MEDIA, e–novice, 20. april 2020

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti in zanimivosti

OBVESTILA IN NAPOTKI V ČASU IZBRUHA KORONAVIRUSA

… za tiste, ki IZVAJATE ALI SODELUJETE pri mednarodnih projektih s podporo Ustvarjalne Evrope
Če vam koronavirus  otežuje izvedbo projekta s podporo Ustvarjalne Evrope, vas obveščamo, da se bo tudi Evropska komisija v sodelovanju z EACEA v mejah veljavnega pravnega okvira prilagodila izvajanju programa Ustvarjalna Evropa. Več Informacij tukaj.

… za tiste, ki RAZMIŠLJATE O PRIJAVI na letošnje razpise programa Ustvarjalna Evropa
Ekipa zavoda Motovila (CED Slovenija) dela od doma. Vsekakor ostajamo dosegljivi za informacije in svetovanja po elektronski pošti, prek digitalnih orodij za videopozive (Skype, Google Hangouts ipd.) in prek družbenih omrežij.

… za prijavitelje na MEDIA razvoj posameznih filmskih projektov:
COVID-19 ukrep, ki se nanaša na dokazilo o predhodnih dosežkih na področju AV produkcije: V primeru, da je bila mednarodna komercialna distribucija vašega predhodnega (referenčnega) AV dela načrtovana v času izbruha koronavirusa in je zaradi trenutne situacije preklicana/prestavljena, za to pa imate ustrezna dokazila, jih priložite prijavi. Več informacij tukaj.

… za organizatorje AV dogodkov, ki se soočajo z odpovedmi/prestavljanji:
Ne zamudite našega spletnega seminarja Izzivi AV dogodkov v digitalnem okolju v četrtek, 23. aprila ob 10.00 na platformi zoom (več informacij v rubriki Dogodki)!
Upamo, da ste vsi dobro in na varnem (tam tudi ostanite)!

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Evropska komisija napovedala premostitvene ukrepe za kulturo
Evropski ministri za kulturo so izmenjali informacije o trenutnem stanju v kulturi in premostitvenih ukrepih na nacionalni in evropski ravni. Evropska komisija je za kulturni in ustvarjalne sektorje zagotovila sredstva prek Evropskega socialnega sklada, Kohezijskega sklada ter instrumentov državne pomoči in SURE. V sklopu programa Ustvarjalna Evropa bo Komisija sprejela tudi specifično sektorske ukrepe za podporo kulturnemu in ustvarjalnim sektorjem. Več preverite tukaj.

Motovila spremlja trenutno stanje v kulturi – doma in v EU
Aktivno spremljamo trenutno stanje v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih: zbrali smo ukrepe, ki jih sprejemajo evropske države, in izzive, s katerimi se soočajo slovenski ustvarjalci pri izvajanju mednarodnih projektov.

DOGODKI

SPLETNI SEMINAR:
Izzivi AV dogodkov v digitalnem okolju

ČET, 23. april 2020, 10.00–12.00, na spletu (prek platforme zoom)

Vas zanima, kako so v slabem tednu mednarodno usposabljanje CEE Animation Workshop, ki bi se marca moralo odviti v Estoniji, prestavili na splet in kako se je na krizo odzvala Baza slovenskih filmov? Pridružite se nam na spletnem seminarju: zanimali nas bodo tehnični, vsebinski, komunikacijski, finančni, kadrovski in drugi vidiki prehoda v virtualno okolje. Z nami bosta Matija Šturm (Društvo slovenskega animiranega filma, CEE Animation) in Lev Predan Kowarski (Filmoteka).

Dogodek bo namenjen tudi izmenjavi informacij in predlogov, povezanih z izvajanjem projektov s podporo Ustvarjalne Evrope v trenutnih razmerah: Sabina Briški Karlić (Motovila) bo na kratko predstavila aktualno stališče EK/EACEA glede izvajanja projektov v tem obdobju.
Več informacij in prijave (najkasneje do srede, 22. aprila) tukaj.

PODPRTI PROJEKTI

Slovenski izvajalci projektov Ustvarjalna Evropa predlagajo 4 sklope ukrepov za premostitev težav
Več kot 40 slovenskih organizacij s podporo Ustvarjalne Evrope se je odzvalo na naš poziv, da posredujejo podatke o trenutnem izvajanju mednarodnih projektov Kultura in MEDIA. Soočajo se s številnimi težavami, poudarjajo, da bo ključen problem denarni tok ter predlagajo ukrepe za lajšanje negativnih posledic. Trenutno so najbolj na udaru kina, distributerji in knjižni založniki.

