Kultura e–novice, 7. december 2016

/
Pozdravljeni,
najbrž nismo edini, ki te dni modrujemo, kdaj se je leto obrnilo. November je minil kot bi trenil. Pripravili smo posvet z založniki iz Slovenije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije in Madžarske in se posvetili vsem, ki so oddali vloge na razpis za projekte sodelovanja in evropske mreže. Držimo pesti za dober izkupiček!
Že se oziramo za uspehi slovenskih organizacij v letu 2016, hkrati pa smo pod črto potegnili prvo polovico izvajanja programa Ustvarjalne Evrope, tj. od 2014 do 2016. Slovenske organizacije še naprej uspešno pridobivajo sredstva EU, toda evropskih organizacij, ki si želijo sredstev Ustvarjalne Evrope je vse več, evropska malha se tanjša, predstavniki Evropske komisije in Izvajalske agencije EACEA pa vse bolj težijo k podpori velikih projektov. Kaj naj bo ključ do uspeha v prihodnje? O tem in še čem bomo klepetali v torek, 13. decembra ob 11. uri v Slovenski kinoteki. Vzemite si čas in se nam pridružite!
Še prej si privoščite izlet v Vipavsko dolino in preverite, kaj je udeležbena umetnost, o kateri te dni razmišlja Akademija umetnosti. Privoščite si ogled razstav Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča (SLOGI) in Osemdeseta (MG+MSUM) ali predstav na letošnji Animateki. Vsem, ki raje ostanete doma na toplem, pa namig o knjižnih novostih Cankarjeve založbe, Beletrine, Društva slovenskih pisateljev in Sodobnosti. Kar je lahko tudi odlična ideja za dedka Mraza.

Dragi dedek Mraz, želimo si …

Prijetno branje,
ekipa Motovile / CED Slovenija 

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)
Znani prejemniki nagrad EBBA za leto 2017
Prvič podeljena nagrada YTAA za mlade nadarjene arhitekte
EP CULT: Osnutek  poročila o izvajanju programa Ustvarjalna Evropa
Evropski poslanci o Ustvarjalni Evropi po letu 2020
Oglejte si posnetek konference RE:AUDIENCE 2016
RAZPISI
Najava razpisov za prevajanje evropskega leposlovja in evropske platforme
DOGODKI
Napovedujemo: Uspešno … ustvarjalno 2016
Motovila na Creative Georgia Forum
Kaj so povedali založniki iz Slovenije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije in Madžarske?
Poročamo: Jesenska delavnica za projekte sodelovanja
Zgodilo se je na poti…
ISKANJE PARTNERJEV
Zdaj je čas za miren premislek o novih partnerskih sodelovanjih.
PODPRTI PROJEKTI
Udeležbena umetnost za nevidne skupnosti sredi Vipavske doline
SLOGI: Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča
Usposabljanje v Walesu: Creative Climate Leadership training course
MAO in Future Architecture Platform: Poziv za ideje 2017
Cankarjeva založba bo prevedla 10 knjižnih del s podporo Ustvarjalne Evrope
Knjižne novosti s podporo Ustvarjalne Evrope
Založniki na Slovenskem knjižnem sejmu
Simboli v Mariboru
KGLU: Zaključek projekta Muzej v gibanju
Evropske oblikovalske zgodbe: debata in razstava
FSK v Beogradu predstavil Janija Virka
EK: Spletna baza projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
EU IN KULTURA
Novo orodje za merjenje kulture in demokracije zdaj dostopno
EP CULT konec leta
In še vse DRUGO pretočeno …
ENCC: poziv mladim kulturnim menedžerjem
Vpis v šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti
MK razpis: Podporno okolje za delovanje na področju kulture
Vas mika rezidenca na Finskem?
Marcel Hicter Association: poziv za kulturne menedžerje
Slovenski kulturni center po Dunaju zdaj tudi v Berlinu
57. Beneški bienale z Niko Autor in kustosinjo Andrejo Hribernik
CEC ArtsLink Back Apartment Residencies: St. Peterburg
Mednarodni festival Aswan International Festival for Culture and Arts
Brskamo in beremo…
Wischenbart, Kovač in Genova: Diversity Report 2016. Trends and references in literary across Europe.

