Kultura e–novice, 29. junij 2017

/
Pozdravljeni, 
Zavod Motovila preureja vsebino novic (veseli bomo vsakršnega predloga!) in do konca septembra »pospravlja« naročnike. Naš namen ni smetenje vašega poštnega predala, temveč posredovanje relevantnih informacij v branje. Če novic ne želite več prejemati, se odjavite. Če novice prejemate na več e-naslovov, vas prosimo, da izberete enega za dostavo novic.
V prihodnje vas bodo CEDilke (e-novice CED) obveščale o vseh novostih programa Ustvarjalna Evropa (razpisi, iskanje partnerjev, dogodki, podprti projekti) in nasvetih, ki so vam lahko v pomoč pri pripravi in izvedbi mednarodnega projekta.
V junijskih novicah obveščamo, da je bil končno objavljen razpis za projekte literarnega prevajanja. Za prijavitelje organiziramo poglobljeno skupinsko svetovanje na dveh KULTorkih, in sicer 4. in 18. julija. 
Ministrstvo za kulturo pa je objavilo vabilo za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope. Slovenske organizacije, ki bile uspešne na razpisih programa v letih 2014–2016 in še niso kandidirali na razpisu ministrstva ter njihove aktivnosti v letu 2017 še trajajo, se lahko prijavijo za sofinanciranje. Izjema so projekti s področja knjige s podporo Ustavljalne Evrope, ki se prijavijo na poziv za sofinanciranje Javne agencije za knjigo.
Vse, ki snujete prijavo za projekte sodelovanja 2018 pa vabimo, da preberete kaj so povedali predstavniki aktualnih uspešnih projektov sodelovanja na srečanju v začetku junija. O uspešnih projektih sodelovanja sicer piše tudi Anže Zorman na blogu culture.si: Creative Slovenia in 2017: a fascinating feat!
Sporočamo še, da bo ekipa CED od 26. julija do 15. avgusta na oddihu. Z vami bomo s polno paro spet od 16. avgusta naprej.Prijetno branje in lepe počitnice!
Ekipa CED Slovenija

USTVARJALNA EVROPA
Prispevajte mnenje o spletni platformi vseh podprtih projektov Ustvarjalna Evropa
Sooblikujte Evropsko leto kulturne dediščine 2018
EP CULT o predlogu splošnega proračuna Evropske unije za proračunsko leto 2018
Že od 2024 dalje tudi Lihtenštajn, Islandija in Norveška z Evropsko prestolnico kulture?
Viberate iz Slovenije v paviljonu Music Moves Europe na MIDEM 2017
Music Moves Europe – glasujte za najljubšo popevko!

RAZPISI
Vabilo MK za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Končno objavljen razpis za projekte literarnega prevajanja
Nagrada EU za kulturno dediščino 2018: poziv za zbiranje predlogov

DOGODKI
Dva julijska KULTorka za založnike in CED na poti
Napovednik september–oktober: Od idejnega laboratorija, prek skandinavsko-baltske regije do strategije EU za mednarodne kulturne odnose
Poročamo: Nemški, španski, švedski, danski, finski in slovenski kreativni centri na ustvarjalnem zajtrku v Zagrebu
Poročamo: Sedemnajst ustvarjalnih na kupu … v Hiši EU v Ljubljani
Poročamo: Prvi Fokus s Christianom Bergerjem in Ludovico Ferrario v Izoli

ISKANJE PARTNERJEV
Preverite partnersko ponudbo iz Francije.

PODPRTI PROJEKTI
V Aksiomi »Trgovina z darili zasebnosti«
MG+MSUM: NSK od Kapitala do kapitala v muzeju Reina Sofía v Madridu
Vabilo v Koper na usposabljanje raziskovanja kulturne razsežnosti podnebnih sprememb
Zaključek projekta Pionirji evropskega lutkarstva v Čedadu

In še vse DRUGO pretočeno
Evropa za državljane: Ukrep za pobratenje mest
Evropska sredstva za vzpostavitev Centra za kreativnost v MAO
Natečaj za nagrado Altiero Spinelli
Pridružite se vseevropski spletni razpravi JAMM’EUROPE: Vloga kulture in umetnosti v prihodnosti Evrope

Brskamo in beremo
Kulturna politika in urbani razvoj: »Polis and the people: Looking into the future of urban cultural policies«

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Prispevajte mnenje o spletni platformi vseh podprtih projektov Ustvarjalna Evropa
Evropska komisija (DG EAC) vas vabi, da podate mnenje o spletni platformi podprtih projektov Ustvarjalna Evropa v obliki odgovorov na devet kratkih vprašanj.
Mimogrede: podatkovna baza trenutno izpiše 188 projektov, ki jih izvajajo oz. v njih sodelujejo slovenske organizacije. Preverite, kdo med njimi si je doslej zaslužil oznako »success story«.

