MEDIA e-novice, 26. april 2018

/
V fokusu // Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Ali ste vedeli?

April gre h koncu, prav tako se izteka zadnji delovni dan pred prazničnim prvim tednom maja. Naj bo prijeten!
Ekipa Motovile bo znova z vami 7. maja!

Evropski filmski forum in druge priložnosti v Cannesu
Na prihajajočem Mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu program Ustvarjalna Evropa MEDIA med 10. in 16. majem strokovno javnost vabi na dialog o aktualnih temah. V ospredju bodo strategije sodelovanja za povečanje občinstva, financiranje, koprodukcije, distribucija in razvoj talentov.
Osrednji dogodek, Evropski filmski forum (EFF), bo potekal v ponedeljek, 14. maja, od 15.00 do 17.30 v Salon des Ambassadeurs na temo pomena povezovanj za boljšo distribucijo in doseganje občinstev. Isti dan dopoldan bo potekala konferenca o finančnih mehanizmih za filmsko industrijo, hkrati pa bodo na stojnici podprograma MEDIA vsak dan na voljo zanimive študije primerov dobre prakse.
Dva slovenska producenta MEDIA podprtih filmov sta izbrana za sodelovanje na prestižnih platformah za mreženje: Rok Sečen (Monoo) na EFP Producers On The Move in Boštjan Virc (Studio Virc) na Producers Network. Čestitamo!
Sabina Briški Karlić, slovenska predstavnica za podprogram MEDIA,
bo v Cannesu med 11. in 14. majem.

Motovila s partnerji na Kino Otok pro
Usposabljanje FOKUS za montažerje in oblikovalce zvoka iz regije
POZOR: Rok za prijave je podaljšan do 6. maja 2018!

Foto: arhiv Kino Otok.

Letošnji izobraževalni program FOKUS v okviru 14. Mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema FOKUS je namenjen usposabljanju montažerjev in oblikovalcev zvoka iz Slovenije, Hrvaške in Italije (Furlanija – Julijske krajina). Med partnerji dogodka, ki že drugo leto zapored v okviru strokovnega programa Kino Otok PRO spodbujajo mednarodno usposabljanje in mreženje za manj vidne filmske poklice, je tudi Motovila (CED Slovenija), s partnerskimi pisarnami podprograma MEDIA iz Italije (Torino) in Hrvaške.
Med 6. in 9. junijem bo 12 udeležencev pod vodstvom oblikovalca zvoka Julija Zornika (Slovenija) in montažerja Dragana von Petrovića (Srbija) nadgrajevalo svoje znanje in veščine v spodbudnem predfestivalskem vzdušju.
Usposabljanje bodo dodatno popestrili dogodki, odprti za strokovno javnost: strokovno predavanje oblikovalca zvoka Paula Daviesa (Velika Britanija), študija primera filma Mesto sonca Ratija Onelija (Gruzija) ter razparava o vlogi montaže in zvoka v filmskem sektorju.

Domači AV profesionalci izkoriščajo mednarodne MEDIA možnosti
Slovenski filmski ustvarjalci znajo izkoristiti priložnosti mednarodnih programov s podporo podprograma MEDIA. V prvih mesecih 2018 so domači ustvarjalci gostovali po vsej Evropi, in sicer na usposabljanjih in koprodukcijskih tržnicah s podporo Ustvarjalne Evrope podprograma MEDIA. Preverite tukaj, kdo se je mednarodno mrežil na delavnicah Less Is More, MAIA, Europa Cinemas Laboratorij za razvoj občinstev in inovacije, Sofia Meetings in dok.incubator.
Zelo uspešni so kot štipendisti, kar je velik uspeh pri kandidaturi na sicer plačljivi in izjemno konkurenčni tovrstni ponudbi. Prepričani smo, da bo z domačo podporo udeležba še številnejša, saj ustvarjalci ne bodo odvisni le od lastnih sredstev ali razpoložljivih štipendij tujih usposabljanj.

Filmski teden Evrope 2018 vabi med 9. in 27. majem v 14 krajih po Sloveniji brezplačen ogled sodobnih evropskih filmov!

Zvrstilo se bo 39 brezplačnih projekcij prejemnikov sredstev programa Ustvarjalna Evropa MEDIA.  Med njimi bo tudi film Nečista kri, letos nagrajen s filmsko nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami. Partner dogodka je Motovila (CED Slovenija).

Znani #euFilmContest rezultati: slovenska udeleženka potuje v Cannes!
Kar 11.445 ljubiteljev in poznavalcev filmske umetnosti se je do 18. marca udeležilo nagradnega filmskega kviza podprograma MEDIA. Med 10 izbranimi udeleženci, ki se bodo med 14. in 16. majem udeležili 71. edicije filmskega festivala v Cannesu, je letos tudi predstavnica Slovenije, Nina B. – čestitamo!

