MEDIA e-novice, 30. oktober 2018

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Ali ste vedeli?

POČITEK PRED PESTRIM DOGAJANJEM
Obveščamo vas, da bo naša pisarna v petek, 2. novembra, zaprta.
Želimo vam prijeten jesenski oddih, saj se takoj po njem začenja pestra filmska jesen.

REZULTATI

Ponovno odličen MEDIA uspeh distributerjev Fivie in Demiurga!
Distribucijski hiši Fivia in Demiurg sta skupaj s 33.600 EUR podpore za 12 evropskih filmov v okviru drugega roka razpisa za selektivno distribucijo (EACEA 12/2017, rok 14. jun. 2017) ponovno med vodilnimi evropskimi distribucijskimi hišami po številu podprtih projektov – čestitamo! Več informacij.

Rezultati aprilskega roka za razvoj projektov 2018 bodo znani šele v sredni novembra, je 25. oktobra sporočila Izvajalska agencija. Več informacij.

VABLJENI NA INFO DNEVE PRED PRVIMI ROKI MEDIA RAZPISOV!

Izvajalska agencija je oktobra objavila pet razpisov podprograma MEDIA za 2019.
Motovila / CED Slovenija vabi zainteresirano strokovno javnost na informativna dneva 8. in 9. novembra, kjer bomo podrobneje predstavili razpisne novosti: spremembo formata razpisne dokumentacije in ključne vsebinske novosti.

RAZVOJ POSAMEZNIH PROJEKTOV // MEDNARODNE TV PRODUKCIJE
Četrtek, 8. november (14.00–17.00), dvorana E1, Cankarjev dom, Ljubljana
Informativni dan je namenjen neodvisnim produkcijskim hišam, ki razvijajo mednarodne koprodukcije in želijo kandidirati na zgoraj navedenih razpisih ter se seznaniti z manjšimi spremembami ocenjevalnih kriterijev in drugimi novostmi. PRIJAVE: do srede, 7. novembra 2018 do 12. ure prek spletnega obrazca.

SELEKTIVNA DISTRIBUCIJA // FILMSKI FESTIVALI // FILMSKO IZOBRAŽEVANJE
Petek, 9. november (10.00–13.00), dvorana E1, Cankarjev dom, Ljubljana
Prvi del informativnega dneva (10.00–11.15) bo namenjen distributerjem, ki so do sedaj samostojno črpali sredstva za selektivno distribucijo, po novem pa bodo del grupacij, ki jim bo sredstva – v primeru uspešne prijave – nakazoval upravičeni prijavitelj, prodajni posrednik (gre za ključno spremembo razpisa za selektivno podporo). Drugi del  dneva (11.30–12.45) bo namenjen organizatorjem filmskih festivalov in filmske vzgoje, ki delujejo mednarodno in se želijo vključevati v nadnacionalno podprte projekte.
PRIJAVE: do srede, 7. nov. 2018 do 12. ure prek spletnega obrazca.

POZOR: To bosta edina informativna dneva pred prvimi roki za prijave; udeleženci bodo imeli prednost pri izbiri terminov osebnega svetovanja pred oddajo prijave.

KAKŠEN ART KINO POTREBUJEMO?
Torek, 13. november 2018, 10.00–1300, Cankarjev dom, Ljubljana (dvorana E1, drugo preddverje)
PRIJAVE: do pon., 12. nov., do 10.00 na e-naslov: info@artkinomreza.si

V okviru strokovnega programa 29. festivala LIFFe, ki tudi letos poteka s podporo podprograma MEDIA, organizirata Motovila (CED Slovenija) in Art kino mreža Slovenije strokovno srečanje »Kakšen art kino potrebujemo?«. Rzmišljali bomo o različnih oblikah art kinematografov, predstavljali primere dobrih praks in se spraševali o tem, kakšen art kino potrebujemo.
Dobre prakse bodo predstavili gosti iz Slovenije, Hrvaške in Nemčije: Nina Peče Grilc (Kinodovor 10), Alen Munitić (Kino Mediteran) in Christop Mathieu (Evropska kino in VOD pobuda, Kino on Demand). Pogovor bo povezoval Jure Matičič (Art kino mreža Slovenije).

CED Slovenija promovira slovenske mednarodne filmske dosežke na regionalnih MEDIA dogodkih
V Zagrebu bo 15. novembra v okviru Zagrebškega filmskega festivala potekal strokovni panel z naslovom “Prvi vs. drugi film”, ki bo posvečen analizi specifik nastajanja prvencev oz. drugih filmov istih avtorjev. Na dogodku partnersko sodelujeta tudi CED MEDIA pisarni iz Slovenije in Srbije. Slovenijo bo kot gost panela zastopal Andraž Jerič iz Temporame (producent prvenca Darka Štanteta “Posledice”), ki je letos bil udeleženec MEDIA podprtega usposabljanja Less is More. Več informacij. 

