MEDIA e-novice, 27. november 2019

/
Ne spreglejte // Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Drugo

Animirane serije – kako jih narediti?
3. december, ob 13.30, Stara Elektrarna
V okviru strokovnega programa festivala Animateka Motovila soorganizira dogodek, na katerem se bodo uveljavljeni producenti iz Srednje in Vzhodne Evrope pogovarjali o stanju animiranih serij za otroke v regiji. Govora bo tudi o mehanizmu podpore za mednarodne TV produkcije v okviru programa Ustvarjalna Evropa MEDIA.
Na dogodku sodelujejo: Nataša Bučar (Slovenski filmski center, SI), Martina Peštaj (RTV Slovenija, SI), Katarína Kerekesová (Fool Moon, SK), Halka Marčeková (urednica za animirani film na slovaški RTV, SK), Martin Vandas (MAUR film, CZ), Anna Vášová (13ka, CZ), Kolja Saksida (Zvviks, SI), Jure Vizjak (Invida, SI). Pogovor bo povezoval Igor Prassel (Animateka).

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Iridium Film prvič uspešen na MEDIA razpisu za razvoj filmskih projektov
Na drugem roku MEDIA razpisa za razvoj vsebine filmov je kandidiralo 303 projektov, uspešnih jih je bilo 70. Producentu Bojanu Mastiloviću (Iridium film) se je uspelo izboriti za edino podporo za Slovenijo z visokih 83 pridobljenih točk za mednarodno koprodukcijo FC Svoboda v režiji Borisa Petkoviča 30.000 EUR. Čestitamo!

Rezultati za selektivno distribucijo – drugi rok
Evropska komisija bo sofinancirala devet prodajnih zastopnikov za distribucijo enajstih evropskih filmov v skupnem znesku 5.8 milijona EUR. V partnerske konzorcije je vključenih 188 distributerjev iz tridesetih različnih držav (povprečno 20 distributerjev na film), med njimi tudi trije iz Slovenije, ki bodo za distribucijo skupaj prejeli 15.151 EUR. Seznam distributerjev iz Slovenije in filmov, ki bodo prikazani v Sloveniji, bomo objavili, ko prejmemo podrobnejše podatke.

Noč evropskega filma, Foto @Katja Goljat za Motovila

Noč evropskega filma letos v Ljubljani in na Ptuju
V prvem tednu decembra bo Evropska komisija omogočila brezplačen ogled filmskih projekcij najkakovostnejših MEDIA podprtih filmov v več kot 30 priljubljenih kinih po Evropi, 4. decembra ob 19.00 tudi v Ljubljani in na Ptuju.
– Ljubljana, Kinodvor: Lastovke iz Kabula (premiera ob prisotnosti producenta, v okviru festivala Animateka)
– Ptuj, Mestni kino Ptuj: Stan in Olio (po filmu sledi pogovor z Marcelom Štefančičem)
Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na blagajni Kinodvora in Mestnega kina Ptuj, nekaj pa tudi na Motovili (namig: spremljajte FB CEDSlovenia-MEDIA).

Kmalu bo znan dobitnik nagrade LUX
Poslanci evropskega parlamenta bodo danes razglasili prejemnika nagrade LUX. Med finalisti je tudi slovenska manjšinska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. Podelitev lahko spremljate v živo tukaj. Do 31. januarja 2020 lahko za svojega favorita tukaj glasujete tudi vi.

Dogodki

Uspešno … ustvarjalno
Ob zaključku leta, 11. dec., Motovila vabi predstavnike organizacij, ki so v obdobju 2014–2019 uspešno pridobili podporo Ustvarjalne Evrope (Kultura in MEDIA) na tradicionalno srečanje – da se spoznajo, mrežijo in predstavijo svoje delo, želje, pomisleke in načrte. Letos se dobimo v Pionirskem domu na Komenskega 9, v Ljubljani. Dogodek na povabilo, ki kmalu pride v e-nabiralnik.

POROČAMO:
Pri butičnem producentskem delu so najpomembnejši človeški odnosi
Rdeča nit treh dogodkov strokovnega programa na festivalu Liffe v organizaciji Motovile je bil ustvarjalni proces od prve verzije scenarija do zapletov in razpletov razvoja ter nenazadnje snemanja, montaže in nato promocije in potovanja filma do občinstev. Z nami so bili domači in tuji ustvarjalci, ki so sodelovali pri MEDIA podprtih filmih Lara in Zgodbe iz kostanjevih gozdov in mentorji usposabljanja First Cut Lab. Kaj so povedali preberite tukaj.