Sooblikujte Evropsko leto kulturne dediščine 2018
Predlog Evropske komisije, da leto 2018 postane Evropsko leto kulturne dediščine sta letos spomladi podprlaEvropski parlament in Svet ministrov EU. Komisija vas zdaj vabi k oblikovanju vsebin evropskega leta. Kako, preveritukaj!

EP CULT o predlogu splošnega proračuna Evropske unije za proračunsko leto 2018
Odbor za kulturo Evropskega parlamenta (2017/2044(BUD) z dne 9. 6. 2017) poudarja, da je za podprogram Kultura v okviru programa Ustvarjalna Evropa še vedno namenjenih premalo sredstev in poziva k povečanju proračuna v letu 2018. EP CULT je izrazil zadovoljstvo, da bo Evropskemu letu kulturne dediščine namenjenih 4 milijone evrov.

Lihtenštajn, Islandija in Norveška EPK 2024?
Evropska komisija je 13. junija 2017 sporočila, da je Evropski parlament podprl širitev Evropske prestolnice kulture tudi v države Evropskega gospodarskega prostora. Lihtenštajn, Islandija in Norveška bi tako lahko kandidirale za EPK že leta 2024.

Viberate iz Slovenije v paviljonu Music Moves Europe na MIDEM 2017
V okviru pobude Music Moves Europe za oblikovanje strategije EU na področju glasbene industrije je do začetka maja organizacija StartupSesame za Evropsko komisijo zbrala in popisala projekte, pobude in zagonska podjetja v digitalnem okolju na področju glasbe. Med zgolj osmimi izbranimi primeri dobre prakse je tudi Viberate iz Slovenije, ki se je na začetku junija predstavil v Cannesu v paviljonu Music Moves Europe na glasbenem sejmu MIDEM. Čestitamo!

Music Moves Europe – glasujte za najljubšo popevko!
Komisija vas vabi k sodelovanju pri oblikovanju »popolnega seznama poletnih popevk« (Perfect European Summer Festival Playlist), s čimer si lahko prislužite vstopnico na koncert ali tri-mesečno naročnino na glasbeni platformi Spotify.

RAZPISI

Vabilo MK za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Prispele vloge se obravnavajo od 27. junija 2017 dalje, in sicer po vrstnem redu prejetja popolne dokumentacije. Ministrstvo bo z upravičenimi izvajalci, ki bodo predložili izpolnjene prijavne obrazce z obveznimi prilogami, sklenilo neposredne pogodbe o sofinanciranju. Pogodbe se bodo sklepale do porabe sredstev oziroma najkasneje do 30. oktobra 2017. Več o vabilu na CED Slovenija.

Končno objavljen razpis za projekte literarnega prevajanja
Evropska komisija je 12. junija objavila razpis za podporo projektom literarnega prevajanja za leto 2017 (EACEA 15/2017). Založniki lahko na razpis letos prijavijo le dvoletne projekte v kategoriji 1, postopek prijave pa v celoti poteka prek spleta. Preverite tudi časovnico razpisa! Rok za oddajo vlog je 25. julij 2017 do 12. ure. Za prijavitelje ekipa CED Slovenija pripravlja dva julijska KULTorka, tj. 4. in 18. julij med 10. in 12. uro, kjer vam bomo svetovali o razpisu. Več spodaj.

Nagrada EU za kulturno dediščino 2018: poziv za zbiranje predlogov
Europa Nostra je objavila poziv za zbiranje predlogov za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropi.Nagrade se podeljujejo v štirih kategorijah, in sicer za (1) konzervatorstvo, (2) raziskave, (3) zasluge posameznikov ali organizacij ter (4) izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje. Rok za oddajo predlogov je 1. oktober 2017.

DOGODKI

Dva julijska KULTorka za založnike
Sredi junija je bil objavljen razpis za podporo projektom literarnega prevajanja za leto 2017 (EACEA 15/2017), rok za oddajo vlog pa je 25. julij 2017 do 12. ure. Ekipa CED Slovenija bo založnikom na voljo za poglobljenosvetovanje o razpisu, v torek 4. in 18. julija med 10. in 12. uro v kulturno-informacijskem centru Kult3000 (Metelkova ulica 2, Ljubljana).
Udeležba na svetovanju je brezplačna, vendar je prijava udeležbe obvezna! Če se želite udeležiti svetovanja v torek, 4. julija, nam to javite najkasneje do petka, 30. junija, do 13:00 na info@ced-slovenia.eu. V kolikor se želite udeležiti svetovanja v torek, 18. julija, svojo udeležbo sporočite najkasneje do petka, 14. julija do 13:00 nainfo@ced-slovenia.eu.

