Kultura e–novice, 9. april 2020

/
Zdravljica. Vir: NUK.

Pozdravljeni,
medtem ko se domači ustvarjalci soočajo se s številnimi težavami in poudarjajo, da bo ključen problem denarni tok, so evropski ministri izmenjali informacije o načinih pomoči, ki jih za kulturni in kreativni sektor sprejemajo države članice na nacionalnih ravneh, ter o vrstah ukrepov, ki lahko na evropski in na nacionalni ravni trajnostno okrepijo kulturni in kreativni sektor.
Upanje umre zadnje.

Želimo vam prijetne in mirne praznike z veliko zdravja!
vaša ekipa CED Slovenija
øøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøøø

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Slovenski izvajalci projektov Ustvarjalna Evropa predlagajo 4 sklope ukrepov za premostitev težav
Več kot 40 slovenskih organizacij s podporo Ustvarjalne Evrope se je odzvalo na naš poziv, da posredujejo podatke o trenutnem izvajanju mednarodnih projektov Kultura in MEDIA. Soočajo se s številnimi težavami in poudarjajo, da bo ključen problem denarni tok.

Koronavirus: izvajanje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Izvajalska agencija EACEA je 25. mar. 2020 podala napotke za vse, ki sodelujete pri mednarodnih projektih s podporo Ustvarjalne Evrope in vam izbruh koronavirusa COVID-19 otežuje izvedbo in/ali udeležbo na sestankih ter prireditvah v okviru tekočih projektov in so del trenutnih pogodb.

Prešernova Zdravljica dobila znak evropske dediščine
Evropska komisija je konec marca uradno podelila znak evropske dediščine desetim znamenitostim, ki pričajo o evropskih idealih, vrednotah, zgodovini in povezovanju. Med prejemniki je tudi Prešernova Zdravljica, ki med drugim opeva svobodo in sožitje med narodi. Narodna in univerzitetna knjižnica postala sedež spomeniškega območja Prešernove Zdravljice. Čestitamo!

Plečnikov stadion med sedmimi najbolj ogroženimi prizorišči kulturne dediščine v Evropi
Združenje Europa Nostra je konec marca objavilo končni seznam sedem najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine v Evropi in s tem oznanilo, katerim prizoriščem v letu 2020 ne kaže najbolje. Med njimi ostaja Plečnikov stadion v Ljubljani.

RAZPISI

Aktualni razpisi Ustvarjalne Evrope za podprogram Kultura; rok za oddajo vlog je v letu 2020.
Cultural Heritage in Action poziv za zbiranje dobrih praks: 27. apr.
– Kultura za Zahodni Balkan (EACEA 39/2019): 28. apr.
– MME shema za soustvarjanje in koprodukcije za glasbeni sektor (EAC/S18/2019): 30. apr.
– MME glasbeno izobraževanje in učenje (EAC/S53/2019): 30. apr.
– Podporo projektom literarnega prevajanja (EACEA 05/2020): 5. maj.
– Podpora za digitalno povezovanje kulture in AV vsebin (EACEA/28/2019): 14. maj.

Izvajalska agencija EACEA nam je v začetku aprila sporočila, da razpisni postopek za projekte sodelovanje Kultura za leto 2020 poteka skladno s predvideno časovnico – rezultati bodo predvidoma znani v mesecu maju. 

DOGODKI  

Spletni seminar za založnike, 10. april
Založnike oz. organizacije na področju založništva vabimo na brezplačni spletni seminar za pripravo razpisne dokumentacije na razpis Kultura za projekte literarnega prevajanja za leto 2020. Seminar je namenjen tistim organizacijam, ki načrtujejo projektno prijavo in bodo kandidirali na letošnjem razpisu – zadnjem tovrstnem v tej generaciji programa Ustvarjalna Evropa (2014–2020).

