MEDIA e–novice, 22. maj 2020

/

Za tiste, ki razmišljate o prijavi na letošnje razpise programa Ustvarjalna Evropa …
Ekipa zavoda Motovila (CED Slovenija) se počasi vrača v pisarno. Osebna srečanja zaenkrat še niso mogoča v polni meri. Smo pa kot v preteklih tednih dosegljivi prek e-pošte in družbenih omrežij, ob delovnikih med 10h in 13h tudi prek telefona, poleg tega pa na novo uvajamo še petkovo POP-UP pisarno. Uporabnike vsak petek – prvič že danes – vabimo na individualna video srečanja prek spleta.

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Creatives Unite: nova platforma v kulturi
Raziščite novo platformo za izmenjavo izkušenj, dobrih praks in predlogov, namenjeno kulturnemu in ustvarjalnim sektorjem v sedanjem času premagovanju koronavirus krize. Njen cilj je zagotoviti skupno točko dostopa do informacij o kulturnih in ustvarjalnih pobudah kot odziv na krizo ter uporabnike usmeriti na ustrezna spletna mesta mednarodnih mrež, organizacij in pobud.
Od tam lahko npr. dostopate do ankete The effects of COVID19 on cultural & creative sectors and cities’ response, s katero Evropska komisija želi popisati in analizirati težave in ukrepe evropskih mest na področju kulture.

JUNIJA EVROPSKA FILMSKA FORUMA V ANNECYJU IN CANNESU
Med 15. in 30. junijem bo na spletu potekal filmski festival v Annecyju in koprodukcijska tržnica MIFA, kjer bo 18. junija tudi Evropski filmski forum z naslovom »Avdiovizualni sektor v obdobju po pandemiji – animacija v fokusu«. Podobno bo tudi največji industrijski AV dogodek leta, Marché du Film v Cannesu, letos potekal prek spleta, in sicer med 22. in 26. junijem. V tem času bo potekal tudi Evropski filmski forum in primeri dobrih praks MEDIA pobud in projektov. O natančnih datumih in temah vas bomo obvestili v naslednjih novicah, informacije pa bodo pravočasno dostopne tudi na spletni strani www.media-stands.eu.

REZULTATI

Podpora Ustvarjalne Evrope za 33 evropskih filmskih festivalov
Med 33 festivali, podprtimi v tem razpisnem krogu, je tudi festival Kino Otok, ki bo za izvedbo 16. edicije prejel 35.000 EUR. Čestitamo!

DOGODKI

Junija napovedujemo SERIJO SPLETNIH USPOSABLJANJ za kulturni in ustvarjalne sektorje »Onkraj kulturnega modela« – začnemo s finančnim menedžmentom (mednarodnih) projektov in nadaljujemo z razvojem občinstev (tudi v luči ponovnega vzpostavljanja odnosov s publiko po krizi). Več informacij kmalu na spletni strani www.motovila.si.

POROČAMO:
Praznovali smo dan Evrope z velikimi filmskimi zgodbami iz malih držav
Veseli smo, da smo bili del spletne filmske pustolovščine ob dnevu Evrope in, da smo občinstvu v Estoniji, na Hrvaškem, v Latviji, Litvi ter doma predstavili štiri mednarodno uspešne filme, ki so nastali s podporo MEDIA. V filmih je v vikendu med 8. in 10. majem uživalo kar 1075 gledalcev. Največ zanimanja ja bilo za baltsko dokumentarno koprodukcijo Mostovi časa v režiji Audriusa Stonysa in Kristine Briede, sledila pa ji je drama Nočno življenje Damjana Kozoleta. Ne pozabite, od 1. junija dalje lahko v filmih ponovno uživate tudi v kinu!

Nova realnost AV dogodkov?
Trenutna situacija s koronavirusom nas je prisilila k uporabi novih načinov komunikacije in vzdrževanja odnosa z uporabniki in publiko. Motovila/CED Slovenija od samega začetka spremlja stanje in izzive, s katerimi se organizacije soočajo pri izvajanju mednarodnih projektov. Zato smo 23. aprila organizirali spletni seminar, na katerem smo se o različnih vidikih AV dogodkov v virtualnem okolju pogovarjali z dvema domačima organizatorjema, Matijo Šturmom (Društvo slovenskega animiranega filma/CEE Animation) in Levom Predanom Kowarskim (Filmoteka/Baza slovenskega filma). Posnetek seminarja je na voljo tukaj.

PODPRTI PROJEKTI #UstvarjalnaEvropaMEDIA

Producentka na potezi – Marina Gumzi
Letošnje srečanje producentov na potezi, za katerega vsako leto izberejo 20 mladih producentov iz 20 različnih držav, je v sredini maja potekalo prek spleta. Med izbranimi je bila tudi Marina Gumzi iz produkcijske hiše Nosorogi, ki je tudi producentka in soscenaristka MEDIA podprtega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča.

Film v gibanju: Festival Kino Otok vabi mlade k izboru filmov za festival
Mladi, ki vas zanima film in spoznavanje selekcije filmov za filmski festival, lahko postanete del skupine dijakov, ki se bo v naslednjem mesecu dni srečevala prek spleta. Na koncu boste kot pravi selektorji programov filmskih festivalov izbrali enega,  ki bo uvrščen v program 16. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema.
Rok prijave: 25. maj
Srečanja imenovana Mladi programerji so del evropskega projekta Film v gibanju.

