Kultura e–novice, 7. maj 2020

/
Skupaj za Motovilo by Vesna Bukovec.

Pozdravljeni,
več kot 40 slovenskih združenj sporoča vladi, da s(m)o proti napovedanim proračunskim rezom v kulturo in za več vlaganj, ki nas bodo ohranila v družbi najboljših. Prav tako je trenutna kriza »čas za ambicioznost in odločnost! Naš odziv na izredno stanje in na posledice epidemije bo pokazal, kako trdno je naše jedro, kako solidarni smo, kako povezani kot skupnost, kako vizionarski kot država. Epidemija nas je že in nas še bo prizadela – gospodarsko, družbeno in osebno. Na preizkušnji so vsi družbeni podsistemi.«
Primerno sporočilo tik pred dnevom Evrope, 9. maja, s katerim praznujemo mir in enotnost v Evropi.
Čas je, da se za kulturo in umetnost borimo skupaj!

Prijazen pozdrav in veliko zdravja!
vaša ekipa CED Slovenija
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Creatives Unite: nova platforma v kulturi
Mariya Gabriel, komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino je 5. maja naznanila vzpostavitev nove platforme za izmenjavo izkušenj, dobrih praks in predlogov, namenjeno kulturnemu in ustvarjalnim sektorjem.

Kaj na dan Evrope
Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije, s katero je francoski zunanji minister Robert Schuman leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi. Na praznični dan vabljeni k obisku številnih spletnih dogodkov na področju filma, glasbe, literature in kulturne dediščine.

RAZPISI

Aktualni razpisi Ustvarjalne Evrope za podprogram Kultura; rok za oddajo vlog je v letu 2020.
– Podpora za digitalno povezovanje kulture in AV vsebin (EACEA/28/2019): 14. maj.
– Podpora projektom literarnega prevajanja (EACEA 05/2020): 28. maj – podaljšan rok!
Ta mesec naj bi bili znani rezultati za projekte sodelovanje Kultura za leto 2020 … Držimo pesti!

DOGODKI

Dan Evrope – velike zgodbe iz malih držav
Centri Ustvarjalne Evrope iz Estonije, Hrvaške, Latvije, Litve in Slovenije na dan Evrope povezujemo ljubitelje filma in jih vabimo k odkrivanju velikih filmskih zgodb iz malih držav. K brezplačnem spletnem ogledu štirih filmskih mojstrovin, ki so nastale v produkciji petih sodelujočih držav s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA, vas vabimo med 8. in 10. majem – pridružite se nam na virtualni filmski avanturi!

Poročamo …
Za založnike oz. organizacije na področju založništva smo 10. apr. organizirali spletni seminar za pripravo razpisne dokumentacije na razpis Kultura za projekte literarnega prevajanja za leto 2020. Tukaj smo objavili gradivo z informacijami o razpisu in navodila za prijavitelje. Pomnite, rok za oddajo vlog je 28. maj 2020 do 17.00.

Podeljevalec nagrade EUPL je 22. apr. priredil prvi spletni bralni klub, v katerem so bili gostje nagrajeni avtorji Jasmin B. Frelih (SI, 2016), Bianca Bellová (CZ, 2016) in Piia Leino (FI, 2019). Razpravljali so o svojih romanih, distopiji in trenutnem stanju sveta. Posnetek lahko poslušate tukaj (32´15 min).

PODPRTI PROJEKTI #UstvarjalnaEvropa

#CreativeEuropeAtHome
Vse prejemnike podpore Ustvarjalne Evrope, ki ste svoje dejavnosti v danih okoliščinah preselili v virtualno okolje, je Komisija pozvala, da se pridružite promocijski akciji na družbenih medijih #CreativeEuropeAtHome, s katero se vašim dogodkom daje dodatna vidnost.

Sodelujte v raziskavi NUK
Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) v okviru projekta EODOPEN* izvaja anketno raziskavo s katero želi doseči bralce e-knjig na mobilnih napravah. NUK zanimajo potrebe za prilagajanje gradiva v različne datotečne formate ter kako struktura in lastnosti e-knjig vplivajo na uporabniško izkušnjo in bralne prakse e-knjig. Izpolnite vprašalnik – vzel vam bo približno 7 minut.

Knjiga spregovori o delu Eksperiment
KUD Police Dubove vas vabi k branju knjige Eksperiment ciprske pisateljice Mirto Azine Hronidi, prejemnice nagrade EU za književnost EUPL. V torek, 12. maja ob 20. uri se lahko vključite v spletni bralni klub, kjer bo gostja tudi prevajalka Lara Unuk. Dogodek je del projekta Migracije v resničnosti*.

