MEDIA e-novice, 30. november 2017

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Ali ste vedeli?

CEE-animation-workshop-bannerSrednje- in vzhodnoevropski animirani film se v Ljubljani združuje v enotno tržišče
Motovila (CED Slovenija) skupaj s partnerji (Društvo slovenskega animiranega filma, Višegrad Animation Forum in Centri Ustvarjalne Evrope – uradi MEDIA iz 19 držav) med 2. in 6. dec. 2017 v okviru Mednarodnega animiranega filmskega festivala Animateka organizira prvo strokovno srečanje 26 vodilnih producentov animacije iz 18 držav Srednje in Vzhodne Evrope – CEE Animation Workshop.
Osrednje teme usposabljanja, ki je zaprte narave, so mednarodne koprodukcije, financiranje, pravna vprašanja, trženje, prodaja, sodelovanje z izdajatelji televizijskih programov in digitalna distribucija. Predavajo Linda Beath (Ideal Filmworks, IT), Siun Ni Raghallaigh (Ardmore Studios, IE), Moe Honan (Moetion Films Ltd, IE), Mathias Noschis (Alphapanda, DE), Richard Rowe (DHX Media, UK) in Maciej Chmiel (TVP, PL). Med gostujočimi strokovnjaki sta tudi Sabine Minniti (vodja sektorja za TV prikazovanje, občinstva in inovativne pristope pri EACEA) in Iris Cadoux (projektna vodja sklada Eurimages).
Pomemben del srečanja v Ljubljani bo strokovna razprava o koprodukcijskih pogojih v CEE, ki se bo zaključila s podpisovanjem skupne izjave pod naslovom Ljubljana Accord. Z omenjenim dokumentom bodo filmski odločevalci v času snovanja Evropskega načrta za animacijo pozvani k večji podpori panogi animiranega filma v Srednji in Vzhodni Evropi.

Sveže iz Ustvarjalne Evrope

Začenja se 14. festival Animateka!
Spomnimo: Animateka je letos (poleg LIFFe) potrdila svojo odličnost na najbolj konkurenčnem roku razpisa za filmske festivale MEDIA in prejela tudi priznanje za izjemno filmsko vzgojo. PRIPOROČAMO OBISK!

20. konferenca Europa Cinemas v Bukarešti
Evropsko združenje prikazovalcev Europa Cinemas je 25. obletnico obstoja proslavilo na 20. jubilejni konferenci v Bukarešti (24. –26. nov. 2017). V fokusu razprav je bila prihodnost kinematografov, ki se danes soočajo s hitro spreminjajočimi se pogoji prikazovanja filmov. Tam so bili tudi slovenski predstavniki Art kino mreže Slovenije; konferenci je predavala tudi Nina Peče, direktorica Kinodvora.

Slovenija med osmimi državami z največjim številom podprtih projektov selektivne distribucije
Rezultati razpisa MEDIA za distribucijo – selektivna podpora za leto 2017 (drugi rok prijave) so bili objavljeni 14. nov. 2017, Slovenija pa se uvršča med osem držav z največjim številom podprtih filmov! Uspela sta Demiurg in Fivia – čestitamo!

Dogodki

Uspešno…ustvarjalno 2017
Motovila (CED Slovenija) zaključuje leto 2017 in se ozira za uspehi slovenskih organizacij v letu 2017. Tokrat v fokus postavljamo festivalsko dogajanje in usposabljanje v kulturnem, AV in ustvarjalnih sektorjih. Na povabilo v MAO (13. dec. 2017 ob 11. uri).

Poročamo … Christian Routh: v scenaristiki velja »manj je več«
V prvi polovici novembra smo na LIFFu organizirali tridnevni strokovni seminar za filmske profesionalce Kako brati in oceniti filmski scenarij?, kot javna dopoldanska srečanja in praktično usposabljanje za 12 filmskih profesionalcev. Seminar je vodil svetovalec za scenarije Christian Routh, mentor usposabljanja SrcipTeast, programa, ki s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA odločilno vpliva na razvoj scenaristične spretnosti v Srednji in Vzhodni Evropi. Katere glavne probleme filmskih zgodb, pristope in značilnosti scenarija so udeleženci obravnavali, preverite v povzetku predavanja.

Idejni_laboratorijKako razviti in okrepiti svojo ustvarjalno mišico?
O tem, kako je bilo na Motovilinem Idejnem laboratoriju 26. sept. 2017 v Kreativnem centru Poligon Jana Renée Wilcoxen poroča (angl.). Na delavnici ustvarjalnega pristopa h kulturnim projektom smo gostili vodilna litovska področna stratega Tomasa Ramanauskasa in Kristupasa Saboliusa.
Zanimivost: kratki animirani film enega izmed gostujočih predavateljev, Tomasa Ramanauskasa, Po smrti, pred peklom / After Death, Before Hell« si lahko ogledate v glavnem tekmovalnem programu letošnje Animateke!

Razpisi

Sveže objavljen razpis za filmsko vzgojo za leto 2018, rok: 1. mar. 2018
Glavna sprememba razpisa je trajanje projekta, in sicer 24 mesecev (prej 12).

Podpora za posamezne projekte 2018 (EACEA 22/2017); 2. rok: 19. apr. 2018.
Filmski festivali 2018 (EACEA/17/2017); 2. rok: 26. apr. 2018.
TV prikazovanje 2018 (EACEA 21/2017); 2. rok: 24. maj 2018.
Distribucija – selektivna podpora 2018 (EACEA/12/2017); roka: 5. dec. 2017 in 14. jun. 2018.
Preverite novosti razpisnega besedila!

MEDIA usposabljanje in povezovanje

Vse priložnosti za usposabljanje in povezovanje so na voljo na www.creative-europe-media.eu.

Aktualni roki za prijave:
ZagrebDOX – najpomembnejši dokumentaristični pitching v regiji; rok: 7. dec. 2017.
First Cut Lab (WEMW) – delavnica za dokumentarce v montaži; rok: 7. dec. 2017.
DYFF 2018 – edino usposabljanje za organizatorje filmskih festivalov, rok: 10. dec. 2017.

Ali ste vedeli?

Finalisti filmske nagrade LUX na ogled tudi pri nas
Vabljeni k ogledu brezplačnih projekcij filmov 120 utripov na minuto (120 Beats per minute), Nečista kri (Sameblood) in Vestern (Western), prek katerih Evropski parlament na Filmskih dnevih LUX spodbuja razprave o aktualnih družbenih temah, ki jih filmi obravnavajo. Po Ljubljani (na LIFFE, tudi okrogla miza o filmu Nečista kri), tudi v Celju (29. nov.–1. dec. 2017) in Idriji (feb. 2018). Ljubljano je v sklopu 33. Festivala LGBT filma obiskal tudi Robin Campillo, scenarist in režiser filma 120 utripov na minuto. Intervju z njim si lahko preberete na MMC RTV SLO (piše Ana Jurc).