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Znani prejemniki nagrad EBBA za leto 2017
Nagrado EU za rock, pop in plesno glasbo EBBA za leto 2017 prejmejo Alan Walker, Jaakko Eino Kalevi, Namika, Walking on Cars, Hinds, Jain, Filous, Natalie La Rose, Dua Lipa in Era Istrefi. Čestitamo! Prispevajte glas za nagrado občinstva. S tem si lahko zagotovite udeležbo na podelitvi glasbenih nagrad EU za rock, pop in plesno glasbo, ki bo 11. januarja na Nizozemskem.

Prvič podeljena nagrada YTAA za mlade nadarjene arhitekte
Evropska komisija in Fundacija Mies van der Rohe sta konec oktobra v okviru dogodka Shaping European Cities v Benetkah podelila nagrado YTAA za mlade nadarjene arhitekte. Nagrajenci so Iwo Borkowicz (Faculteit Architectuur KU Leuven – KU Leuven, BE), Tomasz Broma (Wydział Architektury Politechniki Wrocławskiej, PL) in Policarpo Del Canto Baquera (ETSAMadrid – Universidad Politécnica de Madrid (Oficial), ES). Čestitamo! Več na spletu EAC.

EP CULT: Osnutek  poročila o izvajanju programa Ustvarjalna Evropa
Odbor za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta je konec oktobra predložil osnutek poročila o izvajanju programa Ustvarjalna Evropa (2015/2328(INI) z dne 17. 10. 2016), v katerem poda tudi predloge za oblikovanje novega programa za kulturne in ustvarjalne sektorje po letu 2020.

Evropski poslanci o Ustvarjalni Evropi po letu 2020
Ohrani naj se enoten program, ki vključuje podprograma Kultura in MEDIA ter medsektorski sklop. Slednji naj se okrepi z mednarodnim sodelovanjem, socialno vključenostjo in inovativnimi medsektorskimi projekti. Predvsem naj se poveča proračun programa za kulturne in ustvarjalne sektorje po letu 2020, meni Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu. Več na CED Slovenija.

Oglejte si posnetek konference RE:AUDIENCE 2016
V začetku novembra je češki CED v Pragi pripravil konferenco na temo oblikovanja strategij razvoja občinstev. Posnetek s konference je dostopen v češkem in angleškem jeziku tukaj. Priporočamo, tudi ker je to prednostna naloga Ustvarjalne Evrope!

RAZPISI 

Najava razpisov za prevajanje evropskega leposlovja in evropske platforme
Izvajalska agencija EACEA je napovedala objavo razpisa za prevajanje evropskega leposlovja v januarju 2017, rok za oddajo vlog pa bo predvidoma aprila prihodnje leto.
Objava razpisa za evropske platforme je bila napovedana za konec tega leta. Ali bo res tako, bomo izvedeli kmalu.

DOGODKI 

Napovedujemo: Uspešno … ustvarjalno 2016
Ob zaključku leta vas zavod Motovila in ekipa CED Slovenija v torek, 13. decembra ob 11. uri, vabi, da se nam pridružite na zaključnem dogodku in predstavitvi uspehov v letu 2016. Vse o letošnjih rezultatih Ustvarjalne Evrope boste izvedeli v Slovenski kinoteki (Miklošičeva cesta 28, Ljubljana). Častimo druženje in zdravico ob koncu uspešnega in ustvarjalnega leta! Kmalu več

Motovila na Creative Georgia Forum
CED Gruzija oz. Ministrstvo za kulturo in spomeniško varstvo Gruzije v Tbilisiju, 8. in 9. decembra, organizira regionalno srečanje, na katerega so vabljeni tudi predstavniki CED pisarn in strokovnjaki iz Slovenije, Češke, Avstrije in Litve ter seveda iz držav regije. Namen srečanja je spodbuditi zavest o pomenu kulturnih in ustvarjalnih sektorjev (KUS) ter sodelovanje med lokalnimi, regionalnimi in mednarodnimi ustvarjalci, oblikovalci politik in strokovnjaki s področja KUS.