Obiščite Festival upanja
Festival upanja bo pod okriljem evropske platforme za poezijo Versopolis*, ki jo koordinira Beletrina, prek spleta nagovarjal upanje, prihodnost in nove možnosti. Do druge polovice junija letos bo na njem mogoče spremljati vsebine, ki jih je za ta namen ustvarilo in posredovalo več kot 45 mednarodnih partnerjev iz 25 držav sveta. Sodelujoči festivali, literarne organizacije in avtorji s celega sveta želijo širokemu občinstvu posredovati kvalitetno vsebino in ključna sporočila, zastavljati nujna vprašanja in spodbujati premisleke.

Spoznajte WoW Skupino
Skupina je sestavljena iz posameznic, ki prihajajo iz različnih kulturnih okolij in sooblikujejo evropski projekt Women on Women / Ženske o ženskah* pod vodstvom Mesta žensk. Udeleženke so vključene v vse aktivnosti projekta, poleg sodelovanja pri izboru nominirank za WoW bodo sodelovale pri pripravi nove predstave in drugih umetniških programov. Skupina deluje s podporo lokalnih koordinatork_jev, ki aktivnosti oblikujejo v smeri izmenjave znanj in pridobivanja novih kompetenc. Spoznajte WoW Skupino!

CONA izvedla spletni Soundcamp 2020
CONA, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, je med 2. in 3. majem izvedla spletni festival Soundcamp 2020, na katerem so sodelovali umetnice_ki beeplip, Colin Black, OR poiesis, Irena Pivka, Luka Prinčič, Manja Ristić, Robertina Šebjanič in Brane Zorman. Pripravili so tudi pogovor s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev ter mednarodnim partnerjem. Festival spada pod okrilje nastajajoče mreže živih okoljskih spletnih prenosov Akustično skupno / Acoustic Commons*, ki opozarja na edinstvene zvoke določenih krajev po Evropi in širše.

Video vsebine platforme Future Architecture
Muzej za arhitekturo in oblikovanje, ki je koordinator evropske platforme Future Architecture*, sporoča, da so dostopni video posnetki letošnje Ustvarjalne izmenjave CEx2020. Ogledate si lahko povzetke refleksij Marine Otero Verzier o svežih idejah mladih kreativcev in perečih vprašanjih arhitekture, vabljene govorce programa Focus Talks in predstavitve, ki jih spremlja kratek intervju, vseh 25 izbranih idej za sodelovanje na Evropskem arhitekturnem programu platforme Future Architecture.

Nova publikacija: Creative Europe Networks (2019)
Evropske mreže oz. združenja so ključni posredniki informacij in so lahko v veliko pomoč organizacijam pri razširjanju uspešnih zgodb, rezultatov in praks, da dosežejo veliko število strokovnjakov. Evropska komisija v okviru podprograma Kultura trenutno podpira dejavnosti 28 združenj, ki imajo velik doseg: zastopajo več kot 4.500 članskih organizacij v 92 državah. Mreže svojim članom in strokovni javnosti ponujajo različne možnosti za usposabljanje. Publikacija je dostopna tukaj, evropske mreže pa predstavljamo tudi na spletu CED Slovenija tukaj.

In še vse DRUGO pretočeno …

IETM Webinar: A new economy for the arts // 8 maj ob 12.00 (CET)
IETM – International network for contemporary performing arts vabi na spletni dogodek, kjer bo v središču razprave, kako lahko trenutna kriza predstavlja priložnost za ponoven premislek o delovanju v kulturi.

Second European Conference on Architecture & the Media // 11.–14. maj
Fundacija Mies van der Rohe s podporo Ustvarjalne Evrope bo organizirala spletno konferenco o arhitekturi in medijih.

Sodelujte na natečaju Made in Slovenia
Center za kreativnost v pripravah na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021 objavlja natečaj »Made in Slovenia«, v sklopu katerega vabi ustvarjalce k predložitvi predlogov za: (i) Oblikovanje razstave »Made in Slovenia«, ki predstavlja sodobno ustvarjanje in primere dobrih praks slovenskega kulturnega in kreativnega sektorja ter nagovarja bivanje v prihodnosti v najširšem pomenu ter (ii) Oblikovanje znaka odličnosti in oblikovanje vizualne identitete razstave. Rok za prijave je 31. maj 2020.

Priporočamo v branje (in poslušanje):
*Stopili smo na zasilno zavoro, zdaj potrebujemo načrt, četudi se bo spreminjal
*Kako Slovenija pri premoščanju posledic pandemije covid-19 rešuje svoj kulturni in ustvarjalni sektor
*Kako se ukrepov za obvladovanje posledic pandemije koronavirusa na področju kulture lotevajo evropske države