MEDIA e-novice, 16. maj 2019

/
Izpostavljamo//Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // Koprodukcijski skladi s podporo MEDIA//MEDIA usposabljanje in povezovanje // Druge priložnosti

IZPOSTAVLJAMO  

Strokovni seminar Kako oblikovati poslovni pristop za prihodnost? z Ellen O’Hara, priznano mednarodno strokovnjakinjo za razvoj in trajnostno rast ustvarjalnih organizacij, bo potekal 27. maja v Ljubljani in 28. maja v Mariboru (9.30-16.30).

Usposabljanje je idealna priložnost za vse, ki:
* želite pod mentorstvom izkušene strateginje pridobiti orodja in praktične nasvete, s katerimi boste prevetrili trenutno poslovanje svoje organizacije ter ga prilagodili za doseganje trajn(ostn)ih učinkov v prihodnosti
* se jeseni prijavljate na razpise programa UE MEDIA in potrebujete teoretično znanje ter praktične nasvete za oblikovanje ali nadgradnjo svoje poslovne strategije v kontekstu prioritet in smernic programa Ustvarjalna Evropa (predvsem, kar zadeva inovativnost v delovanju organizacij).
* Rok prijave je ponedeljek, 20. maj 2019 do 12.00.

Podroben program in prijavni obrazec so na voljo tukaj.
Dogodek je del serije usposabljanj Onkraj kulturnega modela, ki ga Motovila organizira v sodelovanju s Centrom za kreativnost (MAO).

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Digitalno povezovanje kulture in avdiovizualnih vsebin
Evropska komisija je konec aprila v okviru medsektorskega sklopa programa Ustvarjalna Evropa objavila nov razpis, namenjen digitalnemu povezovanju kulture in avdiovizualnih vsebin (EACEA/06/2019).
Podpora je namenjena projektom:
(a) za katere so značilne nove oblike ustvarjanja na stičiščih različnih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev (vključno z AV sektorjem) in temeljijo na uporabi inovativne tehnologije (vključno z virtualno resničnostjo) ALI
(b)  ki spodbujajo inovativne medsektorske pristope in orodja za lažji dostop, distribucijo, promocijo in/ali vrednotenje kulture in ustvarjalnosti, vključno s kulturno dediščino.
Rok za oddajo vlog je 20. junij 2019 do 12. ure.

MEDIA na filmskem festivalu v Cannesu
Evropska komisija vabi na Evropski filmski forum o evropskih filmskih talentih in druge priložnosti za razpravo o aktualnih temah na MEDIA stojnici. Na festivalu bodo tudi slovenski producenti in filmi. Rok Biček se bo predstavil na prestižni platformi Producers on the Move.
Na filmski tržnici bodo na ogled tudi slovenski filmi, med njimi dva s podporo MEDIA: Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka v produkciji Ide Weiss (Bela film) ter Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, prejemnik podpore MEDIA za razvoj skupine projektov v produkciji Danijela Hočevarja (Vertigo).

Rezultati prvega roka razpisa za podporo evropskim filmskim festivalom
Izvajalska agencija je objavila rezultate decembrskega roka za podporo evropskim filmskim festivalom. Med 33 podprtimi festivali tokrat žal ni festivalov iz Slovenije. 7. maja 2019 se je iztekel tudi drugi rok za prijavo, rezultati bodo objavljeni predvidoma septembra 2019. Držimo pesti za prijavitelje iz Slovenije.

Nagrada LUX 2019
Enaindvajset članska komisija, med njimi je tudi filmska kritičarka Tina Poglajen iz Slovenije, je pogledala in ocenila široko paleto predlaganih evropskih filmov za filmsko nagrado Evropskega parlamenta. Uraden izbor 10 nominirancev za nagrado LUX za leto 2019 bodo razkrili junija v okviru mednarodnega filmskega festivala Karlovi Vari na Češkem.

DOGODKI

Mobility4Creativity, 4.–5. april 2019. Foto ©Coline Robin za Motovila.

MOBILNOST ZA USTVARJALNOST: Ključna je odgovornost!
Na dvodnevni konferenci »Mobilnost za ustvarjalnost«, ki je 4. in 5. aprila v Ljubljani gostila udeležence iz 10 držav, smo raziskali prednosti in izzive mednarodne mobilnosti v kulturi, vključno z vplivom na okolje. Ključni poudarek konference je na odgovornosti – do ustvarjalcev, skupnosti, okolja, financerjev. Na spletni strani je na voljo POROČILO v angleškem jeziku, oglejte si tudi fotografije in VIDEO UTRINEK.

