Letošnji ciklus evropskih filmskih forumov se začenja v Berlinu

/
Osrednja tema Evropskega filmskega foruma (11. feb. 2019) s podporo Ustvarjalne Evrope je podnaslavljanje in sinhronizacija evropskih filmov. Forum, ki ga lahko spremljate v živo, je del programa berlinskega filmskega festivala in predstavlja pomembno platformo za izmenjavo izkušenj in mreženje avdiovizualnih strokovnjakov. Tam bo tudi Motovila.

Berlinski mednarodni filmski festival je eno najpomembnejših stičišč tako ljubiteljev filma kot tudi filmskih strokovnjakov. Letos se bo odvila že 69. izdaja festivala, in sicer med 7. in 17. februarjem. Del strokovnega programa festivala je tudi t. i. Evropski filmski forum (EFF), ki ga podpira Evropska komisija z namenom spodbujanja in vzdrževanja stikov s strokovno avdiovizualno javnostjo.

Osrednja tema razprave prvega letošnjega evropskega filmskega foruma je »Podnaslavljanje in sinhronizacija: pomoč kroženju filmov z uporabo tehnologije (Subtitling and Dubbing: Using Technology to Help European Films Travel). Tema je pomembna predvsem zaradi preseganja in hkrati promocije evropske jezikovne raznolikosti ter omogočanja kroženja filmskih del v času, ko se zahteve občinstev po avdiovizualnih vsebinah na različnih nosilcih izjemno povečujejo.
Strokovni dogodek, ki ga lahko spremljate tudi v živo prek spleta, bo v ponedeljek, 11. feb. med 14. in 17. uro v hotelu Ritz Carlton (Podsdamer Platz 3, Berlin). Prijave niso potrebne. Za več glej osnutek programa (.pdf).

Program EFF v Berlinu vključuje tudi predstavitev spletnega Direktorija evropskih filmov, ki bo testno dostopen spomladi 2019, ter razpravo o raznolikosti spolov v filmski industriji. Udeležba na obeh dogodkih je možna na povabilo.

EFF se bo zaključil s slavnostnim sprejemom, kjer bodo Dieterju Kosslicku, direktorju berlinskega filmskega festivala od leta 2001 in posebnemu gostu EFF, ob upokojitvi podelili posebno priznanje za promocijo evropske kinematografije.

Poleg EFF, berlinski filmski festival producentom, distributerjem in prodajnim zastopnikom omogoča številne priložnosti za informiranje o podprogramu MEDIA Ustvarjalne Evrope. Organizirane bodo predstavitve posameznih finančnih shem MEDIA, strokovno pomoč pa lahko dobite tudi pri predstavnikih mreže evropskih CED na Evropski filmski tržnici. Tam bo tudi Ines Kežman iz Motovile (CED Slovenija), ki se bo v Berlinu med 10. in 13. feb. udeležila še EFF in srečanja evropske mreže CED – MEDIA ter predstavniki Evropske komisije in Izvajalske agencije EACEA.

Za dodatne informacije nam pišite: Sabina Briški Karlić ali Ines Kežman.