MEDIA, e–novice, 19. marec 2020

/
Izpostavljamo // Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Rezultati // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti in zanimivosti

OBVESTILA IN NAPOTKI V ČASU IZBRUHA KORONAVIRUSA
… za tiste, ki IZVAJATE ALI SODELUJETE pri mednarodnih projektih s podporo Ustvarjalne Evrope
Če vam koronavirus  otežuje izvedbo projekta s podporo Ustvarjalne Evrope, vas obveščamo, da se bo tudi Evropska komisija v sodelovanju z EACEA v mejah veljavnega pravnega okvira prilagodila izvajanju programa Ustvarjalna Evropa. Več Informacij tukaj.

… za tiste, ki RAZMIŠLJATE O PRIJAVI na letošnje razpise programa Ustvarjalna Evropa
Ekipa zavoda Motovila (CED Slovenija) je zaradi trenutne situacije zaprla pisarno in dela od doma. Vsekakor ostajamo dosegljivi za informacije in svetovanja po elektronski pošti, prek digitalnih orodij za videopozive (Skype, Google Hangouts ipd.) in prek družbenih omrežij.
Upamo, da ste vsi dobro in na varnem (tam tudi ostanite)!

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Kdaj bodo objavljeni razpisi nove generacije programa Ustvarjalna Evropa po letu 2020?
Vsekakor z zamudo in ne prej kot v letu 2021! Prihodnost programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027 je namreč v rokah Evropskega sveta, ki se mora o prihodnjem proračunu EU najprej dogovoriti z Evropsko komisijo. Zasedanje Evropskega sveta je bilo predvideno za začetek marca, a bo trenutna situacija z izbruhom koronavirusa vplivala tudi na potek teh pogajanj. V vsakem primeru novi razpisi Ustvarjalne Evrope ne bodo objavljeni, dokler ne bo sprejet proračun EU. Temu sledi sprejemanje pravne podlage novega sedemletnega programa in odobren letni delovni načrt za izvajanje ukrepov in shem v 2021.

REZULTATI

Podporo za avtomatsko distribucijo v 2020 prejmejo štirje slo. distributerji 
Z veseljem v teh novicah z vami delimo tudi dobro novico! Na razpisu MEDIA za generiraje sredstev za avtomatsko distribucijo za leto 2020 je uspelo Blitzu, Demiurgu, Fivii in prvič tudi podjetju Famous Fox! Štiri distribucijske hiše so skupaj pridobile podporo EU v višini 157.779,20 EUR. Čestitamo!

DOGODKI

ODPOVEDANO: Nov zagon za (ustvarjalni) dokumentarni film
Skladno z uredbo Ministrstva za zdravje je bil Festival dokumentarnega filma, ki bi se sicer končal včeraj, prestavljen na majski termin (6.13. maj). Tudi izvedba seminarja in strokovnega posveta »Nov zagon za (ustvarjalni) dokumentarni film«, ki sta ga soorganizirala zavod Motovila (CED Slovenija) in Slovenski filmski center, je posledično prestavljena na kasnejši datum. O novem datumu vas bomo bomo pravočasno obvestili prek naših kanalov (e-novic, spletne strani in Facebook profila).

Poročamo: 
Bili smo v Novem mestu
V začetku marca smo v sodelovanju z založbo Goga in Europe Direct Novo mesto vzpostavili POP-UP pisarno v Novem mestu. Dva dneva, ki smo ju preživeli v prestolnici Dolenjske, sta bila odlična priložnost za izmenjave s partnerji ter nova srečanja in povezovanja. Kako je bilo, preverite tukaj.

PODPRTI PROJEKTI

CEE Animation Workshop 2020 poteka prek spleta
Večina za to obdobje načrtovanih MEDIA usposabljanj, festivalov in koprodukcijskih tržnic je, kot verjetno veste, prestavljena na kasnejši termin, v manjši meri odpovedana ali pa prestavljena v digitalno okolje. Med slednjimi je tudi 2. modul MEDIA usposabljanja CEE Animation Workshop, ki se pod vodstvom Društva slovenskega animiranega filma pravkar odvija prek spleta (sicer je bila izvedba načrtovana v Talinu, v Estoniji). Informacij o majski ediciji CEE Animation Foruma, ki naj bi se prvič zgodila v Liberecu na Češkem, še nimamo.

