MEDIA e-novice, 20. december 2018

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Ali ste vedeli?

Prijetne in igrive praznike vam želi ekipa Motovile, ki bo ponovno z vami od 7. januarja dalje.

LETO IZJEMNIH REZULTATOV

Slovenija v petem letu Ustvarjalne Evrope do petih milijonov evrov
Zavod Motovila s ponosom sporoča, da se je slovenski kulturni in ustvarjalni sektor tudi v letu 2018 ponovno nadpovprečno odrezal na razpisih Ustvarjalne Evrope (2014–2020)!
V petem letu izvajanja tega programa EU domače organizacije s področja kulture, filma idr. ustvarjalnih sektorjev presegajo že dosežene rekorde iz prejšnjih let – slovenski vodje projektov Kultura in MEDIA so namreč letos skupaj pridobili skoraj 5 milijonov evrov podpore EU!

MEDIA
Na avdiovizualnem področju je za nami najuspešnejše leto črpanja sredstev iz podprograma MEDIA. 15. obletnico sodelovanja Slovenije v instrumentu EU za podporo filmskemu in avdiovizualnim sektorjem zaznamuje trojni rekord: na razpisih je bilo uspešnih največ domačih organizacij doslej (16), podprtih je bilo največ projektov (33) in dosežen najvišji znesek skupaj pridobljene podpore EU, tj. 778.604 EUR (znesek še ni končen).

KULTURA
Tudi v okviru podprograma Kultura se za Slovenijo nadaljuje trend višanja podpore EU na letni ravni! 13 slovenskih vodij projektov sodelovanja, prevodnih projektov in evropskih platform je več kot 2,5-krat povečalo znesek, ki so ga domače organizacije pridobile v prvem letu izvajanja programa (2014), in tokrat doseglo rekordnih 4,1 milijona evrov podpore EU (4.102.784 EUR). V evropskih projektih sodelovanja in platformah pod vodstvom organizacij iz drugih držav sodeluje še 22 slovenskih partnerjev. Nekatere izmed uspešnih organizacij sodelujejo celo v dveh podprtih projektih Kultura, skupaj pa je 31 slovenskih organizacij letos ustvarilo 262 mednarodnih povezav v 38 različnih državah, od Portugalske do Gruzije in od Norveške do Tunizije.

 Preverite, katere organizacije stojijo za izjemnimi uspehi!

5 LET MOTOVILE

Ali ste vedeli, da se program Ustvarjalna Evropa letos izvaja že peto leto? In da Slovenija s svojimi organizacijami s področja kulture, filma in drugih ustvarjalnih sektorjev velja za eno najuspešnejših izmed 41 sodelujočih držav? Ali ste vedeli, da jim že pet let na tej poti stoji ob strani zavod Motovila, ki izvaja dejavnosti Centra Ustvarjalna Evropa?
Ponosni smo, da smo k izjemnim uspehom prispevali tudi s svojim delom. V petih letih smo organizirali 111 dogodkov, na katerih smo gostili 256 domačih in tujih strokovnjakov in 4.234 udeležencev.
Nekatere smo predstavili tudi na letošnjem zaključnem dogodku »Uspešno … ustvarjalno 2018«, 12. decembra v Mestni hiši, kjer je ekipa Motovile predstavila uspešne rezultate v Ustvarjalni Evropi in na kupu zbrala predstavnike nosilcev podprtih projektov in odločevalce kulturnih politik.

NAPOVEDUJEMO 2019

Tudi v letu 2019 bomo v sodelovanju s pomembnejšimi filmskimi festivali (Festival dokumentarnega filma, Kino Otok, Festival slovenskega filma, LIFFe, Animateka) organizirali strokovne dogodke za filmsko javnost.
Hkrati pa pripravljamo tudi nekaj novih fokusov in nadaljevanj že zastavljenih tematik za širše občinstvo iz kulturnega in ustvarjalnega sektorja – preverite jih tukaj.

PRETEKLI DOGODKI

Prva noč evropskega filma napolnila dvorano Kinodvora
Brezplačne filmske projekcije so prvi teden decembra potekale v 34 priljubljenih kinih po Evropi. V Ljubljani smo 5. decembra 2018 s projekcijo Samouni Road (r. Stefano Savone) v okviru 15. Animateke napolnili dvorano Kinodvora.

