MEDIA e-novice, 28. februar 2019

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Podprti projekti // MEDIA podprti filmi doma // Razpisi // Koprodukcijski skladi s podporo MEDIA // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti

EU volitve 2019: tokrat grem volit #zakulturo
Evropske volitve, 26. maja 2019, se bodo odvile v ključnem obdobju za EU. Pomembno je, da sodelujemo na volitvah in politične stranke spomnimo o vlogi in pomenu kulture, vključno z AV področjem, v EU. Poudarimo višji proračun za kulturo, svobodo umetniškega izražanja, boljše pogoje za delo, medsektorsko sodelovanje …

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Objavljen razpis za oddajo prijav za Evropsko prestolnico kulture za leto 2025 v Republiki Sloveniji. Vir: Ministrstvo za kulturo.

Objavljen razpis za EPK 2025
Ministrstvo za kulturo je 22. feb. 2019 objavilo razpis za oddajo prijav za Evropsko prestolnico kulture za leto 2025 v Republiki Sloveniji. Rok za prijave: 31. dec. 2019. Predstavniki mest so vabljeni, da se 18. mar. 2019 udeležijo informativnega dneva na Ministrstvu za kulturo.

Zbirka priporočil za bodoče EPK
Izvajalska agencija EACEA je za bodoče kandidatke EPK pripravila številna priporočila. Za pripravo uspešne vloge je pomembno zgodnje načrtovanje, npr. tudi tega, da se partnerjem in lokalnim deležnikom zagotovi podroben časovni okvir in omogoči enotno razumevanje ambicij EPK. Poleg tega pa so ključna še kontinuiteta, vključevanje, zavedanje in sodelovanje.

Za kakovosten prevod nujno potrebujemo lektorja in prevajalca
Je eno od sporočil letošnjega prvega Evropskega filmskega foruma, ki je 11. feb. 2019 potekal na Berlinalu. Glavna tema foruma je bila uporaba tehnologije za promocijo in kroženje evropskih avdiovizualnih (AV) del ter možnosti za podnaslavljanje in sinhronizacijo.

DOGODKI


Motovilin strokovni seminar MEDIA
: Ljubljana, 14.–15. mar. 2019

Motovila (CED Slovenija) tudi letos sooblikuje strokovni program na festivalu dokumentarnega filma. Za strokovno in filmsko javnost, poznavalce in ljubitelje dokumentaristike ter zagovornike človekovih pravic organiziramo* dvodnevni brezplačni seminar, ki v fokus postavlja Madžarsko. Ogledali si bomo projekcijo filma Zasužnjena ženska ter prisluhnili predavanju o načinih pripovedovanja zgodb in strategije festivalskega programiranja. Z nami bodo Julianna Ugrin (producentka), Oksana Sarkisova (direktorica festivala Verzio in članica letošnje žirije FDF) in Ádám Paszternák (CED Madžarska). PRIJAVE zbiramo do 12. mar. 2019.
*V sodelovanju s partnerji: CED Madžarska, Cankarjev dom, Amnesty International Slovenia in podporo Balassijevega inštituta.

Mobilnost za ustvarjalnost:
Ljubljana, 4.–5. apr. 2019

Namen dvodnevnega dogodka* je raziskati prednosti in izzive mednarodne mobilnosti, vključno z vplivom na okolje. Domači in tuji strokovnjaki iz Irske, Češke, Portugalske, Nizozemske …, npr. iz Goethe inštituta v Bruslju, Asia-Europe Foundation ali Sceen Skills Ireland, bodo predstavili že uveljavljene in nove priložnosti ter podporne sisteme, ki spodbujajo mobilnost in so vzpostavljeni na ravni mesta, regije ali države, znotraj in izven EU ali pa za specifičen kulturni ali ustvarjalni sektor. PRIJAVE zbiramo do 2. apr. 2019, število mest je omejeno.
*V sodelovanju s partnerji: Arts and Theatre Institute / CED CZ, DutchCulture / CED NL, Centro de Informacão Europa Criativa / CED PT, CED Ireland – MEDIA Office Dublin, SCCA–Ljubljana, CMEPIUS idr.

PODPRTI PROJEKTI

Mednarodno srečanje strokovnjakov filmske vzgoje
Srečanje, ki ga 15. mar. 2019 v Izoli organizira Zavod Otok v okviru projekta Film v gibanju s podporo Ustvarjalna Evropa–MEDIA, je namenjeno pedagogom in filmsko-vzgojnim delavcem iz Primorske regije in širše. Gostili bodo šest tujih strokovnjakov s področja filmske vzgoje iz Španije, Nemčije, Litve in Velike Britanije. Poleg razprave bo potekala tudi delavnica za pedagoge in filmsko-vzgojne delavce na temo svetloba in obrazi. Prijave zbirajo do 8. mar. 2019.

