MEDIA e-novice, 3. oktober 2018

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Ali ste vedeli?

ODLIČNI jesenski rezultati razpisov ….
Iskreno čestitamo Društvu slovenskega animiranega filma, produkciji Vertigo, Liffu in Animateki  – akterjem, ki premikajo meje slovenskega AV prostora v ustvarjalni Evropi!
… in jesenske priložnosti za razvoj ustvarjalne ODLIČNOSTI:
Preverite, kje in kdaj za vas pripravljamo izobraževanja in mreženja na področju inovativnih poslovnih modelov in načinov komuniciranja ter mednarodnega povezovanja v evropskih prestolnicah kulture in prispevajte svojo vizijo art kinematografov prihodnosti. Se vidimo onkraj horizontov!
*******************************************************************

REZULTATI

DSAF prejel 155.000 EUR MEDIA podpore za krepitev animacijev Srednji in Vzhodni Evropi!
Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF) je letos zaslužno za kar dva zgodovinska mejnika Slovenije v podprogramu MEDIA. Po uspehu na razpisu dostopa do trgov so prejeli še podporo za usposabljanje. DSAF bo za izvedbo programa »CEE Animation Workshop«, ki je eden od osmih novih tovrstnih podprtih projektov podprograma MEDIA, prejel 155.000 EUR!
Mednarodni preboj DSAF je prvič v zgodovini omogočil uvrstitev slovenske organizacije med vodje renomiranih evropskih programov profesionalnega usposabljanja v avdiovizualnem sektorju, financiranih s strani Evropske komisije! Iskrene čestitke! 

POZOR:
Prijave za udeležbo na CEE Animation Workshop 2019 so odprte še do 22. oktobra 2018. Prvo srečanje bo potekalo v Ljubljani med 30. nov. in 6. dec. 2018.

Vertigu – in Sloveniji – drugič v zgodovini podpora MEDIA za razvoj skupine projektov!
Produkcijska hiša Vertigo je zagotovila podporo v zahtevni shemi za razvoj skupine projektov (EACEA 23/2017, rok 6. feb.2018)! Črpali bodo 138.000 EUR za sočasen razvoj treh novih filmov Damjana Kozoleta, Mihe Hočevarja in Maje Miloš. To je prvi uspeh slovenskega prijavitelja v aktualni generaciji programa Ustvarjalna Evropa (2014–2020), ravno Vertigo pa je tovrstno podporo dobil tudi v predhodni generaciji programa MEDIA 2007 (leta 2012)! Iskrene čestitke!

Animateka in LIFFe vztrajno med odličnimi evropskimi festivali!
Na drugem, aprilskem roku za podporo evropskim filmskim festivalom – ki ga je zazanamoval najvišji točkovni prag zadnjih nekaj let – je Slovenija dosegla 100 % uspešnost! Svojo odličnost sta ponovno potrdila LIFFe (46.000 EUR podpore MEDIA) in Animateka (33.000 EUR). Slednja se je uvrstila med le tri evropske festivale animiranega filma, ki so dobili podporo v tem razpisnem krogu.
Iskrene čestitke! 
Skupaj s festivalom Kino Otok, ki je MEDIA podporo prejel v prvem razpisnem krogu (27.000 EUR), je ta uspeh Slovenijo letos uvrstil na odlično 4. mesto po številu prejetih podpor (ki si ga deli s Španijo, Poljsko in Srbijo) med 35 državami.

VABIMO!

Onkraj horizontov: fokus Ukrajina // Ljubljana in Maribor, 15.–19. okt. 2018
Motovila v okviru programa Culture Bridges s podporo Evropske unije sredi oktobra organizira študijski obisk za skupino umetnikov, kulturnih menedžerjev in kustosov iz Ukrajine.
Obisk predstavlja odlično priložnost za gradnjo mostov v kulturi med Slovenijo in regijo onkraj EU, hkrati pa omogoča ciljano izobraževanje in mreženje strokovne javnosti iz kulturnega, filmskega in ustvarjalnih sektorjev na seriji dogodkov, ki jih izpostavljamo v nadaljevanju – vabljeni!

