MEDIA e-novice, 4. julij 2018

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Ali ste vedeli? // Motovila praznuje in načrtuje

Pozdravljeni,
veseli nas, da ste ostali naročnik naših e-novic.
Če ste med naročniki po pomoti, se opravičujemo – odjavite se lahko kadarkoli.
Splošna uredba EU o varstvu podatkov (GDPR), ki je stopila v veljavo konec maja, je nekoliko razburkala novičniški ritem, a ga bomo kmalu spet ujeli.
Še naprej vam bomo posredovali preverjene informacije o domačih in tujih kulturnih in avdiovizualnih politikah, sodelovanjih, dogodkih, virih financiranja, raziskavah, publikacijah in drugih zanimivosti v in za kulturne in ustvarjalne sektorje.
V tokratnih novicah s ponosom predstavljamo odlične rezultate slovenskih organizacij v prvi polovici letošnjega leta – avgusta pa sledi še več dobrih novic (ki so trenutno še neuradne)!

⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗

REZULTATI

Dostop do trgov: Zgodovinski uspeh Društva slovenskega animiranega filma!
Prvič v zgodovini sodelovanja v podprogramu MEDIA med uspešnimi projekti za spodbujanje dostopa do trgov je tudi prijavitelj iz Slovenije! Društvo slovenskega animiranega filma je v vlogi vodilnega partnerja za koprodukcijsko srečanje Višegrad Animation Forum na razpisu EACEA 18/2017 (rok 15. februar 2018) prejelo 60.000 EUR.

“Skiing in Scarves”.

Razvoj projektov»Afganistanke na smučeh« z MEDIA podporo Ustvarjalne Evrope!
Produkcijska hiša Studio Virc je bila – kot edina iz Slovenije – v izjemni konkurenci uspešna na prvem roku razpisa MEDIA za razvoj samostojnega filmskega projekta (EACEA 22/2017, rok 23. november 2017). Za »Afganistanke na smučeh (Skiing in Scarves)«, odlično ocenjen dokumentarni prvenec režiserke Haidy Kancler, bo Studio Virc prejel 25.000 EUR MEDIA podpore Ustvarjalne Evrope. Iskrene čestitke!

Filmski festivali: MEDIA podpora za 14. Kino Otok!
Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema je v okviru prvega roka letošnjega razpisa za filmske festivale podprograma MEDIA (EACEA 17/2017, rok 23. nov 2017) uspešno prepričal ocenjevalno komisijo. Od 6. do 10. junija 2018 je festival potekal s 27.000 EUR podpore Ustvarjalne Evrope. Iskrene čestitke!

Selektivna distribucija: Ponovno uspešni Fivia in Cinemania Group!
Fivia je na razpisu EACEA 122017, rok 5. december 2017) ponovno bila najuspešnejša z 10.400 EUR podpore MEDIA za filme Undir Trénu (IS), Foxtrot (IL), L’Apparition (FR) in Le Fidèle (BE), medtem ko bo Cinemania Group prejela 2.600 EUR za projekt distribucije filma Ubijanje svetega jelena (GR). Iskrene čestitke!

Vir: @akademija.umetnosti.UNG.visoka.sola.za.umetnost.

Medsektorski sklop: Na Akademiji umetnosti se obeta nov magistrski študijski program MAST!
Med štirimi izbranimi projekti razpisa »Modules for master degrees in art and science« Generalnega direktorata za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo je eden tudi iz Slovenije. Evropska komisija bo podprla magistrski program na področju umetnosti in znanosti, ki ga je skupaj s partnerji zasnovala Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici! Iskrene čestitke!

NAPOVEDUJEMO

MEDIA USPOSABLJANJE Z MAIA TUTORJEM NA FSF!
Portorož, Festival slovenskega filma, 14. september 2018, 14.30-18.00

Z velikim veseljem napovedujemo tretje srečanje mednarodnega programa usposabljanja za obetavne producente, MAIA Workshops, ki bo jeseni, od 13. do 17. septembra, z MEDIA podporo Ustvarjalne Evrope v času Festivala slovenskega filma potekalo v Portorožu! V okviru MAIA usposabljanja bodo Slovenijo obiskali številni priznani mednarodni strokovnjaki za razvoj filmskih občinstev, z enim izmed njih pa bo Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju s festivalom slovenskega filma in programom MAIA organizirala poglobljen popoldanski seminar na temo marketinga in distribucije.
POZOR: za nabiranje novih znanj si zato že sedaj rezervirajte petek, 14. septembra! Več informacij sledi kmalu!

