MEDIA e-novice, 30. avgust 2019

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Drugo

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Ustvarjalna Evropa z Evropskim filmskim forumom na 76. Mostri
V Benetkah med 28. avg. in 7. sept. poteka 76. Beneški mednarodni filmski festival. V tekmovalnem programu bo prikazanih 21 celovečernih filmov, med njimi tudi štirje s podporo MEDIA (na festivalu jih bo sicer sodelovalo 12). V okviru festivala bo 31. avgusta potekal tudi Evropski filmski forum, katerega osrednja tema bo promocija evropskih AV del izven Evrope. Preverite, katere druge MEDIA priložnosti za mreženje bodo prav tako na voljo v okviru festivala.

DOGODKI

Motovila (CED Slovenija) na Festivalu slovenskega filma
V okviru 22. Festivala slovenskega filma bo v Avditoriju Portorož med 19. in 21. septembrom potekalo koprodukcijsko srečanje med slovenskimi in italijanskimi filmskimi producenti oz. distributerji. Kot partner dogodka bo Motovila (CED Slovenija) izbranim udeležencem koprodukcijskega srečanja omogočila enodnevno pitching usposabljanje z italijanskim strokovnjakom in svetovalcem za razvoj projektov, ALEJANDROM DE LA FUENTE (MAIA Workdshops).
Prijave na delavnico so zaključene.

Usmerjeni poslovni pristopi za muzeje
Do zapolnitve mest oz. najkasneje do 6. septembra se lahko prijavite na brezplačno predavanje in delavnico z JULIE ALDRIDGE, strokovnjakinjo za razvoj učinkovitih pristopov delovanja na področju kulture, umetnosti in kulturne dediščine. Seminar je namenjen predstavnikom muzejskih inštitucij in bo potekal 23. sept. 2019 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.
Udeležbo priporočata tudi Maja Kostric Grubišić iz Slovenskega etnografskega muzeja in Tadej Trnovšek iz Muzeja krščanstva na Slovenskem, ki sta Julie Aldridge spoznala na našem lanskem dogodku Onkraj kulturnega modela.
Zaradi izjemnega interesa je na voljo le še nekaj mest, zato svetujemo čimprejšnjo prijavo!

PODPRTI PROJEKTI

Svetovna premiera filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov na filmskem festivalu v Torontu!
Prvenec Gregorja Božiča “Zgodbe iz kostanjevih gozdov”, ki je s podporo podprograma MEDIA nastal v produkciji Marine Gumzi (zavod Nosorogi), bo svetovno premiero začetek septembra doživel v Torontu! Na enem najpomembnejših filmskih festivalov se bo predstavil v sekciji “Odkritja“, takoj po Torontu pa bo na ogled tudi na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Senca Studio z dvema filmoma za otroke nagovarja koproducente in mlada občinstva
Celovečerni film za otroke “Kaparežiserja Slobodana Maksimovića in scenaristke Saše Eržen, ki z razvojno podporo MEDIA nastaja v produkciji Ide Weiss (Senca Studio), je bil v ostri konkurenci izbran za sodelovanje v šestmesečni scenaristični delavnici Cinekid Script LAB od oktobra dalje. Usposabljanje sprejema le 12 projektov, poteka pod okriljem najpomembnejšega filmskega dogodka za mlada občinstva Cinekid v Amsterdamu ter se zaključi na Berlinskem filmskem festivalu. Za producentko Ido Weiss bo izjemno aktiven že september: s filmom Kepa se bo predstavila na koprodukcijskem srečanju Warszaw Kids Forum, v ljubljanskem Kinodvoru pa bo premierno prikazana njena manjšinska koprodukcija, hrvaški celovečerni film za otroke “Moj dedi je padel z Marsa”, ki je prav tako nastajal z MEDIA podporo Ustvarjalne Evrope.

»Bog obstaja, ime ji je Petrunija« v boju za evropskega oskarja
Evropska filmska akademija (EFA) je na seznam letošnjih najboljših evropskih celovečernih filmov, ki se bodo 7. decembra v Berlinu potegovali za evropske oskarje, uvrstila tudi slovensko manjšinsko koprodukcijo »Bog obstaja, ime ji je Petrunija« makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske (slovenski koproducent je Vertigo – Danijel Hočevar). Film, ki je uspešno črpal MEDIA podporo za razvoj, je sicer nominiran tudi za filmsko nagrado Evropskega parlamenta LUX 2019.

Evropski art kino dan 2019
V evropskih kinematografih se bo v nedeljo, 13. oktobra, s podporo Ustvarjalne Evrope že četrtič odvil Evropski art kino dan. Gre za dan praznovanja kina in raznovrstnosti evropskega filma, ki je nastal na pobudo združenj CICAE in Europa Cinemas, katerih člani so tudi številni slovenski prikazovalci iz Art kino mreže Slovenije. Lani je v pobudi sodelovalo kar 650 kinematografov iz 39 držav, vključno s Slovenijo. Več informacij bo kmalu na voljo tukaj.

RAZPISI

Razpisi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA so dostopni na spletu CED Slovenija ali Izvajalske agencije EACEA. Projektne vloge je treba v letu 2019 oddati na predpisan rok za oddajo do 12. ure.

Avtomatična distribucija (EACEA 27/2018); rok: 5. september 2019.

MEDSEKTORSKI SKLOP / PILOTNI RAZPISI
Pilotni razpis: Platforme za inovacije na področju industrije kulturnih vsebin
Namen pilotnega razpisa je spodbuda evropskim kulturnim industrijam za preizkušanje in razvoj novih pristopov ter poslovnih modelov za ustvarjanje, distribucijo in promocijo kulturnih vsebin, izkoriščanje digitalnih tehnologij ter vedenja/obnašanja občinstva. Rok za oddajo vlog: 20. september 2019.

