MEDIA e-novice, 26. marec 2019

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // Koprodukcijski skladi s podporo MEDIA // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti

EU volitve 2019: tokrat grem volit #zakulturo
Evropske volitve, 26. maja 2019, se bodo odvile v ključnem obdobju za EU. Pomembno je, da sodelujemo na volitvah in politične stranke spomnimo o vlogi in pomenu kulture, vključno z AV področjem, v EU. Poudarimo višji proračun za kulturo, svobodo umetniškega izražanja, boljše pogoje za delo, medsektorsko sodelovanje …

SVEŽE IZ USTVRAJALNE EVROPE

Deset priporočil za boljše kroženje evropskih AV del
Po podatkih Evropskega avdiovizualnega observatorija (EAO) je v evropskih kinematografih prikazanih zgolj 31 % evropskih filmov (domača produkcija ni všteta). Na platformah videa na zahtevo je ta delež še nižji. Zato je skupina strokovnjakov, ki delujejo v okviru Odprte metode koordinacije držav članic EU, pripravila 10 konkretnih priporočil in primerov dobrih praks za izboljšanje kroženja evropskih filmov.

DOGODKI

Mobilnost za ustvarjalnost – mednarodna konferenca o mobilnosti
Ljubljana, 4.–5. apr. 2019
Iščete priložnost za mobilnost? Izvajate programe mobilnosti v praksi? Sodelujete pri sprejemanju odločitev, ki vplivajo na mobilnost v kulturi? Potem ne zamudite Motoviline dvodnevne konference, na kateri bomo skupaj z domačimi in tujimi strokovnjaki (IE, NL, CZ, PT …) raziskali prednosti in izzive mednarodne mobilnosti, vključno z vplivom na okolje.
Konferenca bo odlična priložnost za seznanjanje z različnimi že uveljavljenimi in novimi priložnostmi ter podpornimi sistemi za mobilnost. Med drugim bo irski model celostne podpore za usposabljanje predstavnikov AV sektorja predstavil vodja Screen Skills Ireland, Gareth Lee.

Število mest je omejeno, se pa zelo hitro polnijo. Prijava je obvezna do zapolnitve mest oz. do torka, 2. aprila do 12. ure, prek info@ced-slovenia.eu (pripis “Mobility4Creativity”).

Poročamo: Moč dokumentarnega filma
Fokus Motovilinega strokovnega programa v okviru letošnjega Festivala dokumentarnega filma je bila madžarska dokumentaristika, s poudarkom na človekovih pravicah. Filmi, ki izpostavljajo pereče družbene teme, imajo pomembno vlogo pri ozaveščanju javnosti in so lahko tudi generator družbenih sprememb, kar je bilo prikazano na primerih (zmagovalnega) dokumentarnega filma Zasužnjena ženska (Julianna Ugrin, Eclipse film) in Mednarodnega festivala dokumentarnih filmov Verzio (Oksana Sarkisova). Strokovna javnost je bila seznanjena tudi z možnostmi koprodukcij z Madžarsko (Ádám Paszternák, CED Madžarska).

PODPRTI PROJEKTI

Dokumentarec Krvno maščevanje prejel sredstva Eurimages
Podporo sklada Eurimages bo prejelo osemnajst projektov, med njimi tudi dva slovenskih (ko)producentov. Med njimi je tudi MEDIA podprti dokumentarni film Krvno maščevanje (r. Marija Zidar), ki nastaja v produkciji Vertiga in v sodelovanju s koproducentoma iz Srbije in Črne gore. Film je bil del MEDIA usposabljanj dok.incubator in BDC Discoveries, prejel pa bo 120.000 EUR. Projekt je eden od osmih projektov filmskih režiserk, ki so prejeli podporo na marčevski seji Eurimages.

Ženske v enem od treh projektov MEDIA
Le enega od petih evropskih filmov režira ženska. Med prijavitelji MEDIA pa je zgolj trideset odstotkov žensk. Glavnina sredstev za razvoj in produkcijo se nameni filmom pod taktirko moških. Poglobljene podatke o uspešnosti slovenskih ustvarjalk v podprogramu MEDIA preverite tukaj.

