MEDIA e-novice, 28. junij 2019

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Drugo

SVEŽ IZ USTVARJALNE EVROPE

DSAF ponovno uspešen na razpisu za dostop do trgov
Društvo slovenskega animiranega filma je s projektom CEE Animation Forum 2020, največjim koprodukcijskim dogodkom za dvig kompetenc na področju animacije v Srednji in Vzhodni Evropi, na letošnjem razpisu MEDIA za dostop do trgov doseglo izjemno visoko oceno in zvišanje podpore na 75.000 EUR. Gre za kar 25 % več dodeljenih sredstev kot na lanskem razpisu, za projekt vreden 215.720 EUR pa tako evropska podpora pomeni 35 % delež v proračunu. Čestitamo za ponoven uspeh v izjemno konkurenčnih pogojih!

Znani tudi rezultati avtomatske distribucije in prvega roka za razvoj samostojnih projektov
Na razpisu MEDIA za generiraje sredstev za avtomatično distribucijo za leto 2019 je ponovno uspelo Blitzu, Demiurgu in Fivii. Tri distribucijske hiše so dosegle 100 % uspešnost in skupaj pridobile podporo EU v višini 96.702 EUR. Čestitamo!

Na prvem roku razpisa MEDIA za podporo razvoju samostojnim projektom pa tokrat žal ni bilo uspešnih prijav iz Slovenije. Vseeno pa imamo odlično novico – igrani adaptaciji knjižne uspešnice Kristiana Novaka “Črna mati zemla” režiserja in (so)scenarista Roka Bička, v produkciji hrvaškega Antitalenta, je Evropska komisija dodelila 50.000 EUR! Čestitamo!

DOGODKI

Inovativni poslovni modeli: najpomembnejša sta jasen namen in vizija organizacije
V sklopu serije usposabljanj Onkraj kulturnega modela so konec maja vodilni kadri slovenskih ustvarjalnih in AV organizacij pod vodstvom Ellen O´Hara poglabljali znanje o inovativnih pristopih delovanja v kulturi. Najpomembnejša sta jasen namen in vizija organizacije, svetuje izkušena mednarodna strokovnjakinja za trajnosten razvoj organizacij. Dogodek smo v Ljubljani (27. maja) in Mariboru (28. maja) organizirali v sodelovanju s Centrom za kreativnost (MAO).

Če ste dogodek zamudili, je njegovo bistvo povzeto v kratkem video pogovoru s predavateljico, na voljo pa so tudi podrobnejše vsebinsko poročilo in foto utrinki.

PODPRTI PROJEKTI

Polsestra v tekmovalnem programu festivala Karlovi Vari!
Damjan Kozole se po Nočnem življenju vrača na prestižni mednarodni filmski festival v Karlovih Varih z novim MEDIA podprtim filmom. Svetovna premiera njegovega celovečernega filma »Polsestra« bo 2. julija v tekmovalnem programu. Film je nastal s finančno podporo podprograma MEDIA v okviru razvoja skupine projektov, pod producentsko taktirko Danijela Hočevarja (Vertigo) in v koprodukciji z Makedonijo in Srbijo.

Padle prve klape filmov Inventura in Jezdeca
Maja se je začelo snemanje dveh celovečernih prvencev slovenskih režiserjev mlajše generacije, Inventura” Darka Sinka (v produkciji Lije Pogačnik in Vlada Bulajića iz zavoda December) ter Jezdeca Dominika Menceja (v produkciji Mihe Černeca iz zavoda Staragara). Na nadnacionalni ravni sta oba filma prejela sredstva podprograma MEDIA za razvoj projektov in sredstva regionalnega koprodukcijskega sklada RE-ACT, po razvoju scenarija v okviru usposabljanja Scenarnica Društva slovenskih režiserjev pa sta se udeležila tudi različnih mednarodnih programov usposabljanja (MIDPOINT, First Films First itd.).

RAZPISI

Razpisi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA so dostopni na spletu CED Slovenija ali Izvajalske agencije EACEA. Projektne vloge je treba oddati v letu 2019 na predpisan rok za oddajo do 12. ure.

Avtomatična distribucija (EACEA 27/2018); rok: 5. september 2019.

MEDSEKTORSKI SKLOP / PILOTNI RAZPISI
Razpis za pilotni projekt Mobilnost ustvarjalcev (EAC/S09/2019)
Evropska komisija je objavila razpis za podporo pilotnemu projektu Makers’ Mobility, s katerim želi preskusiti politike in ukrepe za podporo mobilnosti med kulturnim in ustvarjalnimi sektorji ter ustvarjalnimi središči (hubi, fablabi, inkubatorji, ipd.).
Rok za oddajo vlog: 12. avgust 2019.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu! Izpostavljamo naslednje:

AKTUALNI ROKI ZA PRIJAVE

CineLink Work in Progress: koprodukcijski dogodek v okviru Sarajevskega filmskega festivala (za filme v postprodukciji). Rok prijave: 30. jun. 2019.

