Kultura e–novice, 28. november 2017

/

jesenPozdravljeni,
mi smo letos že odvrgli toliko besed, kot je listja pod drevesom. V pisanem kupu, ki ga je nagrmadila ta jesen, se skrivajo številne priložnosti in vabila na dogodke, ki smo jih odkrili in vam jih ponujamo v branje in spodbudo, da se nanje odzovete. Ta teden nikar ne prezrite pestrega dogajanja, ki ga pripravljajo Bunker, Aksioma in SEM.
Delovno bo tudi na KUD Sodobnost in Društvu slovenskih pisateljev, ki bosta poskrbela za novo pošiljko evropskega leposlovja, saj sta v izjemni konkurenci 227 prijav uspela med zgolj 33 odobrenimi projekti! Ja, gre za rezultate razpisa Kultura za prevode literarnih del, na katere so nestrpno čakali evropski založniki. A knjižne police bomo s svežimi prevodi lahko polnili šele prihodnjo pomlad. Pred nami je še pošiljka snega. Že danes vas vabimo, da se konec tedna toplo opravljeni odpravite na Ta veseli dan kulture. Začetek decembra pa nato še začinite z obiskom Animateke. Mi bomo tam tudi v družbi vodilnih producentov animacije iz 18 držav Srednje in Vzhodne Evrope, ki pridejo na CEE Animation Workshop.

Prijeten dan,
vaša ekipa CED Slovenija

⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗

USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)

Končno objavljeni rezultati za prevodne projekte!
Izvajalska agencija EACEA je 28. nov. 2017 objavila rezultate razpisa EACEA 15/2017 za podporo projektom literarnega prevajanja. Med 33 podprtimi projekti, sta tudi KUD Sodobnost in Društvo slovenskih pisateljev – čestitamo!

RAZPISI

Aktualni razpis Kultura za projekte sodelovanja 2018
Rok za prijave projektov sodelovanja (EACEA 32/2017) je 18. jan. 2018. Pri pripravi projektne vloge ne spreglejte napotkov CED Slovenija tukaj in tukaj.

EAC: Poziv za podporo ustvarjalnim vozliščem
Objavljen je poziv Cultural and Creative Spaces and Cities (EAC/S23/2017) za podporo delovanja ustvarjalnih vozlišč (creative hubs) v EU. Namen poziva je izbrati organizacijo, ki bo koordinirala in organizirala različne dejavnosti s strokovnjaki in podjetniki iz kulturnega in ustvarjalnih sektorjev ter drugimi zainteresiranimi stranmi, zlasti na lokalni ravni. Evropska komisija bo podprla aktivnosti projekta v višini 1.500.000 oz. do 80 % vrednosti upravičenih stroškov projekta. Rok za prijavo je 5. feb. 2018. Več na spletu EAC.

DOGODKI

Uspešno…ustvarjalno 2017
Motovila (CED Slovenija) zaključuje leto 2017 in se ozira za uspehi slovenskih organizacij v letu 2017. Tokrat v fokus postavljamo festivalsko dogajanje in usposabljanje v kulturnem, AV in ustvarjalnih sektorjih. Na povabilo v MAO (13. dec. 2017 ob 11. uri).

Poročamo…Koraki do uspešne prijave na razpis Kultura za projekte sodelovanja 2018
Ekipa CED Slovenija je 15. novembra 2017 organizirala tehnično delavnico za predstavnike kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, ki pripravljajo projektno prijavo na razpis za projekte sodelovanja za leto 2018 v okviru programa Ustvarjalna Evropa – podprogram Kultura. Ne spreglejte napotkov!

ISKANJE PARTNERJEV

Za sodelovanje pri projektih sodelovanja preverite sveže PARTNERSKE PONUDBE iz Hrvaške (Mediart International, KRILA), Portugalske (Solidaried’arte), Španije (K-Deleite 2016 SL), Italije (Europa inCanto) in Romunije (Puck Puppet Theatre).