Vsi (filmi) doma
V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #vsidoma slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci na spletni Bazi slovenskih filmov (BSF), do nadaljnjega podarjajo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bo objavljen vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa bodo dostopni 7 dni. Do jutri je na ogled MEDIA podprti igrani film Dober dan za delo režiserja Martina Turka.
Projekt nastaja v sodelovanju Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, Slovenskega filmskega centra in Filmoteke, zavoda za širjenje filmske kulture, ki je nosilec BSF.

RAZPISI

POMEMBNO: Izvajalska agencija je objavila vse razpise programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA za leto 2020. Navedeni so spodaj ter dostopni na spletnih straneh CED Slovenija in Izvajalske agencije EACEA.
NOVO: Projektne vloge je po novem treba oddati na predpisan rok za oddajo do 17. ure.

Spletna promocija AV del (EACEA 23/2019); rok: 7. apr. 2020
Filmski festivali (EACEA/26/2019); rok: 23. apr. 2020.
Razvoj posameznih projektov (EACEA/17/2019); rok: 12. maj 2020.
Mednarodne TV produkcije (EACEA/20/2019); rok: 14. maj 2020.
Podpora kinematografskim mrežam (EACEA 23/2019); rok: 28. maj. 2020.
Selektivna distribucija (EACEA/21/2019); rok: 16. jun. 2020.
POZOR: Trenutno še nimamo podatkov o morebitnih prestavljenih rokih posameznih razpisov zaradi izbruha koronavirusa. O morebitnih spremembah vas bomo obveščali sproti na spletni strani in družbenih omrežjih.

Medsektorski sklop

Razpis za digitalno povezovanje kulture in AV vsebin
Trenutno je aktualen že drugi posebni razpis Ustvarjalna Evropa za digitalno povezovanje kulture in avdiovizualnih vsebin (EACEA/28/2019). Podpora bo namenjena projektom, ki se bodo izvajali v vsaj enem od naslednjih sektorjev: založništvo, muzeji, uprizoritvene umetnosti in/ali kulturna dediščina. Rok za prijave je 14. maj 2020.
Za več informacij se prosimo obrnite na nas po e-pošti, da se dogovorimo za spletno svetovanje.

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

POZOR: glede na trenutno situacijo z izbruhom koronavirusa so zelo pričakovane odpovedi ali prestavitve določenih programov usposabljanj, tako da priporočamo pozorno spremljanje informacij organizatorjev na njihovih spletnih straneh! Za več informacij vam prav tako ostaja na voljo naša ekipa!
Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!

USPOSABLJANJE:

RAZVOJ PROJEKTOV
Serial Eyes: intenzivno 8-mesečno usposabljanje za scenariste in ustvarjalce TV serij, s fokusom na razvoju in produkciji. Rok prijave: 15. apr. 2020.
Cinekid Script LAB: šestmesečno scenaristično usposabljanje za filmske projekte namenjene otroškemu občinstvu. Rok prijave: 1. junij 2020. Leta 2018 je na usposabljanju je sodelovala ekipa Senca Studia s projektom Kapa (The Beanie), ki je prejel MEDIA podporo za razvoj.

RAZVOJ OBČINSTEV, MARKETING, DITRIBUCIJA …  
Art Cinema = Action + Management: usposabljanje za vodje ali upravljalce kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma. Rok prijave: 31. mar. 2020.
NEXTWAVE: devet mesečno usposabljanje za producente na področju razvoja, produkcije, distribucije in marketinga. Rok prijave: 31. maj 2020.
Developing Your Film Festival 2020: usposabljanje za organizatorje filmskih festivalov. Rok prijave: 24. apr. 2020.

DOKUMENTARNI FILMI
Ex Oriente Film: Program za razvoj in produkcijo ustvarjalnih dokumentarcev iz Srednje in Vzhodne Evrope. Rok prijave: 19. apr. 2020.

