MEDIA e-novice, 26. julij 2019

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Poročamo // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Drugo

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Rezultati prenovljene sheme za selektivno distribucijo
Razpis za podporo selektivni distribuciji za 2019 je uvedel korenite spremembe, tako na vsebinski kot postopkovni ravni. Distributerji niso več samostojni prejemniki podpore, temveč partnerji prodajnih zastopnikov. Podporo na prvem razpisnem roku je prejelo devet prodajnih zastopnikov za pan-evropsko distribucijo enajstih evropskih filmov, med partnerji pa so vključeni tudi štirje slovenski distributerji.

European Film Factory – nova evropska pobuda za filmsko vzgojo
Evropska komisija bo podprla samo eno mednarodno pobudo na področju filmske vzgoje. Francoski inštitut v Parizu bo skupaj s partnerji prejel milijon EUR podprograma MEDIA za podporo dejavnostim platforme European Film Factory, ki bo šolam po vsej Evropi omogočila dostop do kataloga desetih izbranih evropskih filmov in izobraževalnega gradiva, povezanega z njimi.

LUX nagrada: med nominiranimi tudi “Bog obstaja, ime ji je Petrunija”
21-članska strokovna komisija za filmsko nagrado LUX Evropskega parlamenta je pogledala in ocenila široko paleto predlaganih evropskih filmov. Med finalisti je tudi slovenska manjšinska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija, makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske, katere razvoj je podprt s sredstvo podprograma MEDIA. Kdo so ostali nominiranci in kdaj bo znan prejemnik nagrade, preverite tukaj.

DOGODKI

Motovila na ProFeKK: Izzivi in priložnosti produkcije mednarodnih filmskih festivalov

Dvodnevni strokovni dogodek bo v soorganizaciji zavoda Motovila (CED Slovenija) in društva Kraken v okviru 5. Festivala kratkega filma Ljubljana – FeKK organizatorjem mednarodnih filmskih festivalov ponudil nasvete za razvoj identitete in prepoznavnosti dogodkov. Predaval bo švicarski strokovnjak JEAN PERRET, nekdanji dolgoletni vodja festivala Visions du Réel, ki trenutno predava na ženevski šoli za umetnost in oblikovanje HEAD. Več informacij in prijave

Motovila (CED Slovenija) na Festivalu slovenskega filma
V okviru 22. Festivala slovenskega filma bo v Avditoriju Portorož med 19. in 21. septembrom potekalo koprodukcijsko srečanje med slovenskimi in italijanskimi filmskimi producenti oz. distributerji. Kot partner dogodka bo Motovila (CED Slovenija) izbranim udeležencem koprodukcijskega srečanja omogočila enodnevno pitching usposabljanje z italijanskim strokovnjakom in svetovalcem za razvoj projektov, ALEJANDROM DE LA FUENTE.
Rok za prijave projektov: PONEDELJEK, 29. julij 2019.
Več informacij in prijave: produkcija@sfc.si.

Juile Aldridge. #onkrajkulturnegamodela 2018. Foto ©Katja Goljat za Motovila.

Usmerjeni poslovni pristopi za muzeje
Strokovnjake s področja kulturne/filmske dediščine 23. sept. 2019 vabimo na brezplačno predavanje in delavnico z JULIE ALDRIDGE, priznano strokovnjakinjo za razvoj učinkovitih pristopov delovanja na področju kulture, umetnosti in kulturne dediščine. Seminarju sledijo individualna, poslovno usmerjena svetovanja.
ROK ZA PRIJAVO: 6. september 2019.
Več informacij in prijave

POROČAMO …

CED UA, HU, SI in BG. Creative Europe Day – Odesa International Film Festival. Foto © OIFF press office.

Motovila nadaljuje sodelovanje z Ukrajino, tokrat na mednarodnem filmskem festivalu v Odesi
Sabina Briški Karlić je v okviru Dneva Ustvarjalne Evrope 17. julija 2019 na Mednarodnem filmskem festivalu v Odesi predstavila uspehe Slovenije na področju mednarodnega sodelovanja v AV projektih (koprodukcije, kroženje filmov, usposabljanja in mreženja) in sodelovala na okrogli mizi Ukrajinske kulturne fundacije, ki gosti tudi Center Ustvarjalna Evropa v Ukrajini, o izzivih in priložnostih, s katerimi se soočajo države z nizko avdiovizualno zmogljivostjo v kontekstu sodelovanja v podprogramu MEDIA.