In še nasvet: pogodba o partnerskem sodelovanju je eden najpomembnejših dokumentov projekta sodelovanja. Dovolj časa imate, da pogodbo skupaj s partnerji skrbno pripravite!
Tina Baloh vam svetuje: Ob upoštevanju specifične pravne podlage, ki velja za program Ustvarjalna Evropa, ne smete pozabiti zlasti na vsebinsko natančna opredelitev določil, ki določajo kdo, kaj, zakaj, v kakšnem obsegu, na kakšnem način, do kdaj, pod katerimi pogoji, s katerimi (finančnimi) viri ter v kakšnem znesku bo izvedel oziroma zagotovil dogovorjene projektne aktivnosti in pripadajoče obveznosti.

PODPRTI PROJEKTI

Bunker vabi na Drugajanje v Maribor!
Prek festivala angažirane sodobne uprizoritvene umetnosti Drugajanje, bo zavod Bunker med 27. in 30. nov. 2017 že šestnajstič nagovoril Maribor in njegove mlade. Nikar ne zamudite npr. predstave Marka Bulca (29. nov.), ko lahko na zabaven in unikaten način premislite altruizem. Poleg pestrega umetniškega programa festivala, ki je del projekta Urban Heat*, Bunker odpira vrata tudi v Šolo v kulturi – Igrišče za gledališče 2.0.

Aksioma predstavlja: Forenzika izkoriščanja
Če vas zanimajo skrivnosti Facebookove algoritemske tovarne, potem nikar ne zamudite nove razstave, ki jo na ogled ponuja Aksioma (29. nov.–15. dec. 2017). Umetnik Vladan Joler iz SHARE Lab meni, da obstaja mnogo razlogov, zakaj bi nas morale zanimati črne skrinjice, ki se skrivajo v algoritmih. Vabljeni na predavanje , 29. nov. 2017 ob 19. uri!

SEM: Otvoritev razstave Afrika in Slovenija. Preplet ljudi in predmetov.
Slovenski etnografski muzej (SEM) v okviru projekta SWICH* v četrtek, 30. nov. 2017 ob 18. uri na ogled postavlja eksperimentalno razstavo, ki se vsebinsko nanaša na obdobje gibanja neuvrščenih. V ospredje postavlja ljudi, zgodbe in osebne predmete, čigar poti se prepletajo med Evropo in Afriko.

Poziv mladim glasbenikom za Surprising Stars: online music competition
V okviru projekta Give music a future* Stichting Musonia Foundation (vodja projekta) vabi mlade glasbenike do 26 let k sodelovanju pri improvizaciji jazz/pop glasbe, in sicer z eno-minutnim videom. Rok za prijavo je 1. dec. 2017.

Vabljeni v tretjo sezono Knjiga spregovori: bralni klub z dr. Iztokom Osojnikom
Vas zanima dober primer trajnosti projekta? KUD Police Dubove vas vabi na tretjo sezono (2017/2018) druženja v bralnem klubu Knjiga spregovori, kjer boste v sproščenih pogovorih iskali odgovore na vprašanja zakaj, kaj in kako brati. Bralni klub je vzniknil kot del projekta Odmevi resničnosti* (2015–2017) in se nadaljuje tudi po njegovem zaključku! Prvo srečanje v novi sezoni bo 13. dec. 2017 v Knjižnici Prežihov Voranc v Ljubljani – do takrat beremo Tunel, prvenec Tine Batista Napotnik.

Future Architecture: poziv za ideje 2018
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki koordinira platformo Future Architecture*, vabi ustvarjalce, da predložite svoje ideje, vizije in projekte s področja arhitekture. Rok za oddajo je 8. jan. 2018.