POVEZOVANJE:

SÉRIE SERIES: dogodek, ki je ekskluzivno posvečen TV serijam. Namenjen je vsem TV profesionalcem: scenaristom, režiserjem, producentom in predstavnikom različnih TV programov. Prijavite lahko: serije v zaključni fazi produkcije ali serije v fazi razvoja. Rok prijave: 30. apr. 2020.
Serial Eyes: intenzivno 8-mesečno usposabljanje za scenariste in ustvarjalce TV serij, s fokusom na razvoju in produkciji. Rok prijave: 15. apr. 2020.
Sunny Side of the Doc: Pitching forum za ustvarjalne dokumentarne filme. Rok prijave: 16. apr. 2020.
Venice Gap-Financing Market:  Dogodek za pomoč pri iskanju partnerjev za zapiranje finančne konstrukcije igranega ali dokumentarnega projekta (70 min) ali VR/AR/MR projekta (10 min) sprejema prijave. Rok prijave: 30. apr. 2020.

KOPRODUKCIJSKI SKLADI
Poseben mehanizem podpore podprograma MEDIA je namenjen koprodukcijskim fondom za spodbujanje koprodukcij med producenti iz Evrope in izven nje. V letu 2019 MEDIA podpira delovanje štirih koprodukcijskih fondov, še dva sta odprta za prijave projektov:
HBF+Europe (NL) – rok za prijave: 1. april 2020.
IDFA Bertha Fund Europe (NL) – rok za prijave: 1. april 2020.

DRUGE PRILOŽNOSTI IN ZANIMIVOSTI

Koronavirus in posledice za filmsko industrijo
Kinodvorane v Sloveniji so zaprli v preteklem tednu, na Kitajskem so jih zaprli januarja letos. Tam so trenutno izgubo ocenili na 2 milijardi dolarjev. Nekaj kinodvoran so že odprli in obiskovalce spodbujajo k vrnitvi z različnimi akcijami, vendar je obisk trenutno še slab. Kakšne bodo posledice koronavirusa, ko kina zapirajo svoja vrata, festivali so odpovedani ali prestavljeni, filmska produkcija je pa omejena ali ustavljena? Je situacija priložnost za različne VOD platforme? Več tukaj.

Promocija evropske filmske produkcije na TVOD platformah
Vas zanima vidnost evropskega filma na transakcijskih platformah videa na zahtevo (TVOD)? platformah? Evropski avdiovizualni observatorij je objavil analizo promocije 52 TVOD platform iz sedmih evropskih držav. Ta vključuje izvor promovirane vsebine, intenzivnost in koncentracijo promocije ter relativni delež filmov in TV vsebin. Ugotovitve preverite tukaj.

My Darling Quarantine Short Film Festival
V ponedeljek (16. 3.) je začel samoorganizirano delovati spletni festival kratkega filma My Darling Quarantine Short Film Festival, ki bo vsak teden brezplačno prikazoval nov izbor vrhunskih kratkih filmov na temo distopije. Izbor pripravljajo sodelavci filmskih festivalov kot so Cannes, Berlin, Locarno, Benetke in drugi. Gledalce spodbujajo k donacijam, polovico denarja bodo namenili Zdravnikom brez meja, drugo polovico pa za blažitev posledic, ki jih kulturnikom prinaša koronavirus.

Digitalna solidarnost nudi brezplačne storitve za učinkovito delo na daljavo
Spletna stran Digitalna solidarnost pod motom #dajnazaj na enem mestu ponuja brezplačne storitve, ugodnosti ali rešitve tehnoloških podjetij, operaterjev in druge družb ter združenj, ki lahko s svojimi storitvami ublažijo učinke koronavirusa na vsakdanje življenje. Med njimi so tudi storitve, ki omogočajo učinkovito delo na daljavo (brezplačen dostop do videokonferenčnih strežnikov, sistemi za organizacijo in spremljanje dela itd.), na voljo pa so tudi različne informacije glede vsebin za kakovostno preživljanje prostega časa v teh izrednih razmerah.