MEDIA e–novice, 25. september 2020

/
Dogodki // Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Rezultati // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti in zanimivosti

DOGODKI

1. oktober, 12.30–14.00: Kultura in prostor v času krize in po njej (spletni pogovor)
Pogovor o kulturni infrastrukturi, ki se je zaradi novega koronavirusa v veliki meri preselila v javni prostor, bo s predstavniki evropskih mest moderiral priznani mednarodni strokovnjak za kulturne politike in razvoj ustvarjalnih mest, Ragnar Siil.
Dogodek v ciklu Plan B za kulturne politike evropskih mest bo potekal v angleškem jeziku brez tolmačenja. Prijave zbiramo do 1. okt. do 10.00 na povezavi tukaj. Dogodek je del programa srečanja IETM Multi-location Plenary Meeting 2020, ki se med 1. in 2. okt. odvija prek spleta in v živo na različnih lokacijah po Evropi, v Sloveniji pa srečanje gosti Gledališče Glej.

5. oktober, 12.00–15.00, Gorica (IT) in na spletu: Kinematografi kot inovativna kulturna središča v lokalnih skupnostih 
Na srečanju v gorški Hiši filma na čezmejnem filmskem festivalu Poklon viziji bodo domači in tuji gostje, predstavniki kinematografov, filmskih festivalov in producenti, predstavili vizije razvoja filmske kulture v lokalnih skupnostih. Dogodek pripravlja Motovila v sodelovanju s Kinoateljem in v koprodukciji s Centrom za kreativnost.
Z nami bodo predstavniki organizacij, ki so bile uspešne na razpisu EU za razvoj kinematografov kot inovativnih kulturnih središč: Igor Mirković (direktor Motovun Film Festivala, HR), Lorena Pavlič (direktorica Zavoda Otok) in Nina Milošič (vodja Mestnega kina Ptuj). Prek spleta nas bo pozdravila predstavnica Izvajalske Agencije (EACEA). Več informacij in prijave tukaj.

7. oktober, 9.00–14.00, Ljubljana: Nov zagon za (ustvarjalni) dokumentarni film
Z mednarodnimi gosti in domačo strokovno javnostjo bomo spregovorili o izbranih primerih dobrih praks, ki so spodbudile razcvet ustvarjalnosti dokumentarnega filma v evropskem prostoru.
Ob njih bomo iskali navdih za spremembe in nove pristope v Sloveniji, predvsem pri oblikovanju pogojev financiranja dokumentarnega filma, (samo)organiziranju in usposabljanju filmskih ustvarjalcev, večanju vidnosti dokumentarnega filma ter pozicioniranju slovenskih dosežkov v tujini.
Več informacij in prijave tukaj. 

POROČAMO

Inovativni modeli sodelovanja med festivali
V sodelovanju s festivalom Kino Otok in Centrom za kreativnost smo organizirali strokovni seminar na temo inovativnih modelih sodelovanj mednarodnih filmskih festivalov. Tanja Hladnik (Otok) se je pogovarjala z Diano Tabakov (Doc Alliance Films) in Doris Bauer (Vienna Shorts).
Maša Ekar (Motovila) in Mario Benkoč (Europedirect Koper) sta predstavila tudi priložnosti za mednarodno sodelovanje. Celoten posnetek dogodka je na voljo tukaj.

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Objavljeno poročilo o dosežkih Ustvarjalne Evrope v letu 2019
Komisija je v začetku septembra objavila poročilo o napredku in glavnih dosežkih v letu 2019 programa Ustvarjalna Evropa – Creative Europe Monitoring report 2019.
In medtem ko še manj kot 100 dni opravljamo dejavnosti CED Slovenija, smo ponosni, da je naše odlično delo prepoznala tudi Evropska komisija.
Med 40 evropskimi centri Ustvarjalna Evropa je izpostavila prav Motovilo in to kar z dvema primeroma dobre prakse: mednarodno konferenco Mobilnost za ustvarjalnost in strokovnim seminarjem Moč dokumentarnega filma.

REZULTATI

Otoku podpora EU za filmsko izobraževanje
Evropska komisija bo namenila 1,9 milijona EUR za štiri projekte s področja filmskega izobraževanja. Med prejemniki podpore programa Ustvarjalna Evropa je tudi projekt Moving Cinema, v katerem kot partner sodeluje zavod Otok. Čestitamo!

Kinodvoru podpora za spletno promocijo evropskih AV del
Evropska komisija bo namenila 9,9 milijona EUR za spletno promocijo evropskih AV del. Med prejemniki podpore programa Ustvarjalna Evropa je prvič tudi slovenski prejemnik podpore. Kinodvor kot partner sodeluje v projektu Film for kids at hospitals. Čestitamo!

MOTOVILA ZBIRA PODATKE
Zaključili smo z zbiranjem podatkov o sodelovanju slovenskih producentov v Ustvarjalni Evropi. HVALEŽNI smo vsem 92 organizacijam (od skupaj 123), ki so si vzele čas in se odzvale na anketo. Izjemno cenimo!
Zdaj nas čaka analiza, rezultate vam predstavimo konec oktobra. Spremljate našo spletno stran in e-novice.