Resnica in miti o transmedijskem pripovedovanju zgodb
Nuno Bernardo, portugalski scenarist, pisatelj, producent, režiser in direktor beActive, je bil naš gost 4. decembra. Na predavanju Resnica in miti o transmedijskem pripovedovanju zgodb je razkril, kako beActive snuje transmedijske zgodbe in zakaj. Producenti in ustvarjalci morajo v današnjem tekmovalnem okolju izstopati, če želijo doseči gledanost. Ustvariti morajo zgodbo in razvijati ter ohranjati odnos z občinstvom. Ni enotnega recepta za uspeh, treba se je zavedati lastne orginalnosti oz. kot pravi Nuno: »Focus on what is your Mona Lisa«. Dogodek smo organizirali  v sodelovanju s CED Portugalska, pobudo CEE Animation Workshop, Društvom slovenskega animiranega filma, festivalom Animateka in zavodom Bunker.

Kino kot kulturni in skupnostni projekt
Motovila (CED Slovenija) je 13. novembra v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenije na LIFFu soorganizirala strokovno srečanje, katerega osrednja tema je bila izmenjava domačih, regionalnih in mednarodnih izkušenj in pristopov v prikazovanju kakovostnih filmov v kinematografih. Na srečanju je, kot odgovor na osrednje vprašanje – Kakšen art kino potrebujemo? – izpostavljeno dejstvo, da je kino kulturni in skupnostni projekt, ki omogoča širšo filmsko izkušnjo, a se hkrati mora zavedati izzivov spreminjanja navad svojega občinstva v smeri spremljanja AV vsebin prek digitalnih platform. Kaj so povedali gosti (Nina Peče Grilc, Kinodvor, Alen Munitić, Kino Mediteran (HR) in Christoph Mathieu, Kino on Demand (DE)) in udeleženci dogodka, preverite v našem podrobnem poročilu.

RAZPISI

SELEKTIVNA DISTRIBUCIJA (EACEA/28/2018)
Roka za prijavo: 8. januar in 4. junij 2019 (ob 12.00)

PRODAJNI ZASTOPNIKI (EACEA 01/2018)
Rok za prijave: 15. januar 2019 (ob 12.00)

DOSTOP DO TRGOV (EACEA 31/2018)
Rok za prijave: 7. februar 2019 (ob 12.00)

RAZVOJ SKUPINE PROJEKTOV (EACEA/23/2018)
Rok za prijavo: 20. februar 2019 (ob 12.00)

RAZVOJ VIDEOIGER 2019 (EACEA/24/2018)
Rok za prijavo: 27. februar (ob 12.00)

KOPRODUKCIJSKI SKLADI (EACEA 26/2018)
Rok za prijave: 6. marec 2019 (ob 12.00)

FILMSKO IZOBRAŽEVANJE (EACEA/33/2018)
Rok za prijavo: 7. marec 2019 (ob 12.00)

SPLETNA PROMOCIJA (EACEA 30/2018)
Rok za prijave: 5. april 2019 (do 12.00)

RAZVOJ POSAMEZNIH PROJEKTOV (EACEA/22/2018)
Rok za prijavo: 24. april 2019 (ob 12.00)

FILMSKI FESTIVALI (EACEA/32/2018)
Rok za prijavo: 7. maj 2019 (ob 12.00)

MEDNARODNE TV PRODUKCIJE (EACEA/25/2018)
Rok za prijavo: 29. maj 2019 (ob 12.00)

AVTOMATIČNA DISTRIBUCIJA (EACEA 27/2018)
Rok za prijave: 5. september 2019 (ob 12.00)

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu! 

AKTUALNI ROKI ZA PRIJAVE:
*Less is More: Development Angels: Less is more je evropska platforma za razvoj nizkoproračunskih celovečernih filmov. Rok za prijave: 14. januar 2019.  
* Dok.incubator workshop: Delavnica namenjena celovečercem v grobi montaži. Rok za prijave: 30. januarja 2019.
*EAVE: Ties That Bind– Asia / EuropeKoprodukcijsko usposabljanje za producente iz Evrope in Azije s projekti ali brez njih. Rok za prijave: 31. januar 2019.
*ESoDoc – European Social DocumentaryIdejni laboratorij, ki ustvarjalce dokumentarnih filmov spodbuja k eksperimentiranju in raziskovanju novih možnosti ustvarjalnega razvoja. Rok za prijave: 8. februar 2019.
*Sources 2: Projects & ProcessProgram je namenjen usposabljanju svetovalcev in odločevalcev na področju razvoja filmskih zgodb. Rok za prijave:  do 1. marec 2019.  
*Ex Oriente 2019Usposabljanje za razvoj in produkcijo ustvarjalnih dokumentarcev iz Srednje in Vzhodne Evrope. Med tutorji je tudi marketinška strokovnjakinja Joanna Solecka, ki je leta 2016 bila predavateljica na seminarju Projekt z zgodbo?  v organizaciji Motovile (CED Slovenija). Rok za prijave: 19. april 2019.  