CED na poti: 17. julija smo v Odessi (UA) na delavnici za člane regionalne platforme NVO Black Sea NGO Forum.

Napovedujemo jesenske dogodke … in priporočamo zabeležbo na vašem koledarju!

Septembra pripravljamo dve delavnici:
– 26. septembra vabljeni na Idejni laboratorij ali delavnico pisanja kulturnih projektov, kjer vas z ustvarjalnim prebliskom do projektne ideje pripeljeta vodilna litovska stratega Tomas Ramanauskas in Kristupas Sabolius.
– 27. septembra vam pomagamo sveže projektne ideje umestiti v program Ustvarjalna Evropa. Pri tem se bomo fokusirali na skandinavsko-baltske države, zato se nam bodo pridružili kolegi CED iz regije in predstavili svoje institucije in programe, ki spodbujajo mednarodno sodelovanje.

Oktobra pa v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo pripravljamo nacionalni posvet s kulturnim sektorjem o strategiji EU za mednarodne kulturne odnose.

Zgodilo se je…

Nemški, španski, švedski, danski, finski in slovenski kreativni centri na ustvarjalnem zajtrku v Zagrebu
CED Hrvaška je v okviru festivala Design District Zagreb 13. junija 2017 organizirala dogodek z naslovom »Creative Europe Morning«, posvečen kreativnim centrom, ki delujejo širom Evrope. Slovenski kreativni center Poligon je predstavil Luka Piškorič, zanimivi pa so bili tudi predstavljeni modeli kreativnih centrov iz Nemčije, Španije, Švedske, Danske in Finske: Betahaus, Berlin (DE); Factoria Cultural, Madrid (ES); Knackeriet, Stockholm (SE);Republikken, Kopenhagen (DK); Kai Huotari Kaapeli, Helsinki (FI). Več na CED Slovenia.

Poročamo: Sedemnajst ustvarjalnih na kupu
Zavod Motovila je ob letošnjem rekordnem uspehu slovenskih organizacij na razpisu podprograma Kultura za projekte sodelovanja organiziral srečanje in predstavitev projektov uspešnih prijaviteljev. Svež format predstavitve projektov je spodbudil sproščeno vzdušje in uspešno mreženje ter celo nova sodelovanja v okviru sofinanciranih projektov, ekipa Motovile (CED Slovenija) pa je udeležence opremila s številnimi koristnimi napotki za uspešno izvedbo projekta. Več na CED Slovenija

Poročamo: Prvi Fokus s Christianom Bergerjem in Ludovico Ferrario v Izoli
Med 2. in 4. junijem je na mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok v Izoli potekalo prvo srečanje novega regionalnega usposabljanja Fokus v okviru strokovnega programa PRO Otok. Mreženje in usposabljanje 13 obetavnih direktorjev fotografije in scenaristov iz Italije (FVG), Hrvaške in Slovenije je tudi s podporo Centrov Ustvarjalna Evropa (podprogram MEDIA) iz omenjenih držav potekalo pod mentorstvom uveljavljenih mednarodnih mojstrov, Christiana Bergerja in Ludovice Ferrario.

ISKANJE PARTNERJEV

Za sodelovanje pri projektih sodelovanja preverite svežo partnersko ponudbo za projekt s področja glasbe izFrancije.

PODPRTI PROJEKTI

V Aksiomi »Trgovina z darili zasebnosti« 
Podatki, nadzor in zasebnost so rdeča nit razstave (21. 6.–21. 7. 2017), konceptne trgovine in instalacije Think Privacy ameriškega umetnika Adama Harveya, ki ga Aksioma v Ljubljani predstavlja v okviru projekta State Machines*.

MG+MSUM: NSK od Kapitala do kapitala v muzeju Reina Sofía v Madridu
Od 27. junija 2017 do 8. januarja 2018 bo v enem najpomembnejših umetnostnih muzejev na svetu na ogledrazstava NSK od Kapitala do kapitala. Razstava je del projekta »Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989« s podporo EU programa Kultura (2007–2013).

Vabilo v Koper na usposabljanje raziskovanja kulturne razsežnosti podnebnih sprememb
PiNA vas skupaj s partnerji v okviru projekta Creative Climate Leadership* med 8. in 14. oktobrom 2017 vabi nausposabljanje za raziskovanje kulturne razsežnosti podnebnih sprememb ter vplivno, ustvarjalno in trajnostno ukrepanje. Rok za prijavo je 31. julij 2017.

