MEDIA e–novice, 29. julij 2020

/
Dogodki // Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Rezultati // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti in zanimivosti

DOGODKI

NAPOVEDUJEMO
Med avgustom in novembrom vabimo na ciklus treh specializiranih strokovnih usposabljanj za strokovnjake s področja filma in AV sektorjev, ki jih organiziramo v okviru mednarodnih filmskih festivalov.

Začnemo avgusta v Izoli:
– 27. avgust, Inovativni modeli sodelovanja mednarodnih filmskih festivalov in platform videa na zahtevo (10.00 – 13.00, Manziolijeva palača)
V sodelovanju s festivalom Kino Otok bomo predstavili Doc Alliance Films, enega najuspešnejših MEDIA podprtih primerov povezovanja sedmih evropskih filmskih festivalov, ki je namenjen promociji kakovostnega avtorskega dokumentarnega filma, tudi prek VOD platforme DaFilms.com. Z nami bo izvršna direktorica projekta, Diana Tabakov. Več informacij tukaj.
Prijave na: info@ced.slovenia.eu

– 27. avgust, POP up pisarna
V Izoli bomo vzpostavili Motovilino POP-UP pisarno, v okviru katere bo naša ekipa lokalni in festivalski javnosti na voljo za svetovanje o priložnostih za mednarodno povezovanje v kulturi, filmu in ustvarjalnih sektorjih. Za rezervacijo termina in več informacij glede svetovanja nam pišite na info@ced-slovenia.eu.
Se vidimo na Kino Otoku! 

Informacije o jesenskih dogodkih objavimo v naslednjih novicah.

Serija usposabljanj zavoda Motovila je organizirana kot del dejavnosti Partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Za vse, ki ste zamudili, ali bi želeli poglobiti znanje, NAPOVEDUJEMO serijo spletnih delavnic
4 faze razvoja 360-stopinjske strategije občinstva:

25. avgust / 15. september / 7. oktober / 4. november, 10.00–13.00.

Število mest za paket štirih usposabljanj je omejeno na 10 organizacij. PRIJAVA do 24. avg. do 12. ure oz. zapolnitve mest. Usposabljanje v angleškem jeziku je plačljivo. Kotizacija za štiri srečanja znaša skupaj 75 EUR* na organizacijo. Več informacij tukaj.

*Siceršnja vrednost tovrstnega usposabljanja na organizacijo znaša 560 EUR. Motovila vam omogoča več kot 80 % prihranek in prispeva k razvoju vaše organizacije.

Poleg tega NAPOVEDUJEMO še dva spletna pogovora v ciklu Plan B za kulturne politike evropskih mest, ki jih moderira priznani mednarodni strokovnjak za kulturne politike in razvoj ustvarjalnih mest, Ragnar Siil:
– Prenos kulturnih vsebin na splet v času krize in po njej, 8. september
– Kultura v javnem prostoru v času krize in po njej, 1. oktober

POROČAMO:
KAJ SMO SE NAUČILI NA ONKRAJ KULTURNEGA MODELA? 

Na junijski cikel usposabljanj Nazaj k osnovam: Finančni menedžment smo povabili domače in tuje strokovnjake za strateški in finančni razvoj organizacij, ki nas nagovarjajo k osnovnemu premisleku pristopa do pridobivanja sredstev in vodenja projektov.

Kolikokrat se (pravočasno) vprašamo in ali si znamo odgovoriti, kako se naša ekipa loteva prijave na razpise za sofinanciranje projektov? Več tukaj.

Preverite, kaj bi bilo treba spremeniti, da bomo bolje izpolnili pričakovanja obiskovalcev, premagali strahove in spodbudili ljudi, da se vključijo v novo resničnost? Več tukaj.

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Prihodnost programa Ustvarjalna Evropa (MEDIA) ?
Center Ustvarjalna Evropa na Irskem je organiziral pogovor z Martinom Dawsonom predstavnikom Evropske komisije. Govorili so o tem kako je koronakriza prizadela kulturni in ustvarjalni sektor ter kakšna je prihodnost programa Ustvarjalna Evropa. Posnetek pogovora je na voljo tukaj.

REZULTATI

Ustvarjalna Evropa: letos že skoraj 2 milijona EUR za slovensko kulturo in film
Pri pregledu rezultatov razpisov programa Ustvarjalna Evropa za prvo polovico leta 2020 je Motovilin »EU barometer« dosegel skoraj 2 milijona evrov podpore EU, ki jo je Evropska komisija namenila slovenskemu kulturnemu in ustvarjalnim sektorjem. Med prejemniki podpore je tudi šest organizacij z AV področja. Čestitamo!
Še vedno pa čakamo rezultate 2. prijavnega roka za filmske festivale, 2. prijavnega roka za razvoj samostojnih projektov in rezultate za razvoj  skupine projektov.

