MEDIA e-novice, 29. oktober 2019

/
Ne spreglejte // Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Drugo

MOTOVILA NA LIFFU

Motovila tudi letos sooblikuje strokovni program Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe. V Cankarjevem domu gostimo domače in tuje filmske strokovnjake in ustvarjalce.

Lara: študija primera
PETEK, 15. nov. 2019 ob 11.00 (Cankarjev dom, dvorana E1)
S scenaristom in režiserjem Blažem Kutinom in režiserjem Janom-Olejem Gersterjem se bomo pogovarjali o filmu Lara, ki je leta 2006 v Cannesu prejel nagrado programa MEDIA Evropske unije.
Vstop prost.

Kako spodbuditi ustvarjalni in festivalsko-prodajni potencial filma v nastajanju?
SREDA, 20. nov. 2019 ob 16.00 (Cankarjev dom, dvorana E1)
Predavanje o aktualni ustvarjalni in produkcijsko-distribucijski realnosti filmskega ustvarjanja v Evropi. Z nami bo uveljavljeni mednarodni strokovnjak Matthieu Darras.
Prijave do 18. nov. na info@ced-slovenia.eu.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov: študija primera
SOBOTA, 23. nov. 2019 ob 11.00 (Cankarjev dom, dvorana E1)
Producentka in soscenaristka filma Marina Gumzi bo predstavila podrobnosti procesa sedemletnega sodelovanja ustvarjalcev iz devetih držav pri filmu Zgodbe iz kostanjevih gozdov.
Vstop prost.

Z veseljem sporočamo še, da bo tudi prihajajoča edicija festivala Liffe potekala s podporo MEDIA. Več informacij o podpori kmalu na spletni strani CED Slovenija.  

Se vidimo na Liffu!
∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Filmsko znanje vas lahko odpelje v Berlin
Obožujete evropske filme? Do 3. nov. lahko sodelujete v novem spletnem kvizu #EFAquiz. Če pravilno odgovorite na 10 vprašanj o evropski kinematografiji, se potegujete za pot v Berlin na podelitev evropskih oskarjev!

Evropski filmski forum na festivalu v Talinu
Industry (R)Evolution: Debating Tech, Streaming, and Future Talent for European Cinema, 27. nov. 2019

Osrednje teme foruma bodo priložnosti in grožnje umetne inteligence, evropski filmski start-upi, enakost spolov, strategije za prihodnji razvoj talentov in vloga neodvisnih kinematografov. Podrobnejši program foruma tukaj. Na festivalu bo prikazan tudi MEDIA podprti prvenec Gregorja Božiča, Zgodbe iz kostanjevih gozdov.

DOGODKI

Na obisku v Ljubljani predstavnici CED Kosovo in Tunizija
Kot del programa Kreativnega foruma Ljubljana (12.–15. nov. 2019) bomo v sredo, 13. nov. organizirali srečanje domačih predstavnikov izkušenih organizacij, ki uspešno sodelujejo v Ustvarjalni Evropi, s potencialnimi partnerji iz regije Zahodnega Balkana. Dogodka se bosta udeležili tudi predstavnici CED iz Kosova in Tunizije, saj želimo spodbuditi sodelovanje z regijama Zahodnega Balkana in Južnega Sredozemlja. Če vas zanima partnersko sodelovanje z organizacijami iz Kosova ali Tunizije, nam pišite na info@ced-slovenia.eu, da vas povežemo.

Napovedujemo še …
Motovila bo tudi letos sooblikovala del programa na AnimatekaPRO. Več informacij v naslednjih novicah.
Tradicionalno srečanje Uspešno … ustvarjalno 2019 bo letos 11. dec. 2019 v Ljubljani, tokrat v gosteh v Pionirskem domu na Komenskega 9. Se že veselimo srečanja!

POROČAMO: Filmski festivali: »manj je več« ali kako oporekati paradigmi nenehne rasti in spektakla
Kritičen premislek o najbolj značilnih vidikih organizacije filmskega festivala z Jeanom Perretom. Strokovni dogodek v soorganizaciji zavoda Motovila (CED Slovenija) in društva Kraken je 20. in 21. avgusta 2019 v okviru 5. Festivala kratkega filma Ljubljana – FeKK ponudil priložnost za premislek o pomenu filmskih festivalov danes.

