Kultura e-novice, 8. marec 2016

/
Pozdravljeni,
ali ste vedeli, da … ima CED Slovenija že novo preobleko? CED Slovenija (zavod Motovila) je z ekipo Ljudmilezasnoval novo spletno mesto www.ced-slovenia.eu, ki na enem mestu ponuja informacije o obeh podprogramih Ustvarjalne Evrope (MEDIA in Kultura) in dejavnostih CED Slovenija. Dostopne so sveže in preverjene informacije o razpisih, rezultatih in podprtih projektih Ustvarjalne Evrope. Objavljene so priložnosti za usposabljanja in mreženja ter sodelovanja, tako v okviru podprogramov Ustvarjalne Evrope kot tudi izbrane priložnosti drugih programov, ki spodbujajo kulturni, ustvarjalni in avdiovizualni sektor. Za vas spremljamo kulturne politike in sodelovanja, beremo publikacije in jih zlagamo v spletni knjižnici. Vabljeni k brskanju!
Vse komentarje, odkrite napake in/ali predloge nam sporočite na info@ced-slovenia.eu – veseli jih bomo!
V tokratni številki novic je poudarek na Ustvarjalni Evropi. Izpostavljamo nagrade EU; Komisija je uvedla še eno, in sicer za mlade nadarjene arhitekte (YTAA). Ne spreglejte dogodkov, ki jih s podporo Ustvarjalne Evrope izvajajo slovenske organizacije, od Liverpoola do Ljubljane, v muzejih, na odrih ali drugih prizoriščih. Črni kabinet odpira vrata, Muzej v gibanju jih kmalu zapira. Konec meseca se obeta še ena predstava Tako pač je!
Razpis za prevode literarnih del se obeta kmalu, sporoča Izvajalska agencija, rok za oddajo vlog bo predvidoma konec aprila. Medtem preverite razpise, ki jih pripravljajo organizatorji EPK na Danskem ali Cipru.
V branje priporočamo raziskavo Evropski kulturni inštituti v tujini (KEA, 2016). SKICA, prvi kulturni inštitut RS v tujini, ni zajet v raziskavo. Je pa med primeri dobrih praks sodelovanja kulturnih inštitutov s podporo EU programov financiranja izpostavljen projekt Gothicmed, pri katerem je sodeloval tudi Mednarodni inštitut za turizem iz Ljubljane. Pravzaprav je v tem kontekstu izpostavljen španski Instituto Cervantes, za katerega je bil Gothicmed ključnega pomena pri oblikovanju lastnih dejavnosti in bolj strateškega pristopa k sodelovanju na ravni EU. Morda bomo v naslednji podobni raziskavi brali o slovenskih kulturnih inštitutih. Obeta se odprtje novega v Berlinu.Ob dnevu žena vas ZRC SAZU vabi na prvi dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk. Tudi v duhu projekta MoMoWo, vam želimo vesel osmi marec!Prijetno branje,
ekipa CED Slovenija 


USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
Devet novih prizorišč z znakom evropske dediščine
Nagrada EU za mlade nadarjene arhitekte – YTAA
Europa Nostra odloča o letošnjih prejemnikih nagrade EU za kulturno dediščino
RAZPISI
Razpis za prevode literarnih del 2016 zamuja
Razpis za ocenjevalce
EPK Aarhus 2017: poziv kulturnim centrom k sodelovanju pri projektu RECcORD
Razpis Culture for cities and regions: študijski obiski mest za lokalne in regionalne oblasti
EPK Pafos2017: poziv vizualnim umetnikom na rezidenco arTwins in Open Spaces
DOGODKI
CED Slovenija na posvetu v Državnem svetu RS
International Literature Forum: Aberystwyth, 15. in 16. april 2016
ISKANJE PARTNERJEV
Prebrskajte po novi spletni bazi CED Poljska in CED Srbija ali preverite nove ponudbe na CED Slovenija iz Latvije in Francije.
PODPRTI PROJEKTI
MG+MSUM: Slovar skupnega znanja v Liverpoolu
KUD Sodobnost: Naša mala knjižnica razpisala nagrado sončnica na rami
Aksioma predstavlja The Black Chamber / Črni kabinet
KGLU: Delavnica za odrasle in javno vodstvo po razstavi Muzej v gibanju, 10. in 11. marec
Forum slovanskih kultur na knjižnem sejmu v Leipzigu, 18. marec
Gledališče Glej: predstava Tako pač je!, 31. marec
ZRC SAZU: MoMoWo – konferenca in delavnica, poziv k oddaji prispevkov
EU IN KULTURA
BO: izsledki spletne ankete o stanju kulturne klime v državi
EP CULT marca
Konferenca o digitalizaciji kulturne dediščine: Amsterdam, 29. in 30. junij 2016
In še vse DRUGO pretočeno …
Asociacija: Ocena kulture v Sloveniji za preteklo leto
Objavljen razpis programa Interreg Adrion
CUK Kino Šiška – kulturni evro: so/financiranje produkcije sodobnoplesne predstave
Brskamo in beremo…
KEA/EP: raziskava Evropski kulturni inštituti v tujini (januar 2016)USTVARJALNA EVROPA (2014-2020)
Devet novih prizorišč z znakom evropske dediščine
Evropska komisija je v začetku februarja letos objavila devet novih prizorišč, ki se lahko pohvalijo z znakom evropske dediščine (European Heritage Label). Slavnostna podelitev znaka bo potekala v Bruslju, 13. aprila 2016, ko bodo med 12. in 15. aprilom obeleženi tudi Evropski dnevi dediščine (European Heritage Label Days). Več o nagrajencih tukaj, seznam vseh prejemnikov znaka preverite tukaj. Med njimi je tudi Partizanska bolnišnica Franja, ki je znak prejela leta 2015. Več o omenjenem posebnem ukrepu programa Ustvarjalna Evropa na CED Slovenija.