PODPRTI PROJEKTI

CEE Animation workshop 2019/2020 – odprte prijave!
Cilj usposabljanja je razvoj animiranih projektov ter dvig kompetenc producentov in ustvarjalcev, predvsem iz Srednje in Vzhodne Evrope. Fokus usposabljanja so animirani projekti v razvoju (celovečerni in kratki filmi, serije in hibridne forme). Prijavijo se lahko producenti in režiserji/scenaristi s projektom ali drugi strokovnjaki brez projekta.
Rok za prijave: 30. avgust 2019.

Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF) je lani za izvedbo CEE Animation Workshop prejel triletno podporo MEDIA v kategoriji regionalno usmerjenega programa usposabljanja. Ta mednarodni preboj DSAF je prvič v zgodovini omogočil uvrstitev slovenske organizacije med vodje renomiranih evropskih programov profesionalnega usposabljanja v avdiovizualnem sektorju, financiranih s strani Evropske komisije.

RAZPISI

Razpisi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA so dostopni na spletu CED Slovenija ali Izvajalske agencije EACEA. Projektne vloge je treba v letu 2019 oddati na predpisan rok za oddajo do 12. ure.

Avtomatična distribucija (EACEA 27/2018); rok: 5. september 2019.

MEDSEKTORSKI SKLOP / PILOTNI RAZPISI

–  Razpis za pilotni projekt Mobilnost ustvarjalcev (EAC/S09/2019): Evropska komisija je objavila razpis za podporo pilotnemu projektu Makers’ Mobility, s katerim želi preskusiti politike in ukrepe za podporo mobilnosti med kulturnim in ustvarjalnimi sektorji ter ustvarjalnimi središči (hubi, fablabi, inkubatorji, ipd.). Rok za oddajo vlog: 12. avgust 2019.

– Kinematografi kot inovativna kulturna središča v lokalnih skupnostih (C/2019/2233): Evropska komisija je objavila razpis za podporo kinematografom, ki delujejo na področjih z omejeno kulturno in kinematografsko ponudbo. Okrepiti želijo vlogo in prepoznavnost kinematografov v lokalnem okolju s ponudbo novih ali dodatnih kulturnih in izobraževalnih vsebin. Rok za oddajo vlog: 25. september 2019.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu! Izpostavljamo naslednje:

AKTUALNI ROKI ZA PRIJAVE

ScripTeast 2019/2020: vodilno scenaristično usposabljanje za projekte iz Srednje in Vzhodne Evrope. Rok prijave: 31. jul. 2019.

EAVE 2020: Priznano enoletno usposabljanje za izkušene producente s projekti ali brez njih. Rok prijave: 30. avg. 2019.

Berlinale Talents 2020 – Največja in najpomembnejša mednarodna platforma za mreženje mladih filmskih ustvarjalcev in drugih poklicev na AV področju. Rok prijave: 2. sept. 2019.

MIDPOINT Feature Launch: usposabljanje za razvoj prvencev in drugih igranih filmov. Roka prijave: za projekte v razvoju 13. sept., za svetovalce pri razvoju scenarija: 27. sept. 2019.

Torino Short Film Market: nova možnost za iskanje koproducentov za kratkometražne filme je koprodukcijska tržnica na filmskem festivalu v Torinu. Rok prijave: 16. sept. 2019.

Sources 2: usposabljanje za scenariste oz. ustvarjalne ekipe s producentom ali režiserjem, ki razvijajo celovečerne filme.  Sources 2 Script Development Workshop – daljša verzija usposabljanja. Rok prijave: 19. dec. 2019.

KOPRODUKCIJSKI SKLADI

Poseben mehanizem podpore podprograma MEDIA je namenjen koprodukcijskim fondom za spodbujanje koprodukcij med producenti iz Evrope in izven nje. V letu 2019 MEDIA podpira delovanje štirih koprodukcijskih fondov, še dva sta odprta za prijave projektov:

Leta 2016 je slovenski Inštitut za transmedijski dizajn kot prvi v regiji uspešno črpal sredstva sklada IDFA Bertha Fund Europe z inovativno digitalno distribucijsko kampanjo za film Ukrajinska šerifa (r. Roman Bondarchuk), na Idfi nagrajenega s posebno nagrado žirije.

