Kultura e–novice, 28. oktober 2019

/

Pozdravljeni,
če skačete na zadnji vlak za Ustvarjalno Evropo in se prijavljate na razpis Kultura za projekte sodelovanja 2020 (EACEA 32/2019), naj vas spomnimo, da je do roka za oddajo vlog le še mesec dni (preveri kaj je novo v primerjavi z lanskim razpisom). Priložnost, da izveste osnovne informacije o razpisu bo še na info dnevu v Polhograjcih (5. nov.), prijavitelje, ki pa ta trenutek že pripravljajo prijavo, pričakujemo na tehnični delavnici v Ljubljani (6. nov.).
Svetujemo vam: Natančno upoštevajte cilje in prednostne naloge. Izberite (največ!) 3 prednostne naloge in zanje pripravite dodelano strategijo – razložite, zakaj ste jih izbrali in kako boste dosegli načrtovano. Natančno odgovarjajte na vprašanja (kratko in jedrnato)! Pristno sodelovanje med partnerji naj se odraža tudi z utemeljitvijo v prijavnici. Strategija komuniciranja (s katerimi ciljnimi skupinami že?) in razširjanja rezultatov naj bo dobro razdelana in povezana tudi z ustreznim deležem v načrtovanem proračunu. Predvsem pa nam pravočasno posredujete VPRAŠANJA, povezana s pripravo razpisne dokumentacije! Ura tik-taka!

Pisarna bo 30. okt. zaprta. Ponovno nazaj za vas smo 4. nov.

Prijeten dan,
vaša ekipa CED Slovenija
ØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØ

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Čakamo rezultate …
Na rezultate razpisa za projekte literarnega prevajanja za leto 2019 (EACEA/07/2019) bo treba počakati do konca novembra, pravi Izvajalska agencija EACEA. Prihodnji in zadnji tovrstni razpis v tej generaciji Ustvarjalne Evrope pa bo predvidoma objavljen sredi januarja prihodnje leto (rok za oddajo vlog bo v začetku aprila).
Rezultati razpisa za Digitalno povezovanje kulture in avdiovizualnih vsebin (EACEA/06/2019) bodo predvidoma znani konec oktobra oz. v začetku novembra. Hkrati je EACEA napovedala tudi novi tovrsten razpis, ki pa naj bi bil objavljen že konec novembra letos, rok za oddajo vlog pa bo sredi maja prihodnje leto.

V Mariboru na ogled razstava nagrajencev YTAA
V Hiši arhitekture Maribor (HAM, Krekova 2) bo do 17. jan. 2020 na ogled razstava mladih nadarjenih arhitektov, ki so prejeli nagrado Young Talent Architecture Award – YTAA za leto 2018. Nagrada je namenjena mladim diplomantom arhitekture kot dodatna spodbuda pri izgradnji mednarodne kariere. Hkrati pa zavezuje profesorje in univerze k spodbujanju kakovosti v arhitekturi, evropskemu gospodarstvu in kulturi.

RAZPISI

Zadnji vlak za projekte sodelovanja
Še mesec dni nas loči do izteka roka na zadnji tovrstni razpis v tej generaciji Ustvarjalne Evrope (EACEA 32/2019; rok: 27. nov. 2019 do 17:00 ure). Na začetku oktobra smo že predstavili novosti razpisa. Nova priložnost, da se pozanimate o razpisu je info dan v Polhograjcih (5. nov.), resne prijavitelje pa vabimo na tehnično delavnico (6. nov.). Ponovitve ne bo in tudi terminov za individualno svetovanje ni več veliko.

Poziv Music Moves Europe za usposabljanje in manjša glasbena prizorišča
Evropska komisija je v okviru pobude Music Moves Europe objavila dva razpisa, in sicer razpis za usposabljanje in profesionalizacijo (EAC/S21/2019, rok prijave: 31. okt. 2019) ter razpis za sodelovanje manjših glasbenih prizorišč (EAC/S17/2019, rok prijave: 15. nov. 2019). Gre za del paketa ukrepov, za katerega je Evropski parlament v letu 2019 zagotovil proračun v višini 3 milijona EUR.

EPK 2025
Slovenska mesta lahko do 31. 12. 2019 oddajo vlogo na razpis za Evropsko prestolnico kulture za leto 2025. Vendar morajo mesta kandidati najpozneje do 30. 11. 2019 Ministrstvu za kulturo RS pisno sporočiti, da nameravajo vložiti prijavo.

DOGODKI

Info dan Ustvarjalna Evropa v Polhograjcih
Domačija Pr’ Lenart v sodelovanju z Občino Medvode in Občino Dobrova-Polhov Gradec v torek, 5. nov. 2019 ob 17. uri vabi na seminar, na katerem boste izvedeli vse o možnostih črpanja evropskih sredstev iz programa Ustvarjalna Evropa.

Že pripravljate prijavo za projekte sodelovanja Kultura?
Na tehnični delavnici za prijavitelje vam bomo v Ljubljani, 6. nov. 2019, svetovali, kaj upoštevati pri prijavi na razpis Kultura za projekte sodelovanja 2020. PONOVITVE NE BO!
Prijave na brezplačno delavnico zbiramo do torka, 5. nov. do 12.00 preko info@ced-slovenia.eu s pripisom »Delavnica Kultura«.