MEDIA podprti filmi doma
Prvenec Izbrisana režiserja in scenarista Mihe Mazzinija v produkciji Gustav filma konec februarja prihaja na spored v slovenske kinematografe. Film je sicer doživel mednarodno premiero lani v Talinu na festivalu Black Nights Film Festival, slovenska premiera pa je bila pretekli ponedeljek v Cankarjevem domu.

Ali ste vedeli, da je Zgodovina ljubezni, drugi film režiserke Sonja Prosenc v produkciji Mono O, prejel nagrado Štigličev pogled za režijo? Čestitamo!

Natečaj za najboljši REFRESH Video Art Award
Združenje zgodovinskih mest Slovenije vabi posameznike ali skupine nad 18 let, da v sklopu projekta REFRESH s podporo Ustvarjalne Evrope–Kultura, sodelujejo na natečaju s predložitvijo videa, s katerim bodo predstavili kulturno dediščino. Natečaj je odprt do 30. sept. 2019.

RAZPISI

Razpisi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA so dostopni na spletu CED Slovenija ali Izvajalske agencije EACEA. Projektne vloge je treba oddati v letu 2019 na predpisan rok za oddajo do 12. ure.

Koprodukcijski skladi (EACEA 26/2018); rok: 6. mar.
Filmsko izobraževanje (EACEA/33/2018); rok: 7. mar.
Spletna promocija AV del (EACEA 30/2018); rok:: 5. apr.
Razvoj posameznih projektov (EACEA/22/2018); rok: 24. apr.
Filmski festivali (EACEA/32/2018); rok: 7. maj.
Mednarodne TV produkcije (EACEA/25/2018); rok: 29. maj.
Selektivna distribucija (EACEA/28/2018); rok: 4. jun.
Avtomatična distribucija (EACEA 27/2018); rok: 5. sept.

Koprodukcijski skladi s podporo podprograma MEDIA
ACM Distribution sklad za spodbujanje mednarodne distribucije koprodukcij med vsaj eno državo MEDIA in državo nečlanico MEDIA ali Eurimages. Na razpisu lahko sodelujejo producenti, distribucijske hiše in prodajni agenti iz držav MEDIA. Najvišji znesek podpore znaša 60.000 EUR. Rok prijave: 18. apr. 2019.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!
Izpostavljamo naslednje: 

Sources 2: Projects & Process: za usposabljanje svetovalcev in odločevalcev na področju razvoja filmskih zgodb. Rok prijave: 1. mar. 2019.

Beldocs Academy: program usposabljanja za dokumentarne projekte v zgodnji fazi razvoja. Rok prijave: 1. mar. 2019

Beldocs in Progress: mednarodna platforma za dokumentarne filme iz zahodnega Balkana in nekdanjih republik Sovjetske zveze, ki so članice MEDIA. Rok prijave: 1. mar. 2019.

Documentaries for Kids & Youth Development Workshop: delavnica za inovativne projekte v razvoju, ki nagovarjajo mlado občinstvo. Rok prijave: 10. mar. 2019. 

Erich Pommer Institut: Umetnost pogajanja v filmski industriji: delavnica z mednarodnimi strokovnjaki s področja prava in psihologije, namenjena filmskim in TV producentom. Rok prijave: 5. mar. 2019. 

IDFAcademy Summer School: program usposabljanja za režiserje s prvencem ali drugim dokumentarnim projektom v razvoju. Rok prijave: 10. mar. 2019. 

Balkan Documentary Center Discoveries 2019: program usposabljanja za dokumentarne projekte v razvoju s področja Balkana. Rok za prijave: 18. mar. 2019. 

Art Cinema = Action + Management: usposabljanje za profesionalce s področja art kina. Rok prijave: 31. mar. 2019.

Ex Oriente 2019
: usposabljanje za razvoj in produkcijo ustvarjalnih dokumentarcev iz Srednje in Vzhodne Evrope. Med tutorji je tudi marketinška strokovnjakinja Joanna Solecka, ki je bila leta 2016 predavateljica na Motovilinem seminarju Projekt z zgodbo?. Rok prijave: 19. apr. 2019.  

ACE Series Special 2019: delavnica za izkušene TV producente na področju razvoja in produkcije TV serij. Rok prijave: 1. jun. 2019. 

Animation Workshop: Visual Effects (VFX): program usposabljanja na področju vizualnih učinkov. Potrebno predhodno znanje iz modeliranja, osvetlitve/senčenja in kompozicije. Rok prijave: 10. jun. 2019.

DRUGE PRILOŽNOSTI

Animafest Zagreb: GoCritic!: delavnica kritiškega pisanja pod mentorstvom Vladana Petkoviča v okviru mednarodnega festivala animiranega filma v Zagrebu. Rok prijave: 30. mar. 2019.

Scenarnica 2018: delavnica za že izkušene scenariste in režiserje, kot tudi tiste, ki se na to pot šele podajajo in se želijo izuriti v pisanju scenarija za celovečerni igrani film in so pripravljeni na resno in poglobljeno delo pod mentorstvom Srdjana Koljevića. Rok prijave: 1. apr. 2019.