Kreativni forum Ljubljana – Srečanje Ustvarjalna Evropa
13. novembra smo organizirali srečanje domačih predstavnikov organizacij, ki uspešno sodelujejo v programu EU Ustvarjalna Evropa s predstavnicama CED Kosovo in Tunizija. Rina Gurgule in Hazar Hichri sta predstavili kulturni ekosistem svojih držav in potencialne partnerske organizacije za mednarodno povezovanje in sodelovanje.

Podprti projekti

CEE Animation forum 2020
CEE Animation Forum, največje koprodukcijsko srečanje producentov, ustvarjalcev in prikazovalcev animiranih filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope, se bo med 5. in 8. majem zgodilo na novi lokaciji, namesto v Trebonu bo od sedaj potekalo v Liberecu na Češkem. K sodelovanju na forumu vabijo producente in režiserje animiranih filmov v razvoju. Rok prijave: 10. jan. 2020.

16. edicija Animateke s podporo MEDIA
2.8. december
Kinodvor, Slovenska kinoteka, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Letos bo Mednarodni festival animiranega filma Animateka poleg izbranih celovečernih filmov ponudil številne programe kakovostnih avtorskih kratkih animacij. Posebej se bodo posvetili Litvi, Latviji in Estoniji, saj bo značilno samosvojim filmom iz tega konca Evrope namenjen obsežen sklop Baltik na obisku. Filmski program dopolnjujejo strokovna platforma AnimatekaPRO, katere del je znova tudi natečaj za najboljše projekte v razvoju z območja nekdanje Jugoslavije, AnimatekaPRO Pitch, večerni glasbeni in družabni dogodki ter likovne in VR razstave.

MEDIA podprti slovenski filmi doma in v tujini
Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča (Nosorogi) uspešno nadaljuje festivalsko pot. Če ste ga zamudili na Liffu, ga lahko od 25 novembra dalje ujamete v rednem programu Kinodvora in drugih kinih po Sloveniji.
Na knjižnem sejmu, ki je včeraj v Cankarjevem domu odprl svoja vrata, bo v petek, 29. nov. ob 20.00 premiera celovečernega dokumentarnega filma iOtok Mihe Čelarja (Astral film). Decembra prihaja film na reden spored.

Kinodvor prejemnik nagrade Europa Cinemas za najboljši program 2019
Na 21. konferenci mednarodne mreže Europa Cinemas, ki se je nekaj dni nazaj zaključila v Lizboni, je ljubljanski mestni kino Kinodvor prejel prestižno nagrado Europa Cinemas za najboljši program 2019. Čestitamo! Mednarodna mreža Europa Cinemas, ki od samega začetka deluje s podporo MEDIA, združuje 3.123 filmskih platen 1.194 kinematografov v 43 državah oziroma 724 mestih. Nagrada Europa Cinemas za najboljši program pa je ena izmed treh, ki jih mreža podeljuje.

Razpisi 2020

POMEMBNO:
Izvajalska agencija je objavila vse razpise programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA za leto 2020. Navedeni so spodaj ter dostopni na spletnih straneh CED Slovenija in Izvajalske agencije EACEA.

NOVO:
Projektne vloge je po novem treba oddati na predpisan rok za oddajo do 17. ure.

Mednarodne TV produkcije (EACEA 20/2019); rok: 28. nov. 2019 in 14. maj 2020.

Selektivna distribucija (EACEA 21/2019); rok: 10. dec. 2019 in 16. jun. 2020
Koprodukcijski skladi (EACEA 29/2019); rok: 15. jan. 2020.

Razvoj skupine projektov (EACEA 18/2019); rok: 4. feb. 2020.
Dostop do trgov (EACEA 27/2019); rok: 6. feb. 2020.
Razvoj videoiger (EACEA 19/2019); rok: 12. feb. 2020.

Filmsko izobraževanje (EACEA 25/2019); rok: 12. mar. 2020.
Spletna promocija AV del (EACEA 23/2019); rok: 7. apr. 2020
Filmski festivali (EACEA 26/2019); rok: 23. apr. 2020.
Razvoj posameznih projektov (EACEA 17/2019); rok: 12. maj 2020.
Podpora kinematografskim mrežam (EACEA 23/2019); rok: 28. maj. 2020
Avtomatska podpora distributerjem in prodajnim zastopnikom (EACEA 22/2019): rok za distributerje: 8. sept. 2020; rok za prodajne zastopnike: 29. okt 2020.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!
Izpostavljamo naslednje:

AKTUALNI ROKI ZA PRIJAVE
First Cut Lab Trieste: program za filme v fazi montaže. Rok prijave: 30. nov. 2019.