Nagrada EU za mlade nadarjene arhitekte – YTAA
Evropska komisija je v okviru ukrepa nagrade EU za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe oblikovala novo pobudo za mlade nadarjene arhitekte – Young Talent Architecture Award (YTAA). Akreditirane univerze v Evropi lahko predložijo magistrska dela za šolsko leto 2015/16, ki jih bo ocenila mednarodna komisija in nagradila najboljše tri. Več na CED Slovenija in EK.

Europa Nostra odloča o letošnjih prejemnikih nagrade EU za kulturno dediščino
Panevropska federacija Europa Nostra, ki vsako leto podeli isto imensko nagrado EU za kulturno dediščino sporoča, da je prejela 187 vlog iz 36 držav, tudi iz Slovenije. Vložniki se potegujejo za nagrade v štirih kategorijah, in sicer na področjih (i) konzervatorstvo, (ii) raziskave, (iii) zasluge posameznikov ali organizacij in (iv) izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje v kulturni dediščini. Do konca februarja je neodvisna komisija strokovnjakov ocenila prispele vloge, nagrajenci za leto 2016 pa bodo znani v začetku aprila. Slavnostna podelitev bo v 24. maja v Madridu (Zarzuela Theatre). Za več glej Europa Nostra.


RAZPISI
Razpis za prevode literarnih del 2016 zamuja
Čeprav je bila mreža CED obveščena, da bo razpis objavljen zadnji teden v februarju, ga Izvajalska agencija še ni objavila. V kratkem naj bi se to le zgodilo, rok za oddajo vlog pa naj bi bil konec aprila 2016. Spremljajte spletne straniCED Slovenija, FB ali EACEA.Razpis za ocenjevalce
EACEA vabi izkušene predstavnike kulturnih in avdiovizualnih sektorjev med ocenjevalce projektov za podporo Ustvarjalne Evrope (EACEA 01/2013). Rok za prijave je kadarkoli do 30. septembra 2020.EPK Aarhus 2017: poziv kulturnim centrom k sodelovanju pri projektu RECcORD
Organizacije ENCC, KHiD, AU in GB, v okviru svojega raziskovalnega projekta RECcORD (Rethinking Cultural Centres in a European dimension), ki je del uradnega programa Evropske prestolnice kulture Aarhus 2017, vabijo delavce in/ali prostovoljce v kulturnih centrih k sodelovanju pri zbiranju in ustvarjanju novega znanja o kulturnih centrih. 20 izbranih kandidatov bo poiskalo in dokumentiralo informacije o dejavnostih v kulturnih centrih, tj. svojega in tistega, kjer bo posamezni kandidat gostoval približno 10 dni. Projektne dejavnosti se začnejo izvajati junija letos in se zaključijo prihodnje leto s konferenco v Aarhusu. Rok za prijavo je 15. marec 2016. Več tukaj.

Razpis Culture for cities and regions: študijski obiski mest za lokalne in regionalne oblasti
EUROCITIES, KEA in ERRIN so v okviru projekta Culture for cities and regions, s podporo Ustvarjalne Evrope (podprogram Kultura), objavili razpis za predstavnike lokalnih in regionalnih oblasti, ki se želijo udeležiti študijskih obiskov izbranih evropskih mest (Antwerpen, Aarhus, Barcelona, Regensburg in Vilna). Več tukaj. Rok za prijavo je21. marec 2016.

EPK Pafos2017: poziv vizualnim umetnikom na rezidenco arTwins in Open Spaces
V okviru uradnega programa Evropske prestolnice kulture na Cipru leta 2017, ste umetniki s področja slikarstva, kiparstva, novih medijev in arhitekture vabljeni za 15 dni avgusta 2017 na rezidenco v Pafos. Izbranih bo skupaj 10 umetnikov, ki bodo iskali skupne načine izražanja in ustvarjanja umetniških del v odprtih prostorih. Rok za prijavo je30. april 2016. Več o pozivu tukaj.