PODPRTI PROJEKTI

FILMSKO RAJANJE – dnevi filma za otroke, družine in mlade
13.–17. nov., Koper
Filmsko rajanje sestavljajo projekcije zabavnih in kakovostnih filmov pogovori z mladimi gledalci in tudi delavnice z izkušenimi strokovnjaki. Otroci bodo lahko izdelali svoje prve filmske podobe, pedagoški delavci v šolah pa se bodo lahko udeležili izobraževanja, posvečenega podajanju znanja o filmu. Dogodki so del MEDIA podprtih projektov s področja filmske vzgoje Film v gibanju in Filmski kot.
Urnik dogodkov najdete tukaj.

CEE Animation kot primer dobre prakse na festivalu Kaboom na Nizozemskem
Matija Šturm, predsednik DSAF, član upravnega odbora in izvršni vodja platforme CEE Animation bo 12. novembra na festivalu Kaboom na Nizozemskem sodeloval v razpravi o vzpostavitvi platforme za področje animacije držav Beneluksa. Predstavil  bo delovanje platforme ter prednosti in izzive tovrstnega povezovanja.
Pod okriljem platforme sicer poteka tudi usposabljanje CEE Animation Workshop in koprodukcijski Forum, ki sta podprta tudi s strani MEDIA. Naslednja edicija usposabljanja se začne decembra v Ljubljani.

MEDIA podprti slovenski filmi doma in v tujini
Ne pozabi dihati je bil oktobra premierno prikazan na Rimskem filmskem festivalu, Dober dan za delo pa bo 6. nov premierno prikazan v Kinodvoru. Oba filma sta nastala po okriljem produkcijske hiše Bela Film v režiji Martina Turka.
Polsestra režiserja Damjana Kozoleta je bil oktobra prikazan na 35. Haifa Film Festivalu v Izraelu, kjer je bil izbran med devetimi filmi v sekciji East From the West. Novembra bo film prikazan še na filmskem festivalu v Corku, na festivalu Cinedays v Skopju in na festival  Scanorama v Vilni.
Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc je bil oktobra prikazan na Kitajskem, Portugalskem, Švedskem, v Indiji, Argentini in Kolumbiji. Kot kandidat za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2020 se je predstavil tudi članom Ameriške filmske akademije.
Na MEDIA podprtem festivalu Liffe v Ljubljani pa si boste med drugimi lahko ogledali slovensko manjšinsko koprodukcijo nominirano za nagrado LUX, Bog obstaja, ime ji je Petrunija v režiji Teone Mitevske, Laro režiserja Jana-Oleja Gersterja in Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča. Ne zamudite tudi pogovorov z ustvarjalci filmov v okviru Motovilinega strokovnega programa na Liffu.

RAZPISI 2020

POMEMBNO: Izvajalska agencija je objavila vse razpise programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA za leto 2020. Navedeni so spodaj ter dostopni na spletnih straneh CED Slovenija in Izvajalske agencije EACEA.

NOVO: Projektne vloge je po novem treba oddati na predpisan rok za oddajo do 17. ure. Vse druge novosti bomo predstavili na MEDIA info dnevu 9. oktobra!

Razvoj posameznih projektov (EACEA 17/2019); rok: 13. nov.  2019 in 12. maj 2020.
Filmski festivali (EACEA 26/2019); rok: 21. nov. 2019 in 23. apr. 2020.
Mednarodne TV produkcije (EACEA 20/2019); rok: 28. nov. 2019 in 14. maj 2020.
Selektivna distribucija (EACEA 21/2019); rok: 10. dec. 2019 in 16. jun. 2020
Koprodukcijski skladi (EACEA 29/2019); rok: 15. jan. 2020.
Razvoj skupine projektov (EACEA 18/2019); rok: 4. feb. 2020.
Dostop do trgov (EACEA 27/2019); rok: 6. feb. 2020.
Razvoj videoiger (EACEA 19/2019); rok: 12. feb. 2020.
Filmsko izobraževanje (EACEA 25/2019); rok: 12. mar. 2020.
Spletna promocija AV del (EACEA 23/2019); rok: 7. apr. 2020
Podpora kinematografskim mrežam (EACEA 23/2019); rok: 28. maj. 2020
Avtomatska podpora distributerjem in prodajnim zastopnikom (EACEA 22/2019): rok za distributerje: 8. sept. 2020; rok za prodajne zastopnike: 29. okt 2020.