PRETEKLI DOGODKI

Slovenski zgodbi o uspehu Zvite pravljice in Animateka v Lizboni
Na Portugalskem je 19. junija 2018 potekal seminar za promocijo razpisov za podporo razvoju filmskih projektov in festivalom, ki sta ga skupaj pripravili pisarni CED iz Slovenije in Portugalske. Sabina Briški Karlić (Motovila) je predstavila primere dobre prakse s področja animiranega filma v omenjenih shemah, s posebnim poudarkom na pobudo CEE Animation. Dva trenutno najvidnejša slovenska projekta s podporo podprograma MEDIA, animirani film Zvite pravljice in festival Animateka, pa sta podrobneje predstavili njuni predstavnici, Sara Božanić (Inštitut za transmedijski dizajn) in Sanja Čakarun (Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta).

Poročamo s posveta o programu o Ustvarjalna Evropa po letu 2020
Ministrstvo za kulturo in zavod Motovila sta 14. junija 2018 organizirala javni posvet o prihodnjem programu EU za podporo kulturnim in ustvarjalnim sektorjem. To je bil zadnji uradni javni posvet pred začetkom pogajanj Ministrstva za kulturo RS z institucijami EU. Veseli smo odziva sektorjev, predvsem pa se zahvaljujemo za konstruktivno razpravo in predloge za oblikovanje stališč Slovenije pri pogajanjih. Poročilo z glavnimi poudarki in predstavitve novega programa najdete za zgornji povezavi.

MEDIA mreženje na Fokusu 14. Kino Otoka
Drugo leto zapored je v okviru strokovnega programa Kino Otok PRO potekal Fokus, mednarodno usposabljanje in mreženje za manj vidne filmske poklice. Tudi letos je Motovila (CED Slovenija) s partnerskimi pisarnami podprograma MEDIA iz Italije (Torino) in Hrvaške omogočila večerno druženje obetavnih oblikovalcev zvoka in montažerjev in festivalskih gostov v petek, 8. junija.

Kako smo ustvarili sinergije med programi Evropa za državljane, Ustvarjalna Evropa in Erasmus+
V okviru Evropskega leta kulturne dediščine je 17. aprila 2018 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije potekal odlično obiskan dogodek Ustvarjalne sinergije+ v organizaciji Motovile in Cmepiusa Namenjen je bil spodbujanju sodelovanja raznovrstnih organizacij v okviru treh različnih evropskih programov financiranja – Evropa za državljane, Ustvarjalna Evropa in Erasmus+ (skupaj z akcijo eTwinning).

RAZPISI

Avtomatična distribucija
EACEA je junija z zamudo objavila letošnji razpis za podporo avtomatični distribuciji EACEA 05/2018. Rok za prijave je 12. september 2018.
POZOR: razpisni pogoji so spremenjeni. Na voljo so gradiva s podrobno predstavitvijo sprememb – prosimo, da nam v primeru interesa pišete na sabina.briski@ced-slovenia.eu.

MJU poziv za sofinanciranje projektov NVO s podporo EU programov
Ministrstvo za javno upravo (MJU) je 15. junija 2018 objavilo javni poziv za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij, ki imajo vlogo vodilne ali partnerske organizacije v projektih, izbranih na javnih razpisih EU, torej tudi iz programa Ustvarjalna Evropa. Rok za prijave je 23. julij 2018.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

** Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na
www.creative-europe-media.eu! **

AKTUALNI ROKI ZA PRIJAVE

Torino Film Lab Extended – nov format priznanega usposabljanja, namenjen igranim projektom v zgodnjih fazah razvoja (poudarek je na razvoju zgodbe).
Rok za prijave: 9. julij 2018

MAIA Workshops – 3. srečanje priznanega usposabljanja na temo oglaševanja in distribucije za obetavne producente letos poteka v Sloveniji, istočasno kot Festival slovenskega filma!
Rok za prijave: 22. julij 2018

ScripTeast 2019 – vodilno scenaristično usposabljanje za projekte iz Srednje in Vzhodne Evrope
Rok za prijave: 31. julij 2018

MIDPOINT
TV Launch – celostni intenzivni program za razvoj TV serij
Feature Launch – usposabljanje za razvoj prvencev in drugih igranih filmov
Rok za prijave za oba modula: 21. september 2018
https://www.midpoint-center.eu/programs/189-midpoint-tv-launch-2019

POVEZOVANJE

Connecting Cottbus – dostop do trgov za igrane projekte v razvoju
Roki za prijavo: 18. julij (pitching), 22. avgust (work in progress) in 5. oktober 2018 (brez projekta)

DOK Leipzig – priznana tržnica za ustvarjalne dokumentarne projekte
Rok za prijavo: 1. avgust 2018

DRUGE PRILOŽNOSTI

Dox In Vitro – usposabljanje v organizaciji CED Slovaške za mlade ustvarjalce dokumentarnih filmov (glej prijavnico v angleškem jeziku).
Roka za prijave: 10. avgust (s projektom) oz. 30. avgust 2018 (brez projekta).

