Kultura e–novice, 5. avgust 2019

/
Juile Aldridge. #onkrajkulturnegamodela 2018. Foto ©Katja Goljat za Motovila.

Pozdravljeni,
poletna številka tokrat prinaša vesele novice. Ponovno beležimo rekordne rezultate na razpisu Kultura za projekte sodelovanja. Evropska komisija bo skupaj podprla 106 projektov, od tega pri 28 projektih sodelujejo slovenske organizacije. To je v vsakem četrtem podprtem projektu!
Veseli nas, da smo se ponovno znašli na zemljevidu podpore i-Portunus za mobilnost in tokrat zelo uspešno. Beležimo kar 6 mobilnosti iz Slovenije in 7 v Slovenijo, s čimer se uvrščamo med prvih pet najbolj priljubljenih ciljnih držav za projekte mobilnosti. Zadnji razpis i-Portunus bo objavljen 14. avg.
Poletje je v polnem razmahu. Privoščite si obisk koncerta v CUK Kino Šiška in festivalov Dnevi poezije in vina ter Mladi levi ali pa posezite po knjižnih novostih npr. Mladinske knjige.
Strokovnjake s področja kulturne dediščine pa že vabimo na brezplačno predavanje in delavnico Usmerjeni poslovni pristopi za muzeje (23. sept.) z Julie Aldridge, priznano strokovnjakinjo za razvoj učinkovitih pristopov delovanja na področju kulture, umetnosti in kulture dediščine.
 

Prijeten dan,
vaša ekipa CED Slovenija

∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂∂

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Projekti sodelovanja 2019 – ponovno rekordni rezultati
Med 106. projekti sodelovanja Kultura, izbranimi na evropski ravni, je letos rekordno število takih, v katerih sodelujejo slovenske organizacije: kot vodja ali partner so vključene v 28 projektov, kar predstavlja 26 odstotkov vseh uspešnih prijav. Od tega je pet projektov s slovenskim vodjo s skupno podporo EU v višini skoraj 1 milijon EUR. V 23. odobrenih projektih pa sodeluje še 24 slovenskih partnerjev. Več tukaj.

Slovenija na zemljevidu podpore za mobilnost
Znani so rezultati drugega razpisa pilotnega projekta i-Portunus za spodbujanje mobilnosti v kulturi in s fokusom na uprizoritvene in vizualne umetnosti. Med 710 prispelimi vlogami bo podporo prejelo 131 umetnikov/kulturnih delavcev. Podporo za mobilnost iz Slovenije prejmejo Barbara Poček, Mária Smreková, Neža Knez, Danilo Milovanović, Tone Poljanec in Luka Erdani – čestitamo! Slovenija se uvršča tudi med prvih pet najbolj priljubljenih ciljnih držav za projekte mobilnosti. In še: zadnji razpis i-Portunus bo objavljen 14. avg. 2019, rok za oddajo vlog pa bo 5. sept. 2019.

Znani prejemniki nagrade EUPL za leto 2019
Evropska komisija je konec maja objavila imena prejemnikov nagrade EU za književnost (EUPL), ki jo prejmejo Laura Fredenthaler (AT), Piia Leino (FI), Sophie Daull (FR), Réka Mán-Várhegyi (HU), Beqa Adamashvili (GE), Nikos Chryssos (GR), Jan Carson (IE), Giovanni Dozzini (IT), Daina Opolskaite (LT), Marta Dzido (PL), Tatiana Țîbuleac (RO), Ivana Dobrakovová (SK), Halya Shyyan (UA) in Melissa Harrison (UK). Do zdaj je nagrado prejelo že 108 avtorjev iz 41 držav, med njimi tudi Nataša Kramberger, Gabriela Babnik, Jasmin B. Frelih in Lidija Dimkovska. Letos sta med nagrajenci prvič avtorja iz Gruzije in Ukrajine.

RAZPISI

 

Razpis za pilotni projekt »Mobilnost ustvarjalcev«
Evropska komisija je objavila razpis za podporo pilotnemu projektu Makers’ Mobility, s katerim želi preskusiti politike in ukrepe za podporo mobilnosti med kulturnim in ustvarjalnimi sektorji ter ustvarjalnimi središči (hubi, fablabi, inkubatorji, ipd.). Rok za oddajo vlog je 12. avg. 2019.

Razpis za pilotni projekt »Kulturne in ustvarjalne industrije«
Evropska komisija je objavila razpis za podporo pilotnemu projektu Cultural and Creative Industries za premostitev vrzeli med izobraževanjem in razvojem kulturne dediščine ter za povezovanje dediščine s kulturnimi in ustvarjalnimi industrijami. Rok za oddajo vlog je 12. avg. 2019.