DOGODKI

CED Slovenija na posvetu v Državnem svetu RS
V začetku februarja letos je Državni svet RS pripravil posvet z naslovom Kulturni in ustvarjalni sektorji, ki se ga je udeležila tudi Mateja Lazar iz CED Slovenija. Poročilo preberite tukaj, kjer najdete tudi povezavo za ogled posnetka.

International Literature Forum: Aberystwyth, 15. in 16. april 2016
Aberystwyth University vas skupaj s partnerji vabi na dvodnevni dogodek, namenjen strokovnemu razvoju in mreženju na področju literature in prevajanja, s poudarkom na razvoju občinstva. Forum je del dejavnosti platformeLiterary Europe Live, sofinancirane iz Ustvarjalne Evrope (razpis 2015), pri kateri sodeluje tudi Društvo slovenskih pisateljev. Program in dodatne informacije so tukaj.


ISKANJE PARTNERJEV

CED Poljska / Adam Mickiewicz Institute je oblikoval spletno bazo za iskanje partnerjev, namenjeno organizacijam, ki želijo sodelovati na razpisih podprograma Kultura. Iskalni niz omogoča brskanje glede na razpisno shemo, državo ali področje, vpišete pa lahko tudi svojo partnersko ponudbo. Spletno bazo za iskanje partnerjev je oblikoval tudi CED Srbija / Ministartsvo kulture i informisanja Republike Srbije, do katere dostopate tukaj.
Sicer pa lahko tudi na spletu CED Slovenija preverite novi partnerski ponudbi iz Latvije in Francije.


PODPRTI PROJEKTI

MG+MSUM: Slovar skupnega znanja v Liverpoolu
Moderna galerija (MG+MSUM) je v okviru projekta Slovar skupnega znanjaGlossary of Common Knowledgeizvedla seminar z naslovom Konstitutivne prakse (Costituencies). Potekal je v Liverpoolu, od 2. do 4. marca, v sodelovanju z John Moores University iz Liverpoola (več na CED Slovenija). Slovar skupnega znanja je petletni raziskovalni projekt, ki ga vodi MG+MSUM v okviru projekta Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989, s podporo programa Kultura (2007–2013), in evropske muzejske konfederacije Internacionala.KUD Sodobnost: Naša mala knjižnica razpisala nagrado sončnica na rami
KUD Sodobnost International je v okviru projekta Naša mala knjižnica* razpisal nagrado »sončnica na rami, nagrada za spodbujanje veselja do branja« 2016. Rok za predložitev prijav je sreda, 9. marec 2016. Več o razpisu na KUD Sodobnost International, T: 01 437 21 01, e: sodobnost@guest.arnes.si. Vabljeni k sodelovanju!Aksioma predstavlja The Black Chamber / Črni kabinet
»Narodi po vsem svetu so stoletja uporabljali črne kabinete, skrivne sobe, v katerih so poskušali dešifrirati sporočila svojih nasprotnikov; …«. Ne zamudite skupinske razstave, na ogled od 10. marca do 1. aprila 2016, in konference, od 9. do 10. marca 2016! Konferenca je brezplačna, prijave so možne do 8. marca 2016. Vabljeni! Več na spletuAksiome. Črni kabinet je del projekta Masters & Servers*. Več na CED Slovenija.

KGLU: Delavnica za odrasle in javno vodstvo po razstavi Muzej v gibanju, 10. in 11. marec
Koroška galerija likovnih umetnosti sporoča, da je razstava na ogled še do 13. marca 2016. Ob zaključku razstave ste 10. marca 2016, ob 15. uri vabljeni na delavnico za odrasle z raziskovalnim kolektivom revije ŠUM in 11. marca 2016, ob 17. uri na javno vodstvo po razstavi s kustosinjo, dr. Barbaro Steiner. Razstava je del projektaPerforming the Museum*. Več na CED Slovenija.

Forum slovanskih kultur na knjižnem sejmu v Leipzigu, 18. marec
Iz Foruma slovanskih kultur sporočajo (e-novice, feb. 2016), da bo v sodelovanju z ustanovo Traduki na mednarodnem knjižnem sejmu v Leipzigu potekala promocija zbirk 100 slovanskih romanov in SLAWA (Slavic Authors to the World)*, vključno s predstavitvijo avtorjev Lasla Blaškovića iz Srbije (avtorja knjige Madonin nakit) terDimitra Baševskega iz Makedonije (avtorja knjige Bunar). Več o projektu SLAWA tudi na CED Slovenija.