TorinoFilmLab – SeriesLab Europe 2020: usposabljanje za režiserje in scenariste TV serij v razvoju. Rok prijave: 9. jul. 2019.

Connecting Cottbus: dostop do trgov za igrane projekte v razvoju. Rok prijave: 17. jul. 2019.

Zagreb film festival – delavnica Moj prvi scenarij: za scenariste, ki pripravljajo scenarij za dolgometražni prvenec. Rok prijave: 19. jul. 2019.

ScripTeast 2019/2020: vodilno scenaristično usposabljanje za projekte iz Srednje in Vzhodne Evrope. Rok prijave: 31. jul. 2019.

EAVE 2020: Priznano enoletno usposabljanje za izkušene producente s projekti ali brez njih.
Rok prijave: 30. avg. 2019.

MIDPOINT Feature Launch: usposabljanje za razvoj prvencev in drugih igranih filmov.
Roka prijave: za projekte v razvoju 13. sept., za svetovalce pri razvoju scenarija: 27. sept. 2019.

Torino Short Film Market: nova možnost za iskanje koproducentov za kratkometražne filme je koprodukcijska tržnica na filmskem festivalu v Torinu. Rok prijave: 16. sept. 2019.

Sources 2: usposabljanje za scenariste oz. ustvarjalne ekipe s producentom ali režiserjem, ki razvijajo celovečerne filme.  Sources 2 Script Development Workshop – daljša verzija usposabljanja. Rok prijave: 19. dec. 2019.

DRUGO

SFC: Javni POZIV za sofinanciranje izobraževanja in usposabljanja AV profesionalcev v tujini
Namen sofinanciranja je omogočanje pridobivanja aktualnih znanj s področja AV in s tem zagotavljanje večje konkurenčnosti slovenskega filmskega in avdiovizualnega ustvarjanja, spodbujanje izmenjave znanja in izkušenj tudi na mednarodni ravni ter hkrati sodelovanje in krepitev mreže obstoječih in bodočih filmskih in avdiovizualnih strokovnjakov. Poziv je odprt do porabe sredstev, vendar najdlje do 31. dec 2019.

FSF: koprodukcijsko srečanje med Slovenijo in Italijo
V okviru 22. Festivala slovenskega filma bo med 19. in 21. septembrom potekalo koprodukcijsko srečanje med Slovenijo in Italijo. Dogodek je namenjen vzpostavljanju tesnejšega sodelovanja med slovenskimi in italijanskimi filmskimi producenti oz. distributerji pri projektih v različnih fazah produkcije ali distribucije. Rok prijave projektov je 29. julij 2019. Več informacij: produkcija@sfc.si.

Kratka scena 2019
Kratka scena je scenaristična delavnica, namenjena razvoju scenarijev kratkometražnih filmov. Tridnevna intenzivna delavnica, ki bo potekala med 19. in 21. avgustom, bo vključevala spoznavanje teorije in prakse scenaristične obrti, razvoj in pisanje scenarija za kratki film. Poudarek je na delu v skupini z ostalimi udeleženci in na individualnem delu z mentorjem.
Rok prijave: 1. avg. 2019.

Scenarnica 2019
Društvo slovenskih režiserjev obvešča, da se bo delavnica začela jeseni (predvidoma oktobra). Razpisni pogoji z datumi bodo objavljeni na spletni strani Društva slovenskih režiserjev in v julijski izdaji Novičnika. Dva od dosedanjih udeležencev, Darko Sinko in Dominik Mencej, ravnokar snemata celovečerna prvenca, ki sta ju razvijala na Scenarnici in za njiju uspešno pridobila tudi podporo MEDIA za razvoj projektov.

Srbija postala članica regionalne pobude RE-ACT
Regionalni pobudi RE-ACT, ki beleži odlične rezultate pri povezovanju ustvarjalcev in spodbujanju koprodukcij med Hrvaško, Slovenijo in Furlanijo–Julijsko krajin, se je letos pridružil še Filmski center Srbije. Filmski ustvarjalci iz Srbije bodo tako imeli dostop do usposabljanj in sredstev za razvoj projektov. Pobuda v letu 2019 vključuje sodelovanje z MEDIA programi usposabljanj: TorinoFilmLab, Eurodoc in First Cut Lab.

Priložnosti za prijavo:
TorinoFilmLab | RE-ACT za celovečerne igrane filme v razvoju. Usposabljanje poteka med Festivalom slovenskega filma v Portorožu. Rok prijave: 4. jul. 2019
Eurodoc | RE-ACT za producente dokumentarnih filmov. Rok prijave: 15. jul. 2019.