Ali ste vedeli, da 22. aprila med 7. in 22. uro podeljevalec nagrade EUPL prireja spletni bralni klub? V središču prvega srečanja bo distopični roman, beremo pa lahko naslednje avtorje in njihova dela: Jasmin B. Frelih (SI): Na/pol, Bianca Bellová: Nami (CZ) in Piia Leino: Taivas (FI). Več informacij na FB EUPL.

ISKANJE PARTNERJEV

Preverite sveže PARTNERSKE PONUDBE.
Za sodelovanje na razpisu Kultura za Zahodni Balkan: PhotoIreland (IE). Priporočamo obisk spletne baze partnerskih ponudb naših srbskih kolegov.

Za sodelovanje na razpisu Kultura projekti sodelovanja 2021: KYKLOS NGO (GR).

PODPRTI PROJEKTI

#CreativeEuropeAtHome
Vse prejemnike podpore Ustvarjalne Evrope, ki ste svoje dejavnosti v danih okoliščinah preselili v virtualno okolje, je Komisija pozvala, da se pridružite promocijski akciji na družbenih medijih #CreativeEuropeAtHome, s katero se vašim dogodkom daje dodatna vidnost.

Predlagajte, kaj lahko NUK digitalizira!
Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) sodeluje pri projektu EODOPEN (eBooks-On-Demand-Network Opening Publications for European Netizens), v katerem s partnerji načrtujejo – z dovoljenjem nosilcev avtorskih pravic – digitalizacijo novejših publikacij ter prilagajanje tiskov novejšim formatom, ki jih podpirajo mobilne in druge prenosne naprave. NUK bo v sklopu projekta razvil model za ustvarjanje e-knjig iz digitalizatov, ki bodo dostopne uporabnikom mobilnih in drugih naprav; prizadeval si bo digitalizirane knjige prilagoditi tudi potrebam slepih in slabovidnih uporabnikov.

Pridružite se Bralnemu vlaku
Bralni vlak je zabavna literarna družinska aktivnost, ki vašo domišljijo odpelje na različne konce sveta, resničnega ali izmišljenega, medtem ko ostajate doma. Spodbuja k branju in je del aktivnosti projekta Reading Station / Literarni kolodvor, v sklopu katerega bo KUD Sodobnost poskrbelo za prevode desetih izjemnih literarnih del z različnih koncev Evrope.

Na spletu CED Slovenija smo posodobili vizitke projektov Taking care (SEM), Women on Women (Mesto žensk), Literarni kolodvor (KUD Sodobnost) in EODOPEN (NUK), Zgodbe, ki še niso napisane (SCCA–Ljubljana).

*Projekti s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

In še vse DRUGO pretočeno

Kako se ukrepov za obvladovanje posledic pandemije koronavirusa na področju kulture lotevajo evropske države?
Predstavljamo izbor ukrepov iz tujine in upamo, da bo s podobno zagnanostjo pred uničujočimi posledicami koronavirusa ta sektor reševala tudi Slovenija!

Srečanje Sveta ministrov za kulturo
Evropski ministri za kulturo so 8. aprila 2020 izmenjali informacije o trenutnem stanju v kulturi in premostitvenih ukrepih na nacionalni in evropski ravni. Tiskovki lahko prisluhnete tukaj (25 min 27s) ali na spletu hrvaškega predsedovanja EU.

Anketa Covid-19 in delavci v kulturnem in kreativnem sektorju
Anketo je pripravil Poligon – kreativni center v sklopu Partnerske mreže CzK 2020, z njo pa želijo ugotoviti, kako se delavci v kulturnem in kreativnem sektorju spoprijemate s spremenjenimi pogoji dela. Na podlagi dobljenih podatkov, bodo oblikovana priporočila in nadaljnje akcije za pomoč sektorjem. Poligon bo anketo izvedel aprila in ponovno jeseni, da bo tako vključena primerjava stanja v sektorju danes in v prihodnjih mesecih. Direktna povezava do ankete je tukaj.