Kaj so povedali založniki iz Slovenije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije in Madžarske?
Ustvarjalna Evropa pomeni dodatna sredstva za prevajanje evropskega leposlovja in omogoča tudi pravično plačilo prevajalcem. Toda problematičen je predvsem »birokratski del« programa in vsakoletne spremembe razpisnega fokusa in zmedenost pri določanju smernic. Mali jeziki se težko kosajo z angleščino. Nagrada EU za književnost je dobra popotnica za avtorje, a slaba za založnike. Založnike pred majhnim trgom predvsem rešuje dobra socialna mreža z bralci. Več o dogodku tukaj.

Poročamo: Jesenska delavnica za projekte sodelovanja
Konec oktobra je ekipa CED Slovenija za udeležence delavnice pripravila vpogled v aktualni razpis in kulturno-politične prioritete EU. Gostili smo Bibo Tominc iz UIRS, ki je prek projektov Človeku prijazna mesta: izzivanje merila mesta, Nova umetnost & ekologija, Človeku naklonjena mesta in Nova umetnost & družba s podporo Ustvarjalne Evrope in Kulture (2007–2013) udeležencem delila napotke za učinkovit mednarodni projekt. Nato je v začetku novembra sledil še drugi, bolj praktični del delavnice, kjer smo predstavili razpisno dokumentacijo in svetovali o proračunu projekta. Gostili smo pravno strokovnjakinjo Tino Baloh, ki je udeležencem svetovala, kako pripraviti sporazum o partnerskem sodelovanju.

Zgodilo se je na poti…
Del ekipe CED Slovenija se je oktobra mudil v Skopju na Creative Europe Info day v organizaciji CED Makedonija, kjer smo predstavili slovenske dobre prakse v črpanju sredstev Ustvarjalne Evrope, izmenjali izkušnje z makedonskimi predstavniki iz sektorja kulture in filma ter jim nudili individualno svetovanje. Potem smo se mudili v Bruslju na srečanju mreže evropskih CED in letni konferenci Ustvarjalna Evropa, ki si jo zdaj lahko ogledate tudi na videoposnetku.

ISKANJE PARTNERJEV 

Po razpisni vročici bo čas za miren premislek o novih partnerskih sodelovanjih. Obiščite našo bazo partnerskih ponudb.

PODPRTI PROJEKTI 

Udeležbena umetnost za nevidne skupnosti sredi Vipavske doline
Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici vas vabi v Vipavsko dolino, da spoznate udeležbeno umetnost, rezidenčne umetnike Domenec (ES) in BridA (SI) ter na okroglo mizo (8. 12.), s katero zaključuje serijo dogodkov projekta PAIC*.

SLOGI: Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča
Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) do 3. januarja 2017 v avli Ministrstva za kulturo RS v Ljubljani na ogled postavlja potujočo mednarodno razstavo »Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča« s podporo programa Kultura (2007–2013). Vstop prost! Več na CED Slovenija.

Usposabljanje v Walesu: Creative Climate Leadership training course
Julie’s Bicycle in PiNa v okviru projekta Creative Climate Leadership prihodnje leto, od 27. do 31. marca v Walesu, organizirata usposabljanje za umetnike in kulturne delavce (Creative Climate Leadership training course) iz vseh umetniških področij, ki se pri svojem delu posvečajo vprašanjem podnebnih sprememb. Rok za prijavo je 16. januar 2017 do 10. ure (GMT). Več o pozivu tukaj.

MAO in Future Architecture Platform: Poziv za ideje 2017
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki koordinira platformo Future Architecture* vabi ustvarjalce, da predložite svoje ideje, vizije in projekte s področja arhitekture. Rok za oddajo je 9. januar 2017. Več o pozivu na CED Slovenija.

Cankarjeva založba bo prevedla 10 knjižnih del s podporo Ustvarjalne Evrope
Ko boste sestavljali seznam knjig, »ki jih še moram prebrati«, preverite katera knjižna dela bo v okviru projekta Crossing Borders, Closing Gaps* prevedla Cankarjeva založba.