#CreativeEuropeAtHome
Vse prejemnike podpore Ustvarjalne Evrope, ki ste svoje dejavnosti v danih okoliščinah preselili v virtualno okolje, je Komisija pozvala, da se pridružite promocijski akciji na družbenih medijih #CreativeEuropeAtHome, s katero se vašim dogodkom daje dodatna vidnost.

Evropska nagrada mladega filmskega občinstva se seli na splet
Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva (EFA) na pobudo Evropske filmske akademije podeljujejo od leta 2012; v projektu vsako leto sodeluje več evropskih držav in mest, od leta 2013 dalje tudi Izola (zavod Otok) kot edini slovenski predstavnik. Letos projekt zaradi izrednih okoliščin iz kina prvič prestavljajo na splet. Mladi med 12. in 14. letom starosti si bodo lahko iz domačega kavča na katerem koli koncu Slovenije med četrtkom, 23. aprila, in soboto, 25. aprila, prek spleta ogledali tri najnovejše evropske filme, ki jih je izbrala komisija sovrstnikov. V nedeljo, 26. aprila, pa bodo žiranti prav tako prek spleta glasovali o zmagovalcu.

RAZPISI

POMEMBNO: Izvajalska agencija je objavila vse razpise programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA za leto 2020. Navedeni so spodaj ter dostopni na spletnih straneh CED Slovenija in Izvajalske agencije EACEA.
Projektne vloge je po novem treba oddati na predpisan rok za oddajo do 17. ure.

PODALJŠANI ROKI:
Spletna promocija AV del (EACEA 23/2019); rok: 5. maj 2020
Filmski festivali (EACEA/26/2019); rok: 21. maj 2020.

NESPREMENJENI ROKI:
Razvoj posameznih projektov (EACEA/17/2019); rok: 12. maj 2020.
Mednarodne TV produkcije (EACEA/20/2019); rok: 14. maj 2020.
Podpora kinematografskim mrežam (EACEA 23/2019); rok: 28. maj. 2020.
Selektivna distribucija (EACEA/21/2019); rok: 16. jun. 2020.
POZOR: Kot vidite zgoraj, so roki nekaterih razpisov podaljšani, NE pa vsi! O spremembah vas bomo obveščali sproti na tej spletni strani in družbenih omrežjih.

Medsektorski sklop

Razpis za digitalno povezovanje kulture in AV vsebin
Trenutno je aktualen že drugi posebni razpis Ustvarjalna Evropa za digitalno povezovanje kulture in avdiovizualnih vsebin (EACEA/28/2019). Podpora bo namenjena projektom, ki se bodo izvajali v vsaj enem od naslednjih sektorjev: založništvo, muzeji, uprizoritvene umetnosti in/ali kulturna dediščina. Rok za prijave je 14. maj 2020.
Za več informacij se prosimo obrnite na nas po e-pošti, da se dogovorimo za spletno svetovanje.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

POZOR: glede na trenutno situacijo z izbruhom koronavirusa so zelo pričakovane odpovedi ali prestavitve določenih programov usposabljanj, tako da priporočamo pozorno spremljanje informacij organizatorjev na njihovih spletnih straneh! Za več informacij vam prav tako ostaja na voljo naša ekipa!
Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!

USPOSABLJANJE:

RAZVOJ PROJEKTOV, MENEDŽMENT PODJETJA
Serial Eyes: intenzivno 8-mesečno usposabljanje za scenariste in ustvarjalce TV serij, s fokusom na razvoju in produkciji. Rok prijave: 15. apr. 2020.

Ex Oriente Film: Program za razvoj in produkcijo ustvarjalnih dokumentarcev iz Srednje in Vzhodne Evrope. Rok prijave: 19. april 2020.

Cinekid Script LAB: šestmesečno scenaristično usposabljanje za filmske projekte namenjene otroškemu občinstvu. Leta 2018 je na usposabljanju je sodelovala ekipa Senca Studia s projektom Kapa (The Beanie), ki je prejel MEDIA podporo za razvoj. Rok prijave: 1. junij 2020.

Screen Leaders 2020: Intenziven program strateškega razvoja produkcijskih podjetij in drugih AV organizacij. Vodjo agencije Screen Skills Ireland Garetha Leeja smo gostili lansko leto aprila na Motovilini konferenci Mobilnost za ustvarjalnost. Rok prijave: 5. junij 2020.

ACE Series Special 2020: delavnica za izkušene TV producente na področju razvoja in produkcije TV serij. Rok prijave: 10. junij 2020.

RAZVOJ OBČINSTEV, MARKETING, DITRIBUCIJA …  
Developing Your Film Festival 2020: usposabljanje za organizatorje filmskih festivalov. Rok prijave: 24. apr. 2020.