Ni Evrope brez kulture!
Društvo Asociacija je skupaj z zavodom Motovila in v sodelovanju z Radiom Študent 7. maja 2019 v Ljubljani organizirala predvolilno soočenje s kandidati za Evropski parlament. Stališča kandidatov o pomenu in potencialu kulture ter kako si bodo za njen razvoj prizadevali, si lahko ogledate tudi v video posnetku soočenja. #tokratgremvolit #zakulturo

PODPRTI PROJEKTI

Filmska delavnica na Kino Otoku
Mladi med 12. in 15. letom so vabljeni na filmsko delavnico, ki bo potekala od  6. do 9. junija 2019 med festivalom Kino Otok. Delavnica je del projekta Film v gibanju, ki se izvaja s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA. Informacije in prijave do 30. maja 2019 na info@andrejakranjec.com.
To je le ena izmed aktualnih mednarodnih filmskovzgojnih aktivnosti zavoda Otok. V nedeljo, 5. maja so v njihovi organizaciji slovenski osnovnošolci že tradicionalno izglasovali za svoj najljubši evropski film. Slovenski zmagovalec, Fight Girl režiserja Johana Timmersa, je postal tudi letošnji evropski zmagovalec EFA Evropske nagrade mladega filmskega občinstva.

Projekt Zvite pravljice nagrajen s prestižno nagrado SozialMarie
SozialMarie kot najstarejša nagrada za družbene inovacije v Evropi od leta 2005 vsako leto nagradi petnajst izjemnih projektov na področju družbenih inovacij. Za nagrado se je letos potegovalo 244 projektov, izbranih pa je bilo 15, med njimi tudi Zvite pravljice, MEDIA podprti projekt Inštituta za transmedijski dizajn. Nagrada ni samo denarna spodbuda, ampak zagotavlja družbeno platformo za projekte, ki z novimi pristopi inovativno rešujejo družbene izzive. To je novo priznanje za prvi slovenski animirani projekt s podporo Ustvarjalne Evrope, ki je bil pred kratkim predstavljen tudi na berlisnkem filmskem festivalu na Kids Regio Berlinale Meeting Pointu.

Zgodovina ljubezni na sporedu v Kinodvoru
S posebnim filmsko-glasbenim dogodkom se je v ponedeljek v Slovenski filharmoniji v sodelovanju s Kinodvorom začela distribucija MEDIA podprte Zgodovine ljubezni režiserke Sonje Prosenc. Film od jutri prihaja na redni spored kinematografov.

Zaključena prva edicija usposabljanja CEE Animation Workshop
V Třeboňu na Češkem se je 8. maja zaključil CEE Animation forum in prva edicija celoletnega usposabljana CEE Animation Workshop; za oba projekta je Društvo slovenskega animiranega filma prejelo sredstva Ustvarjalne Evrope MEDIE. Usposabljanja se je udeležilo 13 projektnih ekip in 5 posameznikov s področja animacije, sodelovali pa so z več kot 25 strokovnjaki. Program so zaključili s pithingom na Forumu v Třeboňu, največjem koprodukcijskem srečanju producentov, ustvarjalcev in prikazovalcev animiranih filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope in opravili več kot 500 sestankov. Med nagrajenimi so tudi kratki animirani filmi Kafka in love, Viskovitz in Twice Upon a Time, ki so bili del prve edicije usposabljanja. Več informacij na Cineuropa.

Filmski teden Evrope
Tudi letos se bo v 12 krajih po Sloveniji med 4. majem in 13. junijem odvilo več kot 30 brezplačnih projekcij 23 sodobnih evropskih filmov, prejemnikov MEDIA podpore Ustvarjalne Evrope. Med njimi bo tudi film Bojevnica (A Woman at War – Kona fer í stríð), prejemnik letošnje nagrade LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

RAZPISI

Razpisi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA so dostopni na spletu CED Slovenija ali Izvajalske agencije EACEA. Projektne vloge je treba oddati v letu 2019 na predpisan rok za oddajo do 12. ure.