DRUGO
RE-ACT: shema za financiranje skupnega razvoja
Program financiranja zagotavlja podporo projektom v razvoju, če so koproducenti iz ozemelj, ki sodelujejo v skladu RE-ACT (Slovenija, Hrvaška, Srbija in Furlanija-Julijska krajina). Razpis za financiranje skupnega razvoja se od leta 2019 osredotoča na režiserje in (ko)producente, ki snemajo svoj prvi ali drugi film. Rok za prijavo: 15. nov. 2019.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!
Izpostavljamo naslednje:

AKTUALNI ROKI ZA PRIJAVE
When East Meets West sprejema prijave projektov za jubilejni,10. koprodukcijski forum januarja 2020. V ospredju so filmi, primerni za koprodukcijo z Madžarsko, Moldavijo, Romunijo ali Avstrijo, Nemčijo, Švico in Italijo.
Rok prijave: 31. okt. 2019.

Less is more 2020 – program usposabljanja za razvoj nizkoproračunskih filmov. Rok prijave: 31. okt. 2019.

EURODOC 2020 – usposabljanje za producente dokumentarnih projektov v razvoju z mednarodnim potencialom. Rok prijave: 31. okt. 2019

Masterschool: Documentary Campus – 10-mesečni program za razvoj dokumentarnih filmov in novih poslovnih modelov. Rok za prijave: 31. okt. 2019.

Torino Film Lab usposabljanja 2020
ScriptLab projects za scenariste in režiserje. Rok prijave: 1. nov. 2019.
ScriptLab story editing za svetovalce za scenarije in vse filmarje, ki želijo dobiti boljši vpogled v proces razvoja scenarija. Rok prijave: 1. nov. 2019.

East Doc Platform za dokumentarne projekte iz Srednje in Vzhodne Evrope. Rok prijave: 8. nov. 2019.

Koprodukcijski CPH:FORUM: v okviru mednarodnega festivala dokumentarnega filma v Kopenhagnu. Rok prijave: 15. nov. 2019.

Sources 2 – usposabljanje za scenariste oz. ustvarjalne ekipe s producentom ali režiserjem, ki razvijajo celovečerne filme.  Sources 2 Script Development Workshop – daljša verzija usposabljanja. Rok prijave: 19. dec. 2019.

SFC: Javni POZIV za sofinanciranje izobraževanja in usposabljanja AV profesionalcev v tujini: poziv je odprt do porabe sredstev oz. najdlje do 31. dec. 2019.

KOPRODUKCIJSKI SKLADI
Poseben mehanizem podpore podprograma MEDIA je namenjen koprodukcijskim fondom za spodbujanje koprodukcij med producenti iz Evrope in izven nje. V letu 2019 MEDIA podpira delovanje štirih koprodukcijskih fondov, še dva sta odprta za prijave projektov:
*** HBF+Europe (NL) – rok za prijave: 1. april 2020.
*** 
IDFA Bertha Fund Europe (NL) – rok za prijave: 1. april 2020.

DRUGE PRILOŽNOSTI IN ZANIMIVOSTI

Praznovanje animiranega filma
27. oktobra 2019 smo v Slovenski kinoteki praznovali Mednarodni dan animiranega filma. Društvo slovenskega animiranega filma je ob tej priložnosti nagradilo dosežke domačih ustvarjalcev na področju animacije. Nagrado Saša Dobrile za življenjsko delo sta prejela Zvonko Čoh in Milan Erič, kdo so ostali nagrajenci pa preverite tukaj.
Ob praznovanju mednarodnega dneva animiranega filma smo preverili stanje animiranega filma v Sloveniji in politike EU na področju animacije. Več na spletu motovila.si.