MEDIA e–novice, 15. december 2020

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Rezultati // Dogodki // Podprti projekti // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje

Pozdravljeni,

ali ste vedeli, da je z našo ekipo v zadnjih sedmih letih sodelovalo kar 88 % uspešnih organizacij iz Slovenije?

Večina se je udeležila tudi številnih dogodkov, usposabljanj in svetovanj v organizaciji zavoda. Veseli nas, da smo zaupanja vredna ekipa, da naši uporabniki cenijo našo odzivnost, dostopnost in strokovnost. Motovila je v okviru dejavnosti CED Slovenija domačemu sektorju zagotavlja celostno podporo: od zasnove projektne ideje in iskanja partnerjev oz. koproducentov, preko vseh faz razpisnih postopkov, do intenzivne promocije podprtih organizacij in projektov – doma in v tujini. Ob tem smo posameznikom in organizacijam v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih ponudili relevantna strokovna znanja in kompetence, brez katerih slovenski prijavitelji v izredno konkurenčnem evropskem sistemu ne bi bili tako uspešni pri črpanju sredstev EU in izvajanju kompleksnih mednarodnih projektov.

Od leta 2014 smo organizirali 168 strokovnih dogodkov, na katerih smo gostili 287 domačih in tujih strokovnjakov in prek 7.800 udeležencev. Opravili smo več kot 5.000 ur poglobljenih svetovanj v živo ali prek telefona. Pripravili smo 151 številk e-novic, ki jih je prejelo več kot 2.000 naročnikov.

Naša ekipa je ena najuspešnejših v evropski mreži centrov CED. Med 40 evropskimi Centri Ustvarjalna Evropa je Komisija v poročilu Creative Europe Monitoring Report 2019 (sept. 2020) o napredku in glavnih dosežkih programa Ustvarjalna Evropa v letu 2019 izpostavila prav Motovilo in to kar z dvema primeroma dobre prakse: mednarodno konferenco Mobilnost za ustvarjalnost in strokovnim seminarjem Moč dokumentarnega filma.

V prav tem poročilu Komisija tudi ugotavlja, da je kar 98 % evropskih prijaviteljev pred oddajo vloge sodelovalo z nacionalnimi Centri Ustvarjalna Evropa in bilo s podporo zadovoljnih.

In medtem ko čakamo na nove razpise Ustvarjalne Evropo (2021–2027), vam sporočamo naslednje. V predhodnem obdobju (januar–junij 2021) Motovila ostaja del evropske mreže centrov CED, kar je omogočila Evropska komisija – zaradi trenutnih razmer, ki povzročajo zamude, je centrom CED podaljšala mandat, da bi s tem v državah članicah ohranila neprekinjeno podporo sektorju. Vendar pa v tem obdobju lahko le nacionalno ministrstvo za kulturo zagotovi financiranje za izvajanje dejavnosti CED.

V praksi to pomeni, da bo od januarja dalje dejavnost, ki jo CED Slovenija izvaja v podporo sektorju, brez financiranja ministrstva precej okrnjena. Ne bomo na voljo za brezplačno pomoč in svetovanje, omejili bomo program strokovnega usposabljanja, promocije idr. aktivnosti. 

Kar obžalujemo, saj je ta trenutek v obtoku kar 100 mednarodnih projektov Ustvarjalna Evropa, pri katerih sodeluje več kot 80 slovenskih organizacij, od tega skoraj 40 vodij projektov. In predvsem zato, ker je treba za prihajajoče razpise z rekordnim proračunom že sedaj začeti razvijati projektne ideje in iskati mednarodne partnerje!

Želimo vam mirne praznične dni in veliko zdravja!
vaša ekipa CED Slovenija

SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

Dosežen dogovor glede Ustvarjalne Evrope (2021–2027)
Tristranska pogajanja so zdaj zaključena, pravna besedila za uvedbo novega programa Ustvarjalna Evropa pa morata Evropski parlament in Svet še dokončno odobriti. Proračun Ustvarjalne Evrope za novo sedemletno obdobje naj bi zdaj znašal 2,4 milijarde EUR! 

