MEDIA e-novice 24. junij 2016

/

Dragi bralci MEDIA novic, v junijski številki   

čestitamo Kino Otoku na uspešni partnerski prijavi v okviru MEDIA razpisa Ustvarjalne Evrope za razvoj občinstev in mreži Europa Cinemas za zgodovinski uspeh v letu 2015 
napovedujemo poletno scenaristično delavnico Kratka scena na festivalu FeKK (23.-26. avg) in prvi simpozij o koprodukcijah žanrskega filma na 12. Grossmannovem festivalu (13. in 14. jul)
ponujamo gradiva z uspešnega junijskega seminarja Projekt z zgodbo? in povzemamo udeležbo na Kariernem dnevu AGRFT
spodbujamo k poletnem branju koristnih gradiv EAO in prijavam na MEDIA usposabljanja in mreženja oz. sorodne priložnosti za nadgrajevanje znanj in veščin
izpostavljamo izjavo Evropske komisije ob izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije
želimo prijetno poletje in obveščamo, da bo ekipa Motovile/CED Slovenija julija na oddihu


CED NOVOSTI – REZULTATI RAZPISOV

Zavod Otok partner v MEDIA podprtem projektu filmske vzgoje!
Potem ko so Zavod za razvijanje filmske kulture Otok maja razveselile novice o prvi podpori podprograma MEDIA za mednarodnega festivala Kino Otok, junija ponovno dobre novice! Izvajalska agencija je objavila rezultate razpisa EACEA22/2015 – Razvoj občinstev: Otok je skupaj s Hrvaško filmsko zvezo in romunsko Asocitatia Cinecultura partner uspešnega projekta razvoja filmske vzgoje “Action!Research” italijanskega vodje Milano Film Network, ki mu je bilo dodeljenih 59.830 EUR podpore podprograma MEDIA – čestitamo!

Europa Cinemas: 2015 leto preboja!
Združenje prikazovalcev kakovostnega evropskega filma, ki deluje s podporo podprograma MEDIA in v 30 državah članicah podprograma združuje 2.320 filmskih platen (med njimi tudi 16 kinoprikazovalcev iz Slovenije, članov AKMS) je na festivalu v Cannesu objavilo odlične rezultate delovanja mreže  v preteklem letu: število prodanih vstopnic za evropske filme je v2015 bilo najvišje v 25-letni zgodovini mreže Europa Cinemas!


CED DOGODKI

Zgodilo se bo …
Kratka scena – delavnica za razvoj scenarijev kratkih filmov
CED Slovenija/Motovila v okviru letošnjega festivala kratkega filma FeKK v Ljubljani v sodelovanju z organizatorji festivala in produkcijskim kolektivom Enabanda v prostorih MSUM soorganizira intenzivno tridnevno scenaristično delavnico in pitching za ustvarjalce kratkih filmov s tremi uveljavljenimi mednarodnimi mentorji (Christian Routh – ScripTeast, Peter Murdmaa – Sleepwalkers in Martin Horvat – American Film Institute). Izbrani udeleženci bodo imeli možnost kaniddiranja za Euro Connection, najpomembnejši pitching dogodek za kratke filme v okviru februarskega festivala v Clermont-Ferrandu. Prijave projektov do 1. avgusta 2016na kratkascena@kraken.si.

Zgodilo se je …
Gradiva in foto utrinki s strokovnega seminarja Projekt z zgodbo?
Motovila (CED Slovenija) je 1. junija uspešno izvedla strokovni seminar pomenu komunikacijske strategije za boljši domet ustvarjalnih in filmskih projektov, ki se ga je udeležilo več kot 60 poslušateljev. Ker so udeleženci v veliki večini izjavili, da bo pridobljeno znanje uporabno za njihovo nadalnje delo ali pripravo projekta, spominjamo, da so na naši spletni strani na voljo izročki predstavitev predavanj in video posnetka obeh strokovnjakinj za komuniciranje ter marketinške strategije in razvoj občinstev, medtem ko bo kmalu – ravno pravočasno za poletno branje – objavljeno tudi podrobno poročilo:
Anastasiya Nurzhynska (Ukrajina):
>>> O tem, kako v 10. korakih oblikovati učinkovito komunikacijsko strategijo brez pomoči ekipe strokovnjakov za PR.
Joanna Solecka (Poljska): 
>>> O različnih strategijah trženja manjših neodvisnih filmov za doseganje širšega občinstva in boljšo prepoznavnost filmov.

O podprogramu MEDIA na Kariernem sejmu AGRFT
Na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo  smo 10. junija sodelovali na prvem Kariernem sejmu. Bbodoče filmske profesionalce smo seznanili z mehanizmi in primeri dobrih praks uspešnega črpanja sredstev ter predvsem možnostmi mednarodnega usposabljanja in mreženja.


ALI STE VEDELI?

Grossmann organizira simpozij o koprodukcijah žanrskega filma
V okviru 12. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina (12.-16. julij) se bodo na pobudo organizatorjev festivala  13. in 14. julija v Ljutomeru zbrali in povezali producenti, režiserji, predstavniki filmskih inštitucij in podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope iz regije ter tudi Zahodne Evrope in sveta z namenom oblikovanja idejne zasnove prve koprodukcijske tržnice za žanrski film v JV Evropi. Simpozija se bo udeležila tudi slovenska predstavnica za podprogram MEDIA.

Novice Evropskega avdiovizualnega observatorija (EAO)
Da boste med poletjem osvežili ter pridobili nekaj novega znanja s področja AV sektorja, vam v branje priporočamo članke in analize, ki jih je EAO objavil v maju in juniju.


ODPRTI MEDIA RAZPISI

DISTRIBUCIJA
Avtomatična podpora 2015 (EACEA 27/2014) / Rok za ponovno naložbo: 2. avgust 2016

RAZPIS ZA OCENJEVALCE
EACEA vabi izkušene predstavnike kulturnega in avdiovizualnega sektorja med ocenjevalce projektov za podporo Ustvarjalne Evrope: EACEA 01/2013 / Rok za prijave: kadarkoli do 30. septembra 2020.

DRUGE MOŽNOSTI FINANCIRANJA

Poziv MK za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Javni poziv za sofinanciranje projektov, izbranih na razpisih programa EU Ustvarjalna Evropa omogoča sofinanciranje projektov slovenskih izvajalcev, ki so bili v letih 2014 in 2015 izbrani na razpisih programa Ustvarjalna Evropa (MEDIA / Kultura) in v letu 2016 še vedno potekajo ter tudi projekte slovenskih izvajalcev, izbrane v letu 2016, če se obdobje aktivnosti projekta v letu 2016 tudi zaključi. Poziv je odprt do porabe sredstev, vendar najdlje do 30. septembra 2016.

Javni razpisi Slovenskega filmskega centra
Slovenski filmski center vsako leto objavi in izvede razpise za financiranje razvoja in produkcije celovečernih igranih, dokumentarnih in animiranih filmov, ter produkcijo kratkih filmov.
Preverite aktualne razpise s septembrskimi roki za prijave!

Razpis DSR: štipendije za ustvarjalnost na področju filma za leto 2016
Rok za prijave: 30. junij 2016.
Društvo slovenskih režiserjev (DSR) razpisuje delovne štipendije za leto 2016 za ustvarjalnost na področju filma iz naslova knjižničnega nadomestila za filmske režiserje, scenariste in direktorje fotografije.

Razpis ENI: MedFilm
Rok za prijavo: 4. julij 2016
Evropska komisija je v okviru Evropskega instrumenta sosedstva (ENI) objavila javni razpis, katerega glavni namen je spodbujanje enakosti med spoloma, skozi podporo filmski industriji v državah južnega Sredozemlja.


MEDIA USPOSABLJANJA IN POVEZOVANJA
Spletni seznam vseh usposabljanj in mreženj ter evropskih festivalov s podporo Ustvarjalne Evrope – MEDIE je na voljo na povezavi www.creative-europe-media.eu. Na iztekajoče se roke MEDIA delavnic in dogodkov redno opozarjamo (MEDIA usposabljanje in MEDIA povezovanje), druge sorodne priložnosti pa objavljamo v rubriki Ne spreglejte – priložnosti in na koncu MEDIA novic.

BLIŽAJOČI SE ROKI:

EP2C – uposabljanje za postprodukcijo
oktober 2016, Nemčija
Rok za prijavo: 30. junij 2016 (podaljšan rok za prijavo)
Namen enotedenske postprodukcijske delavnice EP2C, je pospeševanje postprodukcijskih postopkov, predvsem za koprodukcijske projekte (igrane ali dokumentarne). Delavnica je namenjena producentom s projekti in vodjem postprodukcije.

17. MEDIMED (Evropsko – mediteranski filmski market)
13.-16. oktober 2016, Sitges (Barcelona, ŠP)
Rok za prijavo: 30. junij 2016
MEDIMED išče evropske producente ali filmske ustvarjalce z neodvisnimi dokumentarci in projekti, ki so še v razvoju oz. so bili dokončani v letih 2015 in 2016.

CineLink Work in Progress
17.-19. avgust 2016, Sarajevo (BiH)
Rok za prijavo: 1. julij 2016
Prijavite svoj film, ki je v postprodukciji na koprodukcijski dogodek CineLink Work in Progress, ki bo potekal v okviru letošnjega Sarajevskega filmskega festivala (12.-20. avgust 2016).

Filmteractive
28.-29. september 2016, Lodž (PL)
Rok za prijavo: 15. julij 2016
Novo MEDIA podporto usposabljanje za VR, interaktivne in inovativne projekte Filminteractive je za cel mesec – do 15. julija – podaljšalo rok za prijave na pitching dogodek pred pomembnimi odločevalci iz industrije!

ScripTeast – usposabljanje za scenariste
oktober 2016 – maj 2017, Stredyń (PL), Berlin (NEM), Cannes (FR)
Rok za prijavo: 31. julij 2016
ScripTeast je eden najbolj učinkovitih programov usposabljanja, ki je zasnovan posebej za scenariste iz vzhodne in osrednje Evrope.
>>> OPOMBA: vodja usposabljanja in  vrhunski mednarodni svetovalec za razvoj filmskih zgodbChristian Routh bo med 23. in 28. avgustom gostoval v Sloveniji na delavnicah Kratka scena za razvoj kratkih filmov (v organizaciji CED Slovenija/Motovila s partnerji) in Scenarnici za razvoj celovečenih filmov (v organizaciji DSR s podporo SFC).

Baltic Event (Baltic Event Co-Production Market in Baltic Event Works in Progress)
21.-24. november 2016, Talin (ES)
Rok za prijavo: 1. september 2016
Baltic Event je največja koprodukcijska platforma v severni in osrednji Evropi. Z udeležbo na dogodkih imate možnost, da za svoj projekt najdete financerje, koproducente in prodajne agente.

EAVE – usposabljanje za producente
marec 2017 – oktober 2017, Luksemburg, Lodž (PL), Kopenhagen (BE)
Rok za prijavo: 16. september 2016
Usposabljanje je namenjeno producentom igranih in dokumentarnih filmov, ki imajo za sabo že več filmskih ali televizijskih projektov in si želijo svoje delovanje razširiti na evropski trg.

Koprodukcijska tržnica MIPCOM 2016
17.-20. oktober 2016, Cannes (FR)
Rok za prijavo: 16. oktober 2016 oz. do zapolnitve mest
MIPCOM vabi neodvisne producente in distributerje, ki se osredotočajo na evropske vsebine in se s svojimi produkti ali povpraševanjem želijo predstaviti drugim kolegom na MEDIA stojnici Ustvarjalne Evrope.

Cartoon Digital 2016
6.-8. december 2016, Luksemburg
Rok za prijavo: 4. november 2016
Cartoon Digital je vrhunski seminar o najnovejšem razvoju digitalne animacije in zabave.

Prvo e-usposabljanje za mednarodne koprodukcije s podporo MEDIE
Rok za prijavo: kadarkoli do konca 2016
Uveljavljeni nemški Erich Pommer Institut s podporo MEDIE ponuja prvo spletno usposabljanje za mednarodne koprodukcije, ki ga lahko opravite prek spleta.

DRUGO
FeKK – mednarodni festival kratkega filma
22.-27. avgust 2016, Slovenska kinoteka
Rok za prijavo: 30. junij 2016
FeKK vabi zainteresirane avtorje kratke forme, da se prijavijo na festival, ki poteka v organizaciji Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken.

DOKUDOC – Mednarodni festival dokumentarnega filma
7.-11. september 2016, Maribor
Rok za prijavo: 7. julij 2016
Poziv velja za slovensko dokumentarno produkcijo oziroma avdiovizualna dela, ki so bila realizirana med letoma 2011 – 2016. Posamezen avtor lahko prijavi največ 1 dokumentarni film.

BIO 25: DALEČ, TAKO BLIZU – poziv avtorjem
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) vabi oblikovalce, arhitekte, filmske ustvarjalce, grafične oblikovalce, oblikovalce interakcij, ilustratorje, pisce, animatorje, fotografe, raziskovalce in druge interdisciplinarne ustvarjalce k sodelovanju na 25. bienalu oblikovanja (BIO 25). Rok za prijavo je 10. julij 2016

My First Script – scenaristična delavnica
12.-20. november 2016, Zagreb (HR)
Rok za prijavo: 15. julij 2016
Scenaristična delavnica My First Script se bo odvijala v okviru Zagrebškega filmskega festivala. Namenjena je filmskim ustvarjalcem, ki pripravljajo scenarij za svoj prvi celovečerni film.

StopTrik
27.-30. oktober 2016, Maribor
Rok za prijavo: 15. avgust 2016
Vabljeni k prijavi v tekmovalni program 6. StopTrik mednarodnega filmskega festivala stop motion animacije.

Spletno usposabljanje za pisanje scenarijev
MEDIA podprti spletni portal Cineuropa ponuja spletno usposabljanje za pisanje scenarijev. Predhodne izkušnje niso potrebne. Na voljo je tudi nadaljevalni tečaj in strokovna analiza scenarijev projektov v razvoju.

MEDIA e-novice