ONKRAJ KULTURNEGA MODELA – Konferenca o inovativnih pristopih poslovanja v kulturi // Torek, 16. okt. 2018, Ljubljana, MAO, 9.30–16.30
Zavod Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju s Centrom za kreativnost, MAO, vabi na mednarodno konferenco s priznanimi strokovnjaki iz Velike Britanije, Švedske in Španije (Katalonije), ki bodo predstavili različne teoretične in praktične pristope razvoja poslovnih modelov v kulturi.
Rok za prijavo udeležbe je četrtek, 11. oktober 2018. Več informacij.
Konferenca, delavnica in svetovanje so brezplačni, vendar je prijava udeležbe obvezna zaradi lažje organizacije, omejitve razpoložljivih mest na delavnici in predpriprav predavateljev, še posebej za delavnico.

Onkraj ustaljenega komuniciranja v kulturi // Sreda, 17. okt. 2018, Maribor, Projektna pisarna CzK, 10.3013.30
Snovanje prodorne in inovativne komunikacijske strategije za ustvarjalni projekt, še posebej ko ta nastaja v sodelovanju s partnerji iz tujine in za mednarodno občinstvo, je zahtevna naloga – informacijsko okolje še nikoli ni bilo tako konkurenčno v boju za pozornost publike. Zavod Motovila v sodelovanju s Centrom za kreativnost, MAO, vabi na brezplačni seminar o inovativnih pristopih komuniciranja v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih, ki bo v Projektni pisarni CzK v Mariboru.
Rok za prijavo udeležbe je 15. oktober do 12.00 prek spletnega obrazca.  

Mesta v Hiši EU: od ustvarjalnih povezav do Evropske prestolnice kulture //  Četrtek, 18. okt. 2018, Ljubljana, Hiša EU, 9.30–14.00 
O kandidaturi za naslov Evropske prestolnice kulture (EPK) v kontekstu mednarodnih ustvarjalnih povezav in razpisu za projekte sodelovanja 2019 podprograma Kultura.  
Rok za prijavo udeležbe je 15. okt. 2018 do 12.00 prek spletnega obrazca.

Kakšen art kino potrebujemo?
Torek, 13. nov. 2018, Ljubljana, Cankarjev dom, Klub Lili Novy.
Strokovni dogodek Art kino mreže Slovenije in Zavoda Motovila (CED Slovenija) na LIFFu.
Tako kot celotna avdiovizualna industrija se tudi kinematografi soočajo s hitrimi spremembami v modelih filmske distribucije in prikazovanja. Na seminarju se bomo z gosti iz tujine in člani Art kino mreže Slovenije spraševali o različnih oblikah art kinematografov, predstavljali primere dobrih praks in se spraševali o tem, kakšen art kino potrebujemo.
Več informacij kmalu.

POROČAMO:  Seminar Film Marketing Illustrated – uporabni namigi za učinkovito digitalno promocijo filma
V času 21. Festivala slovenskega filma (FSF) je v Portorožu potekalo mednarodno strokovno usposabljanje MAIA Workshops za obetavne producente s podporo MEDIA. Motovila (CED Slovenija) je skupaj z MAIA Workshops, FSF in Re-Act, tudi domači strokovni javnosti omogočila udeležbo v enem delu sicer zaprtega usposabljanja: strokovnem seminarju o trženju in promociji filmov britanskega strokovnjaka za digitalni marketing Daniela Díaza.

Pokažite filmsko znanje in odpotujte v Seviljo na podelitev evropskih oskarjev!
Imate radi evropske filme? Si želite od blizu ogledati, kako poteka podelitev evropskih filmskih oskarjev #efa2018? Preizkusite svoje filmsko znanje na www.wealllovestories.eu/efa do 5. novembra in sodelujte v nagradnem kvizu!
Deset zmagovalcev, ki pravilno odgovorijo na vprašanja, bo med 14. in 16. decembrom odpotovalo v Seviljo, v Španijo, kjer letos poteka prestižna podelitev. 