Na obisku v Ljubljani predstavnici CED Kosovo in Tunizija
Kot del programa Kreativnega foruma Ljubljana (12.–15. nov. 2019) bomo v sredo, 13. nov. organizirali srečanje domačih predstavnikov izkušenih organizacij, ki uspešno sodelujejo v Ustvarjalni Evropi, s potencialnimi partnerji iz regije Zahodnega Balkana. Dogodka se bosta udeležili tudi predstavnici CED iz Kosova in Tunizije, saj želimo spodbuditi sodelovanje z regijama Zahodnega Balkana in Severnega Mediterana. Če vas zanima partnersko sodelovanje z organizacijami iz Kosova ali Tunizije, nam pišite na info@ced-slovenia.eu, da vas povežemo.

Kako programi EU spodbujajo enakost spolov?
Motovila bo 13. nov. 2019 v Bonnu sodelovala na delavnici pod naslovom Gender Equality and EU Funding for Culture, ki jo organizira CED Nemčija/Kulturpolitische Gesellschaft. Mateja Lazar iz Motovile je kot strokovno gostjo na dogodek v Nemčijo povabila Tejo Reba iz Mesta žensk, da predstavi bogate izkušnje sodelovanja pri projektih s podporo Ustvarjalne Evrope, ki se osredotočajo na tematiko enakosti spolov. Dogodek bo postavil v fokus tri države, ki so del skupne trojke predsedstva EU v obdobju od julija 2020 do decembra 2021 – Nemčija, Portugalska in Slovenija.

Poročamo … 
Kaj upoštevati pri prijavi na razpis Kultura za projekte sodelovanja 2020?
Na Info dnevu Kultura (9. okt. 2019) smo predstavili novosti razpisa Kultura za projekte sodelovanja 2020 in svetovali, kaj upoštevati pri pripravi projektne prijave.

Razvoj občinstev: še vedno pomembni dobri odnosi
Na dogodku Ustvarjalna Evropa išče publiko nas je zanimalo, ali se je »(ne)zaupanje« do koncepta razvoja občinstev od leta 2014, ko je postal prednostna naloga Ustvarjalne Evrope, kaj spremenilo. Naši gosti – Inga Remeta (Gledališče Glej), Mihael Čepeljnik (SLOGI), in Marko Bratuš (SNG Nova Gorica), so se strinjali, da je pojem pred petimi leti vzbujal veliko nelagodja, a bolj zato, ker ga nis(m)o razumeli. Ni vse v številkah, temveč v odnosih, ki jih vzpostavljamo z našimi občinstvi! Priporočamo v branje.

Napovedujemo …
Tradicionalno srečanje Uspešno … ustvarjalno 2019 bo letos 11. dec. 2019 v Ljubljani, tokrat v gosteh v Pionirskem domu na Komenskega 9. Se že veselimo srečanja!

ISKANJE PARTNERJEV

Iščete partnerja za sodelovanju na pozivu MME za manjša glasbena prizorišča (rok 15. nov. 2019)? Pri tem vam lahko pomaga Live DMA.

PODPRTI PROJEKTI

Poziv za pisateljsko/prevajalsko rezidenco
Društvo slovenskih pisateljev je objavilo poziv za udeležbo na rezidencah za pisatelje in pisateljice ter prevajalce in prevajalke »Odisejevo zatočišče«. Rok za oddajo prijav je 9. nov. 2019. Rezidence so del projekta The Ulysses’ Shelter: Building writers-in-residence network 2*.

Multimedijska predstava CON-FRONT v Tolminu, Ljubljani in Gorici
Fundacija Poti miru v Posočju bo v sklopu projekta CON-FRONT* na ogled postavila multimedijsko predstavo, ki bo na ogled 12. nov. v Tolminu (Kinogledališče), 13. nov. v Ljubljani (Kino Šiška) in 14. nov. v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici/Gorizia. Vabljeni!

Novo šolsko leto Naše male knjižnice
Začenja se novo šolsko leto Naše male knjižnice*, v kateri letos sodeluje kar 254 slovenskih vrtcev in šol, za katere so ustvarili 25.000 Ustvarjalnikov. Vas zanima kaj bodo brali?

Ob zaključku mednarodnega projekta Po sledeh družine Straub izšla monografija
Ob zaključku mednarodnega projekta TrArSTracing the Art of the Straub Family / Po sledeh družine Straub* so sredi oktobra v Narodni galeriji predstavili istoimensko monografijo. Gre za prvi poskus celostne obravnave umetnosti kiparske družine Straub. Besedila so prispevali umetnostni zgodovinarji, konservatorji in restavratorji, zbrani v projektu.

Pri Beletrini izšle knjige s podporo Ustvarjalne Evrope
V sklopu projekta Reading the Heart of Europe* so pri Beletrini izšla naslednja dela: Na sončni strani (Ivo Andrić, prevod Mateja Komel Snoj), Leto smrti Ricarda Reisa (Jose Saramago, prevod Barbara Juršič) in Tujka (Stefan Hertmans, prevod Staša Pavlović).

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

In še vse DRUGO pretočeno …

Motovila ima spletno stran
Tam najdete številne koristne informacije o priložnostih za mednarodno sodelovanje in strokovnih dogodkih, ki jih pripravljamo za vas. Vabljeni na obisk!
Na spletu CED Slovenija so še vedno dostopne sveže in preverjene informacije o razpisih, rezultatih in podprtih projektih Ustvarjalne Evrope (MEDIA in Kultura).