MEDIA e-novice 3. julij 2017

/

Vsebina julijskih novic:
Sveže iz Ustvarjalne Evrope
Začetek produkcije filma Zgodovina ljubezni
Junijsko mednarodno udejstvovanje slovenskih filmskih ustvarjalcev
Prispevajte mnenje o spletni platformi vseh podprtih projektov Ustvarjalna Evropa
Vabilo MK za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Dogodki
Strokovni program festivala v Karlovih Varih
Poročamo: Prvi Fokus s Christianom Bergerjem in Ludovico Ferrario v Izoli
Poročamo: Sedemnajst ustvarjalnih na kupu
Razpisi
MEDIA usposabljanje
Ali ste vedeli?
Vseevropska spletna razprava JAMM’EUROPE: Vloga kulture in umetnosti v prihodnosti Evrope
Filmske projekcije na odprtem po vsej Sloveniji
13. festival fantastičnega filma in vina v Ljutomeru
Motovunski filmski festival
Puljski filmski festival
Sarajevski filmski festival
Brskamo in beremo
Vidnost evropskih filmov na platformah videa na zahtevo
Prispevek podprograma MEDIA k razvoju veščin v avdiovizualnem sektorju


SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Zgodovina ljubezni, Vir: Monoo
Zgodovina ljubezni, Vir: Monoo
Začetek produkcije filma Zgodovina Ljubezni
Režiserka in scenaristka Sonja Prosenc (Mono o) je 26. junija začela s produkcijo MEDIA podprtega filma Zgodovina ljubezni, samo dan zatem pa je projektu potrjena tudi produkcijska podpora sklada Eurimages! Snemanje prve slovensko-italijansko-norveške koprodukcije poteka v Sloveniji in Italiji.
Foto: Kristian Novak / FB
Foto: Kristian Novak / FB
Junijsko mednarodno udejstvovanje slovenskih filmskih ustvarjalcev
Poročamo o slovenskih filmskih profesionalcih, ki so se junija udeleževali dogodkov in delavnic s podporo Ustvarjalne Evrope.Preverite, kje so bili Rok Biček, Boštjan Virc, Žiga Virc, Haidy Kancler, Špela Čadež, Tina Smrekar, Kolja Saksida, Saša Bach in Luka Piškorič.
paltform
Prispevajte mnenje o spletni platformi vseh podprtih projektov Ustvarjalna Evropa
Evropska komisija (DG EAC) vas vabi, da podate mnenje o spletni platformi podprtih projektov Ustvarjalna Evropa v obliki odgovorov na devet kratkih vprašanj.
Mimogrede: podatkovna baza trenutno izpiše 188 projektov, ki jih izvajajo oz. v njih sodelujejo slovenske organizacije. Med njimi tudi 8 projektov podprtih v okviru podprograma MEDIA.
Vabilo MK za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Vloge bodo obravnavane od 27. junija 2017 naprej, po vrstnem redu prejetja popolne dokumentacije. Ministrstvo bo z upravičenimi izvajalci, ki bodo predložili izpolnjene prijavne obrazce z obveznimi prilogami, sklenilo neposredne pogodbe o sofinanciranju. Pogodbe se bodo sklepale do porabe sredstev oziroma najkasneje do 30. oktobra 2017.

DOGODKI

Strokovni program festivala v Karlovih Varih
Strokovni program 52. Mednarodnega festivala v Karlovih Varih (30. jun-8. julij) ponuja tematske dneve: nedelja je posvečena produkciji, ponedeljek prodaji in distribuciji, torek razvoju, sreda poslovnim modelom, četrtek usposabljanju, petek pa inovacijam.

Poročamo: Prvi Fokus s Christianom Bergerjem in Ludovico Ferrario v Izoli
Med 2. in 4. junijem je na mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok v Izoli potekalo prvo srečanje novega regionalnega usposabljanja Fokus v okviru strokovnega programa PRO Otok. Mreženje in usposabljanje 13 obetavnih direktorjev fotografije in scenaristov iz Italije (FVG), Hrvaške in Slovenije je tudi s podporo MEDIA pisarn Centrov Ustvarjalne Evrope iz omenjenih držav potekalo pod mentorstvom uveljavljenih mednarodnih mojstrov, Christiana Bergerja in Ludovice Ferrario.

