MEDIA e-novice, 10. oktober 2017

/
Sveže iz Ustvarjalne Evrope // Dogodki // Razpisi // MEDIA usposabljanje in povezovanje // Ali ste vedeli?

Sveže iz Ustvarjalne Evrope

Odličen uspeh slovenskih filmskih producentov
Prvič je podporo MEDIA za razvoj filma pridobil slovenski animirani projekt: Zvite zgodbe transmedijske producentke in režiserke Sare Božanić iz Inštituta za transmedijski dizajn. Uspešna pa sta bila tudi izkušena prijavitelja in mednarodno aktivna producenta, Miha Černec (Staragara) in Ida Weiss (Bela film), in sicer z igranima filmoma Riders Dominika Menceja in Ne pozabi dihati Martina Turka. Staragara, Bela film in Inštitut za transmedijski dizajn bodo skupaj prejeli 120.000 EUR podpore Ustvarjalne Evrope. Iskrene čestitke!

Še eno priznanje za »slovensko« filmsko vzgojo
Izvajalska agencija EACEA je v letošnjem letu objavila novi razpis za filmsko izobraževanje (EACEA 25/2016), ki je nasledil prejšnje razpise za razvoj občinstev v sklopu filmske vzgoje. Podpora je bila dodeljena le sedmim projektom, v enem izmed njih je tudi slovenski izvajalec, Zavod Vizo. Skupaj s partnerji iz Italije, Bolgarije, Irske in Romunije je za »popestritev« šolskega kurikuluma s filmsko-vzgojnimi prijemi pridobil podporo Ustvarjalne Evrope v višini 160.500 EUR. Čestitamo!

Več informacij – medijsko sporočilo: O uspehih slovenskih filmskih in kulturnih izvajalcev v podprogramih MEDIA in Kultura.

DRUGO

Brexit in Ustvarjalna Evropa
Organizacije iz Združenega kraljestva ostajajo polnopravne upravičenke programa Ustvarjalna Evropa vse do trenutka, ko bo Združeno kraljestvo izstopilo iz EU.

Evropsko leto kulturne dediščine 2018
Svet EU in Evropski parlament sta maja 2017 podprla predlog Komisije, naj leto 2018 razglasi za evropsko leto kulturne dediščine, ki bo imelo proračun v znesku osem milijonov evrov, del sredstev pa bo prek razpisov Ustvarjalne Evrope namenjenih sofinanciranju čezmejnih projektov na področju kulturne dediščine.

Evropski filmski festivali v tretjih državah
Evropska komisija prepoznava potencial evropske kinematografije za povečanje prepoznavnosti Evrope in njenih vrednot v tretjih državah. Zato je na voljo je nov razpis za organizacijo filmskih festivalov evropskega filma v okviru delegacij EU v izbranih tretjih državah. Razpis ne zamenjuje obstoječih in/ali bodočih razpisov na področju filmskih festivalov v okviru Ustvarjalne Evrope.

banner-jesenski-infodan

Dogodki

Motovila (CED Slovenija) vabi filmske producente na informativni dan podprograma MEDIA, v torek, 7. novembra (KULT3000, 10.00–13.00). Podrobno bodo razložene pomembne novosti letošnjih razpisov za podporo razvoju posameznih projektov in TV prikazovanje, kot so ukinitev dodatnih avtomatičnih točk za prijavitelje iz Slovenije in uporaba identifikatorjev sledljivosti projektov. Vodja za podprogram MEDIA bo na voljo za svetovanje pri prijavah na razpise. Predhodne prijave udeležbe do 3. novembra 2017 na info@ced-slovenia.eu

Routh in obcinstvo
Routh in obcinstvo

Napovedujemo strokovni seminar za odločevalce Kako brati in oceniti filmski scenarij?
Christian Routh
(ScripTeast), priznani scenaristični svetovalec, bo med 8. in 10. nov. 2017 gost Motovilinega (CED Slovenija) strokovnega seminarja, kjer bo filmske profesionalce in odločevalce izpopolnil pri branju scenarijev. Seminar je del strokovnega programa 28. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe (8.–19. nov. 2017).
Število aktivnih udeležencev in opazovalcev je omejeno. Prijave bodo odprte kmalu, rok za prijave bo sreda, 1. november 2017. Spremljajte našo spletno stran!
Routhov zadnji obisk v Sloveniji v naši organizaciji je lani na Kratko sceno pritegnil več kot 70 obiskovalcev; vabljeni k ogledu video posnetka predavanja »Kako napisati scenarij, ki se prodaja sam?«

splet_1100x350-Nove_perspektive

Javni posvet “Nove perspektive kulturnih povezav”
Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Ljubljana, 19. okt. 2017, ob 8:30
O spodbujanju kulturnega sodelovanja v mednarodnih odnosih EU, kjer bo zainteresirani javnosti predstavljeno aktualno dogajanje na ravni EU, primeri dobre prakse, nacionalni instrumenti ter programi EU, ki nudijo podporo mednarodnemu sodelovanju na področju kulture. Odlična priložnost za izmenjavo pogledov in mnenj! Prijave zaželene do 17. okt. 2017 do 12. ure.

Prvo strokovno srečanje vodilnih producentov animacije iz Srednje in Vzhodne Evrope
Med 2. in 6. dec. 2017 s partnerji organiziramo srečanje »CEE Animation Workshop« za izgradnjo močnejše in prepoznavne mreže koproducentov, ustvarjalcev, oblikovalcev politik, strokovnjakov za trženje, prodajnih zastopnikov in odločevalcev ter financerjev animiranega avdiovizualnega sektorja v Srednji in Vzhodni Evropi.