Knjižne novosti s podporo Ustvarjalne Evrope
Cankarjeva založba je v sklopu projekta Spodbujanje raznolikosti v književnosti* izdala dve knjižni novosti, in sicer romana Animal triste Monike Maron in Genialna prijateljica Elene Ferrante. Založba Beletrina je izdala roman Zadnja beseda Hanifa Kureishija, ki je del projekta Stories that can change the world. Sveže v francoščini in v prevodu Florence Gacoin-Marks lahko berete roman Sušna doba Gabriele Babnik, za kar je poskrbelo Društvo slovenskih pisateljev v okviru projekta Litterae Slovenicae: Small literature in major languages*. Iz Sodobnosti sporočajo, da je Diana Pungeršič prejela nagrado Radojke Vrančič za prevod romana Knjiga o britofu* Daniele Kapitáňove. Čestitkam se pridružujemo!

Založniki na Slovenskem knjižnem sejmu
Mladinska knjiga je na Slovenskem knjižnem sejmu pripravila srečanje z norveško pisateljico Mario Paar in italijanskim pisateljem Antonijem Scuratijem, ki ju prevaja v projektu Povej mi svojo zgodbo*. Društvo slovenskih pisateljev pa je v okviru projekta Literary Europe Live* gostilo katalonskega avtorja Alberta Fonsa in škotsko avtorico mehiških korenin Juano Adcock.

Simboli v Mariboru
Pogrebno podjetje Maribor, partner mednarodnega projekta Simboli*, je novembra v Vetrinjskem dvoru na ogled postavilo razstavo grafik, ki predstavljajo interpretacije avtorjev na tematiko pokopališč ter simbolov kot upodobitve življenja oziroma našega odnosa do smrti. Več na CED Slovenija.

KGLU: Zaključek projekta Muzej v gibanju
Koroška galerija likovnih umetnosti je novembra zaključila sodelovanje v mednarodnem projektu s podporo Ustvarjalne Evrope.

Evropske oblikovalske zgodbe: debata in razstava
MAO in art:tečaji (Zavod Suri) sta novembra pripravila razpravo o pristopu k oblikovanju in proizvodnji v češkem in evropskem okolju. Hkrati je bila otvoritev istoimenske razstave z deli skoraj 20 oblikovalcev in ustvarjalnih projektov iz različnih evropskih držav. Dogodka sta del projekta Evropske oblikovalske zgodbe*.

FSK v Beogradu predstavil Janija Virka
Mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur (FSK) se je tudi letos uradno predstavila na Mednarodnem knjižnem sejmu v Beogradu. Poleg zbirke 100 slovanskih romanov, ki neprekinjeno izhaja že desetletje, je bil v ospredju slovenski avtor Jani Virk ter prevod prvega njegovega romana v angleški jezik. Slednji je izšel v zbirki Slawa*.

EK: Spletna baza projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Evropska komisija je posodobila spletno bazo projektov s podporo Ustvarjalne Evrope – Creative Europe Project Results. Preverite, zakaj bi jo uporabljali in katera slovenska organizacija je po mnenju Komisije zgodba o uspehu.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EU IN KULTURA

Novo orodje za merjenje kulture in demokracije zdaj dostopno
Ali se spomnite, da sta Svet Evrope in Evropska komisija v Bruslju, 14. oktobra 2016, predstavila novo metodološko orodje za vrednotenje kulture, ki bo predvsem v pomoč oblikovalcem politik in raziskovalcem pri statističnih analizah kulturnih politik? Zdaj lahko dostopate do več podatkov tukaj, vključno s publikacijo o omenjenem orodju.

EP CULT konec leta
Odbor za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta je 5. decembra zasedal v Bruslju. Poslanci so med drugim na dnevni red uvrstili predstavitev letnih delovnih programov Evropske komisije Ustvarjalna Evropa. Naslednja seja bo v Bruslju, 23. in 24. januarja 2017.

In še vse DRUGO pretočeno …

ENCC: poziv mladim kulturnim menedžerjem
European Network of Cultural Centres (ENCC) je objavil poziv Bridge between European Cultural Centres za mlade kulturne menedžerje do 35 let, ki delajo v kulturnih centrih in so tudi iz držav vzhodne, južne, jugovzhodne Evrope. Rok za prijavo je 31. december 2016.

