MEDIA e-novice, 21. februar 2020

/
Izpostavljamo // Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti in zanimivosti

IZPOSTAVLJAMO: 70. Berlinale: Evropski filmski forum o trajnosti v AV industriji  // PON, 24. februar 2020, 14.00–16.30
POZOR: dogodek poteka na NOVI lokaciji (Predstavništvo dežele Schleswig-Holstein pri zvezni vladi, In den Ministergärten 8, Berlin). Prijave niso potrebne!

Prvi letošnji Evropski filmski forum bo v okviru 70. Berlinala v ponedeljek, 24. februarja. V luči aktualnega Evropskega zelenega dogovora bdo v ospredju vplivi na okolje in uvedba trajnostnih praks v AV industrijo. V razpravi bodo sodelovali strokovnjaki za zelene pristope v AV produkciji ter filmski ustvarjalci in odločevalci (glej EFF brošuro).

Tudi naša ekipa se zaveda aktualnosti teme in je po obravnavi učinkov mobilnosti na podnebje na Motovilini lanski konferenci Mobilnost za ustvarjalnost na januarskem študijskem obisku na Nizozemskem nadaljevala z izobraževanjem in snovanjem prihodnjih dogodkov na to temo: navezali smo stike z eno prvih evropskih svetovalnih pisarn za trajnostno AV produkcijo, Green Filmmaking.

Evropskega filmskega foruma, srečanja mreže CED in drugih dogodkov v organizaciji Evropske komisije se bo udeležila tudi ekipa Motovile; v Berlinu bosta v okviru MEDIA stojnice med 22. in 26. februarjem Sabina Briški Karlić in Ines Kežman.

Na Berlinalu letos sodeluje 16 filmov s podporo podprograma MEDIA, eden pa se poteguje za zlatega medveda.

Več: Evropski filmki forum
Koristni dogodki s področja produkcije: Producers Hub

IZPOSTAVLJENI SLOVENSKI USPEHI:
V uradni programski sklop Panorama se je uvrstil tudi manjšinski koprodukcijski celovečerni film Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića v slovenski koprodukciji Danijela Hočevarja.
V okviru srečanja mreže European Women’s Audiovisual Network (EWA) bo slovenska režiserka Hanna Slak 24. februarja predavala o migracijah in mobilnosti v evropski filmski industriji.

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

#euFilmContest 2020
Ponovno je na voljo priložnost, da preizkusite svoje filmsko znanje v spletnem kvizu in se potegujete za nagradno potovanje na mednarodni filmski festival v Cannesu!
V kvizu lahko sodelujete do 26. marca na spletni strani https://wealllovestories.eu/!

Brexit in Ustvarjalna Evropa
Združeno kraljestvo se je s koncem januarja 2020 uradno poslovilo od članstva v Evropski uniji. Do izteka aktualnega programa (31. dec. 2020) so kulturne in AV organizacije iz Združenega kraljestva še naprej upravičene do sodelovanja v Ustvarjalni Evropi.
Več tukaj.

DOGODKI

NAPOVEDUJEMO: USTVARJALNA EVROPA NA REZIDENCI V NOVEM MESTU
5. in 6. marec, Založba Goga, Novo mesto
Želite izvedeti več o priložnostih EU za mednarodno povezovanje v kulturi, filmu in ustvarjalnih sektorjih? Vas zanima, kako Ustvarjalna Evropa podpira prevajanje evropskega leposlovja?
Zvod Motovila (CED Slovenija) 5. in 6. marca v Novem mestu vzpostavlja prvo letošnjo POP-UP pisarno v sodelovanju z Založbo Goga in Razvojnim centrom Novo mesto (Europe Direct). Več tukaj.

NOV ZAGON ZA (USTVARJALNI) DOKUMENTARNI FILM
13. marec, 9.00–16.00, Cankrajev dom, Ljubljana

Z ambicijo strateškega spodbujanja razvoja dokumentarnega filma in oblikovanja optimalnih pogojev za njegov ustvarjalni in produkcijski zagon ter mednarodno uveljavitev, Slovenski filmski center in zavod Motovila (CED Slovenija) v okviru Festivala dokumentarnega filma organizirata strokovni dogodek z domačimi in tujimi gosti. Več tukaj.
Prijave udeležbe: do torka, 10. marca, na info@ced-slovenia.eu.

POROČAMO:

Razširili smo horizonte na Nizozemskem
Motovila je med 19. in 23. jan. organizirala študijski obisk za povezovanje slovenskega in nizozemskega kulturnega in ustvarjalnih sektorjev. Skupaj s predstavniki Centra za kreativnost (MAO) ter zavodov Kinoatelje in Otok smo obiskali nekaj deset priznanih prizorišč in organizacij v Amsterdamu in Rotterdamu, tudi naše kolege iz nizozemskega centra CED.
Več tukaj.

Na januarski Scenarnici ABC tudi o priložnostih programa Ustvarjalna Evropa
Na prvi letošnji Scenarnici ABC smo se 28. januarja pogovarjali o možnih poteh, po katerih se scenarij razvije in pripelje do realizacije filma. Priložnosti znotraj programa EU Ustvarjalna Evropa MEDIA je predstavila Sabina Briški Karlić. Povzetek vseh predstavitev je na voljo na spletni strani organizatorja, Društva slovenskih režiserjev.

