MEDIA e–novice, 21. avgust 2020

/
Dogodki // Rezultati // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti in zanimivosti

DOGODKI

VABIMO
27. avgust, Inovativni modeli sodelovanja mednarodnih filmskih festivalov in platform videa na zahtevo (10.00 – 13.00, Manziolijeva palača)
Predstavili bomo Doc Alliance Films in festival Vienna Shorts. Preko spleta bosta z nami Diana Tabakov (izvršna direktorica Doc Alliance Films) in Doris Bauer (direktorica festivala Vienna Shorts).
Gre za nadaljevanje aktualne diskusije o izmenjavi in povezovanju med festivali, tudi v luči sprememb podprograma Ustvarjalna Evropa – MEDIA (ki od letos spodbuja mreženje festivalov).
Pogovor bo povezovala Tanja Hladnik (direktorica festivala Kino Otok).
Prijave na: info@ced.slovenia.eu
Pozor pogovor boste lahko spremljali tudi prek spleta, povezavo sporočimo kmalu.

27. avgust, POP up pisarna
V Izoli bomo vzpostavili tudi Motovilino POP-UP pisarno, v okviru katere bo Maša Ekar na voljo za svetovanje o priložnostih za mednarodno povezovanje v kulturi, filmu in ustvarjalnih sektorjih. Za rezervacijo termina in več informacij glede svetovanja nam pišite na info@ced-slovenia.eu. Z nami bo tudi Mario Benkoč, predstavnik Europe direct Koper, ki bo prav tako na voljo za svetovanje.

Se vidimo v živo na Kino Otoku!  

Serija usposabljanj zavoda Motovila je organizirana kot del dejavnosti Partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Priložnosti za ustvarjalce dokumentarnih filmov, ki jih omogoča Motovila:

Baltic Sea Docs: Razvoj dokumentarnih TV serij (spletno predavanje)
2. sept., 14:30–18:30
Brezplačen dostop do predavanja izkušene finske producentka Elina Pohjola iz produkcijske hiše Citizen Jane Productions smo omogočili z namenom spodbujanja razvoja dokumentarnih TV serij tudi v Sloveniji in predstavitve priložnosti, ki jih ponuja mednarodni koprodukcijski forum Baltic Sea Docs.
Prijave zbira CED Latvija prek spletne povezave tukaj.
Gre za povezovanje mednarodnega festivala dokumentarnega filma DOKUDOC iz Maribora z mednarodnim koprodukcijskim forumom Baltic Sea Docs v sodelovanju s CED Latvija. 

Drugi cikel spletnih pogovorov v okviru programa CIRCLE 2020 // Women Doc Accelerator
24.avg., 25.avg., 26.avg., 28.avg, in 1.sept.
Brezplačen dostop do drugega cikla spletnih pogovorov pokriva različne teme od taktik pridobivanja sredstev za razvoj dokumentarnega filma, priprave marketinške strategije do montaže. Z nami bodo uveljavljeni mednarodni gostje.
Prijavite se lahko dan pred predavanjem na info@doccircle.me.

Poleg tega NAPOVEDUJEMO 
Mednarodna konferenca: Children&Youth – The Importance of Dedicated Spaces
17. in 18. sept, na Reki in prek spleta
Osrednja tema konference, ki jo organizira CED Hrvaška MEDIA, je promocija kakovostne filmske produkcije za mlado občinstvo in pomen filmske vzgoje. Dogodek bo združil predstavnike s področja filma in filmske vzgoje iz Evrope, med drugim tudi iz Slovenije. Podrobnejši program bo objavljen septembra.

REZULTATI

Zgodovinski uspeh slovenskih filmskih producentov v Ustvarjalni Evropi
Produkcijske hiše Staragara, Vertigo in Studio Virc uspešni na izjemno konkurenčnem evropskem razpisu programa Ustvarjalna Evropa–MEDIA. Za razvoj filmskih projektov so skupaj prejeli skoraj pol milijona sredstev Evropske unije, s čimer je Slovenija najuspešnejša država z nizko avdiovizualno produkcijsko zmogljivostjo. Poleg tega na razpisu beležimo kar 100-odstotno uspešnost, saj so vsi trije producenti, ki so kandidirali na razpisu, uspeli pridobiti podporo EU. Čestitamo!

MOTOVILA ZBIRA PODATKE 
Pokažimo izjemno in pomembno vpetost slovenskih producentov v mednarodno kulturno sodelovanje!
Z letom 2020 se zaključuje program EU Ustvarjalna Evropa (2014–2020). Slovenija je skozi celotno obdobje sodelovala zelo uspešno in k tem uspehom je pripomoglo več kot sto domačih organizacij. In ker želi Motovila ta uspeh izpostaviti tudi odločevalcem in uradnikom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni ter javnosti, trenutno izvaja anketo o sodelovanju slovenskih kulturnih in filmskih producentov v Ustvarjalni Evropi. Vljudno prosimo prejemnike podpore Ustvarjalne Evrope, da do torka, 1. sept. posredujejo informacije o projektu. Za dodatne informacije ali pomoč pri izpolnjevanju ankete se obrnite na ekipo Motovile (info@ced-slovenia.eu in 01 308787).