Vpis v šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti
Šola Svet umetnosti se ob dvajseti obletnici obstoja vrača s prenovljenim programom. Šola je namenjena vsem, ki jih zanima delo na področju sodobne vizualne umetnosti in teorije. Učni program vključuje predavanja, seminarje in module ter delo v praksi, izobraževanje pa bo potekalo dve leti. Rok za prijavo je 2. januar 2017.

MK razpis: Podporno okolje za delovanje na področju kulture
Ministrstvo za kulturo je objavilo javni razpis za izbor operacij »Podporno okolje za delovanje na področju kulture«, ki je namenjen vključitvi ciljne skupine brezposelni in neaktivni. Razpis bo odprt do 6. januarja 2017.

Vas mika rezidenca na Finskem?
Arteles Creative Center med julijem in oktobrom prihodnje leto vabi ustvarjalce z različnih področij na svoj rezidenčni program (Arteles Creative Residency Program 2017) v mesto Hämeenkyrö. Rok za prijavo je 12. januar 2017.

Marcel Hicter Association: poziv za kulturne menedžerje
Združenje Marcel Hicter Association for Cultural Democracy poziva kulturne menedžerje iz zasebnih ali javnih ustanov, da se vključijo v program usposabljanja za pridobitev t. i. evropske diplome v menedžmentu na področju kulture (European Diploma in Cultural Project Management). Program med drugim vključuje tudi dve rezidenčni bivanji, ki bosta v šolskem letu 2017/2018 potekali na Švedskem in v Palestini. Rok za prijavo je 15. januar 2017.

Slovenski kulturni center po Dunaju zdaj tudi v Berlinu
Marca smo objavili, da se obeta odprtje novega slovenskega kulturnega centra v Berlinu – konec novembra se je to res zgodilo. Novi center bo deloval v okviru Veleposlaništva RS v Berlinu.

57. Beneški bienale z Niko Autor in kustosinjo Andrejo Hribernik
Iz Moderne galerije obveščajo, da bo Nika Autor zastopala Slovenijo na 57. Beneškem bienalu, mednarodni umetnostni razstavi, ki bo potekala od 13. maja do 26. novembra 2017. Paviljon RS bo še naprej lociran v okviru prostora Arsenale, osrednjega razstavišča glavne bienalne razstave. Minister za kulturo Anton Peršak je imenoval direktorico Moderne galerije Zdenko Badovinac za komisarko RS na 57. Beneškem bienalu. Na njen predlog je imenoval Andrejo Hribernik, direktorico Koroške galerije likovnih umetnosti za kustosinjo tokratne predstavitve.

CEC ArtsLink Back Apartment Residencies: St. Peterburg
Na rezidenco se lahko v času od 1. aprila do 31. julija in od 1. septembra do 31. decembra 2017 prijavijo umetniki (1 mesec) in kuratorji (7–10 dni) vseh umetniških disciplin in starejši od 21 let. Prednost bodo imeli tisti, ki se ukvarjajo z družbeno angažirano umetnostjo in/ali umetnostjo v javnem prostoru. Za prijavitelje, ki niso iz ZDA, bo CEC ArtsLink kril samo stroške nastanitve v rezidenci, ostale stroške (pot, dnevnice, ipd.) prijavitelji krijejo sami. Rok za prijavo je 15. december 2016.

Mednarodni festival Aswan International Festival for Culture and Arts
Ministrstvo za kulturo Arabske republike Egipt organizira Mednarodni festival »Aswan International Festival for Culture and Arts«, ki bo potekal od 15.   do 24. februarja 2017. Rok za prijavo je 15. januar 2017. Podrobnejše informacije (v angl.) so dostopne prek spleta Ministrstva za kulturo RS tukaj.

Brskamo in beremo…

Wischenbart, Kovač in Genova: Diversity Report 2016. Trends and references in literary across Europe.
Rüdiger Wischenbart, Miha Kovač in Yana Genova so skupaj s sodelavci objavili poročilo o stanju knjižnega trga predvsem v Nemčiji, Franciji, Španiji, Poljski in Švedski. Avtorji publikacije na primer predstavljajo in poudarjajo, kako so velike knjižne uspešnice, žanrska literatura in samo založništvo preoblikovali bralni trg ter kako se je razširila »globalna angleščina«. Nujno branje za založnike!

Kultura-novice