NEXTWAVE: devetmesečno usposabljanje za producente na področju razvoja, produkcije, distribucije in marketinga. Med 12 udeleženci prve (letošnje) edicije programa sodeluje tudi Marina Gumzi (zavod Nosorogi), producentka in soscenaristka MEDIA podprtega filma »Zgodbe iz kostanjevih gozdov«. Rok prijave: 31. maj 2020.

ANIMACIJA
Animation Workshop: Visual Effects (VFX): program usposabljanja na področju vizualnih učinkov. Potrebno predhodno znanje iz modeliranja, osvetlitve/senčenja in kompozicije. Rok prijave: 10. jun. 2020.

POVEZOVANJE:

SÉRIE SERIES: dogodek, ki je ekskluzivno posvečen TV serijam. Namenjen je vsem TV profesionalcem: scenaristom, režiserjem, producentom in predstavnikom različnih TV programov. Prijavite lahko: serije v zaključni fazi produkcije ali serije v fazi razvoja. Rok prijave: 30. apr. 2020.

Serial Eyes: intenzivno 8-mesečno usposabljanje za scenariste in ustvarjalce TV serij, s fokusom na razvoju in produkciji. Rok prijave: 15. apr. 2020.

Sunny Side of the Doc: Pitching forum za ustvarjalne dokumentarne filme. Rok prijave: 16. apr. 2020.

Venice Gap-Financing Market:  Dogodek za pomoč pri iskanju partnerjev za zapiranje finančne konstrukcije igranega ali dokumentarnega projekta (70 min) ali VR/AR/MR projekta (10 min) sprejema prijave. Rok prijave: 30. apr. 2020.

Cartoon Forum 2020: Pitching forum za animirane TV projekte. Rok prijave: 6. maj 2020.

Talents Sarajevo – New Beginnings: Usposabljanje za mlade obetavne talente v filmski industriji v okviru Sarajevskega filmskega festivala. Rok prijave: 17. maj 2020.

DRUGE PRILOŽNOSTI IN ZANIMIVOSTI

Kako se ukrepov za obvladovanje posledic pandemije koronavirusa na področju kulture lotevajo evropske države?
Ekipa Motovile je zbrala in predstavila izbor ukrepov iz tujine; upamo, da bo s podobno zagnanostjo pred uničujočimi posledicami koronavirusa ta sektor reševala tudi Slovenija!
Podrobnejši pregled ukrepov specifično za AV sektor v več kot 40 državah pa je pripravil Evropski avdiovizualni observatorij in ga redno dopolnjuje (glej excel sledilnik). Prav tako je ukrepe svojih članov objavilo Združenje direktorjev evropskih filmskih agencijEFADs.

Marché du Film junija na spletu!
Filmski festival v Cannesu je pred kratkim napovedal spletno izvedbo koprodukcijske tržnice Marché du Film, ki bo letos potekala od ponedeljka, 22. do petka, 26. junija 2020. Več informacij tukaj.

Anketa Covid-19 in delavci v kulturnem in kreativnem sektorju
Anketo je pripravil Poligon – kreativni center v sklopu Partnerske mreže CzK 2020, z njo pa želijo ugotoviti, kako se delavci v kulturnem in kreativnem sektorju spoprijemate s spremenjenimi pogoji dela. Na podlagi dobljenih podatkov, bodo oblikovana priporočila in nadaljnje akcije za pomoč sektorjem. Poligon bo anketo izvedel aprila in ponovno jeseni, da bo tako vključena primerjava stanja v sektorju danes in v prihodnjih mesecih. Direktna povezava do ankete je tukaj.

Natečaj »Filmski dnevnik iz korona izolacije«
Slovenski filmski center in Festival slovenskega filma pozivata filmske ustvarjalce, da se udeležijo natečaja za izbor najboljših treh filmov posnetih na temo izolacije v času korona virusa. Filmi naj ne bodo daljši od  min, žanr ni predpisan; jih pa najbolj zanimajo dokumentarci, pa četudi z zaigranimi prizori na temo izolacije v času epidemije. Film bo možno prijaviti na daljavo na spletni strani www.fsf.si od 1. julija 2020, ko bo objavljen tudi rok zaključka poziva. Več informacij tukaj.

Rok za sodelovanje v spletnem kvizu #EUFilmContest je podaljšan do konca meseca!
Preizkusite svoje filmsko znanje v spletnem kvizu; pravilno odgovorite na 10 vprašanj o evropski kinematografiji in se potegujte za nagradno potovanje – če se bo Cannes film festival letos odvil, boste lahko prav vi odpotovali tja! Več informacij tukaj.