Poročamo: Sedemnajst ustvarjalnih na kupu
Zavod Motovila je ob letošnjem rekordnem uspehu slovenskih organizacij na razpisu podprograma Kultura za projekte sodelovanja organiziral srečanje in predstavitev projektov uspešnih prijaviteljev. Svež format predstavitve projektov je spodbudil sproščeno vzdušje in uspešno mreženje ter celo nova sodelovanja v okviru sofinanciranih projektov, ekipa Motovile (CED Slovenija) pa je udeležence opremila s številnimi koristnimi napotki za uspešno izvedbo projekta. Iz avdiovizualnega področja je posebej bila izpostavljena tehnika pitchinga projektnih idej odločevalcem in zainteresirani javnosti.


 RAZPISI

ROKI MEDIA RAZPISOV
JUNIJ
Distribucija – selektivna podpora 2017
(ROK: 14. junij 2017)

AVGUST 
Distribucija – avtomatska podpora 2016
(ROK za ponovno generiranje: 1. avgust 2017)

SEPTEMBER
Europa Cinemas 2017
(ROK za prijavo za nove člane: 15. september 2017)

OKTOBER
Distribucija – shema prodajnih zastopnikov 2016
(ROK za ponovno generiranje: 3. oktober 2017)

Poseben ukrep EK za inovativne rešitve za podnaslavljanje evropskih filmov
Cilj ukrepa je povečati razpoložljivost in kroženje evropskih filmov z zmanjšanjem stroškov podnaslavljanja in boljšo uporabo javnih sredstev za prevajanje filmov. Rok za prijavo: 15. september 2017


MEDIA USPOSABLJANJA IN POVEZOVANJA

Spodbujamo udeležbo predstavnikov avdiovizualnega sektorja na programih usposabljanja inmreženja s podporo podprograma MEDIA. Opise in informacije o vseh programih poiščite nawww.creative-europe-media.eu, spodaj pa vas opozarjamo na bližajoče se roke izbranih programov:

Na voljo brezplačne akreditacije za sarajevski CineLink!
Mednarodni filmski festival v Sarajevu in strokovna platforma CineLink Industry Days v sodelovanju s Centrom Ustvarjalna Evropa v Sloveniji letos ponujajo brezplačne akreditacije za filmske profesionalce (producente, režiserje in scenariste) iz Slovenije – prijave sprejemamo najkasneje do 10. julija!

USPOSABLJANJE
ScripTeast 2018
Rok za prijave: 31. julij 2017
Torino Film Lab – Series Lab 2018
Rok za prijave: 1. avgust 2017
European Short Pitch 2018
Rok za prijavo: 30. september

POVEZOVANJE
Connecting Cottbus 2017 za igrane projekte v razvoju
Rok za prijavo: 28. julij
DOK Leipzig tržnica za ustvarjalne dokumentarne projekte
Rok za prijavo: 30. avgust

DRUGE PRILOŽNOSTI
My first script workshop
Rok za prijavo: 5. julij
DOKUDOC 2017 – prijava dokumentarnih filmov
Rok za prijavo: 15. julij 2017
Festival slovenskega filma v organizacijsko ekipo vabi prostovoljce
Rok prijave: 15. julij


ALI STE VEDELI?

Vseevropska spletna razprava JAMM’EUROPE: Vloga kulture in umetnosti v prihodnosti Evrope
Komisija je letos spomladi objavila Belo knjigo o prihodnosti Evrope, v kateri je zbranih pet možnih scenarijev razvoja. Združenje Culture Action Europe želi kulturne akterje spodbuditi k razpravi o prihodnosti Evrope. Kakšni so predlogi in scenariji za področje kulture in umetnosti?
5. julija se pridružite vseevropski spletni razpravi JAMM’EUROPE in prispevajte svoje mnenje o prihodnosti filma!