Zaključek projekta Pionirji evropskega lutkarstva v Čedadu 
Zaključek projekta Pionirji evropskega lutkarstva* bo od srede (30. junij) do nedelje (2. julij) v Čedadu. Programobsega delavnice, predavanja in lutkarske predstave. V petek bodo otvorili tudi razstavo, ki prikazuje življenje in delo treh pionirjev evropskega lutkarstva Mihe Klemenčiča, Hermenegilda Lanza in Vittoria Podrecce. V soboto, 1. julija bo v gledališču Ristori na ogled Doktor Faust Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je tudi partner projekta. Program lahko preverite tudi na FB strani projekta.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

NEMO izobraževanje za muzejske organizacije »Museum trends and prospects for 2018« 
Evropska mreža muzejskih organizacij (NEMO) v sodelovanju z We Are Museums in Buzzeum organiziraizobraževanje o muzejskih trendih za leto 2018 oz. o prihodnosti muzejev na splošno.
Izobraževanje bo potekalo 15. septembra v Parizu, prijave pa zbirajo do 10. julija 2017. Udeležencem bodo po zaključku izobraževanja povrnili stroške bivanja in poti v višini 500 EUR.
Mreža NEMO je ena od evropskih združenj, katerih delovanje sofinancira program Ustvarjalna Evropa.

In še vse DRUGO pretočeno …

Evropa za državljane: Ukrep za pobratenje mest 
Na razpisu EZD – ukrep pobratenje mest je bila uspešna tudi Koroška galerija likovnih umetnosti s projektom Moje mesto je tvoje mesto – Srečanje štiriperesne deteljice pobratenih mest v Slovenj Gradcu.
Trenutno je sicer možna prijava na drugi rok za ukrepa Pobratenje mest in Mreže mest. Rok za prijavo je 1. september 2017. CMEPIUS – Nacionalna kontaktna točka programa EZD za vse zainteresirane organizira skupinsko svetovanje, ki bo potekalo v torek, 22. avgusta 2017 ob 10. uri v prostorih CMEPIUS. Na svetovanje ste vabljeni potencialni prijavitelji z že izdelano projektno idejo in osnutkom prijavnice.

Evropska sredstva za vzpostavitev Centra za kreativnost v MAO
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt vzpostavitve platforme Centra za kreativnost (Platforma CzK). Izvajal ga bo Muzej za arhitekturo in oblikovanje, njegova skupna vrednost pa znaša nekaj več kot 5,6 milijona evrov.
Center nadgrajuje dolgoletno delovanje muzeja in vzpostavlja interdisciplinarno platformo za podporo kulturnega in kreativnega sektorja (KKS) v Sloveniji.

Natečaj za nagrado Altiero Spinelli
Evropska komisija je objavila nov vseevropski natečaj za nagrado Altiero Spinelli za izjemne prispevke za širjenje informacij med državljani o temeljnih vrednotah, zgodovini, ukrepih in glavnih koristih EU. Na natečaj se lahko prijavijo strokovnjaki, raziskovalci, znanstveniki, pisatelji, novinarji in umetniki, ki lahko s svojim prispevkom poudarijo pomen Evrope za danes in jutri. Pobuda dopolnjuje dejavnosti Jean Monnet, ki so del programa Erasmus+ za preučevanje in raziskovanje evropskega povezovanja in razumevanju položaja Evrope v globaliziranem svetu. Komisija bo podelila šest prvih nagrad v višini 50.000 evrov, šest drugih nagrad v višini 30.000 evrov in deset tretjih nagrad v višini 17.000 evrov. Rok za prijavo: 16. avgust 2017.

Vseevropska spletna razprava JAMM’EUROPE: Vloga kulture in umetnosti v prihodnosti Evrope 
Komisija je letos spomladi objavila Belo knjigo o prihodnosti Evrope, v kateri je zbranih pet možnih scenarijev razvoja. Združenje Culture Action Europe želi kulturne akterje spodbuditi k razpravi o prihodnosti Evrope. Kakšni so predlogi in scenariji za področje kulture in umetnosti?
5. julija se pridružite vseevropski spletni razpravi JAMM’EUROPE in prispevajte svoje mnenje!

Brskamo in beremo

Kulturna politika in urbani razvoj: »Polis and the people: Looking into the future of urban cultural policies« 
Združenje Culture Action Europe je izdalo publikacijo, ki obravnava razvoj lokalne kulturne politike. Različen nabor avtorjev – od umetnikov in urbanistov do predstavnikov združenj in lokalnih oblasti – razpravlja o trenutnem stanju in možnostih prihodnjega razvoja. Publikacija je na voljo tudi v naši e-knjižnici.

 

Kultura-novice