DRUGE PRILOŽNOSTI IN ZANIMIVOSTI

SFC: Javni POZIV za sofinanciranje izobraževanja in usposabljanja AV profesionalcev v tujini
Namen sofinanciranja je omogočanje pridobivanja aktualnih znanj s področja AV in s tem zagotavljanje večje konkurenčnosti slovenskega filmskega in avdiovizualnega ustvarjanja, spodbujanje izmenjave znanja in izkušenj tudi na mednarodni ravni ter hkrati sodelovanje in krepitev mreže obstoječih in bodočih filmskih in avdiovizualnih strokovnjakov. Poziv je odprt do porabe sredstev, vendar najdlje do 31. dec 2019.

Kratka scena 2019
Kratka scena je scenaristična delavnica, namenjena razvoju scenarijev kratkometražnih filmov. Tridnevna intenzivna delavnica, ki bo potekala med 19. in 21. avgustom, bo vključevala spoznavanje teorije in prakse scenaristične obrti, razvoj in pisanje scenarija za kratki film. Poudarek je na delu v skupini z ostalimi udeleženci in na individualnem delu z mentorjem. Letošnji mentor je režiser, scenarist in profesor filmske režije na FAMU, Pavel MarekRok prijave: 1. avg. 2019.

Scenarnica 2019 – od ideje do scenarija za celovečerni igrani film
Društvo slovenskih režiserjev vabi na scenaristično delavnico, ki bo potekala v Ljubljani od oktobra 2019 do marca 2020 (šest srečanj in zaključek na FSF v Portorožu). Delavnica bo potekal pod od strokovnim vodstvom priznanega hrvaškega dramatika in scenarista Mateta Matišića (Fine mrtve djevojke, Svećenikova djeca, S one strane). Dva od dosedanjih udeležencev Scenarnice, Darko Sinko in Dominik Mencej, sta ravnokar posnela celovečerna prvenca, ki sta ju razvijala na Scenarnici in za njiju uspešno pridobila tudi podporo MEDIA za razvoj projektov (Inventura, Jezdeca). Rok prijave: 15. avg. 2019.

Strategija Slovenskega filmskega centra, 2020-2024 v javni razpravi
S koncem leta 2019 se zaključuje pet letno strateško obdobje Slovenskega filmskega centra, javne agencije. V ta namen je agencija pripravila osnutek Strategije Slovenskega filmskega centra za novo pet letno obdobje, 2020-2024. Rok: najkasneje do vključno srede, 31. julija 2019.

Kandidatura za mednarodnega oskarja (najboljši mednarodni celovečerni film)
Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev poziva producente slovenskih celovečernih filmov k prijavi za kandidaturo za mednarodnega oskarja. Prijavite lahko vse slovenske celovečerne filme ali filme, nastale v večinski slovenski koprodukciji. Rok prijave: 27. avg. 2019.

Film New Europe: kino meseca julija je Kosovelov dom Sežana!
Film New Europe je MEDIA podprta spletna platforma, katere poslanstvo je okrepiti prepoznavnost srednje- in vzhodnoevropske avdiovizualne pokrajine, s posebnim poudarkom na promociji njene kulturne raznolikosti, izmenjavi znanja in vidnosti vseh akterjev. Kot priznanje za predanost in odličnost evropskih kinematografov iz srednje, vzhodne in baltske regije vsak mesec izberejo enega prikazovalca in izpostavijo njegove uspehe in izzive. Kino meseca julija je slovenski član združenja Europa Cinemas, CICAE in Art kino mreže Slovenije, Kosovelov dom Sežana. FNE je zgodbo kina Sežana predstavil v pogovoru z direktorico (sicer tudi predsednico AKMS), Nino Ukmar.

Europa Cinemas: dobra (poletna) praksa Mestnega kina Ptuj
Združenje Europa Cinemas je v julijskem pregledu poletnih aktivnosti svojih članov kot primer dobre prakse izpostavilo “Kino brez stropa” Mestnega kina Ptuj – njegove učinke na skupost pa je komenirala direktorica kina, Nina Milošič. Ideje za kino na prostem po vsej Sloveniji najdete na socialnih omrežjih Art kino mreže Slovenije!

Kako Evropa krepi neodvisni film?
Neodvisna filmska produkcija pogosto deluje v finančno negotovih pogojih. Evropski avdiovizualni observatorij je objavil poročilo The Promotion of Independent Audiovisual Production in Europe. Poročilo obravnava mnoga pomembna vprašanja, ki zadevajo neodvisno produkcijo v Evropi, vključno z značilnostmi trga ter nacionalnimi in mednarodnimi predpisi in sporazumi s področja. Najdete ga v Motovilini Knjižnici publikacij.