PODPRTI PROJEKTI

Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds: aktivnosti za mlade
CID Ptuj vabi mlade na odkrivanje filma kot pomembnega medija umetniškega in kritičnega izražanja. Tomi Petek je v sklopu projekta postal mladi ptujski filmski ambasador, v mlado filmsko družino pa vabijo vse filmske navdušence (in vse, ki boste to še postali), stare od 15 do 29 let. Za več informacij jim pišite in spremljajte spletno stran.

CEE ANIMATION FORUM 2020
CEE Animation Forum, največje koprodukcijsko srečanje producentov, ustvarjalcev in prikazovalcev animiranih filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope, bo letos namesto maja, potekalo med 6. in 8. oktobrom. Program in lokacijo bodo objavili kmalu

RAZPISI

Razpisi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA za leto 2020 so dostopni na spletu CED Slovenija in spletu Izvajalske agencije EACEA.
Projektne vloge je po novem treba oddati na predpisan rok za oddajo do 17. ure.

ROKI:
Avtomatska podpora za distributerje in prodajne zastopnike 2020  (EACEA 22/2019); rok prijave: 8.sept. 2020.

Medsektorski sklop

Kinematografi kot inovativna kulturna središča v lokalnih skupnostih 2020
Evropska komisija je objavila drug razpis za podporo kinematografom, ki delujejo na področjih z omejeno kulturno in kinematografsko ponudbo. Okrepiti želi vlogo in prepoznavnost kinematografov v lokalnem okolju – še posebej tistih, ki so utrpeli hude posledice pandemije COVID-19 in se mednarodno povezujejo – s ponudbo novih ali dodatnih kulturnih in izobraževalnih vsebin. Na prvem razpisnem roku je uspelo CID Ptuj in Zavodu Otok.
Rok prijave se izteče danes, 21. avgusta 2020.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

POZOR: glede na trenutno situacijo z izbruhom koronavirusa so zelo pričakovane odpovedi ali prestavitve določenih programov usposabljanj, tako da priporočamo pozorno spremljanje informacij organizatorjev na njihovih spletnih straneh! Za več informacij vam prav tako ostaja na voljo naša ekipa!

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!

USPOSABLJANJE

RAZVOJ PROJEKTOV, MENEDŽMENT PODJETJA
– EAVE 2021: Priznano enoletno usposabljanje za izkušene producente s projekti ali brez njih. Rok prijave: 31. avg. 2020.
– IDFAcademy: program usposabljanja za režiserje in producente s prvencem ali drugim dokumentarnim projektom. Rok prijave: 1. sept. 2020.
– Sources 2 Script Development Workshop: usposabljanje za scenariste oz. ustvarjalne ekipe s producentom ali režiserjem s celovečernim filmskim projektom v razvoju (tudi za ustvarjalne dokumentarce). Posebna pozornost je namenjena ženskam (teme, liki, idr.). Rok prijave: 1. dec. 2020.

POVEZOVANJE

CineMart: koprodukcijski forum v okviru Rotterdamskega filmskega festivala. Rok prijave: 1. sept. 2020.
– Berlinale Talents 2020: največja in najpomembnejša mednarodna platforma za mreženje mladih filmskih ustvarjalcev in drugih poklicev na AV področju. Rok prijave: 2. sept. 2020.
– Cartoon Springboard: odlična priložnost za mlade animatorje, da izboljšajo svoje projekte ter pitching. Rok prijave: 4. sept. 2020.
– Baltic Event: Koprodukcijski sejem v okviru Industry@Tallinn & Baltic Event. Rok prijave: 7. sept. 2020.
– Torino Short Film Market: koprodukcijska tržnica na filmskem festivalu v Torinu. Rok prijave: 14. sept. 2020.

DRUGE PRILOŽNOSTI IN ZANIMIVOSTI

Kinodvor septembra uvaja kino na zahtevo
Kino na zahtevo je namenjen vsem, ki so zamudili film na rednem sporedu, in bi radi v družbi prijateljev uživali v ogledu filma v mali dvorani. V septembru bodo na ogled tudi med MEDIA podprtimi filmi. Za več informacij o možnostih udeležbe in spored preverite v Kinodvoru.

Kids Kino Industry vabi na brezplačne spletne seminarje
Gre za pet spletnih seminarjev za filme in serije, ki so namenjeni otrokom. Spletni seminarji bodo potekali vsak ponedeljek od 24. avgusta do 21. septembra in so brezplačni ter odprti za vse. Več informacij tukaj.

MakeDox: Less is more
22. avg., 11:00 – 13:00, spletni seminar z Johnom Appelom
Spletni seminar za ustvarjalce dokumentarnih filmov. Osrednja tema je t.i. umetnost pripovedovanja zgodb. Več informacij in prijave tukaj.