Mednarodne TV produkcije (EACEA/25/2018); rok: 29. maj
– Digitalno povezovanje kulture in avdiovizualnih vsebin (EACEA/06/2019), rok: 20. junij
Selektivna distribucija (EACEA/28/2018); rok: 4. junij
Avtomatična distribucija (EACEA 27/2018); rok: 5. september

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

Priložnosti za usposabljanje in mreženje redno spremljajte na www.creative-europe-media.eu!
Izpostavljamo naslednje:

AKTUALNI ROKI ZA PRIJAVE:
Developing Your Film Festival 2019: intenzivno usposabljanje za organizatorje filmskih festivalov. Rok prijave: danes, 16. maj 2019.
SOFA – School of Film Agents: intenzivno usposabljanje za filmske producente oz. menedžerje. Rok prijave: 29. maj 2019.
NEXTWAVE: devet mesečno usposabljanje za producente na področju razvoja, produkcije, distribucije in marketinga. Rok prijave: 31. maj 2019.
Atelier Ludwigsburg-Paris 2019: program usposabljanja za filmske producente in distributerje. Rok prijave: 31. maj 2019.
Evropska filmska akademija: poziv k prijavi filmov za Evropsko filmsko nagrado (European Film Award). Rok prijave: 31. maj 2019.
Animation Sans Frontières: usposabljanje za animatorje, producente in scenariste. Rok prijave: 31. maj 2019.
ACE Series Special 2019: delavnica za izkušene TV producente na področju razvoja in produkcije TV serij. Rok prijave: 1. jun. 2019.
Sources 2: usposabljanje za scenariste oz. ustvarjalne ekipe s producentom ali režiserjem s celovečernim filmskim projektom v razvoju. Sources 2 Compact – krajša verzija usposabljanja. Rok prijave: 1. jun. 2019. Sources 2 Script Development Workshop – daljša verzija usposabljanja. Rok prijave: 19. dec. 2019.
Cinekid Script LAB: šestmesečno scenaristično usposabljanje za filmske projekte namenjene otroškemu občinstvu. Rok prijave: 3. junij 2019. Na pretekli ediciji usposabljanja je sodelovala ekipa Senca Studio s projektom Kapa (The Beanie), ki je prejel tudi MEDIA podporo za razvoj.
Animation Workshop: Visual Effects (VFX): program usposabljanja na področju vizualnih učinkov. Potrebno predhodno znanje iz modeliranja, osvetlitve/senčenja in kompozicije. Rok prijave: 10. jun. 2019.
San Sebastian Film Festival- Europe-Latin America Co-Production Forum. Rok prijave: 15. junij 2019.
CPH:LAB 2019-2020: program za dokumentarne projekte v razvoju s poudarkom na potencialu digitalne tehnologije. Ponuja prostor za eksperimentiranje in interdisciplinarna partnerstva med filmom, umetnostjo, znanostjo in tehnologijo. Rok prijave: 15. junij 2019.

KORPODUKCIJSKI SKLADI S PODPORO USTVARJALNE EVROPE

Torino Film Lab sklad: Audience Design
Sklad je namenjen spodbujanju in podpori inovativnim strategijam za razvoj občinstva v in ozaveščanja na področju distribucije za vse filmske oblike. Prijavijo se lahko producenti ali prodajni agenti iz držav članic MEDIA. Trije izbrani projekti bodo prejeli podporo v višini 40.000 EUR.  Rok prijave: 3. junij 2019.

DRUGO

MJU bo sofinanciralo projekte NVO s podporo EU programov
Ministrstvo za javno upravo (MJU) je 26. apr. 2019 objavilo javni poziv za sofinanciranje projektov NVO, izbranih na razpisih EU, vključujoč program Ustvarjalna Evropa. Ministrstvo bo sofinanciralo finančni prispevek za projekte, ki se izvajajo na dan oddaje prijave na javni poziv in se zaključijo najkasneje do 31. dec. 2021.
Rok za oddajo prijave na predmetni javni poziv je do vključno 4. junija 2019.

Poziv za prijave na 22. Festival slovenskega filma
Sprejemajo prijave kratkih, srednjemetražnih in celovečernih filmov vseh kategorij (igrani, animirani in dokumentarni) in zvrsti.
Rok prijave: 1. jul. 2019 za kratkometražne (do 45 minut) in srednjemetražne filme (med 45 in 70 minut); 15. jul. 2019 za celovečerne filme (nad 70 minut).