MEDIA e-novice, 18. april 2019

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Drugo

Med 1. in 3. majem bo pisarna Motovile zaprta. Ekipa vam želi prijetne praznike. Vsem, ki pripravljate prijavo na razpis za projekte v razvoju (rok 24. april) ali za filmske festivale (rok 7. maj) ostajamo na voljo do praznikov in pošiljamo ustvarjalno energijo.

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Nov spletni register evropskih filmov
Evropska komisija in Evropski avdiovizualni observatorij sta 16. aprila 2019 lansirala nov register evropskih filmov – LUMIERE VOD. Dolgo pričakovano digitalno orodje je namenjeno spodbujanju spletne prepoznavnosti in dostopnosti evropskih filmov.

Evropska nagrada mladega filmskega občinstva
Najstniki iz vse Slovenije bodo 5. maja v Izoli glasovali za najboljši evropski film za mlade, ki bo prejel nagrado EFA (Evropska nagrada mladega občinstva). Dogodek bo potekal v 56 mestih v 35 evropskih državah. V izolskem Art kinu Odeon bodo predvajali tri nominirane evropske filme, udeleženci pa jih bodo komentirali v živahnih vodenih pogovorih in glasovali za zmagovalca.
K prijavi na brezplačen filmski dan vabijo mlade med 12. in 14. letom starosti. Prijavo oddajte do jutri, 19. aprila.

DOGODKI

Predvolilno soočenje – Kultura v EU
Ob evropskih volitvah se odpirajo številna vprašanja: višji proračun za kulturo, svoboda umetniškega izražanja, boljši pogoji za delo, medsektorsko sodelovanje. Društvo Asociacija skupaj z zavodom Motovila in v sodelovanju z Radiom Študent 7. maja 2019 organizira predvolilno soočenje s kandidati za Evropski parlament. Dogodek lahko spremljate v etru in prek video kanalov Radia Študent.

Onkraj kulturnega modela II
Konec maja (27.-29. maj) organiziramo usposabljanje na temo inovativnih pristopov poslovanja v kulturi s priznano britansko strokovnjakinjo Ellen O’Hara. Gre za nadaljevanje oz. poglabljanje znanj, ki smo jih osvojili na lanski strokovni konferenci Onkraj kulturnega modela, ko smo začeli govoriti in razmišljati o prožnosti v kulturi. Več informacij bo kmalu na voljo.

Mobilnost za ustvarjalnost: Ključna je odgovornost!
Na dvodnevni mednarodni konferenci »Mobilnost za ustvarjalnost« smo skupaj z gosti iz 10 držav raziskali prednosti in izzive mednarodne mobilnosti v kulturnem in ustvarjalnem sektorju, vključno z vplivom na okolje. Predstavili smo primere dobrih praks podpore ustvarjalni mobilnosti na mednarodni, nacionalni in razini mest ter udeležencem omogočili, da lahko na enem mestu preverijo, kakšne so njihove možnosti za mobilnost v okviru 20 programov. Ugotovili smo, da je ključna odgovornost: do ustvarjalcev, skupnosti, okolja, financerjev. Podrobnejše poročilo in video utrinke objavimo kmalu, do takrat si oglejte foto galerijo.

PODPRTI PROJEKTI

CEE Animation Forum
V Třeboňu na Češkem bo med 6. in 8. majem potekalo srečanje producentov, animatorjev in prikazovalcev iz Srednje in Vzhodne Evrope. Poleg osrednjega dela srečanja – pitchinga projektov, tridnevni program ponuja številna predavanja, razprave in projekcije. Vzporedno bo potekal tudi zaključni del usposabljanja CEE Animation Workshop. Letošnja gostja foruma bo tudi predstavnica Motovile/CED Slovenija, Sabina Briški Karlić.

 RAZPISI

Razpisi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA so dostopni na spletu CED Slovenija ali Izvajalske agencije EACEA. Projektne vloge je treba oddati v letu 2019 na predpisan rok za oddajo do 12. ure.

Razvoj posameznih projektov (EACEA/22/2018); rok: 24. april
Filmski festivali (EACEA/32/2018); rok: 7. maj
Mednarodne TV produkcije (EACEA/25/2018); rok: 29. maj
Selektivna distribucija (EACEA/28/2018); rok: 4. junij
Avtomatična distribucija (EACEA 27/2018); rok: 5. september

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE 

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu! Izpostavljamo naslednje: 