DSAF-u letos še več MEDIA sredstev za dostop do trgov
V izjemni konkurenci uveljavljenih in novih dogodkov za dostop do trgov je DSAF s projektom CEE Animation Forum pridobil 92.000 EUR Ustvarjalne Evrope za deveto edicijo dogodka (2021). Čestitamo!

PODPRTI PROJEKTI

Zala Opara, Veronika Zakonjšek in Urban Zorko izbrani za letošnji Talents Sarajevo
V okviru sarajevskega filmskega festivala vsako leto poteka tudi usposabljanje za mlade filmske talente iz širše regije.
Za letošnji program, ki bo potekal od 14. do 18. avgusta pod naslovom New Beginnings, je bilo izbranih 62 udeležencev, med njimi tudi producentka Zala Opara, ter filmska kritika Veronika Zakonjšek in Urban Zorko. Zaradi trenutne situacije s koronavirusom bo program potekal prek spleta. Več informacij tukaj. Festival bo sicer potekal v živo med 14. in 24. avgustom v Sarajevu.

  1. edicija Kino Otoka

Festival bo letos potekal od 26. do 30. avgusta 2020 v Izoli, tudi s podporo Ustvarjalne Evrope MEDIA. Program in vse podrobnosti v zvezi z letošnjo izvedbo festivala bodo predstavili na tiskovni konferenci v ponedeljek, 10. avgusta, v Ljubljani na Letnem kinu Slovenske kinoteke, v Izoli pa v četrtek, 13. avgusta 2020. Več informacij tukaj.
Na festivalu gostuje tudi Motovila.

Filmski teden Evrope
Med julijem in septembrom vabljeni na brezplačne filmske projekcije pod zvezdami. Zvrstilo se bo 26 projekcij filmov, ki so prejeli sredstva programa Ustvarjalna Evropa. Filmi bodo prikazani v Izoli, Sežani, Ajdovščini, Novem mestu, Celju, Mariboru, Ptuju, Murski Soboti, Novi Gorici, Kranju in Ravnah na Koroškem.

Kino pod zvezdami
Na Ljubljanskem gradu lahko do 8. avgusta ujamete tudi evropske filme s podporo programa MEDIA. Danes ne spreglejte filma Lara, režiser Jan Ole Gerster in scenarist Blaž Kutin sta bila lansko leto tudi naša gosta na strokovnem programu festivala LIFFe.

RAZPISI

Razpisi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA za leto 2020 so dostopni na spletu CED Slovenija in spletu Izvajalske agencije EACEA.
Projektne vloge je po novem treba oddati na predpisan rok za oddajo do 17. ure.
ROKI:
Avtomatska podpora za distributerje in prodajne zastopnike 2020  (EACEA 22/2019); rok prijave: 8.sept. 2020.

Medsektorski sklop

Kinematografi kot inovativna kulturna središča v lokalnih skupnostih 2020
Evropska komisija je objavila drug razpis za podporo kinematografom, ki delujejo na področjih z omejeno kulturno in kinematografsko ponudbo. Okrepiti želi vlogo in prepoznavnost kinematografov v lokalnem okolju – še posebej tistih, ki so utrpeli hude posledice pandemije COVID-19 in se mednarodno povezujejo – s ponudbo novih ali dodatnih kulturnih in izobraževalnih vsebin. Na prvem razpisnem roku je uspelo CID Ptuj in Zavodu Otok.
Rok prijave podaljšan do 21. avgusta 2020.

Če iščete partnerje ali vas zanima kakšni projekti bodo sodelovali na razpisu, priporočamo ogled spletnega pitchinga za iskanje razpisnih partnerjev, ki ga je organiziral CED Francija v partnerstvu z mrežo Centrov Ustvarjalna Evropa. Dostop tukaj.

MJU bo sofinanciralo projekte NVO s podporo programov EU
Skupna akcija Društva slovenskega animiranega filma in zavoda Motovila, v kateri smo povezali prejemnike podpore Ustvarjalna Evropa, da so Ministrstvo za javno upravo opozorili na pomen nacionalnega sofinanciranja projektov s podporo EU, je obrodila sadove.
Ministrstvo je 10. julija 2020 objavilo javni poziv za sofinanciranje projektov NVO, izbranih na razpisih EU. Predmet javnega poziva je sofinanciranje finančnega prispevka za projekte NVO, ki so bili izbrani na razpisih, sofinanciranih iz proračuna EU, vključno z Ustvarjalno Evropo.
Rok za oddajo prijave je 17. avg. 2020.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

POZOR: glede na trenutno situacijo z izbruhom koronavirusa so zelo pričakovane odpovedi ali prestavitve določenih programov usposabljanj, tako da priporočamo pozorno spremljanje informacij organizatorjev na njihovih spletnih straneh! Za več informacij vam prav tako ostaja na voljo naša ekipa!