V Tirani je 3. oktobra v okviru Balkan Film Market in regionalnega MEDIA dogodka v organizaciji albanskega Centra Ustvarjalna Evropa potekal panel o filmski vzgoji in distribuciji. Slovenske izkušnje sodelovanja v filmsko-vzgojnih projektih s podporo podprograma MEDIA (AREM!, The Film Corner in Moving Cinema) je predstavila Ana Cerar iz zavoda Otok. Ustvarjalno zgodbo njihovega drugega MEDIA podprtega dogodka, Mednarodnega filmskega festivala Kino Otok, pa lahko preverite v našem video utrinku.

Foto utrinki študijskega obiska Onkraj horizontov: fokus Ukrajina
Zavod Motovila je med 15. in 19. okt. 2018 organiziral študijski obisk za skupino umetnikov, kulturnih menedžerjev in kustosov iz Ukrajine z namenom krepitve mostov v kulturi med Slovenijo in regijo onkraj Evropske unije. Medtem ko pripravljamo poročila in urejamo gradiva z dogodkov, ste vabljeni k ogledu foto utrinkov. Več informacij.

Na Ustvarjalnih obzorjih smo povezali ustvarjalce in raziskovalce
Motovila in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta 4. okt. v Ljubljani (Osmo/za) pripravila skupni dogodek za ustvarjalce in raziskovalce, ki jih zanimajo priložnosti EU programov Ustvarjalna Evropa in Obzorje 2020. Dogodek je bil prvi v seriji letošnjega Mesca znanosti. Ne spreglejte dogodka na MIZŠ: Informativni dan za Obzorje 2020, 7. nov. 2018. Več informacij.

Motovila vas pelje na LUX film dneve v okviru LIFF-a
Na letošnjem LIFFu so, kot vsako leto, tudi evropski filmi, nominirani za nagrado evropskega parlamenta LUX. Dva izmed desetih nominiranih filmov si lahko brezplačno ogledate s sodelovanjem v nagradni igri na Facebook profilu CEDSloveniaMEDIA. V torek, 30. okt. in 6. nov., bomo objavili nagradno vprašanje in izmed prispelih odgovorov podelili po 4 vstopnice za ogled filma Stiks in Bojevnica (po dva kompleta za vsak film). Nagradna igra bo potekala do 12. nov., ko bomo objavili zadnje nagrajence. Več informacij.

Pokažite filmsko znanje in odpotujte v Seviljo na podelitev evropskih oskarjev!
Imate radi evropske filme? Si želite od blizu ogledati, kako poteka podelitev evropskih filmskih oskarjev #efa2018? Preizkusite svoje filmsko znanje na www.wealllovestories.eu/efa do 5. novembra in sodelujte v nagradnem kvizu! Deset zmagovalcev, ki pravilno odgovorijo na vprašanja, bo med 14. in 16. decembrom odpotovalo v Seviljo, v Španijo, kjer letos poteka prestižna podelitev.

OBJAVA RAZPISOV ZA 2019 – POMEMBNO OBVESTILO

Oktobra objavljeni razpisi za 2019 ne prinašajo zgolj sprememb formata razpisne dokumentacije (a) Splošne informacije in (b) podrobne informacije o posameznem razpisu, temveč tudi pomembne vsebinske novosti posameznih razpisov. Vabljeni na Informativne dneve!

RAZVOJ POSAMEZNIH PROJEKTOV (EACEA/22/2018)
Roka za prijavo: 18. december 2018 in 24. april 2019 (ob 12.00)

MEDNARODNE TV PRODUKCIJE (EACEA/25/2018)
Roka za prijavo: 18. december 2018 in 29. maj 2019 (ob 12.00)

FILMSKI FESTIVALI (EACEA/32/2018)
Rok za prijavo: 20. december 2018 in 7. maj 2019 (ob 12.00)

SELEKTIVNA DISTRIBUCIJA (EACEA/28/2018)
Roka za prijavo: 8. januar in 4. junij 2019 (ob 12.00)

FILMSKO IZOBRAŽEVANJE (EACEA/33/2018)
Rok za prijavo: 7. marec 2019 (ob 12.00)

AKTUALNI RAZPISI 2018

AVTOMATIČNA DISTRIBUCIJA (EACEA 05/2018)
Podaljšan rok za prijave: 8. nov 2018 (ob 12.00)

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!