*CEE Animation Forum in Animfilm in sprejemata prijave: Mednarodni festival animiranega filma Anifilm, ki poteka v Třeboňu na Češkem, sprejema prijave v naslednjih kategorijah: igrani filmi, kratki filmi, študentski video, glasbeni spoti, abstraktna animacija in videoigre. Rok za prijave: 10. januar 2019.

V okviru strokovnega programa Anifilm 2019 bo med 6. in 9. majem potekal tudi CEE Animation Forum (prej  Višegrad Animation Forum), MEDIA podprti pitching dogodek za kratke animirane filme, spletne in TV serije ter celovečerne animirane filme iz Srednje in Vzhodne Evrope pod vodstvom Društva slovenskega animiranega filma (DSAF). Rok za prijave: 13. januar 2019.

Istočasno bo potekalo tudi zaključno srečanje mednarodnega usposabljanja CEE Animation Workshop 2018/2019, prav tako pod vodstvom DSAF. Prvo srečanje je v Ljubljani med 30. novembrom in 5. decembrom zbralo producente animiranih filmov iz 12 držav Srednje in Vzhodne Evrope. Povzetek dogodka je na voljo na MEDIA podprtem portalu Cineuropa.

DRUGE PRILOŽNOSTI

Javno povabilo k sodelovanju pri trajnem dialogu s samozaposlenimi v kulturi
Minister za kulturo bo imenovalo Delovno skupino za trajni dialog s samozaposlenimi v kulturi. Naloga delovne skupine bo slediti uresničevanju ukrepov iz koalicijske pogodbe za področje samozaposlenih v kulturi. Predstavnike samozaposlenih v kulturi lahko Ministrstvu za kulturo predlagajo strokovna združenja oziroma stanovske organizacije ali najmanj 5 samozaposlenih v kulturi, do 14. januarja 2019.

ALI STE VEDELI?

Hladni vojni evropska filmska nagrada za najboljši film in režijo
V Sevilji je 15. decembra potekala slavnostna podelitev nagrad Evropske filmske akademije (EFA) za leto 2018. MEDIA podprti film Hladna vojna režiserja Pawla Pawlikowskega je osvojil nagrado za najboljši film, režijo, scenarij in montažo, igralka Joanna Kulig pa za najboljšo žensko vlogo. Film se je sicer znašel tudi na seznamu za tujejezičnega oskarja. Med nagrajenci EFA je poleg Hladne vojne še 10 drugih MEDIA podprtih naslovov. Podelitve se je udeležilo 10 izbranih ljubiteljev filma, zmagovalcev spletnega kviza podprograma MEDIA, med njimi tudi Mojca Pagon iz Slovenije.

Filmski december: Noč kratkega filma, ArteKino spletni filmski festival in Silvestrovo v kinu
Jutri, v petek 21. decembra, vabljeni na že peto Noč kratkih filmov, ki bo v potekala v Slovenski kinoteki in petnajstih dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji v soorganizaciji Slovenskega filmskega centra in društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken.

Vse do konca decembra sicer lahko uživate tudi v spletnem filmskem festivalu Arte Kino Festival, ki s podporo MEDIE brezplačno ponuja izbor 10 navdihujočih novejših evropskih filmskih naslovov v 45 državah. Če pa glasujete za najljubšega, imate možnost osvojiti nagradno potovanje na mednarodni filmski festival v Locarnu!

Zadnji dan letošnjega leta prav tako lahko preživite v dvoranah Kinodvor ali v Slovenske kinoteke!

 Študija EAO o financiranju evropskih igranih filmov
Nova študija Evropskega avdiovizualnega observatorija (EAO) se osredotoča na financiranje evropskih igranih celovečernih filmov, namenjenih kinematografski distribuciji. Analiza je zaobjela proračune in vire financiranj 445 evropskih filmov, ki so bili dokončani v 2016. Če vas zanima, kako Evropa financira svoje igrane filme, v zimsko branje zagotovo uvrstite brezplačno študijo, ki je na voljo tukaj.