* Series, series. Srečanje ustvarjalcev TV serij iz Evrope julija 2019 vabi k prijavi projektov oz. serij različnih formatov (lahko tudi v fazi produkcije). Rok prijave: 30. april.
* Venice Gap – Financing Market: dogodek za pomoč pri iskanju partnerjev za zapiranje finančne konstrukcije igranega/dokumentarnega/VR projekta. Rok prijave: 1. maj 2019.
* Developing Your Film Festival 2019: intenzivno usposabljanje za organizatorje filmskih festivalov. Rok prijave: 16. maj 2019.
* Sarajevo Film Festival vabi k prijavi filmov. Rok prijave za kratke filme in filme za otroke in mladino je 11. maj 2019. Rok prijave za tekmovani program je 25. maj. 
* SOFA – School of Film Agents: intenzivno usposabljanje za filmske producente oz. menedžerje.Rok prijave: 29. maj 2019. 
* NEXTWAVE: devet mesečno usposabljanje za producente na področju razvoja, produkcije, distribucije in marketinga. Rok prijave: 31. maj.
* Atelier Ludwigsburg-Paris 2019: program usposabljanja za filmske producente in distributerje. Rok prijave: 31. maj 2019. 
* Evropska filmska akademija: poziv k prijavi filmov za nagrado (European Film Award). Rok prijave: 31. maj 2019. 
* Animation Sans Frontières: usposabljanje za animatorje, producente in scenariste. Rok prijave: 31. maj 2019.  
* ACE Series Special 2019:delavnica za izkušene TV producente na področju razvoja in produkcije TV serij. Rok prijave: 1. jun. 2019. 
* Cinekid Script LAB: šestmesečno scenaristično usposabljanje za filmske projekte namenjene otroškemu občinstvu. Rok prijave: 3. junij. Na pretekli ediciji usposabljanja je sodelovala ekipa Senca Studio s projektom Kapa (The Beanie), ki je prejel tudi MEDIA podporo za razvoj.  
* Animation Workshop: Visual Effects (VFX): program usposabljanja na področju vizualnih učinkov. Potrebno predhodno znanje iz modeliranja, osvetlitve/senčenja in kompozicije. Rok prijave: 10. jun. 2019. 
* San Sebastian Film Festival- Europe-Latin America Co-Production Forum. Rok prijave: 15. junij 2019

Izpostavljamo v Cannesu:  
18. maj: Film financing – European strategies to boost cultural diversity
V času festivala bo za imetnike akreditacij potekala konferenca na temo financiranja filma v Evropi. Med govorci bodo Alvara Logoria (Morena Films), Lucia Recalde Langarica (Evropska komisija), Edith Sepp (Estonian Film Institute in European Film Agency Directors) ter Victor Hadida (Metropolitan Filmexport, FIAD). Konferenco organizira Evropski avdiovizualni observatorij.

19. maj: Annecy Goes to Cannes
V Cannesu bo v nedeljo dan, posvečen animaciji. Pet animiranih celovečercev v razvoju se bo predstavilo potencialnim distributerjem, prodajnim agentom in investitorjem. Poleg tega bo potekala še razprava o najboljših praksah trženja animiranih filmov za odrasle – »The A-Z game plan to releasing adult animated films for the big screen«.

DRUGO

Pridruži se ekipi 15. Kino Otoka!
Mednarodna ekipa prostovoljcev Kino Otoka z več kot 70 člani je garancija za mreženje, ki na široko odpira možnosti za nova sodelovanja v Sloveniji in tujini, generacije festivalskih sodelavcev pa praktične izkušnje z Otoka uspešno prenašajo v profesionalne kariere. K sodelovanju vabijo vse ljubitelje filma z željo po znanju s področja organizacije filmskih in kulturnih dogodkov. Festival poteka od 5. do 9. junija. Rok prijave: 20. april 2019.  

Na Beneški filmski festival s projektom 28 –krat kino
V okviru filmske nagrade LUX se ob podpori portala Cineuropa izvaja projekt 28-krat kino. Projekt omogoča udeležbo in srečanje osemindvajsetih mladih kino obiskovalcev iz držav članic EU na Beneškem filmskem festivalu. Za sodelovanje se lahko prijavijo mladi med 18. in 25. letom. Rok prijave: 26. april 2019.

GoCritic!@KVIFF
Med festivalom Karlovy Vary bo potekalo intenzivno usposabljanje za novinarje in filmske kritike pod mentorstvom Nila Younga (The Hollywood Reporter). Izbrali bodo štiri udeležence, ki bodo urili veščine pisanja recenzij, intervjujev idr. Delo bo potekalo v sodelovanju s portalom Cineuropa. Rok prijave: 15. maj 2019.  

Potrjena direktiva o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu
Direktiva si prizadeva zagotoviti, da bi se uveljavljene pravice in dolžnosti zakonodaje o avtorskih pravicah uporabljale tudi na spletu. Poslanci Evropskega parlamenta so direktivo sprejeli na plenarnem zasedanju 26. marca s 348 glasovi za, 274 proti in 36 vzdržanimi. To označuje konec zakonodajnega postopka za Evropski parlament, ki se je začel leta 2016. Sedaj je na državah članicah, da v naslednjih tednih potrdijo odločitev Parlamenta. Če se bodo države članice strinjale s besedilom, bodo nato imele dve leti časa za njegovo implementacijo. Pred sprejemanjem direktive so jo podrli združeni slovenski ustvarjalci: »Ključno je to, da Direktiva platformam nalaga odgovornost v zvezi z vsebinami oz. pomeni, da to ni več prepuščeno končnim uporabnikom, kot je zdaj”, je poudaril direktor AIPA, Gregor Štibernik.
Več informacij: Evropski parlament, AIPA.

Dokumentarec Koliko se ljubiš? na festivalu Hot Docs v Torontu
Na festivalu dokumentarnega filma »Hot Docs« v Torontu bo med desetimi evropskimi dokumentarnimi filmi v sklopu programa The Changing Face of Europe predstavljen tudi dokumentarni celovečerni film scenaristke in režiserke Nine Blažin Koliko se ljubiš?, prejemnik vesne za najboljši dokumentarni film in najboljšo montažo. Nina je redna udeleženka različnih MEDIA podprtih usposabljanj v tujini (NisiMasa, EsoDoc, Berlin Talent Campus) in doma v organizaciji Motovile/CED SI. Čestitamo!