Na Cartoon Forumu nagrajen animirani film v slovenski koprodukciji
Animiranemu projektu “Of Unwanted Things and People“, ki nastaja v koprodukciji s Slovenijo (zavod ZVVIKS), je bila na MEDIA podprtem forumu Cartoon Movie podeljena nagrada sklada Eurimages. Film v tehniki lutkovne stop animacije nastaja po literarni predlogi priznanega češkega pisatelja Arnošta Goldflama, poleg Slovenije pa so države koproducentke še Češka, Slovaška in Poljska. ZVVIKS je prva slovenska produkcijska hiša, ki je s projektom sodelovala na tem priznanem koprodukcijskem dogodku, izjemen potencial projekta pa se je pokazal že na MEDIA podprtem Visegrad Animation Forumu v Trebonu maja 2018. Tam je projekt prejel nagradi žirije in občinstva, kar mu je zagotovilo tudi neposredno uvrstitev na Cartoon Movie. 

RAZPISI

Razpisi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA so dostopni na spletu CED Slovenija ali Izvajalske agencije EACEA. Projektne vloge je treba oddati v letu 2019 na predpisan rok za oddajo do 12. ure.

Spletna promocija AV del (EACEA 30/2018); rok: 5. april.
Razvoj posameznih projektov (EACEA/22/2018); rok: 24. april.
Filmski festivali (EACEA/32/2018); rok: 7. maj.
Mednarodne TV produkcije (EACEA/25/2018); rok: 29. maj.
Selektivna distribucija (EACEA/28/2018); rok: 4. junij.
Avtomatična distribucija (EACEA 27/2018); rok: 5. september.

Koprodukcijski skladi s podporo podprograma MEDIA
ACM Distribution, sklad za spodbujanje mednarodne distribucije in koprodukcij med vsaj eno državo podprograma MEDIA in drugo državo, ki ni članica MEDIE ali Eurimagesa. Na razpisu lahko sodelujejo producenti, distribucijske hiše in prodajni agenti iz držav MEDIA, najvišji znesek podpore znaša 60.000 EUR. Rok prijave: 18. april.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE 

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu! Izpostavljamo naslednje: 

* Art Cinema = Action + Management.Uposabljanje za strokovnjake, ki delujejo v sektorju prikazovanja kakovostnih filmov. Rok prijave: 31. marec. 
* Cartoon Business 2019. Seminar s poudarkom na novih modelih financiranja animiranih projektov. Rok prijave: 12. april.
* Sunny Side of the Doc. Pitching ustvarjalnih dokumentarnih filmov. Rok prijave: 19. april.
* Ex Oriente 2019. Program za razvoj in produkcijo ustvarjalnih dokumentarcev iz Srednje in Vzhodne Evrope. Med tutorji je tudi marketinška strokovnjakinja Joanna Solecka (Alphapanda), gostujoča predavateljica na Motovilinem seminarju Projekt z zgodbo? (2016). Rok prijave: 19. april.
* Screen Leaders 2019. Intenziven program za strateškega razvoja produkcijskih podjetij in drugih AV organizacij. Rok prijave: 19. apr. Vodjo agencije Screen Skills Ireland Garetha Lee-ja gostimo 4. in 5 aprila na Motovilini konferenci Mobilnost za ustvarjalnost.
* Series, series. Srečanje ustvarjalcev TV serij iz Evrope julija 2019 vabi k prijavi projektov oz. serij različnih formatov (lahko tudi v fazi produkcije). Rok prijave: 30. april.
* Venice Production Gap. Dogodek za pomoč pri iskanju partnerjev za zapiranje finančne konstrukcije igranega ali dokumentarnega projekta (70 min) ali VR/AR/MR projekta (10 min) sprejema prijave. Rok prijave: 1. maj.
* Sarajevo Film Festival vabi k prijavi filmov. Rok prijave za kratke filme in filme za otroke in mladino je 11. maj 2019. Rok prijave za tekmovani program je 25. maj.
* NEXTWAVE: devet mesečno usposabljanje za producente na področju razvoja, produkcije, distribucije in marketinga. Rok prijave: 31. maj.
* ACE Series Special 2019:delavnica za izkušene TV producente na področju razvoja in produkcije TV serij. Rok prijave: 1. junij.
* Cinekid Script LAB: šestmesečno scenaristično usposabljanje za filmske projekte namenjene otroškemu občinstvu. Rok prijave: 3. junij. Na pretekli ediciji usposabljanja je sodelovala ekipa Senca Studio s projektom Kapa (The Beanie), ki je prejel tudi MEDIA podporo za razvoj.
* The Animation Workshop: Visual Effects (VFX): program usposabljanja na področju vizualnih učinkov. Potrebno predhodno znanje iz modeliranja, osvetlitve/senčenja in kompozicije. Rok prijave: 10. junij.

DRUGE PRILOŽNOSTI

Animafest Zagreb: GoCritic! Delavnica kritiškega pisanja pod mentorstvom Vladana Petkoviča v okviru mednarodnega festivala animiranega filma v Zagrebu. Rok prijave: 30. marec.