Gledališče Glej: predstava Tako pač je!, 31. marec
Konec marca Glej na oder ponovno postavlja predstavo z naslovom »Tako pač je!«, ki je del projekta Generation to Generation (G2G)* in je namenjen tako najstnikom kot vsem tistim, ki se z najstniki ukvarjajo. Vabljeni!

ZRC SAZU: MoMoWo – konferenca in delavnica, poziv k oddaji prispevkov
ZRC SAZU oktobra letos organizira konferenco in delavnico v okviru projekta Women’s creativitiy since the modern movement (MoMoWo)*, katerih rdeča nit so ustvarjanje, dosežki in življenje oblikovalk, arhitektk in gradbenih inženirk v obdobju med 1946 in 1968. Do 15. aprila 2016 ste vabljeni k oddaji prispevkov za konferenco, rok za oddajo člankov je 15. september 2016. Več na CED Slovenija ali spletni strani projekta.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.


EU IN KULTURA
BO: izsledki spletne ankete o stanju kulturne klime v državi
Ali se spomnite, da smo vas novembra lani spodbudili k sodelovanju v spletni anketi Budapest Observatory (BO) o stanju kulturne klime v državi – Cultural Climate Barometer 2015: How to Judge the Cultural Climate in a Country?Izsledke ankete zdaj lahko preverite tukaj.

EP CULT marca
Odbor za kulturo in izobraževanje (CULT) Evropskega parlamenta ta mesec zaseda v Bruslju, 14. in 15. marca. Večtukaj. Poročevalec Angel Dzhambazki je za razpravo o Skupni zunanji in varnostni politiki EU predložil mnenje (DRAFT OPINION on the implementation of the Common Foreign and Security Policy Committee on Culture and Education) CULT, ki poudarja pomen kulture v zunanjih odnosih EU.

Konferenca o digitalizaciji kulturne dediščine: Amsterdam, 29. in 30. junij 2016
V času predsedovanja Svetu EU, bo Nizozemska gostila konferenco o digitalizaciji kulturne dediščine, katere rdeča nit bo prihodnost digitalne in digitalizirane dediščine. Več tudi na Europa Nostra.


In še vse DRUGO pretočeno …

Asociacija: Ocena kulture v Sloveniji za preteklo leto
Asociacija je podala oceno kulture v Sloveniji za preteklo leto. Ob tem so poudarili, da je glede na številne kazalnike, ki kažejo na drastičen upad sredstev za nevladne organizacije, vse manj zaposlenih v kulturi ter nižje prihodke samozaposlenih vse bolj jasno, da je potrebno za stabilen in trajnostno naravnan nevladni sektor nekaj narediti. Vir:CNVOS.Objavljen razpis programa Interreg Adrion
S ciljem spodbujanja transnacionalnega sodelovanja je objavljen prvi razpis programa ADRION (Jadransko-jonski program) – TNP Interreg ADRION. Višina predvidenih sredstev razpisa je 33 milijonov evrov, do podpore pa so upravičeni nacionalni/regionalni/lokalni javni organi, pravne osebe pod javnim nadzorom, privatne organizacije in mednarodne organizacije. Program spodbuja sodelovanje na številnih področjih, tudi v kulturi. Rok za oddajo vlog je25. marec 2016. Za več glej EU-skladi. Več o programih Interreg tudi na CED Slovenija.CUK Kino Šiška kulturni evro: so/financiranje produkcije sodobnoplesne predstave
Center urbane kulture Kino Šiška poziva ustvarjalce k oddaji predlogov za so/financiranje produkcije sodobnoplesne predstave v okviru kulturnega evra. Poziv je starostno omejen na prijavitelje, ki bodo ob roku za oddajo stari največ 29 let, in ki so državljani Republike Slovenije ali imajo v Republiki Sloveniji stalno prebivališče. Rok za oddajo projektov je 17. april 2016. Predloge pošljite po elektronski pošti na info@kinosiska.si (zadeva kulturni evro 2016), dodatne informacije Uroš Bonšek (uros.bonsek@kinosiska.si / 030 310 105). Več o javnem povabilu tukaj.


Brskamo in beremo…
KEA/EP: raziskava Evropski kulturni inštituti v tujini (januar 2016)
KEA European Affairs je za Evropski parlament izvedla raziskavo European Cultural Institutes Abroad, katere cilj je omogočiti boljše razumevanje vloge, ki bi jo lahko imeli nacionalni kulturni inštituti držav članic EU pri evropski strategiji za kulturo v zunanjih odnosih EU. Raziskava določa več priporočil politik; predlagani so modeli sodelovanja, pobude in zaveze, merila ustreznosti za projekte, ki jih financira EU, ter pilotni projekti. Povzetek v slovenščini je dostopen tukaj. Priporočamo!

Kultura-novice