PODPRTI PROJEKTI

CEE Animation Forum 2020
Največje koprodukcijsko srečanje producentov, ustvarjalcev in prikazovalcev animiranih filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope, CEE Animation Forum, bo med 5. in 8. majem 2020 potekalo na novi lokaciji, v Liberecu na Češkem.

Do 31. marca lahko izkoristite popust za zgodnjo prijavo in si akreditacijo zagotovite prek spleta. Več informacij: CEE Animation.

***
CEE Animation Forum spodbuja navezovanje stikov med producenti, predstavniki predvajalcev iz srednje in vzhodne Evrope ter drugimi deležniki iz sektorja animacije. Nove talente in njihovo ustvarjalnost predstavljajo evropskim producentom ter za projekte iščejo finančna sredstva in možnosti za dostop do trgov. Program obsega predstavitve projektov ter strokovne razprave, individualna poslovna srečanja in filmske projekcije. CEE Animation Forum vodi Društvo slovenskega animiranega filma s podporo Ustvarjalne Evrope MEDIA za dostop do trgov.

RAZPISI

POMEMBNO: Izvajalska agencija je objavila vse razpise programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA za leto 2020. Navedeni so spodaj ter dostopni na spletnih straneh CED Slovenija in Izvajalske agencije EACEA.

NOVO: Projektne vloge je po novem treba oddati na predpisan rok za oddajo do 17. ure.

Filmsko izobraževanje (EACEA/25/2019); rok: 12. mar. 2020.
Spletna promocija AV del (EACEA 23/2019); rok: 7. apr. 2020
Filmski festivali (EACEA/26/2019); rok: 23. apr. 2020.
Razvoj posameznih projektov (EACEA/17/2019); rok: 12. maj 2020.
Mednarodne TV produkcije (EACEA/20/2019); rok: 14. maj 2020.
Podpora kinematografskim mrežam (EACEA 23/2019); rok: 28. maj. 2020.
Selektivna distribucija (EACEA/21/2019); rok: 16. jun. 2020.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu! Izpostavljamo naslednje:

USPOSABLJANJE:

RAZVOJ PROJEKTOV
Sources 2 Compact: petdnevno usposabljanje za razvoj scenarijev za celovečrne igrane in dokumentarne filme. Rok za prijave: 1. mar. 2020.
BDC Discoveries: usposabljanje za razvoj dokumentarnih filmov na temo ali z ekipo z Balkana. Rok prijave: 6. mar. 2020.

TV SERIJE
Serial Eyes: intenzivno 8-mesečno usposabljanje za scenariste in ustvarjalce TV serij, s fokusom na razvoju in produkciji. Rok prijave: 15. apr. 2020.
SÉRIE SERIES: dogodek, ki je ekskluzivno posvečen TV serijam. Namenjen je vsem TV profesionalcem: scenaristom, režiserjem, producentom in predstavnikom različnih TV programov. Prijavite lahko: serije v zaključni fazi produkcije ali serije v fazi razvoja. Rok prijave: 30. apr. 2020.

POVEZOVANJE:

BarcelonaDocs: mednarodni festival in pitching forum dokumentarnih projektov. Rok prijave: 28. feb. 2020.
Beldocs in Progress: mednarodna platforma za dokumentarne filme iz zahodnega Balkana in nekdanjih republik Sovjetske zveze, ki so članice  podprograma MEDIA. Rok prijave: 1. mar. 2020.

KOPRODUKCIJSKI SKLADI
Poseben mehanizem podpore podprograma MEDIA je namenjen koprodukcijskim fondom za spodbujanje koprodukcij med producenti iz Evrope in izven nje. V letu 2019 MEDIA podpira delovanje štirih koprodukcijskih fondov, še dva sta odprta za prijave projektov:
HBF+Europe (NL) – rok za prijave: 1. april 2020.
IDFA Bertha Fund Europe (NL) – rok za prijave: 1. april 2020.

DRUGE PRILOŽNOSTI IN ZANIMIVOSTI

Nedeljske filmske matineje za najmlajše prvič v Gledališču Koper!
Malo dvorano Gledališča Koper bo od februarja do maja enkrat mesečno, ob nedeljah, obiskal kino. 23. februarja se začenja prvi Filmski daljnogled – kino za najmlajše in družine. Program bo otroke od 4. leta dalje popeljal v zgodovino filma, med kratke animirane in igrane filme, ki so tako močno navduševali množice gledalcev po svetu, da še vedno predstavljajo navdih sodobnim filmskim mojstrovinam.
Projekt izvaja Zavod Otok in je del aktivnosti konzorcija PRO KUS: Prenos veščin in znanja za profesionalizacijo v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih, v katerem sodeluje tudi Motovila.

Na voljo posnetek WEMW predavanja Streamers by the Numbers
Ste zamudili predavanje strokovnjakinje Linde Beath na koprodukcijskem srečanju When East Meets West? Predavanje Streamers by the Numbers je na ogled samo še do 26. februarja. Na voljo tukaj.