MEDIA e-novice 17. oktober 2016

/

Dragi bralci MEDIA novic, v oktobrski številki

čestitamo podjetjem Mono O in Tramal Films za uspešni prijavi v okviru aprilskega roka letošnjega MEDIA razpisa Ustvarjalne Evrope za razvoj posameznih projektov! 
poudarjamo jesenske roke štirih MEDIA razpisov: za razvoj posameznih projektov (17. nov.), filmske festivale in mednarodne TV produkcije (24. nov.) in selektivno distribucijo (1. dec.) 
napovedujemo strokovni CED MEDIA dogodek v okviru LIFFa s priznano strokovnjakinjo LINDO BEATH: “V pričakovanju leta 2021: Internetno občinstvo. Kako ga doseči?” 
vabimo k ogledu posnetka FSF PRO okrogle mize z aktualno temo ustvarjanja TV serij, ki jo je CED Slovenija organiziral v okviru Festivala slovenskega filma ter povzemamo druge dogodke, katerih smo se udeležili 
spodbujamo k branju koristnih gradiv ter prijavah na MEDIA razpise in podprte programe usposabljanja in mreženja oz. sorodne priložnosti za nadgrajevanje znanj in veščin 


CED NOVOSTI – REZULTATI RAZPISOV

Dvema slovenskima filmskima koprodukcijama 55.000 EUR MEDIA podpore Ustvarjalne Evrope!
Izvajalska agencija EACEA je objavila rezultate razpisa podprograma MEDIA za podporo razvoju posameznih filmskih projektov (EACEA 18/2015). Na drugem, aprilskem razpisnem roku sta bili uspešni dve domači produkcijski hiši – Mono O in Tramal Films. Za razvoj drame Sonje Prosenc »Zgodovina ljubezni« in ustvarjalni dokumentarni film »Starec in štorklja« hrvaškega režiserja Tomislava Jelinčića sta skupaj pridobili 55.000 EUR – iskrene čestitke! Kateri elementi navedenih projektov so najbolj prepričali evropske ocenjevalce preverite tukaj.


CED DOGODKI

Zgodilo se bo …

O dosežkih Ustvarjalne Evrope v Bruslju … tudi s slovenskimi gosti!
Evropska komisija 27. oktobra v Bruslju organizira konferenco Ustvarjalna Evropa – osrednji letni dogodek, s katerim želi poudariti rezultate in dosežke podprtih projektov. Med osrednjimi gosti bosta tudi Beletrina in Umetnostna galerija Maribor (UGM). Pogovor z gosti, ki jih je izmed številnih podprtih projektov izbrala Evropska komisija, bosta moderirala Luka Piškorič iz Kreativnega centra Poligon in Linda Di Petro (Indisciplinarte). Dogodka se bo udeležila tudi ekipa Motovile / CED Slovenija.

Na LIFFu: MEDIA seminar “V pričakovanju leta 2021: Internetno občinstvo. Kako ga doseči?”
V okviru prihajajočega Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, CED Slovenija 14. novembra ob 15.00 v Klubu CD organizira strokovni seminar “V pričakovanju leta 2021: Internetno občinstvo. Kako ga doseči?“. Izbrane nove poslovne modele za dinamično digitalno okolje in njihove posledice za celotno avdiovizualno verigo bo zainteresirani javnosti predstavila LINDA BEATH (Ideal Filmworks), priznana in izkušena mednarodna strokovnjakinja za strateško načrtovanje, dostop do financ in digitalni premik v avdiovizualni industriji. Partner dogodka je Zavod AIPA. Prijave do 10. novembra.

Zgodilo se je …

Spodbujanje regionalnih AV sodelovanj
MEDIA predstavnica CED Slovenija je septembra svetovala AV organizacijam v Črni Gori, mladi članici podprogama MEDIA (Podgorica, 8. september), na vabilo CED Makedonija pa je ekipa CED Slovenija dobre prakse črpanja sredstav iz programa Ustvarjalna Evropa predstavila na informativnem dnevu v Skopju, 13. in 14. oktobra. Pred odhodom na redno letno srečanje pisarn CED v Bruslju 25. in 26. oktobra se bo MEDIA predstavnica CED Slovenija na vabilo čeških kolegov in Društva slovenskega animiranega filma DSAF udeležila tudi regionalnega sestanka organizatorjev MEDIA podprte koprodukcijske platforme Visegrad Animation Forumna madžarskem festivalu Primanima (20.-22. oktober).

Motovila gostila srečanje mrež Evropske komisije v Sloveniji
Srečanje se je zgodilo 4. oktobra v prijetnem vzdušju, izobraževalnem duhu in z muzejsko intervencijo. Posredujemo vam koristne informacije o delovanju drugih mrež.