OBJAVA RAZPISOV ZA 2019 – POMEMBNO OBVESTILO

Objava razpisnih rokov za 2019 se pričakuje drugi polovici oktobra ali kasneje. Ker pa natančen datum še ni znan, lahko v določenih primerih pride do zamika ustaljenih rokov za prijave.
Spremljajte našo spletno stran, socialna omrežja in newsletter, kjer bo pravočasno napovedan tudi jesenski dogodek za predstavitev vsebinskih in oblikovnih novosti MEDIA razpisov! 

AKTUALNI RAZPISI 2018

AVTOMATIČNA DISTRIBUCIJA (EACEA 05/2018)
Podaljšan rok za prijave: 8. nov 2018 (ob 12.00)

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na:
www.creative-europe-media.eu!

AKTUALNI ROKI ZA PRIJAVE:

DELAVNICE
*Erich Pommer Institute – Priložnosti digitalne distribucije, prijave do 15. okt 2018.
*Evropski koprodukcijski forum za kratke filme Euro Connection 2019, prijave do 20. okt 2018.
*CEE Animation Workshop, novo usposabljanje za producente animiranih filmov iz držav z nizko AV zmogljivostjo; prijave do 22. okt. 2018.
*Less is More – program za razvoj nizkoproračunskih filmov; prijave do 31. okt. 2018.
*Documentary Campus Masterschool, razvoj dokumentarnih filmov; prijave do 5. nov. 2018.
*Production Value usposabljanje za načrtovanje produkcije; prijave do 1. dec. 2018.
*ZagrebDOX najpomembnejši dokumentaristični pitching v regiji; prijave do 7. dec. 2018

POVEZOVANJE
*Connecting Cottbus, prijave brez projekta do 5. okt. 2018.
*When East meets West 2019, prijave do 31. okt. 2018. Utrinke letošnjega dogodka lahko preverite na CED Slovenija.

DRUGE PRILOŽNOSTI

Sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Ministrstvo za kulturo je objavilo vabilo za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope. Rok za prijavo: 12. okt. 2018.

 RE-ACT financiranje za razvoj projektov
Gre za program financiranja, ki zagotavlja podporo projektom v razvoju s partnerskimi koproducenti iz treh ozemelj (Slovenija, Hrvaška Furlanija-Julijska krajina), ki sodelujejo v tem skladu. Podpora se zagotovi največ šestim projektom, in sicer v višini najmanj 10.000 evrov na projekt na leto. Rok za prijavo: 18. nov 2018.

Razpis za bivanje v umetniških rezidencah MK
Objavljen Javni razpis za izbor kulturnih projektov bivanja in ustvarjanja v umetniških rezidencah v Berlinu, Londonu, New Yorku in na Dunaju. Rok za prijave: 30. okt. 2018.

ALI STE VEDELI?

Ustvarjalna Evropska unija na Ars humana
Motovila je bila gostja radijske oddaje Ars humana (RTV SLO, Radio ARS). Mateja Lazar in Sabina Briški Karlić sta se z voditeljico Saško Rakef Perko pogovarjali o “produkciji kulturno-umetniških vsebin na preseku nacionalnih in evropskih razpisov”.

Kinodvorov okrogli jubilej
Ljubljanski mestni kino Kinodvor od 1. oktobra praznuje desetletnico delovanja, ljubiteljem filma pa ob tej priložnosti ponuja enotedensko slavje.

POZOR: Na voljo je nov animirani logo podprograma MEDIA! 
Animirani MEDIA logo od letos naprej morajo uporabljati vsi podprti filmi in projekti v svojih avdiovizualnih gradivih (filmski trailerji, zaključne špice; povzetki dogodkov, festivalski napovedniki itd.). Na voljo je na tej strani. Splošna navodila za uporabo CGP in logo MEDIA v vektorski obliki so tukaj. Uporaba mora biti usklajena s poglavjem »Visibility« v pogodbi o financiranju.