Pionirski dom: obiščite splet projekta Young Theatre
V okviru projekta Young Theatre* je Pionirski dom – Center za kulturo mladih med 20. in 22. okt. 2017 gostil srečanje partnerjev projekta, kjer so »z velikim zanosom in polni ustvarjalne energije skočili v aktivno izvedbo trenerskih impro delavnic, se seznanili s stanjem gledališč in dobrimi praksami partnerskih držav«. Po novem jih lahko spremljate tudi prek spleta www.young-theatre.com.

Narodna galerija izdala Muzejski priročnik HearMe
»Kako mladim približati starejšo umetnost? Kako spremeniti tradicionalne muzeje v sodobne? Kako mlade povezati s starim? Preprosto: poslušajmo jih.« je vodilo projekta PrisluhniMi/HearMe*. Narodna galerija je zdaj izdala priročnik (metodologijo projekta), ki vključuje miselna orodja in pristope za pripravo delavnic PrisluhniMi, primere programov, ki so jih razvili partnerski muzeji, ter praktične izkušnje, kaj se je na delavnicah obneslo in kaj ne.

Udeležbena umetnost (PAIC) na ogled in pokušino v Španiji
Partnerji projekta PAIC*, pri katerem sodeluje Akademija umetnosti UNG, so se novembra mudili v Vicu, kjer razstavljajo dosežke PAIC. Prav tam je tudi umetniški kolektiv BridA, ki je pripravil udeležbeno delavnico PROJECT DIY (23. nov. 2017). Več na CED Slovenija.

Svoje delo začela evropska platforma za fotografijo PARALLEL
PARALLELEuropean Photo Based Platform začenja z izobraževanjem in promocijo nove generacije evropskih fotografov in kuratorjev. Srečanje članov platforme Parallel Intersection, med katerimi je tudi UGM l Umetnostna galerija Maribor, se je pravkar zaključilo v Lizboni; dogajanje je bilo možno spremljati v živo prek FB strani platforme. V okviru selekcije obetavnih mladih evropskih fotografov za obdobje 2017/18, je UGM izpostavila mladega slovenskega fotografa Andreja Lamuta.

Mreža Circostrada v Ljubljani
Med 7. in 9. nov. je bilo v Ljubljani srečanje Circostrada Network*, katere član je tudi gledališče Ana Monro. Evropske mreže oz. združenja so ključni posredniki informacij in so lahko v veliko pomoč organizacijam pri razširjanju uspešnih zgodb, rezultatov in praks, da dosežejo veliko število strokovnjakov. Preverite, katere mreže podpira Evropska komisija.

*Projekt s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE 

Povabilo k sodelovanju v ELKD 2018
Ministrstvo za kulturo vas vabi k sodelovanju, tako da pri sofinanciranju projektov in dejavnosti v letu 2018 dajte poudarek kulturni dediščini (prednostni kriterij); predstavite svojo (nepremično, premično in nesnovno) kulturno dediščino na svojih spletnih straneh in poudarite ELKD. Organizirajte svoje dogodke v objektih kulturne dediščine in to izkoristite za seznanjanje udeležencev z dediščino. Organizirajte dogodke v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine.

In še vse DRUGO pretočeno

Za večjo dostopnost muzejev – COME IN! (VSTOPITE!)
Občina Piran, Srednjeevropska pobuda iz Trsta in Arheološki muzej v Vidmu bodo v sredo, 29. nov. 2017 ob 9.30 v SEM (Metelkova 2, Ljubljana) predstavili projekt COME IN! (VSTOPITE!): Sodelovanje za večjo dostopnost muzejev osebam s posebnimi potrebami, ki ga sofinancira program Program Interreg Srednja Evropa. S projektom želijo prispevati k spremembam družbenega pristopa do oseb s posebnimi potrebami in omogočiti lažji dostop do muzejev, tj. fizični, informacijsko-komunikacijski, socialni in ekonomski.

Objavljen poziv Sklada za azil, migracije in vključevanje
Do Sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF) so v okviru dveh prednostnih nalog upravičene tudi kulturne organizacije. Rok za prijavo je 1. mar. 2018. Več na CED Slovenija.

Kultura-novice