CED Slovenija na drugi konferenci razvijalcev videoiger
Druge Slovenian Games Conference (SGC) konference, ki je 24. septembra v Ljubljani potekala v organizaciji združenja Games Slovenia, se je udeležila tudi predstavnica CED SI Sabina Briški, in sicer z namenom boljšega spoznavanja tega dinamičnega sektorja ter mreženja z razvijalci videoiger iz Slovenije in širše regije. Za ta namen smo pripravili tudi pregled MEDIA usposabljanj za področje videoiger.

Snovanje in produkcija TV serij v Sloveniji – poročamo
V poročilu o dogodku vas vabimo, da prisluhnite zanimivim gostom in njihovim pogledom na razvoj TV serij v Sloveniji in regiji v posnetku okrogle mize, ki je v organizaciji CED SI in SFC potekala 15. septembra v okviru strokovnega programa Festivala slovenskega filma.


SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Prispevajte k vmesni oceni Ustvarjalne Evrope
Evropska komisija je napovedala, da bo med novembrom 2016 in januarjem 2017 pripravila javno posvetovanje ovrednotenja programa Ustvarjalna Evropa, pred tem pa je k podaji ocene že povabila oblikovalce politik in strokovno javnost v kulturnem in ustvarjalnem sektorju, kot tudi nekatere izvajalce projektov s podporo podprogramov MEDIA in Kultura. Vabimo vas, da že zdaj začnete pripravljati mnenja o prednostih in slabostih programa, ekipa CED Slovenija pa vas bo pravočasno obvestila, kdaj in kako jih predložiti Komisiji.
Evropski poslanci v Bruslju o izvajanju Ustvarjalne Evrope
V luči vmesne ocene izvajanja programa EU za kulturne in ustvarjalne sektorje ter zbiranja predlogov za nov program financiranja po letu 2020 potekajo številni dogodki. Eden takih je tudi konferenca o implementaciji programa, ki bo v Evropskem parlamentu potekala 19. oktobra.


Izrael v Ustvarjalni Evropi, izstop Turčije

Evropska komisija je na seznam t. i. tretjih držav, ki lahko sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa, uvrstila Izrael, medtem ko turške organizacije zaradi izstopa Turčije iz programaUstvarjalna Evropa niso več upravičene do prijave. V praksi tako izraelske filmske organizacije v podprogramu MEDIA lahko sodelujejo le deloma: npr. festivali od oktobra izraelske filme lahko upravičujejo kot evropske, izraelski filmarji pa lahko sodelujejo na MEDIA usposabljanjih in mreženjih ter kot partneri v projektih.

Množicanje za kulturne in ustvarjalne sektorje v Evropi
Preverite platformo crowdfunding4culture.eu s praktičnimi informacijami o “množicanju” oz. crowdfundingu za projekte v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih. Vabljeni k soustvarjanju spletne platforme s posredovanjem informacij in dobrih praks.


RAZPISI

Znani so jesenski roki MEDIA razpisov
Konec septembra so bili objavljeni razpisi podprograma MEDIA za razvoj samostojnih festivalov, podporo filmskim festivalom, TV produkcijo in selektivno distribucijo za leto 2017.

POZOR: Vabimo zainteresirane prijavitelje, naj nas čimprej kontaktirajo za svetovanje. Zadnji tedni pred roki so namreč zelo zasedeni in prednost bodo imeli prijavitelji, ki se na nas obrnejo pravočasno.

Roki v 2016:
Razvoj posameznih projektov za leto 2017 (ROK: 17. november 2016 in 20. april 2017) >>POZOR: preverite novosti razpisa in nas čimprej kontaktirajte za svetovanje!
Filmski festivali 2017 (ROK: 24. november 2016 in 27. april 2017)
Mednarodne TV produkcije 2017 (ROK: 24. november 2016 in 25. maj 2017)
Distribucija – selektivna podpora 2017 (ROK: 1. december 2016 in 14. junij 2017)

Roki v 2017:
Distribucija – shema prodajnih zastopnikov 2015 (ROK za ponovno generiranje: 1. marec 2017)
Distribucija – avtomatska podpora 2016 (ROK za ponovno generiranje: 1. avgust 2017)
Distribucija – shema prodajnih zastopnikov 2016 (ROK za ponovno generiranje: 3. oktober 2017)

Razpis za ocenjevalce
EACEA vabi izkušene predstavnike avdiovizualnega in kulturnega sektorja med ocenjevalce projektov za podporo Ustvarjalne Evrope: EACEA 2013/01. Rok za prijave: kadarkoli do septembra 2020 (oz. najpozneje tri mesece pred zaključkom programa Ustvarjalna Evropa).