RAZPISI
TV prikazovanje 2018 (EACEA 21/2017); 2. rok: 24. 5. 2018
Distribucija – selektivna podpora 2018 (EACEA/12/2017); 2. rok: 14. 6. 2018

POMEMBNO OBVESTILO
Pričakovana objava razpisa Distribucija – avtomatična podpora za 2018 je prestavljena na maj, zato bo tudi rok za prijave (ki je navadno konec aprila) zamaknjen za približno 3-4 mesece po objavi.

V PRIČAKOVANJU REZULTATOV
Kmalu (začetek maja) pričakujemo uradno objavo rezultatov za novembrska roka razpisov za filmske festivale (EACEA 17/2017) in razvoj posameznih projektov (EACEA 22/2017).

MEDIA usposabljanje in povezovanje

** Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu! **

AKTUALNI ROKI ZA PRIJAVE
MAIA Workshops, program usposabljanja za mlade in obetavne producente.
Rok za drugo delavnico (Zakonski in finančni vidiki): 29. 04. 2018

Venice Gap – Financing Market – dogodek za pomoč pri iskanju partnerjev za zapiranje finančne konstrukcije igranega/dokumentarnega/VR projekta sprejema prijave. Rok za prijave: 01. 05. 2018

Sources 2 Projects & Process – strokovno usposabljanje za scenaristične svetovalce. Rok za prijave: 01. 06. 2018

Glocal in Progress 2018 – industrijska sekcija Mednarodnega festivala v San Sebastianu odločevalcem prikaže tri celovečerne filme v t. i. malih jezikih kot spodbudo pri iskanju partnerjev za dokončanje filma. Rok za prijave: 30. 06. 2018

KOPRODUKCIJSKI SKLADI S PODPORO PODPROGRAMA MEDIA
Namenjeni so podpori projektov, ki nastajajo v sodelovanju evropskih in neevropskih producentov

TFL Audience Design Fund 2018 – podpora za inovativne distribucijske in strategije doseganja občinstev celovečernih igranih projektov. Rok za prijave: 01. 06. 2018

IDFA Bertha Fund Europe – roka za prijave projektov: 01. 05. 2018 (za produkcijsko podporo) oz. 01. 10. 2018 (za podporo inovativne distribucijske strategije)

DRUGE PRILOŽNOSTI:

Razpisi za sofinanciranje SFC: filmska stroka, prvenci, razvoj scenarija
Trenutno odprti redni letni razpisi Slovenskega filmskega centra za sofinanciranje so namenjeni programom organizirane filmske stroke (rok: 14. 05. 2018), realizacije prvencev (rok: 18. 05 2018) in razvoj scenarija (rok: 21. 05. 2018)

Docs in Progress @ Karlovy Vary International Film Festival – promocijska platforma za dokumentarne filme v postprodukcijski fazi iz Srednje in Vzhodne Evrope, nekdanje Sovjetske zveze in Bližnjega vzhoda. Rok za prijave projektov: 14. 05. 2018

Talents Sarajevo – usposabljanje za mlade obetavne talente v filmski industriji bo potekalo v okviru Sarajevskega filmskega festivala. Rok za prijave: 15. 05. 2018

Innsbruck Film Campus 2018 – talent kampus za mlade filmske ustvarjalce.
Rok za prijave: 15. 06. 2018

Ali ste vedeli?

Na voljo je nov animirani logo podprograma MEDIA!
Nov animirani logo podprograma MEDIA, ki ga od letos naprej morajo uporabljati vsi podprti filmi in projekti v svojih avdiovizualnih gradivih (filmski trailerji, zaključne špice; povzetki dogodkov, festivalski napovedniki itd.) je na voljo na tej strani. Splošna navodila za uporabo CGP in logo MEDIA v vektorski obliki so tukaj. Uporaba mora biti usklajena s poglavjem »Visibility« v pogodbi o financiranju.

Poziv evropskega kulturnega in ustvarjalnih sektorjev za povečanje proračuna EU za kulturo
67 pomembnih predstavniških organizacij evropskega kulturnega, avdiovizualnega in ustvarjalnih sektorjev je s skupnim odprtim pismom na institucije EU naslovilo poziv za znatno povečanje proračuna EU za kulturo. Kampanji se s svojim podpisom lahko pridružite na zgornji povezavi.

V zadnjem desetletju so evropske koprodukcije generirale trikrat več občinstva kot nacionalni filmi
Evropski avdiovizualni observatorij poroča, da so koprodukcije v obdobju 2010-2015 predstavljale 24,2 % celotnega obsega filmske produkcije v Evropi. Evropski koprodukcijski filmi so v obravnavanem obdobju dosegli 1.6 milijonov prodanih vstopnic, kar je več kot 50 % celotnega zneska, ki se nanaša na evropske filme. Študija EAO je brezplačno dostopna na zgornji povezavi.

25. maja v veljavo stopa splošna uredba o varstvu podatkov
Spremembe evropske in domače zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov (General Data Protection Regulation – GDPR)  bodo vplivale tudi na organizacije v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih.