MEDIA e–novice, 23. junij 2020

/

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

V Cannes prek spleta (22.–26.junij)
Marché du film, najpomembnejša filmska tržnica, ki naj bi maja letos potekala v okviru (zaradi pandemije odpovedanega) 73. filmskega festivala v Cannesu, od včeraj poteka prek spleta – za vas smo zbrali koristne namige uporabnih vsebin:

  • Preverite tukaj vsakodnevna brezplačna spletna predavanja z nasveti za reševanje krize, zlasti na področju filmskih festivalov in tržnic, pozicioniranja filmov, pretočnosti vsebin ter dostopa do financ;
  • Priporočamo ogled posnetka včerajšnjega Evropskega filmskega foruma na temo »Oblikovanje prihodnosti evropskega AV ekosistema: kakšna je vloga EU?«;
  • Danes priporočamo tudi ogled dokumentarnega filma in pogovora Evropskega avdiovizualnega observatorija, ki ga opisujejo kot prispevek EAO k transparentnemu informiranju o položaju AV sektorja v času pandemije oz. »dramo, ki – upajmo – ne bo postala tragedija«.

Spletna konferenca United for a new future
26. junij ob 10.30 je prva priložnost po pandemiji COVID-19 za neposreden dialog kulturnega in ustvarjalnega sektorja s komisarko Gabriel ter predstavniki Evropskega parlamenta in Sveta.

REZULTATI

Zavod Otok in CID Ptuj sta inovativni kulturni središči v lokalnem okolju
Evropska komisija je objavila rezultate prvega pilotnega razpisa za podporo kinematografom, ki delujejo na področjih z omejeno kulturno in kinematografsko ponudbo. Zavod Otok in CID Ptuj (Mestni kino Ptuj) kot partnerja zastopata Slovenijo v dveh od samo 5 podprtih projektov na evropski ravni! Skupna vrednost podpore EU za njuna projekta je 735.878 EUR – iskrene čestitke!

Pet filmov gre v distribucijo s podporo EU
Evropska komisija je objavila rezultate 1. roka razpisa EACEA/21/2019 (10. december 2019) za podporo selektivni distribuciji evropskih nenacionalnih filmov. Pet filmov bo v Sloveniji prikazanih s podporo 16.610 EUR.

DOGODKI

Spletna predavanja Oblikovanje nove realnosti za dokumentarist(k)e
16., 23., 25., 26. junij
Centri Ustvarjalne Evrope iz Slovenije, Črne Gore, Hrvaške in Srbije sodelujejo v programu usposabljanja CIRCLE 2020 // Women Doc Accelerator. Zahvaljujoč partnerstvu so izbrana spletna predavanja uspešnih evropskih filmskih ustvarjalk brezplačno na voljo zainteresirani strokovni javnosti ustvarjalk_cev dokumentarnih filmov iz regije. Do konca tega tedna vabljene_i k udeležbi na prvem ciklu predavanj!

Občinstvo v ospredju – Ključni dejavniki razvoja vključujoče organizacije, usmerjene v občinstvo
Spletni seminar, torek, 7. julij, 10:00−11:30
Nadaljevalni spletni seminar o razvoju občinstev. Predavateljica Julie Aldridge (UK) bo tokrat raziskala štiri dejavnike uspeha za razvoj vključujoče organizacije, ki je usmerjena v občinstvo in prilagojena za novo realnost ob ponovnem odprtju po pandemiji. Prijavite se lahko na povezavi tukaj.

Inovativni modeli sodelovanj mednarodnih filmskih festivalov
Zadnji teden avgusta vas skupaj z zavodom Otok vabimo v Izolo na MEDIA podprti festival Kino Otok in strokovni dogodek, ki ga skupaj pripravljamo na temo inovativnih modelov sodelovanj mednarodnih filmskih festivalov. Več informacij sledi kmalu.

POROČAMO: ONKRAJ KULTURNEGA MODELA – Nazaj k osnovam finančnega menedžmenta
Na junijski cikel usposabljanj smo povabili domače in tuje strokovnjake za strateški in finančni razvoj organizacij, ki nas nagovarjajo k osnovnemu premisleku pristopa do pridobivanja sredstev in vodenja projektov. Povzetki predavanj in video posnetki bodo kmalu na voljo na naši spletni strani.

PODPRTI PROJEKTI #UstvarjalnaEvropaMEDIA

Festival Kino otok: Festival bo letos namesto junija potekal od 26. do 30. avgusta 2020 v Izoli, tudi s podporo Ustvarjalna Evropa MEDIA. Program pa se bo odvijal tudi v Ljubljani in več krajih jugozahodne Slovenije že pred začetkom avgusta. Izvedba bo potekala v razmeram prilagojenem formatu in ob upoštevanju vseh veljavnih preventivnih ukrepov in navodil.

Nazaj v kino: MEDIA podprti filmi v kinu
Kinodvorane v Sloveniji so junija ponovno odprle svoja vrata. Še vedno lahko ujamete kakovostno MEDIA podrto filmsko produkcijo. Preverite program posameznih kinodvoran. Izpostavljamo film Lara (na ogled v Kinodvoru), ustvarjalce filma smo gostili na lanskem festivalu Liffe.
2. julija pa vabljeni na letni kino v Štandrežu, kjer bo potekala projekcija MEDIA podprtega filma Ne pozabi dihati, režiserja Martina Turka.

RAZPISI

Razpisi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA za leto 2020 so dostopni na spletu CED Slovenija in spletu Izvajalske agencije EACEA.
Projektne vloge je po novem treba oddati na predpisan rok za oddajo do 17. ure.

ROKI: Podpora kinematografskim mrežam (EACEA 23/2019); rok podaljšan do 15. julija 2020.

Medsektorski sklop: Kinematografi kot inovativna kulturna središča v lokalnih skupnostih 2020
Evropska komisija je objavila drug razpis za podporo kinematografom, ki delujejo na področjih z omejeno kulturno in kinematografsko ponudbo. Okrepiti želi vlogo in prepoznavnost kinematografov v lokalnem okolju – še posebej tistih, ki so utrpeli hude posledice pandemije COVID-19 in se mednarodno povezujejo – s ponudbo novih ali dodatnih kulturnih in izobraževalnih vsebin. Na prvem razpisnem roku je uspelo CID Ptuj in Zavodu Otok.
Rok za prijave je 7. avgust 2020.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

POZOR: glede na trenutno situacijo z izbruhom koronavirusa so zelo pričakovane odpovedi ali prestavitve določenih programov usposabljanj, tako da priporočamo pozorno spremljanje informacij organizatorjev na njihovih spletnih straneh! Za več informacij vam prav tako ostaja na voljo naša ekipa!

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!

USPOSABLJANJE

RAZVOJ PROJEKTOV, MENEDŽMENT PODJETJA
– EAVE 2021: Priznano enoletno usposabljanje za izkušene producente s projekti ali brez njih. Rok prijave: 31. avg. 2020.
– ScripTeast 2020/2021: vodilno scenaristično usposabljanje za projekte iz Srednje in Vzhodne Evrope. Rok prijave: 31. jul. 2020.
– Sources 2 Script Development Workshop: usposabljanje za scenariste oz. ustvarjalne ekipe s producentom ali režiserjem s celovečernim filmskim projektom v razvoju (tudi za ustvarjalne dokumentarce). Posebna pozornost je namenjena ženskam (teme, liki, idr.). Rok prijave: 1. dec. 2020.

POVEZOVANJE

– Dok Leipzig 2020 je mednarodno priznana platforma za producente, ki iščejo tuje partnerje in podpornike za nove filmske projekte. Rok prijave: 7. jul. 2020.
– Connecting Cottbus: dostop do trgov za igrane projekte v razvoju. Roki za prijavo: 15. julij (cocoPITCH g), 20. avg. (work in progress)

DRUGE PRILOŽNOSTI IN ZANIMIVOSTI

Sodeluj in prispevaj k analizi stanja v kulturi!
Organizatorji kulturnih dogodkov vas vabijo na 11-minutno anketo, ki jim bo pomagala razumeti vaša stališča in na podlagi njih spet vzpostaviti kulturno življenje.
Trans-Europe-Halles do 3. julija v okviru projekta DISCE – Developing Inclusive & Sustainable Creative Economies s podporo programa Obzorje 2020 izvaja anketo o delovnih pogojih umetnikov.
European Creative Hubs Network (ECHN), katerega član je tudi Poligon, v sklopu projekta »Makers’ Mobility« želi ugotoviti, kako se delavci v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih spoprijemate s spremenjenimi pogoji dela v času pandemije covid-19. Anketa je do 19. julija dostopna tukaj.

Scenarnica 2020 – Od ideje do scenarija za celovečerni igrani film
Društvo slovenskih režiserjev in Slovenski filmski center, javna agencija RS, že petič zapovrstjo organizirata polletno scenaristično delavnico, katere namen je intenzivno praktično delo v skupini pod strokovnim vodstvom gostujočega mentorja Srđana Koljevića. Rok za prijave: 3. julij 2020.

Odprt poziv Prvi poleti
Čezmejni filmski festival Poklon viziji je odprl razpis za prijavo kratkih filmov na programski sklop Prvi Poleti 2020. Zbirajo dela obetavnih in inovativnih avtorjev, ki si v iskanju novih filmskih govoric in svojega pečata v svetu filma drznejo biti svobodni in eksperimentalni. Rok prijave: 1. avgust 2020

Ex Oriente Film 2020 spletna predavanja odprta za širšo javnost
23.–26. junij
Program za razvoj in produkcijo ustvarjalnih dokumentarcev iz Srednje in Vzhodne Evrope je za širšo javnost odprl spletna predavanja in študije primerov. Program preverite tukaj.