevanje prijav v sklopu razpisov »Evropska prestolnica kulture«. Rok za prijavo je kadarkoli do 3 mesece pred koncem leta 2020, ko bo zaključen program Ustvarjalna Evropa.

DRUGI VIRI FINANCIRANJA
MK: razpis za sofinanciranje projektov kulturno-umetnostne vzgoje (gledališče in film)
Ministrstvo za kulturo je v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 objavilo javni razpis »Razvoj inovativnih učnih okolij in prožnih oblik učenja za dvig splošnih kompetenc na področju kulture« (JR ESS RIUO 2016–2021). MK bo sofinanciralo projekte kulturno-umetnostne vzgoje, in sicer na dveh deficitarnih področjih v vzgojno izobraževalnem prostoru: gledališče in film. Rok za oddajo vlog je 26. september 2016.

MEDIA USPOSABLJANJA IN POVEZOVANJA

Spletni seznam vseh usposabljanj in mreženj ter evropskih festivalov z MEDIA podporo Ustvarjalne Evrope je na voljo na povezavi www.creative-europe-media.eu, o iztekajočih se rokih redno opozarjamo na naših spletnih straneh v rubriki Mreženje, druge sorodne priložnosti pa objavljamo v rubriki Ne spreglejte – priložnosti.

BLIŽAJOČI SE ROKI:
Preverite MEDIA usposabljanje za septembrske in oktobrske roke za EAVE (produkcija), Screen4All (produkcija v času digitanega premika), MIDPOINT TV Launch (novo usposabljanje za ustvarjalce serij), European Short Pitch (razvoj in pitching kratkih filmov), Eurodoc (razvoj kakovostnih dokumentarnih filmov), Cartoon Digital (digitalna orodja v animaciji) idr.:

EAVE (16. september 2016)
Midpoint TV Launch 2017  (16. september 2016)
Screen4All Campus (16. september 2016)
European Short Pitch 2017 vabi k prijavi (30. september 2016)
Prijavite se na EURODOC 2017 (14. oktober 2016)
Cartoon Digital 2016 Seminar: creating entertainment for connected screens (4. november 2016)

MEDIA povezovanja Good Pitch Europe (pitching in koprodukcijski dogodek za filme z družbeno tematiko), Connecting Cottbus (koprodukcije filmov na relaciji Vzhod-Zahod) inMIPCOM 2016 (največja koprodukcijska tržnica zabavnih vsebin) pa v prihajajočih tednih zapirajo roke prijav, ki jih, če imate primeren projekt, nikakor ne gre zamuditi!

Good Pitch Europe (15. september 2016)
Connecting Cottbus (CoCo) (14. oktober 2016)
MIPCOM 2016 (16. oktober 2016)

ALI STE VEDELI?

Filmski konec poletja: festivali po Sloveniji
Septembra se nam obeta nekaj festivalov: potem ko sta konec poletja zaznamovala Festival kratkega filma FEKK v Ljubljani in FilmMixer v Kranju, se v Mariboru začenja Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc 2016 (7.–11. september), Portorož nudi vpogled v svežo domačo filmsko bero na Festivalu slovenskega filma (13.–18. september), Mednarodni filmski festival Film na oko pa vabi otroke in mlade med 30. septembrom in 4. oktobrom.

Vilenica & Kino Otok: slovenska sinergija Ustvarjalne Evrope!
Latvijska poezija, ki je letos ob podpori podprograma Kultura v fokusu mednarodnega literarnega festivala Vilenica, se bo za en večer povezala tudi s filmskim jezikom: v Kopru bo na festivalski predvečer prikazan film latvijske režiserke Laile Pakalniņe in gostje MEDIA podprtega festivala Kino Otok. V središču tudi pisateljica Suzana Tratnik, avtorica literarne predloge in so-scenaristka MEDIA podprtega filma “Ime mi je Damjan” (r. Maja Weiss, Vertigo Produkcija)!

Druga slovenska gaming konferenca
Dogodek v organizacijI Društva razvijalcev iger – Games Slovenia, ki si prizadeva ustvariti boljši ekosistem za razvijalce in zagotoviti boljše možnosti izobraževanja za različna področja razvoja iger, bo potekal 24. septembra 2016 v Austria Trend Hotelu v Ljubljani.

Filmski festival Gent odpira vrata mladim kritikom
Photogénie in filmski festival Gent vabita mlade (18–26 let), ambiciozne in še neuveljavljene filmske kritike, da se udeležijo delavnice Young Critics Workshop, ki bo potekala od 13.–21. oktobra 2016.

Avtorske pravice v EU: Prilagajanje EU pravil na novo digitalno dobo
Evropska komisija vabi ključne deležnike javnega in privatnega sektorja, da se udeležijosimpozija o prihodnjih reformah glede avtorskih pravic, ki bo potekal 26. oktobra 2016 v Bruslju.

Slovaška predseduje Svetu EU
Od 1. julija do konca leta 2016 bo Slovaška predsedovala Svetu Evropske Unije, tudi na področju kulture. Središčna tema so avdiovizualne medijske storitve, delovni načrt za kulturo (2015–2018), evropsko leto kulturne dediščine in kultura v mednarodnih odnosih EU.

BRSKAMO IN BEREMO

Pregledne brošure Markets & Networks in Get Trained!
Na voljo so nove posodobljene brošure za dostop do trgov in mreženje – MARKETS & NETWORKS, kjer na enem mestu najdete koprodukcijske tržnice in spletna orodja za AV profesionalce in GET TRAINED zgibanke z informacijami za lažji vstop v evropski filmski s seznamom vseh možnosti za MEDIA usposabljanja! Obe brošuri bosta na voljo na različnih MEDIA dogodkih CED Slovenija, prva priložnost se ponuja že v okviru Festivala slovenskega filma, med 13. in 18. 9., v Portorožu.

Nova strategija za kulturo v mednarodnih odnosih EU
Kultura predstavlja sredstvo za premagovanje družbenih izzivov, doseganje socialnih in ekonomskih koristi tako znotraj kot tudi zunaj EU. Evropska komisija si prizadeva za večjo vlogo EU na svetovnem prizorišču. In kultura je lahko ključna za krepitev mednarodnih partnerstev, meni Komisija.

MEDIA e-novice