ProPro 2019 – mednarodni program usposabljanja za producentke v organizaciji Avstrijskega filmskega inštituta ponuja razvoju projektov in/ali poslovnih strategij, in je odprt tudi za kandidatke iz Slovenije!
Rok za prijave: čimprej, najkasneje do 1. novembra 2018

MAO vabi zainteresirane partnerje CzK
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) kot izvajalec Centra za kreativnost (CzK), vabi vse zainteresirane organizacije k soustvarjanju nacionalnega podpornega okolja za uspešen in dinamičen razvoj kulturnega in kreativnega sektorja ter podpirajo cilje projekta Platforma Center za kreativnost v letu 2018.

ALI STE VEDELI?

Na voljo je nov animirani logo podprograma MEDIA!
Nov animirani logo podprograma MEDIA, ki ga od letos naprej morajo uporabljati vsi podprti filmi in projekti v svojih avdiovizualnih gradivih (filmski trailerji, zaključne špice; povzetki dogodkov, festivalski napovedniki itd.) je na voljo na tej strani. Splošna navodila za uporabo CGP in logo MEDIA v vektorski obliki so tukaj. Uporaba mora biti usklajena s poglavjem »Visibility« v pogodbi o financiranju.

Svetovna premiera Zgodovine ljubezni na KVIFF-u
V soboto je Mednarodnem festivalu v Karlovih Varih svetovno premiero imel slovenski film s podporo podprograma MEDIA, Zgodovina ljubezni Sonje Prosenc (produkcija Monoo). Gre za prvo koprodukcijo med Slovenijo, Italijo in Norveško, obe projekciji na prestižnem češkem festivalu A kategorije pa sta bili razprodani.

Znanih je 10 filmov, ki se potegujejo za nagrado LUX 2018
Na 53. Mendarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih je 1. julija objavljen seznam 10 nominiranih filmov, ki letos tekmujejo za naslov LUX nagrajenca.

Prva klapa MEDIA podprtega Ne pozabi dihati
Padla je prva klapa tretjega igranega celovečerca režiserja Martina Turka, Ne pozabi dihati. Sredstva za razvoj slovensko-italijansko-hrvaške koprodukcije je producentka Ida Weiss (Bela film) uspešno pridobila tudi iz programa Ustvarjalna Evropa MEDIA.

Glasujte za najboljši projekt evropske kohezijske politike!
Danes se je začelo glasovanje za najboljše projekte kohezijske politike po mnenju občinstva. V končnem izboru je 21 finalistov. Nagrada RegioStars 2018 bo podeljena najboljšim projektom kohezijske politike v petih kategorijah, med drugim tudi na področju ohranjanja kulturne dediščine EU.

MOTOVILA PRAZNUJE IN NAČRTUJE
Ali ste vedeli, da Motovila to poletje praznuje pet let?

Rojstnodnevne načrte vam še razkrijemo. In medtem ko že snujemo načrte za naslednjih pet let, nas lahko podprete – sploh če verjamete v naše poslanstvo in prizadevanja spodbuditi sodelovanje kulturnega in ustvarjalnih sektorjev prek meja in onkraj vsakršnih horizontov.
Namig za podporo: #nulapet dohodnine.

Jeseni za vas »odpiramo obzorja«: z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo bomo spodbujali medsektorsko sodelovanju v programih Ustvarjalna Evropa in Obzorje 2020 in iskali inovativen spoj umetnosti in znanosti; na študijskem obisku Onkraj horizontov II. bomo gostili kulturne izvajalce iz Ukrajine; pripravljamo seminar o inovativnih poslovnih modelih, marketingu in novih načinih digitalne distribucije … in še kaj!

Do takrat pa vam brezskrbno poletje želimo
Sabina, Mateja, Maša, Tanja, Ines (in začasna kolegica Philippine)!