Napovedan zadnji razpis i-Portunus
Goethe-Institut sporoča, da bo tretji in s tem zadnji letošnji razpis i-Portunus za podporo individualni mednarodni mobilnosti objavljen 14. avg. 2019. Priložnost za umetnike in kulturne delavce s področja uprizoritvenih in vizualnih umetnosti. Ponovno možna skupinska prijava in segmentirana mobilnost, tokrat med 15 in 60 dni. Rok za prijave bo 5. sept. 2019.

Razpis European Heritage Award / EuropeanHeritageAwards
Nagrada se podeljuje za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v štirih kategorijah, in sicer za konzervatorstvo, raziskave, zasluge posameznikov ali organizacij ter za izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje. Rok za oddajo vlog je 1. okt. 2019.
Vse do 15. sept. lahko podprete letošnje nagrajence, med katerimi je tudi Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju.

Odprt razpis za EPK 2025
Ministrstvo za kulturo je 22. feb. 2019 objavilo razpis za oddajo prijav za Evropsko prestolnico kulture (EPK) za leto 2025 v Republiki Sloveniji, ki je odprt do 31. dec. 2019.

DOGODKI  

Usmerjeni poslovni pristopi za muzeje // Ljubljana, 23. sept. 2019
Strokovnjake s področja kulturne dediščine vabimo na brezplačno predavanje in delavnico z Julie Aldridge, priznano strokovnjakinjo za razvoj učinkovitih pristopov delovanja na področju kulture, umetnosti in kulture dediščine. Predavanjem sledijo individualna, poslovno usmerjena svetovanja. Rok za prijave je 6. sept. 2019.
Dogodek organiziramo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, ICOM Slovenija in Skupnostjo muzejev Slovenije v okviru izobraževalne serije »Onkraj kulturnega modela« in kot del aktivnosti Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, ki ga sofinancirata Evropska komisija in Ministrstvo za kulturo RS.

Regionalno srečanje CED v Prizrenu
Mineva leto dni, odkar je Kosovo podpisalo sporazum z Evropsko komisijo o sodelovanju v programu EU Ustvarjalna Evropa. Kulturne organizacije iz Kosova zato lahko polnopravno sodelujejo na razpisih podprograma Kultura. Motovila (CED Slovenija) je 5. in 6. avg. gostja regionalnega srečanja v Prizrenu, kjer promoviramo slovenske ustvarjalce.

ISKANJE PARTNERJEV

Sveže PARTNERSKE PONUDBE iz Belgije (Province of Liege), Češke (Iniciativa Fór_um/Velvet Carnival), Francije (Passeurs d’images) in Španije (Azarte).

Naša Maša SVETUJE: spoznajte se s partnerji, srečajte se v živo (priložnost je i-Portunus) in dobro preverite resnost partnerja za sodelovanje. Dobro določite vloge ter vsebinske in finančne obveznosti vsakega partnerja pri projektu.

PODPRTI PROJEKTI

Poletje v Šiški 2019
CUK Kino Šiška vabi na brezplačne večerne koncerte, ki so del dejavnosti platforme Liveurope*. Platforma povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Dnevi poezije in vina
Med 18. in 24. avg. vabljeni na mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina, ki bo na Ptuju in v številnih drugih krajih v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem gostil številne pesnike z vsega sveta ter izbrane domače vinarje. Beletrina pripravlja pester program in številne brezplačne dogodke, v fokus pa letos postavlja sodobno poezijo, pisano v nemškem jeziku. Festival je član evropske pesniške platforme Versopolis*.

Bliža se 22. edicija mednarodnega festivala Mladi levi
Zavod Bunker letošnji festival organizira med 24. in 31. avg., na katerem bodo gostili tako priznane umetnike – zvezde mednarodnih odrov (Ursula Martinez, Kate McIntosh, Walid Raad) kot tudi vznemirljive mlajše avtorje (Maria Lucia Cruz Correia, Dimitri de Perrot, Jaha Koo). Dejavnosti festivala so del projektov Create to Connect -> Create to Impact* in Imagine 2020*. Del festivalskega programa je tudi Mednarodni forum O čustvenem materializmu (29. in 30. avg.) s podporo programa Obzorje 2020.

Priporočamo v branje
V sklopu projekta Spread the Words* so pri Mladinski knjigi izšla knjižna dela Labirint duhov Carlosa Ruiza Zafóna (prevod Veronika Rot), Bakhita Véronique Olmi (Janina Kos) in O koncu žalosti Benedicta Wellsa (Neža Božič).

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

In še vse DRUGO pretočeno

LUX 2019: Med nominiranimi tudi slovenska manjšinska koprodukcija
21-članska strokovna komisija je pogledala in ocenila široko paleto predlaganih evropskih filmov. Med finalisti je tudi slovenska manjšinska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. Več tukaj.