Predlogi za filmsko poletje v Sloveniji 
Filmske projekcije na odprtem po vsej Sloveniji
Člani Art kino mreže Slovenija po vsej državi prirejajo bogat poletni program filmskih projekcij na odprtem, med prikazanimi filmi bodo tudi vidni MEDIA podprti naslovi, kot so Toni Erdmann in Jaz, Daniel Blake.

13. festival fantastičnega filma in vina v Ljutomeru
Med 11. in 15. julijem vabljeni v Ljutomer na festival fantastičnih, grozljivih, divjih in kultnih filmov. Med drugim bo na festivalu potekala tudi t.i. Mala delavnica groze posvečena Rogerju Cormanu, dobitniku častnega hudega mačka na Grossmannu 2008. Udeleženci bodo lahko posneli svoj kratek žanrski film.FeKK 2017 – Mednarodni festival kratkega filma v Ljubljani
Med 22. avgustom in 2. septembrom se bo odvila že tretja edicija festivala kratkega filma.
CED Slovenija/Motovila je v okviru lanskega festivala soorganiziral intenzivno tridnevno scenaristično delavnico Kratka scena s pitchingom za ustvarjalce kratkih filmov.

Predlogi za filmsko poletje v regiji 
Motovunski filmski festival
Festival posvečen neodvisnemu filmu bo letos potekal že dvajsetič. Med 25. in 29. julijem bo istrsko mestece Motovun postalo mesto filma in zabave.  Program bo kmalu objavljen.

Puljski filmski festival  
V programu 64. puljskega filmskega festivala, ki bo potekal med 15. in 22. julijem, se bo za nagrado zlata arena potegovalo 13 hrvaških celovečercev in šest koprodukcij. V mednarodnem programu bodo predvajali 27 dolgometražnih in 19 kratkometražnih filmov. Izven glavnega festivalskega programa bosta prikazani tudi bosansko-slovensko-hrvaški celovečerec Naše vsakdanje življenje Ines Tanović ter slovenski film Pojdi z mano v režiji Igorja Šterka. Novost festivala je nova lokacija za mlade: filmi jim bodo predvajani na plaži Ambrela.

Sarajevski filmski festival
Med 11. in 14. avgustom se bo odvila že 23. izvedba enega izmed pomembnejših filmskih festivalov jugovzhodne Evrope. Kakovosten filmski program, močan progam za filmske profesionalce ter izobraževalna platforma za mlade filmske ustvarjalce vsako leto privabi več kot 100.000 obiskovalcev. Program festivala bo kmalu na voljo.


BRSKAMO IN BEREMO

Vidnost evropskih filmov na platformah videa na zahtevo
Evropski avdiovizualni observatorij je v svoji zadnji študiji preučil kataloge 68 transakcijskih platform videa na zahtevo, ki so na voljo v Evropi. Rezultati kažejo, da je 23 % filmov, uvrščenih na kataloge, Iz držav Evropske unije, medtem ko drugi evropski filmi predstavljajo 2 % vsebin.

Prispevek podprograma MEDIA k razvoju veščin v avdiovizualnem sektorju
Evropska komisija je, v luči priprav na novo generacijo avdiovizualnih ukrepov programa Ustvarjalna Evropa, objavila svojo študijo ukrepov MEDIA podprtih usposabljanj. Gre za pregled in analizo potreb po sektorjih, veščinah, dejavnostih in učinkih programov usposabljanja kot tudi njihove relevantnosti in evropske dodane vrednosti. Ugotovitve kažejo, da so usposabljanja, ki so na voljo evropskim filmskim profesionalcem, edinstven in učinkovit pristop, ki ga uporabniki cenijo. Študija prav tako daje strateška in operativna priporočila za prihodnje programe usposabljanj.

MEDIA e-novice