Malta predseduje Svetu EU

/
Od 1. januarja do 30. junija 2017 Malta predseduje Svetu Evropske Unije, tudi na področju kulture in AV. Središčna tema so kulturna diplomacija, kulturna dediščina, evropske prestolnice kulture in avdiovizualne medijske storitve.

Malta-logoS 1. januarjem 2017 je Malta (https://www.eu2017.mt) od Slovaške prevzela predsedovanje Svetu EU in s tem vodenje sestankov na vseh ravneh Sveta, tudi na področju kulture in avdiovizualnega področja. To je zadnje predsedovanje v predsedujoči trojki z Nizozemsko in Slovaško.

18-mesečni program (12396/15, z dne 3. 12. 2015) predsedujoče trojke poudarja pomen gospodarske rasti EU in varnosti, ki je predvsem zaradi begunske krize in povečanih selitvenih tokov v EU, visoko na dnevnem redu razprav evropskih voditeljev. Zagotavljanje varnosti v EU bo pomembno vplivalo na oblikovanje pobud in sprejemanje odločitev na številnih drugih področjih. Trojka je sicer program predsedovanja oblikovala v sklopu petih stebrov, katerih rdeča nit so: (1) delovna mesta, rast in konkurenčnost, (2) zaščita državljanov, (3) energetika in podnebne spremembe, (4)svoboda, varnost in pravice ter (5) globalna vloga EU. Več na Evropski svet/Svet EU tukaj.

Malta se bo osredotočila predvsem na preseljevanje, enotni trg, varnost, socialno vključenost, evropsko soseščino (južno Sredozemlje) in pomorstvo. Podrobnejši načrt malteškega predsedovanja Svetu EU preverite na spletni strani predsedovanja ali tukaj (.pdf) ter si oglejte predstavitveni video.

Kultura in AV

Na področju kulture se bo Malta predvsem posvetila oblikovanju skupnih smernic v okviru strategije kulturnega sodelovanja v mednarodnih odnosih EU, evropskemu letu kulturne dediščine 2018 ter evropskim prestolnicam kulture za obdobje 2020–2033.

Na avdiovizualnem področju se bo malteško predsedstvo osredotočilo na revizijo Direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah (AVMS) in oblikovanju smernic v povezavi z enotnim trgom ter si prizadevalo dokončati sklep Evropskega sveta o podaljšanju avdiovizualnega koprodukcijskega sporazuma med EU in Republiko Korejo (EU-Korea Audiovisual Co-Production Agreement) za nadaljnja tri leta.

Za več glej tukaj, napoved dogodkov pa tukaj.

Preverite, kako je Malta svojo prestolnico strateško umestila na kulturni zemljevid. Prihodnje leto bo namreč Valletta gostila Evropsko prestolnico kulture.

Predsedovanje Svetu EU v letu 2018 bosta prevzeli Bolgarija (januar–junij) in Avstrija (julij–december).