AKTUALNI ROKI ZA PRIJAVE:

DELAVNICE
*Less is More: Razvoj nizkoproračunskih filmov; prijave do JUTRI, 31. okt. 2018.
*Documentary Campus Masterschool: Razvoj dokumentarnih filmov; prijave do 5. nov. 2018.
*Production Value: Usposabljanje za načrtovanje produkcije; prijave do 1. dec.  2018.
*EKRAN +: Program razvoja filmskih projektov prvenstveno namenjen filmskim režiserjem in scenaristom; prijave do 1. dec. 2018.
*TorinoFilmLab: ScriptLab: Program je namenjen scenaristom in režiserjem, ki razvijajo dolgometražni film; prijave do 1. dec. 2018.
*WEMW – First Cut Lab: Program usposabljanja za filme v fazi montaže; prijave do 6. dec 2018.
*ZagrebDOX: Najpomembnejši dokumentaristični pitching v regiji; prijave do 7. dec. 2018

DRUGE PRILOŽNOSTI

Razpis za bivanje v umetniških rezidencah MK
Objavljen Javni razpis za izbor kulturnih projektov bivanja in ustvarjanja v umetniških rezidencah v Berlinu, Londonu, New Yorku in na Dunaju. Rok za prijave: DANES, 30. okt. 2018.

RE-ACT financiranje za razvoj projektov
Gre za program financiranja, ki zagotavlja podporo projektom v razvoju s partnerskimi koproducenti iz treh ozemelj (Slovenija, Hrvaška Furlanija-Julijska krajina), ki sodelujejo v tem skladu. Podpora se zagotovi največ šestim projektom, in sicer v višini najmanj 10.000 evrov na projekt na leto. Rok za prijavo: 18. nov 2018. 

ALI STE VEDELI?

Uspešen zaključek MEDIA projekta Poučevanje filmske zgodovine s filmom
Med projekti več kot 600 dijakov iz Italije, Bolgarije, Romunije in Slovenije, ki so nastali v okviru MEDIA podprtega mednarodnega projekta filmske vzgoje “Poučevanje evropske zgodovine s filmom“, v katerem kot slovenski partner sodeluje zavod Vizo, so v Milanu občinstvo najbolj prepričali novomeški dijakinji Nejka Guček Cvelbar in Anamarija Gole. Nagrado občinstva sta osvojili v konkurenci 200 videoesejev. Šest najboljših slovenskih videoesejev bo mogoče videti na 29. LIFFu.

Na Mednarodnem dnevu animiranega filma podeljene študentske nagrade
V zadnjih letih se je zgodil porast kakovostnih študentskih animiranih del in najboljši izmed njih si zaslužijo še posebno priznanje in spodbudo pri realizaciji. Zato je Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF) ob praznovanju Mednarodnega dneva animiranega filma podelilo nagrade in posebne omembe v kategorijah najboljšega končanega in najboljšega študijska animiranega filma v razvoju. Nagrajence preverite tukaj.

Kinodvor – mednarodni primer dobre prakse tudi za Skandinavijo
Kinodvor je od leta 2010 prepoznaven in nagrajevan član mednarodne mreže Europa Cinemas, ki danes s podporo podprograma MEDIA povezuje več kot 1100 kinematografov v 44 državah po vsem svetu. Kot primer odlične prakse je Kinodvor zanimiv tudi kolegom iz Skandinavije: v prvem tednu oktobra je ekipa Kinodvora gostila izobraževalni obisk 14 predstavnikov švedskih združenj Folkets Hus och Parker in Folkets Bio, ki povezujeta kinematografe in filmsko distribucijo.

Evropski poslanci sprejeli nova pravila, primerna za digitalno dobo
Namen novih pravil o avdiovizualnih medijih, ki so jih sprejeli oktobra letos, je izboljšati zaščito gledalcev ter spodbujati inovacije in evropske vsebine. Z novimi pravili bo prepovedana vsakršna vsebina, ki spodbuja nasilje, sovraštvo in terorizem, najstrožja pravila pa bodo veljala za nepotrebno nasilje in pornografijo. Platforme za izmenjavo videov bodo poleg tega odgovorne za hitro odzivanje, če bodo uporabniki vsebino prijavili ali jo označili za škodljivo.

V Kinoteki bo potekal balKam
Združenje filmskih snemalcev Slovenije od 2. do 5. novembra v Slovenski kinoteki organizira pregled najzanimivejših in najuspešnejših filmov zadnjih dveh let v povezavi s snemanjem in filmsko fotografijo s področja bivše Jugoslavije. Pregled filmov balKam bo nato potoval po vseh državah nekdanje Jugoslavije.