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!

USPOSABLJANJE

RAZVOJ PROJEKTOV, MENEDŽMENT PODJETJA
– Mentorski program za filmske producentke: namenjam že izkušenim producentkam, ki želijo znanje nadgraditi s poudarkom razvoju kariere in strateškem razvoju organizacije. Rok prijave: 31. jul. 2020.
– ScripTeast 2020/2021: vodilno scenaristično usposabljanje za projekte iz Srednje in Vzhodne Evrope. Rok prijave: 31. jul. 2020.
– MIDPOINT Shorts je program usposabljanja namenjen kratkim filmom v razvoju. Udeležijo se ga lahko scenaristi, režiserji in producenti. Rok prijave: 12. avg. 2020.
– Zagreb Film Festival 2020. – Moj prvi scenarij: delavnica namenjena ustvarjalcem, ki pripravljajo scenarij za svoj prvi celovečerni film. Rok prijave: 20. avg. 2020.
– EAVE 2021: Priznano enoletno usposabljanje za izkušene producente s projekti ali brez njih. Rok prijave: 31. avg. 2020.
– IDFAcademy: program usposabljanja za režiserje in producente s prvencem ali drugim dokumentarnim projektom. Rok prijave: 1. sept. 2020.
– Sources 2 Script Development Workshop: usposabljanje za scenariste oz. ustvarjalne ekipe s producentom ali režiserjem s celovečernim filmskim projektom v razvoju (tudi za ustvarjalne dokumentarce). Posebna pozornost je namenjena ženskam (teme, liki, idr.). Rok prijave: 1. dec. 2020.

POVEZOVANJE

– Medimed, the Euromed Docs Market & Pitching Forum: koprodukcijski forum za dokumentarne projekte v razvoju ali produkciji. Rok prijave: 31. jul. 2020
– IDFA Forum: koprodukcijski forum namenjen pitchingu ustvarjalnih dokumentarnih filmov. Rok prijave: 1. avg. 2020.
CineMart: koprodukcijski forum v okviru Rotterdamskega filmskega festivala. Rok prijave: 1. sept. 2020.
– Berlinale Talents 2020: največja in najpomembnejša mednarodna platforma za mreženje mladih filmskih ustvarjalcev in drugih poklicev na AV področju. Rok prijave: 2. sept. 2020.
– Cartoon Springboard: odlična priložnost za mlade animatorje, da izboljšajo svoje projekte ter pitching. Rok prijave: 4. sept. 2020.

DRUGE PRILOŽNOSTI IN ZANIMIVOSTI

#odprti za kulturo – Postanite del kampanje!
Prenesite logotip kampanje in z njim opremite svoja družabna omrežja ter spletne strani. Označujte svoje objave z #odprtizakulturo. Sporočite na info@odprti.si, da se kot organizacija pridružujete kampanji. Podpirajte kulturo in umetnost ter se udeležujte dogodkov. Več informacij tukaj.

Odprt poziv Prvi Poleti
Čezmejni filmski festival Poklon viziji je odprl razpis za prijavo kratkih filmov na programski sklop Prvi Poleti 2020. Zbirajo dela obetavnih in inovativnih avtorjev, ki si v iskanju novih filmskih govoric in svojega pečata v svetu filma drznejo biti svobodni in eksperimentalni.
Rok prijave: 1. avgust 2020
Na festivalu bo gostovala tudi ekipa Motovile. Več informacij objavimo kmalu.

Poletna Animateka
Med 23. julijem in 6. avgustom 2020 Poletna Animateka znova prinaša brezplačne delavnice in filmske projekcije pod milim nebom v centru Ljubljane. Še vedno pa lahko pošljete svoje filme za prihajajočo 17. edicijo festivala, ki bo potekal decembra letos. Rok prijave: 15. avg. 2020. 

Ali ste vedeli, da ima Motovila svoj YouTube kanal?
Posnetke z različnih predavanj, seminarjev, delavnic najdete tukaj. Izpostavljamo najbolj svežo serijo predavanj na temo finančnega menedžmenta. Poleg tega je na kanalu serija t.i. ustvarjalnih zgodb Creative Europe Stories, kjer izpostavljamo uspešne pobude, ki so jih slovenski kulturni izvajalci razvili skupaj s svojimi evropskimi partnerji. Naročite se Motovilin YouTube kanal in ostanite na tekočem!