Program naj bi se začel izvajati v začetku leta 2021 in se bo izvajal do leta 2027. Podprogram MEDIA bo še naprej podpiral AV projekte z evropsko dodano vrednostjo ter razvijal talente in podpiral uporabo novih tehnologij za krepitev konkurenčnosti sektorja. Več informacij: Evropska komisija.
Za tiste, ki niste bili z nami 2. decembra na spletnem praznovanju uspehov Slovenije v aktualnem programu, lahko poudarke novega podprograma MEDIA za naslednje sedemletno obdobje preverite v video nagovoru Martina Dawsona, namestnika vodje enote MEDIA pri Evropski komisiji (DG CONNECT).

Razglašeni finalisti nagrade LUX 2020 
Filmi Nažagani, Collective in Corpus Christi se bodo potegovali za evropsko filmsko nagrado LUX. Letos bo pri izboru, poleg poslancev, prvič sodelovalo tudi občinstvo. Glasujete lahko do aprila 2021, ko bo razglašen zmagovalec. Več tukaj.

REZULTATI

Sedem let Slovenije v Ustvarjalni Evropi. Zgodba o uspehu!
Zavod Motovila (CED Slovenija) je ob zaključku uspešnega leta in neverjetnega sedemletnega obdobja potegnil črto pod izjemne rezultate Slovenije v programu EU Ustvarjalna Evropa. Slovenija je na zemljevidu 41 evropskih držav, ki so sodelovale na razpisih podprogramov Kultura, MEDIA in medsektorskega sklopa, med najuspešnejšimi!
Več TUKAJ.

DOGODKI

Uspešno … ustvarjalno 2014–2020. 
Motovila je ob zaključku uspešnega leta in neverjetnega sedemletnega obdobja predstavila (2. dec.) izjemne rezultate sodelovanja slovenskih organizacij v programu Ustvarjalna Evropa (Kultura in MEDIA). Hvala vsem, ki ste bili v naši družbi!

PODPRTI PROJEKTI

CEE Animation Forum 2021 
Regionalni koprodukcijski dogodek za področje animiranega filma, ki je namenjen spodbujanju koprodukcij in navezovanju stikov med producenti kot tudi predstavniki financerjev in oblikovalcev politik, letos poleg pitchingov in srečanj (1:1) uvaja tudi sekcijo namenjeno študentskemu animiranemu filmu. Več TUKAJ. Prijave do 10. januarja.

Sonja Prosenc s filmom Zgodovina ljubezni v Zlatem albumu sklada Eurimages
Evropski sklad Eurimages je ob zaključku strategije 50-50 by 2020 izdal Zlati album, v katerem predstavlja izbor 50 evropskih režiserk iz obdobja zadnjih 20 let. Mednje je vključil tudi režiserko Sonjo Prosenc s filmom Zgodovina ljubezni. Za razvoj filma je zavod Monoo prejel tudi sredstva MEDIA.
Enakost spolov v AV industriji prav tako ostaja pomembna prioriteta podprograma MEDIA tudi v novem programskem obdobju.

RAZPSI

Novi razpisi programov EU 2021–2027 bodo objavljeni, ko bo potrjena pravna podlaga novega programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027.

POZOR: pričakuje se, da bodo določeni razpisni roki podprograma MEDIA v letu 2021 (predvsem tisti, ki imajo dva roka na leto) posledično prilagojeni poznemu sprejetju novega programa.

Spremljajte našo spletno stran in Facebook profila!

MEDIA USPOSABLJANJE IN POVEZOVANJE

USPOSABLJANJE:
– Less is More: Development Angels: evropska platforma za razvoj nizkoproračunskih celovečernih filmov. Rok prijave: 5. jan. 2020.  

– ESoDoc – European Social Documentary: Idejni laboratorij, ki ustvarjalce dokumentarnih filmov spodbuja k eksperimentiranju in raziskovanju novih možnosti ustvarjalnega razvoja. Rok prijave: 12. feb. 2020. 

POVEZOVANJE: 
– Series Mania Forum 2021: pitching dogodek za TV serije. Rok prijave: 6. jan. 2021. 

Torino FeatureLab projects 2021: za ustvarjalne ekipe, ki razvijajo svoj prvi ali drugi dolgometražni film (ne glede na zvrst). Rok prijave: 18. jan. 2020. 

– Dok.incubator workshop: Delavnica namenjena celovečernim dokumentarcem v montaži. Rok prijave: 27. jan. 2020.

SPLETNE PRILOŽNOSTI:
– Spletni seminar “The role of online platforms for films from Central and Eastern Europe” v organizaciji WEMW in usposabljanja First Cut Lab poteka danes, 15. decembra ob 15.00 (CET) na platformi zoom. Prijave