Kinematografi kot inovativna kulturna središča v lokalnih skupnostih
Evropska komisija je objavila razpis za podporo kinematografom, ki delujejo na področjih z omejeno kulturno in kinematografsko ponudbo. Okrepiti želijo vlogo in prepoznavnost kinematografov v lokalnem okolju s ponudbo novih ali dodatnih kulturnih in izobraževalnih vsebin. Rok za oddajo vlog: 25. september 2019.

DRUGO
– POZOR: V kratkem bo Ministrstvo za kulturo objavilo vabilo k oddaji vlog za sofinanciranje projektov v okviru programa EU Ustvarjalna Evropa v letu 2019.
Ukrep sofinanciranja bo, tako kot vsako leto, namenjen  krepitvi operativnih zmogljivosti slovenskih izvajalcev, ki so bili izbrani na letošnjih razpisih programa Ustvarjalna Evropa. Za več informacij spremljajte našo spletno stran in spletišče Ministrstva za kulturo.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!
Izpostavljamo naslednje:

AKTUALNI ROKI ZA PRIJAVE

EAVE 2020: priznano enoletno usposabljanje za izkušene producente s projekti ali brez njih.
Rok prijave: DANES, 30. avg. 2019.

Less Is More »Pre-Writing« delavnica: usposabljanje za razvoj scenarija je namenjeno režiserjem, scenaristom in producentom. Rok za prijave: 31. avg. 2019.

IDFAcademy during IDFA: program usposabljanja za režiserje in producente s prvencem ali drugim dokumentarnim projektom. Rok prijave: 1. sept. 2019.

Berlinale Talents 2020: največja in najpomembnejša mednarodna platforma za mreženje mladih filmskih ustvarjalcev in drugih poklicev na AV področju. Rok prijave: 2. sept. 2019.

Baltic Event 2019: največja koprodukcijska tržnica Severne in Srednje Evrope v okviru dogodka Industry@Tallinn mednarodnega filmskega festivala v Talinu. Rok za prijave: 2. september 2019.

CEE Animation Workshop: usposabljanje za producente animiranih filmov iz držav z nizko AV zmogljivostjo. Rok za prijave je podaljšan do 5. sept. 2019.

Les Arcs Coproduction Village 2019: francosko koprodukcijsko srečanje v okviru festivala evropskega filma v Les Arcsu je odprlo poziv za kategorijo Projects in Development, namenjeno predstavljanju 20 evropskih celovečernih filmov v razvoju potencialnim partnerjem in odločevalcem. Rok za prijave: 6. sept. 2019.

MIDPOINT Feature Launch: usposabljanje za razvoj prvencev in drugih igranih filmov.
Roka prijave: za projekte v razvoju 13. sept., za svetovalce pri razvoju scenarija: 27. sept. 2019.

EURODOC 2020 usposabljanje za producente dokumentarnih projektov v razvoju z mednarodnim potencialom. Rok prijave: 31. okt. 2019

Torino Short Film Market: nova možnost za iskanje koproducentov za kratkometražne filme je koprodukcijska tržnica na filmskem festivalu v Torinu. Rok prijave: 16. sept. 2019.

Sources 2: usposabljanje za scenariste oz. ustvarjalne ekipe s producentom ali režiserjem, ki razvijajo celovečerne filme.  Sources 2 Script Development Workshop – daljša verzija usposabljanja. Rok prijave: 19. dec. 2019.

KOPRODUKCIJSKI SKLADI

Poseben mehanizem podpore podprograma MEDIA je namenjen koprodukcijskim fondom za spodbujanje koprodukcij med producenti iz Evrope in izven nje. V letu 2019 MEDIA podpira delovanje štirih koprodukcijskih fondov, še dva sta odprta za prijave projektov:

Leta 2016 je slovenski Inštitut za transmedijski dizajn kot prvi v regiji uspešno črpal sredstva sklada IDFA Bertha Fund Europe z inovativno digitalno distribucijsko kampanjo za film Ukrajinska šerifa (r. Roman Bondarchuk), na Idfi nagrajenega s posebno nagrado žirije.

DRUGE PRILOŽNOSTI IN ZANIMIVOSTI

SFC: Javni POZIV za sofinanciranje izobraževanja in usposabljanja AV profesionalcev v tujini
Namen sofinanciranja je omogočanje pridobivanja aktualnih znanj s področja AV in s tem zagotavljanje večje konkurenčnosti slovenskega filmskega in avdiovizualnega ustvarjanja, spodbujanje izmenjave znanja in izkušenj tudi na mednarodni ravni ter hkrati sodelovanje in krepitev mreže obstoječih in bodočih filmskih in avdiovizualnih strokovnjakov. Poziv je odprt do porabe sredstev, vendar najdlje do 31. dec 2019.

Ciljno posvetovanje Evropske komisije o uveljavljanju avtorske in sorodnih pravic v AV sektorju
Evropska komisija je konec julija s ciljnim posvetovanjem začela zbirati podatke o trenutnih praksah varovanja avtorske in sorodnih pravic. Cilj posvetovanja je pregled stanja kot podlage za morebitno podaljševanje obdobij zaščite avtorskih pravic v AV sektorju v zadevni evropski zakonodaji. Zato so k udeležbi vabljeni predvsem predstavniki strokovne javnosti, ki se srečujejo upravljanjem avtorske in sorodnih pravic: avtorji, producenti, distributerji, prodajni zastopniki, TV prikazovalci ter predstavniki spletnih platform videa na zahtevo in inštitucij za varovanje kulturne (filmske) dediščine. Rok za spletno oddajo mnenj je 30. sept. 2019.