PODPRTI PROJEKTI

Movies in Motion: Kino Istra
Kino Istra je nov potujoči kino zavoda Otok, ki bo jeseni in v prihodnjem letu s filmskim in drugim kulturnim programom za vse generacije redno potoval po slovenski Istri. Prvo gostovanje je bilo včeraj v dvorani krajevne skupnosti v Sv. Antonu, z dokumentarcem Medena dežela. Prihodnja srečanja v Kinu Istra bodo objavljena na FB strani Kino Istra, v prihodnjih mesecih bo vzpostavljena tudi spletna stran z dogodki na slovenski in hrvaški strani Istre. Aktivnosti so del projekta Movies in Motion, ki bo predstavljen 5. okt. v Gorici.

Inventura v San Sebastianu
MEDIA podprti prvenec Inventura režiserja Darka Sinka in produkcije December je med petimi predstavljenimi filmskimi projekti v post produkciji na včeraj zaključenem filmskem festivalu v San Sebastianu. Se že veselimo premiere in distribucije v naših kinih.

Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds: Pogled v zakulisje kina
Kako nastaja kino spored? Kakšne so vloge filmskih producentov, distributerjev in prikazovalcev? Kaj pomeni DCP in kaj KDM? O tem in načrtih kina Ptuj se bodo pogovarjali 1. oktobra. Več informacij tukaj. Nina Milošić, vodja kina bo z nami tudi 5. oktobra v Gorici.

European Film Factory
Na spletu jev na platformi European Film Factory brezplačno in v osmih jezikih na voljo katalog desetih izbranih evropskih fimov. Filmi so namenjeni mladostnikom, starim od 11 do 18 let, in učiteljem in so na voljo v državah članicah programa Ustvarjalna Evropa. Seznam filmov in drugo učno gradivo je na voljo tukaj.

RAZPISI

Razpisi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA za leto 2020 so dostopni na spletu CED Slovenija in spletu Izvajalske agencije EACEA.
Projektne vloge je po novem treba oddati na predpisan rok za oddajo do 17. ure.

ZADNJI RAZPISNI ROK:
Avtomatska podpora za prodajne zastopnike 2020  (EACEA 22/2019); rok prijave: 29.okt. 2020.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

POZOR: glede na trenutno situacijo z izbruhom koronavirusa so zelo pričakovane odpovedi ali prestavitve določenih programov usposabljanj, tako da priporočamo pozorno spremljanje informacij organizatorjev na njihovih spletnih straneh! Za več informacij vam prav tako ostaja na voljo naša ekipa!

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!

USPOSABLJANJE

– Torino Film Lab: ScriptLab 2021: za scenariste in režiserje. Rok prijave: 23. okt. 2020. 
– Less is more 2021: program usposabljanja za razvoj nizkoproračunskih filmov. Rok prijave: 18. okt. 2020.
– Sources 2 Script Development Workshop: usposabljanje za scenariste oz. ustvarjalne ekipe s producentom ali režiserjem s celovečernim filmskim projektom v razvoju (tudi za ustvarjalne dokumentarce). Posebna pozornost je namenjena ženskam (teme, liki, idr.). Rok prijave: 1. dec. 2020.
– EURODOC 2020: usposabljanje za producente dokumentarnih projektov v razvoju z mednarodnim potencialom. Rok prijave: 1. nov. 2020

POVEZOVANJE

– Kino Kids Industry: spletni koprodukcijski forum za filme za otroke. Rok prijave: 29. sep. 2020.
– Cinekid for Professionals prek spleta: koprodukcijski forum za AV vsebine za otroke. Rok prijave: 1. okt. 2020.
– East Doc Platform 2021: za dokumentarne projekte iz Srednje in Vzhodne Evrope. Rok prijave: 13. nov. 2020.

IZPOSTAVLJAMO: Springboard MEDIA Training Opportunities
V sreda, 29. okt. ob 14.00 se lahko udeležite spletne predstavitve MEDIA podprtega usposabljanja Documentary Campus Masterschool. K poslušanju vabljeni ustvarjalci dokumentarnih filmov, producenti in režiserji. Usposabljanje nudi celostno podporo razvoju projekta z umetniškega vidika in s povezovanjem ustvarjalcev filma s potencialnimi partnerji za financiranje in distribucijo.
Več informacij o predstavitvi tukaj. Več informacij o usposabljanju tukaj.

DRUGE PRILOŽNOSTI IN ZANIMIVOSTI

Ali ste vedeli, da 8. novembra praznujemo evropski art kino dan?
Dan praznovanja kina in raznovrstnosti evropskega filma, ki je nastal na pobudo združenj CICAE in Europa Cinemas je lani potekal v kar 620 kinih iz 37 držav. Praznovanju se vsako leto pridružijo tudi slovenski kinematografi. Letošnji program bo kmalu objavljen tukaj.