MEDIA e-novice, 28. januar 2019

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Podprti projekti in ljudje

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Evropski filmski forum v Berlinu o podnaslavljanju in sinhronizaciji
Osrednja tema prvega letošnjega Evropskega filmskega foruma – EFF, ki bo v ponedeljek, 11. februarja (14.00–17.00) potekal v Berlinu, je podnaslavljanje in sinhronizacija evropskih filmov. Forum predstavlja pomembno platformo Ustvarjalne Evrope za izmenjavo izkušenj in mreženje avdiovizualnih strokovnjakov v okviru pomembnejših filmskih festivalov, berlinskega pa lahko spremljate tudi v živo.

Ustvarjalna Evropa MEDIA v okviru Berlinala in Evropske filmske tržnice (7.–17. feb. 2019) nudi tudi številne priložnosti za producente, distributerje, prodajne zastopnike in druge strokovnjake, ki jih zanimajo možnosti sofinanciranja in drugi mehanizmi podpore.
V imenu Motovile (CED Slovenija) bo na Berlinskem filmskem festivalu med 10. in 13. februarjem Ines Kežman (e-kontakt: ines.kezman@ced-slovenia.eu).

Plovdiv in Matera EPK 2019, kaj pa Slovenija 2025?
Letošnji evropski prestolnici kulture (EPK) gostita Plovdiv (Bolgarija) in Matera (Italija), ki že v januarju vabita k obisku številnih kulturnih dogodkov v letošnjem letu. Tekmovanje za naziv EPK se začne vsaj 6 let vnaprej, zato nas seveda zanima, katero slovensko mesto bo gostilo EPK 2025. Izvajalska agencija EACEA je za bodoče kandidatke EPK pripravila tudi številna koristna priporočila.

Priložnost, da vas filmsko znanje popelje v Cannes, je ponovno tu!
Ustvarjalna Evropa – MEDIA vabi vse ljubitelje filma, še posebej mlade med 18. in 25. letom, k sodelovanju v zabavnem spletnem kvizu #euFilmContest. Do 19. mar. 2019 lahko preizkusite svoje znanje o evropskem filmu. Pravilni odgovori in kanček sreče vas peljejo na mednarodni filmski festival v Cannes!

Kako pravilno navajati podporo programa Ustvarjalna Evropa?
Opažamo, da pravilna raba logotipov Ustvarjalne Evrope in navajanje podpore programa še vedno povzroča težave. Tukaj je nekaj nasvetov za promocijo in uporabo logotipa.

Ali so kulturni izvajalci iz Združenega kraljestva upravičeni do sodelovanja v Ustvarjalni Evropi?
Trenutno še vedno lahko polnopravno sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa, vendar pa njihovim slovenskim partnerjem svetujemo, da upoštevajo dva možna scenarija, ki se bosta udejanjila z Brexitom po 30. mar. 2019. Spremljajte nas, saj vas bomo še naprej obveščali o vseh morebitnih spremembah!

RAZPISI

Ali ste vedeli, da je Funding & Tenders Portal je zamenjal Participant Portal?
Funding & Tenders Portal je novi spletni portal Evropske komisije za iskanje priložnosti financiranja projektov. Portal vključuje tudi vse informacije za prejemnike podpore EU iz različnih programov financiranja. Preverite, ali je vaša organizacija že pridobila PIC kodo, ki je ki je osnovni in nujni predpogoj za spletno prijavo na katerikoli razpis.

Dostop do trgov (EACEA 31/2018). Rok: 7. februar 2019 (ob 12.00).
Razvoj skupine projektov (EACEA/23/2018). Rok: 20. februar 2019 (ob 12.00).
Razvoj videoiger 2019 (EACEA/24/2018). Rok: 27. februar (ob 12.00).
Koprodukcijski skladi (EACEA 26/2018). Rok: 6. marec 2019 (ob 12.00).
Filmsko izobraževanje (EACEA/33/2018). Rok: 7. marec 2019 (ob 12.00).
Spletna promocija AV del (EACEA 30/2018). Rok: 5. april 2019 (do 12.00).
Razvoj posameznih projektov (EACEA/22/2018). Rok: 24. april 2019 (ob 12.00).
Filmski festivali (EACEA/32/2018). Rok: 7. maj 2019 (ob 12.00).
Mednarodne TV produkcije (EACEA/25/2018). Rok: 29. maj 2019 (ob 12.00).
Selektivna distribucija (EACEA/28/2018). Rok: 4. junij 2019 (ob 12.00).
Avtomatična distribucija (EACEA 27/2018). Rok: 5. september 2019 (ob 12.00).

DOGODKI

2019: NAPOVEDUJEMO
Tudi v letu 2019 bo Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju s pomembnejšimi filmskimi festivali organizirala strokovne dogodke za avdiovizualno javnost. Prvi med njimi bo že marca, v okviru ljubljanskega Festivala dokumentarnega filma. Fokus na primere sodobne madžarske dokumentarne produkcije ter izkušnje v podprogramu MEDIA pripravljamo v sodelovanju s CED Madžarska. Več v februarskih novicah!

Hkrati pa pripravljamo tudi nekaj novih tematik in nadaljevanj že zastavljenih fokusov za širše občinstvo iz kulturnega in ustvarjalnega sektorja: mednarodno konferenco o mobilnosti (april); Onkraj kulturnega modela II v sodelovanju s Centrom za kreativnost (maj); seminar Inovativni poslovni modeli za muzeje (september); Uspešno … ustvarjalno 2019! (december) in še kaj. Spremljajte nas!