DRUGI VIRI FINANCIRANJA
RE-ACT financira razvoj regionalnih koprodukcijskih projektov!
Sklad RE-ACT je na 19. Festivalu slovenskega filma v Portorožu predstavil razpis za financiranje skupnega razvoja projektov.
Rok za prijavo je 15. november 2016

Aktualni javni razpisi Slovenskega filmskega centra
Javni razpis za sofinanciranje realizacije študijskih filmov in študijskih televizijskih del za študijsko leto 2016/17
Rok: danes, 17. oktober 2016
Redni letni javni razpis za sofinanciranje realizacije slovenskih manjšinskih koprodukcijskih projektov
Rok: 12. december 2016


MEDIA USPOSABLJANJA IN POVEZOVANJA

Spletni seznam vseh usposabljanj in mreženj ter evropskih festivalov z MEDIA podporo Ustvarjalne Evrope je na voljo na povezavi www.creative-europe-media.eu, o iztekajočih se rokih redno opozarjamo na naših spletnih straneh v rubriki Mreženje, druge sorodne priložnosti pa objavljamo v rubriki Ne spreglejte – priložnosti.

BLIŽAJOČI SE ROKI:

Usposabljanje
Razvijte TV serijo na TFL SeriesLab (ROK: 17. oktober do 12.00)
Cartoon Digital 2016 Seminar: creating entertainment for connected screens (ROK: 4. november 2016)
Production Value vabi asistente režije in servisne producente (ROK: 10. november)
Pravni in finančni aspekti evropskih koprodukcij (ROK: 21. november)
Documentary Masterschool za obetavne dokumentarce (ROK: 30. november)
Izboljšajte svoj scenarij na Sources2 (ROK: 1. december)
Regionalno stičišče za dokumentarne filme ZagrebDOX vabi (ROK: 1. december)

Povezovanje
WEMW 2017: v fokusu Francija in baltske države (ROK: 31. oktober)

Pregledne brošure Markets & Networks in Get Trained!
Na voljo so nove posodobljene brošure za dostop do trgov in mreženje – MARKETS & NETWORKS, kjer na enem mestu najdete koprodukcijske tržnice in spletna orodja za AV profesionalce in GET TRAINED zgibanke z informacijami za lažji vstop v evropski filmski s seznamom vseh možnosti za MEDIA usposabljanja!


ALI STE VEDELI?

Houston, imamo problem! – slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja
MEDIA podprti film “Houston, imamo problem!” Žige Virca bo v potegovanju za prestižne nagrade oskar v kategoriji najboljših tujejezičnih filmov predstavljal Slovenijo, poleg njega pa za to nagrado tekmuje še 38 evropskih filmskih naslovov.
Inovativno distribucijsko kampanjo za ukrajinskega kandidata “Ukrajinska šerifa” Romana Bondarchuka pa je s podporo MEDIA podprtega koprodukcijskega sklada IDFA Bertha Fund zasnoval slovenski Inštitut za transmedijski dizajn.

10 let nagrade LUX
Evropski parlament že deset let podeljuje nagrado LUX za najboljši evropski film. Pri tem se žirija in poslanci osredotočijo na tiste filme, ki se dotikajo socialnih vprašanj in izzivov. Deseto obletnico nagrade je Parlament obeležil 10. oktobra z javno razpravo in pogovori na Facebooku, kjer so na vprašanja javnosti odgovarjali ugledni režiserji. V odboru za kulturo EP je potekala razprava o vlogi evropskega filma v Evropi v prihodnosti, v vseh državah EU pa tudi sočasna projekcija lanskoletnega zmagovalca “Mustang” turške režiserke Deniz Gamze Erguven.

Avtorske pravice v EU: Prilagajanje EU pravil na novo digitalno dobo
Evropska komisija vabi ključne deležnike javnega in privatnega sektorja, da se udeležijosimpozija o prihodnjih reformah glede avtorskih pravic, ki bo potekal 26. oktobra 2016 v Bruslju.

Malta »središče kulturnega sveta«
V okviru priprav na EPK leta 2018 je Valletta strateško zastavila svojo umeščenost na kulturni zemljevid. Letos najprej gosti svetovni vrh o umetnosti in kulturi (18.–21. oktober), prihodnje leto pa Malta predseduje Svetu EU. Hkrati že skrbi za promocijo svojih umetnikov v tujini in spodbuja mednarodno mobilnost in kulturno sodelovanje.

Novo orodje za merjenje kulture in demokracije
Svet Evrope in Evropska komisija sta predstavila novo metodološko orodje za vrednotenje kulture, ki bo predvsem v pomoč oblikovalcem politik in raziskovalcem pri statičnih analizah kulturnih politik.


BRSKAMO IN BEREMO

Novi primeri dobrih praks projekta »Cultural and creative spillovers research«
Iz Evropske kulturne fundacije (ECF) sporočajo, da so na spletu objavili nove primere dobrih praks učinkov prelivanja (spillover) javnih naložb v umetnosti, kulturi in ustvarjalnih industrijah v Evropi. Če še niste, ste vabljeni tudi k branju publikacije Cultural and creative spillovers in Europe: Report on a preliminary evidence Review.

 

MEDIA e-novice