Afganistanke na smučeh – izzivi postprodukcije
Po poročanju Film New Europe je prvi dolgometražni dokumentarec Afganistanke na smučeh režiserke Haidy Kancler v postprodukciji. Studio Virc je sicer za razvoj filma leta 2018 prejel tudi podporo MEDIA.
Snemanje so uspešno zaključili še pred korona krizo, montažo filma pa so morali zaradi ukrepov povezanih z njenim izbruhom zaključiti na daljavo. Glavni montažer filma se je moral vrniti v Avstrijo, tako sta z režiserko sodelovala prek spleta. Slednje sicer ni povzročilo zamud pri realizaciji, je pa povečalo produkcijske stroške projekta.

#CreativeEuropeAtHome
Vse prejemnike podpore Ustvarjalne Evrope, ki ste svoje dejavnosti v danih okoliščinah preselili v virtualno okolje, je Komisija pozvala, da se pridružite promocijski akciji na družbenih medijih #CreativeEuropeAtHome, s katero se vašim dogodkom daje dodatna vidnost.

RAZPISI

Razpisi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA za leto 2020 so dostopni na spletu CED Slovenija in spletu Izvajalske agencije EACEA.
Projektne vloge je po novem treba oddati na predpisan rok za oddajo do 17. ure.

ROKI:
Podpora kinematografskim mrežam (EACEA 23/2019); rok: 28. maj. 2020.
Selektivna distribucija (EACEA/21/2019); rok: 16. jun. 2020.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

POZOR: glede na trenutno situacijo z izbruhom koronavirusa so zelo pričakovane odpovedi ali prestavitve določenih programov usposabljanj, tako da priporočamo pozorno spremljanje informacij organizatorjev na njihovih spletnih straneh! Za več informacij vam prav tako ostaja na voljo naša ekipa!
Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!

USPOSABLJANJE

RAZVOJ PROJEKTOV, MENEDŽMENT PODJETJA
Cinekid Script LAB: šestmesečno scenaristično usposabljanje za filmske projekte namenjene otroškemu občinstvu. Leta 2018 je na usposabljanju je sodelovala ekipa Senca Studia s projektom Kapa (The Beanie), ki je prejel MEDIA podporo za razvoj. Rok prijave: 1. junij 2020.

Atelier Ludwigsburg-Paris 2020. ‒ 2021: Usposabljanje za mlade producente in distributerje. Rok prijave: 1. jun. 2020.

Screen Leaders 2020: Intenziven program strateškega razvoja produkcijskih podjetij in drugih AV organizacij. Vodjo agencije Screen Skills Ireland Garetha Leeja smo gostili lansko leto aprila na Motovilini konferenci Mobilnost za ustvarjalnost. Rok prijave: 5. junij 2020.

ACE Series Special 2020: delavnica za izkušene TV producente na področju razvoja in produkcije TV serij. Rok prijave: 10. junij 2020.

ACE 30: delavnica za izkušene producente. Rok prijave: 12. jun. 2020.

RAZVOJ OBČINSTEV, MARKETING, DITRIBUCIJA …  
NEXTWAVE: devetmesečno usposabljanje za producente na področju razvoja, produkcije, distribucije in marketinga. Med 12 udeleženci prve (letošnje) edicije programa sodeluje tudi Marina Gumzi (zavod Nosorogi), producentka in soscenaristka MEDIA podprtega filma »Zgodbe iz kostanjevih gozdov«. Rok prijave: 31. maj 2020.

SOFA- School of Film Advancement: intenzivno usposabljanje za filmske producente oz. menedžerje. Rok prijave: 10. junij 2020.

ANIMACIJA
Animation Workshop: Visual Effects (VFX): program usposabljanja na področju vizualnih učinkov. Potrebno predhodno znanje iz modeliranja, osvetlitve/senčenja in kompozicije. Rok prijave: 10. jun. 2020.

POVEZOVANJE:  
 NISI MASA – European Short Pitch 2020: scenaristično srečanje in koprodukcijski forum. Rok prijave: 29. maj 2020.
– Filmska tržnica v Cannesu bo letos potekala med 22. in 26. junijem prek spleta. Več informacij tukaj.
– Dok Leipzig 2020 je mednarodno priznana platforma za producente, ki iščejo tuje partnerje in podpornike za nove filmske projekte. Rok prijave: 7. jul. 2020.

DRUGE PRILOŽNOSTI IN ZANIMIVOSTI

Odprtje kinodvoran in drive-in kina
Kinodvorane v Sloveniji ponovno odprejo svoja vrata 1. junija! Filme si bo lahko skupaj ogledalo največ 50 ljudi. Sporede preverite na spletnih straneh kino dvoran in se vidimo!
Kino Bežigrad in Mestni kino Domžale pa vabita tudi v avto kino.

Festival na daljavo čisto blizu – poziv za prijave
23. edicijo Festivala slovenskega filma (13.–18. oktober 2020) želijo organizirati na način, ki ne prinaša tveganja za zdravje udeležencev, pa je kljub temu dostopen najširšemu občinstvu.
Filme lahko na festival prijavite že danes:
Roki prijav: za kratke in srednjemetražne filme (do 70 minut) do vključno 31. julija 2020. Za celovečerne filme (nad 70 minut) do vključno 10. avgusta 2020.

Priporočamo ogled webinarja: Braving the Coronavirus Crisis: what’s ahead for film distributors and cinemas?
O distribuciji med in po koroni so spregovorili distributerji, prikazovalci in predstavniki evropskih združenj Europa Cinemas ter Europa Distribution.
MEDIA podprti portal Film New Europe je prav tako objavil analizo inovacij na področju sodelovanja VOD platforme MUBI in kino prikazovalcev – več tukaj.