PRETEKLI DOGODKI

Julie Aldridge, José Rodríguez in Edgar Garcia Casellas. Onkraj kulturnega modela/ Beyond the Cultural Model” conference (Ljubljana, 16/10/2018). Foto: Katja Goljat.

Vsi govorijo o prožnosti v kulturi, kako pa jo lahko dosežemo?
Čeprav je od svetovne gospodarske krize minilo že deset let, slovenske organizacije in podjetja iz kulturnega in ustvarjalnih sektorjev še vedno čutijo posledice. Vsi govorijo o prožnosti (resiliency) v kulturi, kaj narediti, da bi jo dosegli, pa ostaja neizgovorjeno. Morda je čas, da dobro in temeljito pregledate svoj kulturni (poslovni) model, in sicer s pomočjo orodij, ki vam ga bodo pomagala preoblikovati. Preverite kako: poročamo s konference Onkraj kulturnega modela, ki smo jo pripravili v sodelovanju s Centrom za kreativnost (MAO).

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu. Na naši spletni strani pa preverite seznama vseh letošnjih MEDIA dogodkov za usposabljanje ter povezovanje in iskanje partnerjev.

Dok.incubator workshop: Delavnica namenjena celovečercem v montaži. Rok za prijave: 30. januar.

EAVE: Ties That Bind– Asia / Europe: Koprodukcijsko usposabljanje za producente iz Evrope in Azije s projekti ali brez njih. Rok za prijave: 31. januar.

EAVE+ reloaded: Štiridnevno intenzivno usposabljanje za 15 producentov na temo strateškega razvoja in upravljanja podjetja z mednarodnimi mentorji. Rok za prijave je podaljšan: 1. feburar.

ESoDoc – European Social Documentary: Idejni laboratorij, ki ustvarjalce dokumentarnih filmov spodbuja k eksperimentiranju in raziskovanju novih možnosti ustvarjalnega razvoja. Rok za prijave: 8. februar.

Sources 2: Projects & Process: Program je namenjen usposabljanju svetovalcev in odločevalcev na področju razvoja filmskih zgodb. Rok za prijave: 1. marec.

Ex Oriente 2019: Usposabljanje za razvoj in produkcijo ustvarjalnih dokumentarcev iz Srednje in Vzhodne Evrope. Med tutorji je tudi marketinška strokovnjakinja Joanna Solecka, ki je leta 2016 bila predavateljica na seminarju Projekt z zgodbo?  v organizaciji Motovile (CED Slovenija). Rok za prijave: 19. april.

DRUGE PRILOŽNOSTI

AIPA vabi člane: na voljo so sredstva iz namenskih skladov za leto 2018
Zavod za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije (AIPA) je odprl pozive za pridobitev sredstev iz posameznih namenskih skladov za 2018. Do sredstev so upravičeni člani AIPE s stalnim prebivališčem v RS. Rok za oddajo vlog je podaljšan: 7. februar. 

PODPRTI PROJEKTI

MEDIA filmi v boju za oskarje
Pet evropskih filmov s podporo Ustvarjalne Evrope je nominirano v 16 kategorijah za prestižne oskarje, vključno z nagrado za najboljši film, režijo in žensko vlogo: Najljubša (The Favourite), Hladna vojna (Cold War), Žena (The Wife), Meja (Border), Never Look Away. Podelitev oskarjev bo potekala 24. februarja.

Na Berlinalu »Bog obstaja, ime ji je Petrunija«
V tekmovalni program letošnjega Berlinala je uvrščen dolgometražni igrani film Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. Gre za makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvaško-francosko koprodukcijo, ki je leta 2015 dobila MEDIA podporo za razvoj projektov. Slovenski manjšinski koproducent filma je Danijel Hočevar (Vertigo).

MEDIA podprtima projektoma podpora RE-ACT
Na koprodukcijskem srečanju When East Meets West sta v okviru pobude Regional Audiovisual Training and Development (RE-ACT) 10.000 EUR finančne podpore za razvoj koprodukcij dobila tudi slovenska projekta s podporo Ustvarjalne Evrope MEDIE, Kapa (scen. Saša Ežen, rež. Slobodan Maksimović, prod. Ida Weiss, Senca studio) in Skriti ljudje (r. Miha Hočevar, prod. Danijel Hočevar, Vertigo).

Zgodovina ljubezni na Norveškem in v ZDA
MEDIA podprti film Zgodovina ljubezni Sonje Prosenc (v produkciji Roka Sečna, Monoo) je prejšnji teden doživel norveško premiero na filmskem festivalu TIFF–Tromsø International Film Festival, februarja pa sledi redna distribucija v norveških kinih. Pred tem pa se bo v zadnjem tednu januarja film predstavil tudi v ZDA na festivalu Slamdance, kjer je bila Prosenčeva uvrščena med štiri avtorje z vsega sveta, ki po besedah organizatorja širijo meje filmskega jezika in nakazujejo prihodnost filma.

Bojan Mastilović letošnji udeleženec usposabljanja EAVE!
Selekcijo za priznano evropsko producentsko usposabljanje European Audiovisual Entrepreneurs (EAVE) je letos uspešno prestal tudi slovenski predstavnik, producent Bojan Mastilović (Iridium Film).