Razpisi

– TV prikazovanje 2018 (EACEA 21/2017); rok: 16. nov. 2017 in 24. maj 2018. Preveri novosti >>
– Podpora za posamezne projekte 2018 (EACEA 22/2017); rok: 23. nov. 2017 in 19. apr. 2018. Preveri novosti >>
– Filmski festivali 2018 (EACEA/17/2017); rok: 23. nov. 2017 in 26. apr. 2018. Preveri novosti >>
– Distribucija – selektivna podpora 2018 (EACEA/12/2017); rok: 5. dec. 2017 in 14. jun. 2018. Preveri novosti >>
Svetujemo udeležbo na MEDIA info dnevu za podporo AV producentom pred jesenskimi roki razpisov!

MEDIA usposabljanje in povezovanje

MEDIA usposabljanja
– European Short Pitch – priložnost za koprodukcije kratkih filmov; prijave do 13. okt. 2017.
– MIDPOINT Feature Launch 2018 – razvoj celovečernih scenarijev; prijave do 16. okt. 201.
– MIDPOINT Shorts 2018 – razvoj kratkih filmov; prijave do 16. okt. 2017.
– Finančni in pravni aspekti evropske filmske koprodukcije; prijave do 17. okt. 2017.
– Less is More – program za razvoj nizkoproračunskih filmov; prijave do 30. okt. 2017.
– Production Value – usposabljanje za načrtovanje produkcije; prijave do 30. okt. 2017.
– Priložnosti digitalne distribucije –usposabljanje za digitalni marketing AV projektov; prijave do 14. nov. 2017

MEDIA povezovanja
– Les Arcs Coproduction Village sprejema prijave projektov v razvoju (prijave do 14. okt. 2017) in »work in progress” (prijave do 15. okt. 2017)
– Baltic Event 2017, najpomembnejši baltski koprodukcijski forum; prijave do 15. okt. 2017.
– Predstavite svoj kratki film na Euro Connection 2018! Prijave do 20. okt. 2017
– When East Meets West 2018: fokus tudi na Slovenijo; prijave do 31. okt. 2017.

Ali ste vedeli?

Uporabne baze in vodiči o evropskih finančnih možnostih za filme in TV serije
Na spletnih straneh partnerskega Centra Ustvarjalne Evrope iz Nemčije (MEDIA podprogram) je na voljo predstavitev evropskega portala z informacijami o finančnih spodbudah za filmsko produkcijo OLFFI in osvežena različica vodiča po evropskih sistemih financiranja TV serij.

Lepa bera nagrad za slovenske MEDIA podprte filme
Spremljamo jesenske uspehe slovenskih avtorjev in njihovih filmov: Izbrisana (r. M. Mazzini / Gustav film!), Nočno življenje (r. D. Kozole / Vertigo), Košarkar naj bo (r. B. Petkovič / Gustav film),  in Houston, imamo problem (r. Ž. Virc / Studio Virc).

Priporočilo Sveta Evrope o enakosti med spoloma v avdiovizualnem sektorju
Svet Evrope je sprejel Priporočilo o enakosti med spoloma v avdiovizualnem sektorju. Dokument vsebuje vrsto predlogov za rešitve stalnega problema neenakosti.

V Kinoteki o restavriranju filma
S projekcijami filmov bo Kinoteka v letošnji sezoni odprla vrata v arhivske depoje in ponudila na ogled filmske naslove, ki dandanes lahko znova zaživijo – zahvaljujoč tradiciji filmske restavracije. S serijo projekcij, poimenovano »Nova svetloba«, želijo v Kinoteki spodbuditi razprave o prednostih in pasteh, ki spremljajo tehnologijo za digitalno restavracijo. V zvezi s tematiko je Združenje filmskih snemalcev Slovenije objavilo tudi članek in pismo pod naslovom »Naj se filmocid nad filmsko dediščino ustavi!«

Čas za zgodbe – brezplačen prevoz na razstavo »Na poti / On the Way«, 12. okt. 2017
Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) hkrati odpira dve razstavi, Čas za zgodbe / Story time s podporo Ustvarjalne Evrope in Migracije strahu / Migrations of fear, pod skupnim naslovom Na poti / On the way na temo migracij, beguncev, osebnih zgodb in izkušenj ljudi ter hkrati posledic tako za samo politično in ekonomsko sliko Evrope kot tudi posledic za miselni okvir prebivalcev in državljanov Evrope. Na odprtje razstave bo organiziran tudi brezplačen avtobusni prevoz iz Ljubljane ter ostalih postajališč na poti v Slovenj Gradec (zbirno mesto parkirišče Tivoli, odhod iz Ljubljane, v četrtek, 12. okt. ob 15.30, odhod iz Slovenj Gradca ob 22.00). Za brezplačen avtobus so obvezne prijave še danes, 10. oktobra, na: galerija@glu-sg.si.

Vabilo za sodelovanje na zaključni konferenci MoMoWo v Italiji
Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, ki je partner projekta MoMoWo s podporo Ustvarjalne Evrope, vabi k sodelovanju na mednarodni konferenci Women’s Creativity since the Modern Movement (1918-2018): Toward a New Perception and Reception, 13.–16. jun. 2018 v Torinu. Rok za povzetke prispevkov: 31. okt. 2017.

Druga Nefretete: o izvirnikih in kopijah
Nora Al-Badri in Jan Nikolai Nelles se v Aksiomi predstavljata (4. okt.–3. nov. 2017) s projektom o odnosih med izvirniki in kopijami, vrednosti materialnih objektov in svobodi digitalnih podatkov, kulturnem kolonializmu, smrti – skozi »muzeifikacijo« – in reaktivaciji – s pomočjo prisvajanja in mešanja – kulturnih objektov. Razstava je del projekta »State Machines« s podporo Ustvarjalne Evrope.