3D Character Animation Spring 2020 course –  Intenzivno usposabljanje za 3D animacijo. V program je vključena tudi akreditacija za najpomembnejši mednarodni festival animiranega filma v francoskem Annecyju. Rok prijave:  30. nov. 2019.

EKRAN +: program razvoja filmskih projektov prvenstveno namenjen filmskim režiserjem in scenaristom. Rok prijave: 1. dec. 2019.

Sources 2 Script Development Workshop: usposabljanje za scenariste oz. ustvarjalne ekipe s producentom ali režiserjem, ki razvijajo celovečerne filme. Letos tudi posebna sekcija za projekte, ki vključujejo ženske zgodbe. Rok prijave: 1. dec. 2019.

ZAGREBDOX PRO: najpomembnejši dokumentaristični pitching v regiji. Rok prijave: 7. dec. 2019.

Berlinale Co-Production Market za producente, distributerje in prodajne agente. Rok prijave: 11. dec. 2019.

Series Mania: UGC Writers Campus za scenariste. Rok prijave: 18. dec. 2019

FeatureLab projects 2020: za projekte v razvoju v zadnji fazi razvoja. Rok prijave: 22. jan. 2020.

Sources 2 – usposabljanje za scenariste oz. ustvarjalne ekipe s producentom ali režiserjem, ki razvijajo celovečerne filme.  Sources 2 Script Development Workshop – daljša verzija usposabljanja. Rok prijave: 19. dec. 2019.

SFC: Javni POZIV za sofinanciranje izobraževanja in usposabljanja AV profesionalcev v tujini: poziv je odprt do porabe sredstev oz. najdlje do 31. dec. 2019.

KOPRODUKCIJSKI SKLADI
Poseben mehanizem podpore podprograma MEDIA je namenjen koprodukcijskim fondom za spodbujanje koprodukcij med producenti iz Evrope in izven nje. V letu 2019 MEDIA podpira delovanje štirih koprodukcijskih fondov, še dva sta odprta za prijave projektov:
** HBF+Europe (NL) – rok za prijave: 1. april 2020.
** IDFA Bertha Fund Europe (NL) – rok za prijave: 1. april 2020.

DRUGE PRILOŽNOSTI IN ZANIMIVOSTI

Znanih prvih osem nagrajencev Evropske filmske akademije (EFA)
Žirija je razkrila prve prejemnike nagrade EFA. Med njimi je štiri nagrade prejel MEDIA film Najljubša / The Favourite (r. Yorgos Lanthimos). Podelitev nagrad bo 7. dec v Berlinu. Več informacij tukaj.
Za nagrado v kategoriji najboljšega animiranega filma se potegujejo tudi Lastovke iz Kabula, ki bodo v okviru letošnje Noči evropskega filma 4. dec. na ogled v ljubljanskem Kinodvoru.

Pomembna in rastoča vloga AV industrije v Sloveniji
Deloitte Slovenija je v sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije (AIPA, k.o.), Društvom avdiovizualnih producentov Slovenije in Društvom Filmski producenti Slovenije ter Slovenskim filmskim centrom pripravil študijo, ki odkriva gospodarski potencial avdiovizualnega sektorja v Sloveniji. Študija je na voljo tukaj.

Razširjeni program Scenarnica ABC: Kako pravilno napisati scenarij, da ustreza standardom?
Naslednje predavanje, ki je odprto za širšo javnost, bo v četrtek, 28. novembra, ob 19.00 na Lokaciji (Kersnikova 12). Vodil ga bo scenarist in režiser Luka Marčetić. Število mest je omejeno.
Več informacij: info@dsr.si

35. obletnica festivala LGBT filma
Festival LGBT filma letos praznuje 35. obletnico prve edicije, ki se je leta 1984 zgodila pod imenom Magnus. Projekcije in ostale dogodek lahko ujamete do 13. decembra. Izpostavljamo filmsko delavnico z Uglo v soboto 30. nov. Na delavnici bo Ugla delil_a svoje filmsko znanje v produkciji Moje genderacije in vodil_a udeleženke_ce skozi proces ustvarjanja filma. Več informacij tukaj.
Selektorica Festivala LGBT filma Jasmina Šepetavc je bila gostja pogovora o aktualnih izzivi filmskih festivalov in sodelovanju med festivali, ki smo ga organizirali v okviru Festivala kratkega filma Ljubljana – FeKK.